• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    SCHIFFI: jdete někdo zítra?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Přednáška o včelaření v Rakousku - ZO Velké Meziříčí
    https://zovm.vcelarstvi.cz/prednaska2025/

TMA
    TMA --- ---
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    COLOSS Olomoucký včelařský seminář
    https://colosscz.webnode.cz/seminar2025/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Kolapsy včelstev – může za vše Varroa?

Workshop pořádá společně:

· Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)

· RNDr. Tomáš Erban, Ph. D.

· Projekt Se včelaři o včelách, Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7 a Spolek Hájovna

Na praktických ukázkách viróz, které se vyskytují ve včelstvech v souvislosti s výskytem roztoče Varroa destructor, vám ukážeme, že pro zdraví včelstev není klíčová jen kontrola jeho přítomnosti. Viróza totiž není problém výskytu pouze tohoto roztoče.

Na workshopu se naučíte rozpoznávat příznaky důležitých virů, což vám pomůže při snižování prevalence virů a záchraně včelstev.

Místo konání: Praha 6 – Ruzyně, Drnovská 507/73, aula CARC

Datum a čas: 26.10. 2025 od 9:00 do 14.00 hod

Program:

8:30 - 9:00 prezence účastníků (k dispozici káva čaj mňamky)

9:00 – 9:40 zahájení workshopu: RNDr. Ph. D. Tomáš Erban a RNDr. Bruno SOPKO Ph.D.

9:40 - 10:40 přednáška na téma: praxe v tlumení roztoče a virů – zootechnika: MVDr Zdeněk Klíma

10:40 - 11:00 přestávka (mňamky)

11:00 – 12:00 přednáška na téma: praxe v tlumení roztoče a virů – zootechnika: MVDr Zdeněk Klíma

12.00 – 13.00 praktická část: pitva zchlazených vzorků plástů a buněk kde budeme názorně ukazovat působení virů na včele. Výsledky se zobrazí za pomoci mikroskopu a monitoru

13:00 - diskuse a závěr

Workshop se bude nahrávat a záznam bude následně k dispozici na https://www.youtube.com/@sevcelariovcelach2724/streams

Vstupné: zdarma

Odkaz na registraci – https://forms.gle/xghbESfr2Wq5vs4eA

Registrace se uzavírá 12 hodin před konáním akce.

Změna programu kvůli zásahu vyšší moci (vis maior) vyhrazena.

Akce je podpořena projektem NANONUTRI4BEE č. QL24010246. „Výživa včel při změnách klimatu s NANOformulacemi biologicky aktivních látek posilujících obranyschopnost včel vůči patogenům a pro ozdravení“ financovaného z Programu ZEMĚ II Ministerstva zemědělství.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Jak se včelaří na Slovensku (ve čtvrtek 23. 10. od 17.00 - živý přenos)

Místo konání: Goethe Institut (Masarykovo nábřeží 32, 110 00 Praha 1 – Nové Město

Slovenské včelařství se v posledním desetiletí výrazně proměňuje – ať už vlivem klimatických výkyvů, výskytu nových patogenů, nebo měnící se krajiny. Zatímco tradiční způsoby chovu včel zůstávají důležité, praxe dnes klade stále větší důraz na adaptaci, monitoring a aktivní prevenci. Profesionální včelaři čelí tlaku na zvýšení efektivity, zdraví včelstev i kvalitu výstupů, přičemž současná realita vyžaduje kombinaci biologických metod, technologické inovace a systematického přístupu. Významnou roli hrají také mezinárodní projekty, výměna dat i oborová spolupráce napříč regiony. Tato přednáška se zaměří nejen na aktuální hrozby, ale především na to, jak jim efektivně čelit v praxi.

· Varroáza a způsoby jejího zvládání – praktické metody boje s kleštíkem, monitoring a biotechnické zásahy

· Sršeň ázijská a další hrozby – aktuální výskyt, prevence a zásahy v terénu

· Dopady změny klimatu – sucho, posun snůšek, nutnost přizpůsobení včelařského kalendáře

· Krajina a dostupnost pastvy – úbytek pestré snůšky, vliv zemědělství, návrhy řešení

Lektor: Ing. Pavel Fiľo

Vstupné: při on-line registraci 100,- Kč; bez předchozí registrace 150,- Kč.

Odkaz na registraci: https://forms.gle/yse99xf1C8PhYkK39

ŽIVÝ PŘENOS : https://youtube.com/live/xjGweIdJ7FM

O lektorovi:

Pavel Fiľo (*1955) je významný slovenský včelař, pedagog a odborník v oblasti apidologie. Působí jako ředitel Střední odborné školy Pod Bánošom v Banské Bystrici, kde aktivně rozvíjí výuku včelařství. V roce 2023 byl zvolen předsedou Slovenského svazu včelařů. Je autorem mnoha odborných článků a popularizačních textů o včelařství a aktivně se zapojuje do národních i mezinárodních projektů zaměřených na ekologické zemědělství. Za svou práci obdržel zlatou medaili Apislavie za přínos ve vzdělávání včelařů.

Sledování videa je pro Vás zdarma, ale něco to samozřejmě stálo .....

Můžete věnovat dobrovolný příspěvek na tvorbu videí a streamů na transparentní účet kde jsou zaznamenány platby k jednotlivým streamům :

2201923214/2010, do poznámky název streamu.

Tímto příspěvkem umožníte dále nahrávat streamy, či pořizovat další zajímavá videa.

Na stránkách Fio Banky se můžete přesvědčit, zdali Vaše platby dorazily.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TWORBO: ano,rocne vychovame pro svoji potrebu tak 50 matek, prelarvovava hlavne zena, zijem na vysocine
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    umite tu nekdo rutinne prelarvovat matky? letos se mi moc nedarilo, rad bych zjara k nekomu na odpoledne do uceni, kdyby se nekdo takovy nasel?¨...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    České včely má před morem ochránit zpřísnění podmínek, někteří včelaři to odmítají - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-moravskoslezsky-kraj-ceske-vcely-ma-pred-morem-ochranit-zprisneni-podminek-nekteri-vcelari-to-odmitaji-40529611
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Možná bych někdy zauvažoval o plošném utracení úředníků.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TRAGED: to jo ... na druhe strane, kdyz se nekde objevi ptaci chripka, tak se vybiji drubez po tisicich kusech ...

U tech vcel a moru mi vadi hlavne to, ze kdyz bude jedno vcelstvo imunni a kolem nej 4 nakazene, tak zabijeme i to imunni - a tim ztratime i ty vzacne geny, ktere mu ru rezistenci umoznuji. Za me by bylo spravne dat moznost vcelari budto vsechny otestovat, utratit nakazena a po nejakem case opet kontrola - a tak porad dokola, dokud vysledky nebudou negativni. Anebo utratit plosne, pokud se s tim nechce zabyvat.

Letos jsem po tech strasnych ztratach z lonska namnozil ze 16->34 vcelstev a kdyz si ted predstavim, ze bych je musel palit, tak to by me asi trefilo ...
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    ZAHRADKAR: Hlavně, představa, že se to takhle řeší stejně u psů. To by hned byl oheň na strese. "Ve vaší obci / okrese se vyskytla psinka, takže teď utratime vsechny psi v okolí."
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ... to je taky hroznej stredovek - ty spory jsou vsude, ta iluze, ze to spalime nadobro, je naprosto naivni ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Jo, já doufám že se k tomu taky časem dopracuju, ale teď tam holt tlačím ty mezistěny a teprve dělám zásoby. Já to zalévala voskem jen místně, tak tomu naložím víc. Ono u mě to bude hlavně to asi to přehřívání, tak začnu řešit to. Dík :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LIDDA: pouzival jsem stejne,musis to zatavit nahore strikackou voskem, pokud se ti to porad hrouti,prehrivaj se ti vcely nebo mas nejaky blby mezisteny, doporucuju si je nechat odlevat z vlastniho vosku... uz nekolik let ale jedu volnou stavbu a ke to jeste min prace a mas krasne ciste dilo a hodne vosku;)
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Tráva zdolána :)
    Nepoužíváte někdo rámky s dvěma drážkami? Chtěla jsem si to udělat jednodušší a vyhnout se drátkování. Vezme se mezistěna, vloží se do drážek a hotovo. To je teorie. V praxi se mi mezistěny kroutí a vypadávají, bortí se to a to je schopný udělat domino efekt a zničit celej nástavek :-( Nemám žádný díla takže roj co jsem teď chytla dostal nástavky jen z mezistěn a včera jsem zjistila že jsou všechny mezistěny zborcený a dělám všechno nanovo. Zkoušela jsem je tam i zatavit voskem, větrání probíhá (otvírám i dna při vedrech)
    Sorry za tapetu

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam