• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ELFRIK: kyselina sirova
    MRTS
    MRTS --- ---
    Vaříval jsem vosk v hrnci s vodou a drobnosti jsem vybíral ručně sítem.
    To se díky teplu neucpávalo.
    Drobné nečistoty jsem neřešil, ty se právě usadily na spodku koláče.
    Ty jsem pak z toho oškrabal, případně odstranil "wapkou".

    Jinak přes léto tavím vosk ve slunečním tavidle.
    Občas to "cihly" něco padne - takže je pak nechám přetavit ještě jednou.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já jedu v malém, vařák se mi nevyplatí ... filtrace nahrubo přes nerez síto a pak přes nějaký kus hadru najemno ... akorát se to rychle zacpe a jde to čím dál tím hůř ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MAJA: z tohoto důvodu prostě jemná sítka vůbec nepoužívám, je to hrozný opruz. Ve vařáku (https://www.medomety.cz/vvosk.html ) to párkrát přetavím přes hrubé síto nahrubo - nejdříve z rámků a pak ty menší koláče přetavím dohromady do většího. No a pak už jen v nádobě na tavení vosku https://www.ivcelarstvi.cz/nadoba-na-taveni-vosku-12l-230-v-2-5-kw--ei1679/ ten vosk rozpustím a nechám v té vodné lázni pod pokličkou pomalu zase ztuhnout. Pak oškrabu dno a případně opakuju, dokud nění úplně čistý. Je to pracné, hezká práce na dlouhé zimní věčery:-)
    --
    Do budoucna bych chtěl ještě začít to vyvařené voští lisovat, příjde mi, že tam pořád zůstává dost vosku. Máte nějaké tipy?
    MAJA
    MAJA --- ---
    já bych ocenil nějaké vyhřívané sítko, mě se to vždycky po chvíli ucpe ...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ELFRIK: ja filtruju poprvy sitem a podruhy pres latku. Vetsinou vezmu starou uterku, nebo triko, nebo tak. Ale stejne to neni dokonaly. Nicmene na svicky v pohode. Zrovna nam tu jedna hori.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ELFRIK: Jak už psal ZAHRADKAR; a to "pomalu tuhnout" je důležité. Je možné to přikrýt nějakým hadrem, ať to chladne pomalu.
    Ten vosk dej třeba i do vody, bordel pak sedne na dno.
    A pozor na nádobu, ve které se to vaří. Nesmí tam být třeba odštíplý kus smaltu - vosk by změnil barvu.

    Bělit se dá lecčím (různé kyseliny), ale zkušenosti nemám. Snad i UV záření (nechat pásy vosku na slunci) by mohlo fungovat.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ELFRIK: nahrubo sitem, na jemno pak uz jedine gravitaci, tj. nahrubo prefiltrovany kolac rozpustis a nechas rozpusteny odstat. Nejlepe na nejake peci, ktera je dlouho tepla, nebo ja mam takovou velkou tavici nadobu na vosk, ohriva se ve vodni lazni. Nechas to pomalu ztuhnout a na druhy den vyklepnes a necistoty budou u dna - ty seskrabes nozem. Nekdy je treba to opakovat.

    Lidi, co jedou souse, muzou mit vost zabarveny do tmava. Tam se pak pouziva treba kyselina stavelova k vybeleni. Ja to nepouzivam, protoze jedu volnou stavbu, takze mi dilo cirkuluje docela svizne a nestihne se tak zaspinit.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    Zdravím, nějaký tip na filtraci/čištění vosku aby byl čistý na výrobu svíček?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Projekt Se včelaři o včelách spolu se Včelařským spolkem pro Prahu 6 a 7 a Spolek Hájovna vás zvou na on-line setkání, jehož hlavním tématem bude tentokrát Včelařský rok 2024

    Protagonistou večera bude Petr Vičan

    Téma: PO SEZÓNĚ – rok 2024 očima zkušených včelařů

    Místo konání: Goethe Institut (Masarykovo nábřeží 32, 110 00 Praha 1- Nové Město,

    kde rádi uvítáme i diváky do hlediště registrace ZDE.

    Termín: úterý 26. 11. 2024 v 18 hodin

    Odkaz: https://youtube.com/live/tT49Jh7bEGI

    Stream je dostupný zdarma a můžete zkouknout i později nebo zastavit a následně pokračovat.

    Příspěvky na podporu projektu vítány.

    O čem to bude?

    Od 18.00 - 19.00 si budeme si povídat o funkční diagnostice kleštíka a jejím praktickém využití a jak se včelaří na Valašsku.

    Kdo je Petr Vičan?

    Valach jako poleno, ale obětavý propagátor, všech nových včelařských směrů a excelentní degustátor medu.

    Od 19.00 se k nám připojí on-line včelařské osobnosti a krátce shrnou své zkušenosti s uplynulou sezonou.

    Na koho se můžeme těšit:

    Střední Morava – Broněk Gruna: chovatel matek a producent oddělků
    Střední Čechy – Petr Cihlář: producent medu
    Bíle Karpaty – Zdeněk Klíma: veterinář a propagátor zootechniky
    Severní Morava – Honza Kolomý: producent medu a letitý praktik
    Jižní Morava – Vítek Marada: chovatel matek Sklenár chovné stanici v Rakousku
    Severní Čechy – Tomáš Moravec: propagátor včelařství a superaktivní organizátor akcí
    Východní Čechy – Jan Pšenička: přispěvatel do Moderního včelaře
    Západní Čechy – Michal Spurný: producent medu a prodejce včelařských potřeb
    Jižní Čechy – Petr Texl: šéf Včelařské školy Blatná a neúnavný organizátor včelařských akcí
    A jako bonus ze Slovenska – Tibor Jókay: producent medu a pergy

    Vstupné do sálu: při on-line registraci 100,-Kč; bez předchozí registrace 150,-Kč.

    Registrace se uzavírá 6 hodin před konáním akce.

    Změna programu kvůli zásahu vyšší moci (vis maior) vyhrazena.
    GECKO
    GECKO --- ---
    RIVEEK: Jo, já to pochopil... Dolů jsem myslel jako něco si tam připravit, do čeho to pak shodím... to se mi asi nepovede, budu to muset shodit a dvířkama prostě nějak vybrat... Jestli tam bude med, tak bude asi rozpatlanej po stěně komína no...
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    GECKO: šmarjá, dolů nic nedávej! Dej to NAD to místo, kde byly / jsou ty včely.
    GECKO
    GECKO --- ---
    RIVEEK:
    ZAHRADKAR: OK, díky... provedu to tak nějak... jen dolu toho moc nedám, do toho komína jsou celkem malý dvířka, navíc za kotlem, je tam přístup jak k penězům a ani nevím, jestli tenhle průduch tam skutečně končí. Zkusím to předem nějak prozkoumat...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    GECKO: jak pise kolega, sirny kour jde dolu, pro takovou rouru bych tech knotu zapalil hned nekolik (aspon 2-3), jinak vycistit ten komin potom muzes tou kominickou kouli, ta by to mela byt schopna srazit, ale dolu bych si pod to neco pripravil - muze tam byt med ...
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    GECKO: Dej to nahoru, prostě jako když síříš uskladněný souše - síra jde dolů, stejně jako kyselina. Koukni na internet, jak vypadá sirná lampa a klidně si podobnou udělej ze starý plechovky, utěsni díry, dej to do vršku komína, nad ty plástve, zapal knoty a utěsni vršek. Klidně bych to opakoval. Hadr nebo houba s benzínem funguje taky dobře, ale osobně bych si to do baráku radši necpal.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ZAHRADKAR: Sirné knoty nahoru nebo dolu? Nebo prostě nahoře zapálit a hodit do komína a zaklopit něčím? Nechce se mi mít od toho celý sklep...
    Vzhledem k tomu, že se na jaře vyrojili a už tam měly plástve, tak předpokládáme, že tam už musely být minimálně rok před tím a tedy tam asi přežily.

    Můžu ten komín zkusit protáhnout koulí s pružinama na vymetání komínu, ale jednak si nejsem jistý, kde to skončí, protože spolehlivě nevím, jestli to je dole propojený za těma jedněma dvířkama a pak taky netuším, kolik toho uvnitř může být v jaký výšce, abych to jen neudusal a celý neucpal... Ten komín má ze sklepa až po vršek tak 8 metrů a díra není moc velká, cca 15x15cm. Komín se občas používá, ale vedlejší průduch. Používal se už minulou zimu a pak párkrát na jaře a teď...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Jeste me napada: jestli je to pouzivany komin, tak potom bych odstranil ty plasty, protoze vosk dobre hori ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    GECKO: tipl bych si, ze je po nich. Takhle vystouravat vcely z komina mi prijde skoro nemozne. Spis bych se asi klonil budto k nechani na pospas, anebo pokud se jich chces zbavit, tak rychly/humanni zpusob jsou budto sirne knoty, anebo hadr polit benzinem a hodit na hnizdo, vypary by je mely velmi rychle usmrnit. Je ovsem treba hnizdo/dutinu utesnit, aby byla koncentrace plynu co nejdrive, jinak se budou trapit. Toliko teorie. Ja usmrcoval vcelstvo jen jednou, kvuli nosematoze, a delal jsem to prave sirnymi knoty. Bylo to rychle.
    GECKO
    GECKO --- ---
    Zkusím nahodit dotaz sem... U mámv doma se v nepoužívaném průduchu komína usídlily včely.. .na jaře se vyrojily, hasiči doporučili včelaře, ten snad roj nějak odvezl a na včely z komína se tvářil, že je zkusí nějak odchytit a odstěhovat, nicméně pak už na pokusy o kontakt nereagoval. V létě na střeše kolem komína dost provoz. Koncem léta ve sklepě hromady mrtvých včel, nejsem si jistý, jak je komín udělaný, vedlejší průduch je od kotle na koks, který se občas použije ale málo... vymetací dvířka jsou ale jen jedny...

    Aktuální stav... z komína nahoře nic nelítá, v komíně jsou kus pod vrškem vidět nějaký plástve, vypadají drobet zhroucený.

    Jsou tam ty včely zalezlý někde hloub a na jaře zase vyletí nebo jsou pryč? Obecně tam o ně moc nestojíme, jak se jich zbavit?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    a přeposílám pozvánku:

    Vážené kolegyně a kolegové,
    nabízíme zájezd, v případě zájmu se prosím zaregistrujte: https://forms.gle/1FJ3EwYp3zKtpZuZ9

    Eurobee2024 Messe Friedrichshafen = největší mezinárodní včelařský veletrh v německy mluvících zemích

    Odkaz na veletrh: https://shorturl.at/AZLeM

    Termín: 9.11.2024 sobota až 10.11.2024 neděle

    Místo: Fridrichshafen – Německo Fridrichshafen univerzitní město v jižním Německu nedaleko hranic se Švýcarskem a Rakouskem u Bodamského jezera.

    Program:

    9.11.2024 sobota

    5:00 ráno odjezd autobusem nástup možný: Praha - hlavní nádraží - parkoviště naproti Fantově kavárně - magistrála směr Plzeň - Rozvadov- další následně dohodnuté místa na Plzeňské dálnici

    12:00 - 17:00 hodin návštěva veletrhu Eurobee 2024

    18:00 hodin odjezd na ubytování Hotel Holiday Inn Express Fridrichshafen – dvojlůžkové pokoje se soc. zařízením a snídaní, od jezera Zeppelin Muzeum cca 3 km , od výstaviště Neue Messe – cca 1,5 km

    Odkaz na hotel: https shorturl.at/eFD3x://

    19:00 hodin volný program – fakultativně možnost objednání společné večeře- cena a čas budou upřesněny

    10.11.2024 neděle

    8:00 - 9.00 snídaně v hotelu – zahrnuta v ceně pobytu

    9.30 - 12:00 hodin prohlídka města Fridrichshafen u Bodamského jezera / nebo možnost návštěvy Zeppelin musea – vstupné neděle cca 350 Kč osoba

    Odkaz na muzeum: zeppelin-museum.de

    12.00 - 14.00 přejezd do Mnichova

    14.00 - 17.00 prohlídka města, pozdní oběd

    17:00 - hodin odjezd směr ČR

    22.00 příjezd do konečné stanice Praha k Hlavnímu vlakovému nádraží

    V ceně je zahrnuta doprava, ubytování a vstupenka na veletrh:

    při 40 osobách cena za osobu 4.150 CZK
    při 30 osobách cena za osobu 4.650 CZK


    Cena bude upřesněna s počtem přihlášených zájemců. p.s. "čím více tím levnější"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam