• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: v okolí to dost přes zimu padalo i opravdu starým zkušeným včelařům. Já v pohodě, zimu přežilo vše, ale je pravda, že jsem na sklonku léta rychle řešil melicitozu. Já jedu jen v malém - 4 včelstva. Co mám svý odchycený rojový včelstva jedno slabší na dvou nástavcích, jedno silný na třech, jak je již zvykem: moc nenosí. Dvě "chovný" silný na třech, nosí jak vzteklý, sice tu všude v okolí jede (spíš už dojíždí) řepka, ale v průběhu kvetení bylo dlouho dost chladno a holky moc nelítaly, o víkendu jsem koukal, jak plní zatím nezavíčkovanou sladinou.
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Vcelarim druhym rokem, vloni jsem poridila 8 oddelku kranky Vigor, mam to v Lang 2/3 a zimovaly ve dvou nastavcich. A byla jsem mile prekvapena, z tech osmi prezilo sest vcelstev :) Jedno jsem pravdepodobne zabila ja sama kdyz jsem delala velmi pozdni podzimni kontrolu a mela jsem to otevreny tak dlouho, ze mi asi vymrzly (to uz myslim byl i snih, no nafackovala bych si). Druhy poslo krz loupez a nasledne nosemu. Mam je v otevrenym prostoru pobliz Vysociny v 500mnm a mela jsem vitr z toho ze uly nejsou izolovany, jen uteplivka pod vikem, ty zimy jsou u nas dost tuhy i protoze jsme ve skalnatym udoli. Ale zvladly to dobre, VD mi vysel 1.5 roztoce na ul, matecniky stavi ale nejsou zakladeny krom jedinyho co jsem zkusmo vytvorila oddelek, a vcera jsem chytila random roj. Celkove z nich mam velkou radost :)

A vcelky jsou teda neskutecne hodny, za ten rok vcelareni jsem dostala jedno zihadlo a to jen protoze ze jsem nastavkem drbla do ulu.

Ale v okoli to dost popadalo, uhyn vcelstev cca 50-80% co jsem vyslechla na posledni schuzi a od sousedu :(
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZAHRADKAR: Ano, BF.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MRTS: Plemenem myslis Buckfastky, nebo co, ze se neroji?

Letos snad bude VD radit mene, jak vymrelo hodne vcelstev, tak predpokladam, ze VD vymrela po kvantech s nimi. Snad.

Jak jsou ty tepla jara/babi leta, tak poucen z roku 23 jsem vloni poctive uz v cervenci zacal s lecbou KS (vapo), v srpnu byly hezky ciste, ale pak prisla takova reinvaze, ze jsem to nestihal. Lecil jsem, co sem mohl, ale ten infekcni tlak z tech kolabujicich vcelstev okolo byl strasny, to nepamatuju. Padalo to z nich po tisicich. Takova se nedozila jara, proste zemrely na viry. A co nezvladla VD, tak pak nosema (oslabena vcelstva, navic vloni jsme tu meli hodne melicitozni snusku. No co uz. Od letoska vyzkousim chovat mensi vcelstva, tj po poslednim medobrani je proste rozdelit na oddelky tak, aby nemely chut loupit. Tim bych snad mohl tu reinvazi omezit.

Nedavno jsem se bavil ve vcelarske prodejne a pani rikala (taky chova vcely), ze nekteri lidi ji rikaji, ze leci "uz v rijnu" ... S takovou ty reinvaze proste budou jeste dlouho, protoze jak jsou tepla jara, tak se VD stihne v pohode namnozit tak, ze v zari/rijnu mame po vcelach..
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZAHRADKAR:
    Stanoviště 1: vloni jsem tam přivezl jedno včelstvo, udělal další dva oddělky. Během podzimu zůstal jen jeden oddělek, který jsem "odepsal", ale na jaře překvapil.
    Letos jsem z něho udělal zase dva oddělky, ale je to celé takové slabší. Dnes tam jedu na kontrolu...

Stanoviště 2: jedno včelstvo, během léta "odešlo". (Podobně jako ve zbytku vsi.)

Stanoviště 3: Loni dvě včelstva, jeden oddělek. Jedno ze včelstev skončilo na podzim. Druhé je úplně neskutečné, to jsem nezažil - maká, je hodné, udělal jsem z něho další dva oddělky. Loňský oddělek je slabší - do včerejška pouze na dvou 2/3 lang nástavcích. A zajímavost: našel jsem tam včelomorku!
    Asi před měsícem jsem larvil, cca 60% úspěšnost přijetí. V oplodňáčcích se mi nechytlo nic, ale nevyšlo mi počasí a navíc pracuji s oplodňáčky poprvé...

Rojení vůbec nic, žádný náznak... Ale mám "to plemeno o kterém se hezky nepíše".
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Tohle je u nas fakt divny rok. Vetsine lidem ve vesnici vcely posly, vsechny. Me padlo ze 39ti 23 vcelstev, zachranil jsem jen slabsi oddelky, ktere tolik neloupily ta kolabujici vcelstva na podzim minuleho roku.

No a letos jdou krasne do sily, ale ty silnejsi oddelky se chteji vsechny rojit. Jsou treba na 3 bednach, lonska matka, prostoru dost, ale stejne staveji matecniky ... Jakoby snad vedely, ze je treba jejich populaci rozsirit, nebo je proste dobra snusna, nebo nevim ... Mozna je to tim, ze jsem jim pridal v dubnu cast zasob, co jsem mel schovane (v ramcich) ... Kazdopadne toho zkusim vyuzit pro tvorbu oddelku, uvidime, zda se zadari. Rojove matky byvaji fajn.

Jak u vas?
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    neposilal ste nekdo vzorky na mead madness cup do polska? by me zajimalo kdy jako hodlaji zvrejnit neco online....
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SCHIFFI: super prilezitost, diky - od p. Kirschnera jsem jednou bral oddelky a byly to moc fajn vcely, hodne, mirne ...
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Od: Pavel Kirschner, Liběchov

Předmět: Volné místo včelaře v Liběchově

Dobrý den,

na včelařské šlechtitelské stanici v Liběchově hledám brigádníka od
    začátku března (nebo dubna) do konce září. Je to práce na 1-2 dny v
    týdnu, takže by to někdo zvládnul i při svojí práci.

URL Shortener
    https://shorturl.at/zyXU4

Můžete prosím poslat odkaz na webu VÚVč členům ve vašem spolku?

s pozdravem

--
    Ing. Pavel Kirschner
    Pod Kostelíčkem 86
    27721 Liběchov
    tel: 734858243
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Zájezd do Srbska, kdyby někoho zajímalo...

SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ELFRIK: kyselina sirova
    MRTS
    MRTS --- ---
    Vaříval jsem vosk v hrnci s vodou a drobnosti jsem vybíral ručně sítem.
    To se díky teplu neucpávalo.
    Drobné nečistoty jsem neřešil, ty se právě usadily na spodku koláče.
    Ty jsem pak z toho oškrabal, případně odstranil "wapkou".

Jinak přes léto tavím vosk ve slunečním tavidle.
    Občas to "cihly" něco padne - takže je pak nechám přetavit ještě jednou.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já jedu v malém, vařák se mi nevyplatí ... filtrace nahrubo přes nerez síto a pak přes nějaký kus hadru najemno ... akorát se to rychle zacpe a jde to čím dál tím hůř ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MAJA: z tohoto důvodu prostě jemná sítka vůbec nepoužívám, je to hrozný opruz. Ve vařáku (https://www.medomety.cz/vvosk.html ) to párkrát přetavím přes hrubé síto nahrubo - nejdříve z rámků a pak ty menší koláče přetavím dohromady do většího. No a pak už jen v nádobě na tavení vosku https://www.ivcelarstvi.cz/nadoba-na-taveni-vosku-12l-230-v-2-5-kw--ei1679/ ten vosk rozpustím a nechám v té vodné lázni pod pokličkou pomalu zase ztuhnout. Pak oškrabu dno a případně opakuju, dokud nění úplně čistý. Je to pracné, hezká práce na dlouhé zimní věčery:-)
    --
    Do budoucna bych chtěl ještě začít to vyvařené voští lisovat, příjde mi, že tam pořád zůstává dost vosku. Máte nějaké tipy?
    MAJA
    MAJA --- ---
    já bych ocenil nějaké vyhřívané sítko, mě se to vždycky po chvíli ucpe ...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ELFRIK: ja filtruju poprvy sitem a podruhy pres latku. Vetsinou vezmu starou uterku, nebo triko, nebo tak. Ale stejne to neni dokonaly. Nicmene na svicky v pohode. Zrovna nam tu jedna hori.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ELFRIK: Jak už psal ZAHRADKAR; a to "pomalu tuhnout" je důležité. Je možné to přikrýt nějakým hadrem, ať to chladne pomalu.
    Ten vosk dej třeba i do vody, bordel pak sedne na dno.
    A pozor na nádobu, ve které se to vaří. Nesmí tam být třeba odštíplý kus smaltu - vosk by změnil barvu.

Bělit se dá lecčím (různé kyseliny), ale zkušenosti nemám. Snad i UV záření (nechat pásy vosku na slunci) by mohlo fungovat.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ELFRIK: nahrubo sitem, na jemno pak uz jedine gravitaci, tj. nahrubo prefiltrovany kolac rozpustis a nechas rozpusteny odstat. Nejlepe na nejake peci, ktera je dlouho tepla, nebo ja mam takovou velkou tavici nadobu na vosk, ohriva se ve vodni lazni. Nechas to pomalu ztuhnout a na druhy den vyklepnes a necistoty budou u dna - ty seskrabes nozem. Nekdy je treba to opakovat.

Lidi, co jedou souse, muzou mit vost zabarveny do tmava. Tam se pak pouziva treba kyselina stavelova k vybeleni. Ja to nepouzivam, protoze jedu volnou stavbu, takze mi dilo cirkuluje docela svizne a nestihne se tak zaspinit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam