• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Zájezd do Srbska, kdyby někoho zajímalo...

    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ELFRIK: kyselina sirova
    MRTS
    MRTS --- ---
    Vaříval jsem vosk v hrnci s vodou a drobnosti jsem vybíral ručně sítem.
    To se díky teplu neucpávalo.
    Drobné nečistoty jsem neřešil, ty se právě usadily na spodku koláče.
    Ty jsem pak z toho oškrabal, případně odstranil "wapkou".

    Jinak přes léto tavím vosk ve slunečním tavidle.
    Občas to "cihly" něco padne - takže je pak nechám přetavit ještě jednou.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já jedu v malém, vařák se mi nevyplatí ... filtrace nahrubo přes nerez síto a pak přes nějaký kus hadru najemno ... akorát se to rychle zacpe a jde to čím dál tím hůř ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MAJA: z tohoto důvodu prostě jemná sítka vůbec nepoužívám, je to hrozný opruz. Ve vařáku (https://www.medomety.cz/vvosk.html ) to párkrát přetavím přes hrubé síto nahrubo - nejdříve z rámků a pak ty menší koláče přetavím dohromady do většího. No a pak už jen v nádobě na tavení vosku https://www.ivcelarstvi.cz/nadoba-na-taveni-vosku-12l-230-v-2-5-kw--ei1679/ ten vosk rozpustím a nechám v té vodné lázni pod pokličkou pomalu zase ztuhnout. Pak oškrabu dno a případně opakuju, dokud nění úplně čistý. Je to pracné, hezká práce na dlouhé zimní věčery:-)
    --
    Do budoucna bych chtěl ještě začít to vyvařené voští lisovat, příjde mi, že tam pořád zůstává dost vosku. Máte nějaké tipy?
    MAJA
    MAJA --- ---
    já bych ocenil nějaké vyhřívané sítko, mě se to vždycky po chvíli ucpe ...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ELFRIK: ja filtruju poprvy sitem a podruhy pres latku. Vetsinou vezmu starou uterku, nebo triko, nebo tak. Ale stejne to neni dokonaly. Nicmene na svicky v pohode. Zrovna nam tu jedna hori.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ELFRIK: Jak už psal ZAHRADKAR; a to "pomalu tuhnout" je důležité. Je možné to přikrýt nějakým hadrem, ať to chladne pomalu.
    Ten vosk dej třeba i do vody, bordel pak sedne na dno.
    A pozor na nádobu, ve které se to vaří. Nesmí tam být třeba odštíplý kus smaltu - vosk by změnil barvu.

    Bělit se dá lecčím (různé kyseliny), ale zkušenosti nemám. Snad i UV záření (nechat pásy vosku na slunci) by mohlo fungovat.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ELFRIK: nahrubo sitem, na jemno pak uz jedine gravitaci, tj. nahrubo prefiltrovany kolac rozpustis a nechas rozpusteny odstat. Nejlepe na nejake peci, ktera je dlouho tepla, nebo ja mam takovou velkou tavici nadobu na vosk, ohriva se ve vodni lazni. Nechas to pomalu ztuhnout a na druhy den vyklepnes a necistoty budou u dna - ty seskrabes nozem. Nekdy je treba to opakovat.

    Lidi, co jedou souse, muzou mit vost zabarveny do tmava. Tam se pak pouziva treba kyselina stavelova k vybeleni. Ja to nepouzivam, protoze jedu volnou stavbu, takze mi dilo cirkuluje docela svizne a nestihne se tak zaspinit.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    Zdravím, nějaký tip na filtraci/čištění vosku aby byl čistý na výrobu svíček?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Projekt Se včelaři o včelách spolu se Včelařským spolkem pro Prahu 6 a 7 a Spolek Hájovna vás zvou na on-line setkání, jehož hlavním tématem bude tentokrát Včelařský rok 2024

    Protagonistou večera bude Petr Vičan

    Téma: PO SEZÓNĚ – rok 2024 očima zkušených včelařů

    Místo konání: Goethe Institut (Masarykovo nábřeží 32, 110 00 Praha 1- Nové Město,

    kde rádi uvítáme i diváky do hlediště registrace ZDE.

    Termín: úterý 26. 11. 2024 v 18 hodin

    Odkaz: https://youtube.com/live/tT49Jh7bEGI

    Stream je dostupný zdarma a můžete zkouknout i později nebo zastavit a následně pokračovat.

    Příspěvky na podporu projektu vítány.

    O čem to bude?

    Od 18.00 - 19.00 si budeme si povídat o funkční diagnostice kleštíka a jejím praktickém využití a jak se včelaří na Valašsku.

    Kdo je Petr Vičan?

    Valach jako poleno, ale obětavý propagátor, všech nových včelařských směrů a excelentní degustátor medu.

    Od 19.00 se k nám připojí on-line včelařské osobnosti a krátce shrnou své zkušenosti s uplynulou sezonou.

    Na koho se můžeme těšit:

    Střední Morava – Broněk Gruna: chovatel matek a producent oddělků
    Střední Čechy – Petr Cihlář: producent medu
    Bíle Karpaty – Zdeněk Klíma: veterinář a propagátor zootechniky
    Severní Morava – Honza Kolomý: producent medu a letitý praktik
    Jižní Morava – Vítek Marada: chovatel matek Sklenár chovné stanici v Rakousku
    Severní Čechy – Tomáš Moravec: propagátor včelařství a superaktivní organizátor akcí
    Východní Čechy – Jan Pšenička: přispěvatel do Moderního včelaře
    Západní Čechy – Michal Spurný: producent medu a prodejce včelařských potřeb
    Jižní Čechy – Petr Texl: šéf Včelařské školy Blatná a neúnavný organizátor včelařských akcí
    A jako bonus ze Slovenska – Tibor Jókay: producent medu a pergy

    Vstupné do sálu: při on-line registraci 100,-Kč; bez předchozí registrace 150,-Kč.

    Registrace se uzavírá 6 hodin před konáním akce.

    Změna programu kvůli zásahu vyšší moci (vis maior) vyhrazena.
    GECKO
    GECKO --- ---
    RIVEEK: Jo, já to pochopil... Dolů jsem myslel jako něco si tam připravit, do čeho to pak shodím... to se mi asi nepovede, budu to muset shodit a dvířkama prostě nějak vybrat... Jestli tam bude med, tak bude asi rozpatlanej po stěně komína no...
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    GECKO: šmarjá, dolů nic nedávej! Dej to NAD to místo, kde byly / jsou ty včely.
    GECKO
    GECKO --- ---
    RIVEEK:
    ZAHRADKAR: OK, díky... provedu to tak nějak... jen dolu toho moc nedám, do toho komína jsou celkem malý dvířka, navíc za kotlem, je tam přístup jak k penězům a ani nevím, jestli tenhle průduch tam skutečně končí. Zkusím to předem nějak prozkoumat...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    GECKO: jak pise kolega, sirny kour jde dolu, pro takovou rouru bych tech knotu zapalil hned nekolik (aspon 2-3), jinak vycistit ten komin potom muzes tou kominickou kouli, ta by to mela byt schopna srazit, ale dolu bych si pod to neco pripravil - muze tam byt med ...
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    GECKO: Dej to nahoru, prostě jako když síříš uskladněný souše - síra jde dolů, stejně jako kyselina. Koukni na internet, jak vypadá sirná lampa a klidně si podobnou udělej ze starý plechovky, utěsni díry, dej to do vršku komína, nad ty plástve, zapal knoty a utěsni vršek. Klidně bych to opakoval. Hadr nebo houba s benzínem funguje taky dobře, ale osobně bych si to do baráku radši necpal.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ZAHRADKAR: Sirné knoty nahoru nebo dolu? Nebo prostě nahoře zapálit a hodit do komína a zaklopit něčím? Nechce se mi mít od toho celý sklep...
    Vzhledem k tomu, že se na jaře vyrojili a už tam měly plástve, tak předpokládáme, že tam už musely být minimálně rok před tím a tedy tam asi přežily.

    Můžu ten komín zkusit protáhnout koulí s pružinama na vymetání komínu, ale jednak si nejsem jistý, kde to skončí, protože spolehlivě nevím, jestli to je dole propojený za těma jedněma dvířkama a pak taky netuším, kolik toho uvnitř může být v jaký výšce, abych to jen neudusal a celý neucpal... Ten komín má ze sklepa až po vršek tak 8 metrů a díra není moc velká, cca 15x15cm. Komín se občas používá, ale vedlejší průduch. Používal se už minulou zimu a pak párkrát na jaře a teď...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Jeste me napada: jestli je to pouzivany komin, tak potom bych odstranil ty plasty, protoze vosk dobre hori ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    GECKO: tipl bych si, ze je po nich. Takhle vystouravat vcely z komina mi prijde skoro nemozne. Spis bych se asi klonil budto k nechani na pospas, anebo pokud se jich chces zbavit, tak rychly/humanni zpusob jsou budto sirne knoty, anebo hadr polit benzinem a hodit na hnizdo, vypary by je mely velmi rychle usmrnit. Je ovsem treba hnizdo/dutinu utesnit, aby byla koncentrace plynu co nejdrive, jinak se budou trapit. Toliko teorie. Ja usmrcoval vcelstvo jen jednou, kvuli nosematoze, a delal jsem to prave sirnymi knoty. Bylo to rychle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam