• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ... to je taky hroznej stredovek - ty spory jsou vsude, ta iluze, ze to spalime nadobro, je naprosto naivni ...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Jo, já doufám že se k tomu taky časem dopracuju, ale teď tam holt tlačím ty mezistěny a teprve dělám zásoby. Já to zalévala voskem jen místně, tak tomu naložím víc. Ono u mě to bude hlavně to asi to přehřívání, tak začnu řešit to. Dík :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LIDDA: pouzival jsem stejne,musis to zatavit nahore strikackou voskem, pokud se ti to porad hrouti,prehrivaj se ti vcely nebo mas nejaky blby mezisteny, doporucuju si je nechat odlevat z vlastniho vosku... uz nekolik let ale jedu volnou stavbu a ke to jeste min prace a mas krasne ciste dilo a hodne vosku;)
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Tráva zdolána :)
    Nepoužíváte někdo rámky s dvěma drážkami? Chtěla jsem si to udělat jednodušší a vyhnout se drátkování. Vezme se mezistěna, vloží se do drážek a hotovo. To je teorie. V praxi se mi mezistěny kroutí a vypadávají, bortí se to a to je schopný udělat domino efekt a zničit celej nástavek :-( Nemám žádný díla takže roj co jsem teď chytla dostal nástavky jen z mezistěn a včera jsem zjistila že jsou všechny mezistěny zborcený a dělám všechno nanovo. Zkoušela jsem je tam i zatavit voskem, větrání probíhá (otvírám i dna při vedrech)
    Sorry za tapetu

RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    LIDDA: když je chladněji a nejlépe mrholí (minulý týden dost příležitostí, takže aplikováno) tak to beru benzínovkou až k úlům. Když mě ta tráva hodně štve, beru to večer, těsně před tmou normálně kosou nebo srpem.
    Ale moc to nehrotím, stěží dvakrát - třikrát za rok - ona ta vysoká tráva a kopřivy před úlem celkem brání při vykrádačkách.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Budu mit zrejme nejake prebytecne panusky, prenecham za cokosku nebo klidne i zdarma, ale pouze osobne. Vysocina (nejblizsi mesta jsou Zdar, HB nebo Chotebor, vice posta).
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ZAHRADKAR: ten formistop je dobrej napad dik.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Kdyz jsem mel vcely na slunci, tak stradaly, misto nektaru nosily hlavne vodu, nejlepsi je je presunout nekam do polostinu, pripadne ten pristresek kdyz neni zbyti. Prirozenym habitatem vcel je les.
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Dik vsem, nakonec to snad nebude tak vostry. To spis jak jsem do vcelareni nova, tak mam ze vseho respekt (a po bodnuti mezi oci vloni ten respekt rostl umerne s tim jak otykal ten oblicej :P)
    Ja delala vcera kontrolu a mam jeden ul bez matky - pulka ulu trubci a druha pulka na me utocila, tak se tam ted pohybuju opravdu s nejvetsi opatrnosti.
    Mravenci me taky trapi, mam to posazeny jen na kovovy konstrukci ze starych lavicek a ve dvou ulech podlozky plny mravencu.
    ENDREW: Tyjo prime slunce mam taky, prvni rok se mi zkroutilo 50% mezisten, prostavely to na divocinu a do dna a musela jsem vsechno vyrezavat, nastesti to bylo krz melecitozu, tak jsem tim vyresila i to. Nakonec pomohly izolace do stropu. Vysazela jsem kolem nejaky kere, ale ty jim pomuzou az tak za 5 let xD
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    sekal jsem benzinovou sekackou, trakturkem, nebo strunovkou co je zrovna po ruce. Spis vecer.

Pred casem jsem si udelal pristresek, aby jim tam neslo primy poledni slunicko, bylo casto tak silny, ze se jim tavil vosk v ule a vsude kde je stin mi nic neroste.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Mam dve stanoviste - jedno je okraji louky a tam je treba sekat, to druhe je na kraji lesa, na jehlici a tam je to v pohode. Mam dojem, ze se jim tam obecne lepe dari, je tam vice sucho, lepe zimuji, neni treba sekat ... ale na druhou stranu je tam vloni prudili mravenci. Musel jsem je dat na tramy postavenych na formistopech, do nich nalit olej, ted uz ok. Si clovek nevybere:-)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    My to pod a v bezprostrednim okoli srpem… a sekam to v klobouku, bez bych se bala. Ale teda dlouhy rukavy si neberu, zas tak moc se nebojim. Rukavice hlavne kvuli tomu, ze tam mame koprivy. :)

Zbytek se bere sekackou.
    MRTS
    MRTS --- ---
    LIDDA: Sekám před úly aku sekačkou, nebo kosím ručně. Žádné velké problémy nevnímám... Ale projedu to rychle sem a tam a je to.

Na jednom stanovišti "mi seká" někdo jiný (nepatří mi to tam), benzínovou a občas se nějaká včela vztekala. A často útočily na sluneční brýle ;)

Letos jsem před úly vysel nějakou luční směs, abych se tam nemusel často motat mezi stromy.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LIDDA: Co jde, tak klasickou sekackou, primo kolem dokola budto strunovkou v kukle, anebo srpem - to nejcasteji, protoze to pak jde i bez kukly (navecer nebo kdyz prsi). Kdyz je ten srp ostry, tak to jde velmi rychle a nemusis u toho delat tak prudke pohyby jako u kosy (a ty prudke pohyby vcelam vadi).
    KUATO
    KUATO --- ---
    LIDDA: vysekane je to rychle, ale radsi bych si vzal kuklu.. :o). Kdyz to posekanou travou poradne zamulcujes, tak to pak chvilku vydrzi..
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Jak prosim resite travu pod a kolem ulu?
    Musim na to vlitnout, rikala jsem si ze prubnu benzinovou sekacku s kosem nejak navecer, at je to rychle hotovy a budu doufat v nejlepsi. Zavirate je po dobu sekani? Nebo treba kosite? Rychla strunovka? Dnes jsem cetla, ze snad kosa vylyzuje nejaky vibrace co jim vadi, ale muj 80 lety soused na ni zase prisaha.
    Na zvuk sekacky jsou zvykly, vsichni tady ve vsi sekaji jak blazni, jen ne primo u toho ulu no :)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: v okolí to dost přes zimu padalo i opravdu starým zkušeným včelařům. Já v pohodě, zimu přežilo vše, ale je pravda, že jsem na sklonku léta rychle řešil melicitozu. Já jedu jen v malém - 4 včelstva. Co mám svý odchycený rojový včelstva jedno slabší na dvou nástavcích, jedno silný na třech, jak je již zvykem: moc nenosí. Dvě "chovný" silný na třech, nosí jak vzteklý, sice tu všude v okolí jede (spíš už dojíždí) řepka, ale v průběhu kvetení bylo dlouho dost chladno a holky moc nelítaly, o víkendu jsem koukal, jak plní zatím nezavíčkovanou sladinou.
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Vcelarim druhym rokem, vloni jsem poridila 8 oddelku kranky Vigor, mam to v Lang 2/3 a zimovaly ve dvou nastavcich. A byla jsem mile prekvapena, z tech osmi prezilo sest vcelstev :) Jedno jsem pravdepodobne zabila ja sama kdyz jsem delala velmi pozdni podzimni kontrolu a mela jsem to otevreny tak dlouho, ze mi asi vymrzly (to uz myslim byl i snih, no nafackovala bych si). Druhy poslo krz loupez a nasledne nosemu. Mam je v otevrenym prostoru pobliz Vysociny v 500mnm a mela jsem vitr z toho ze uly nejsou izolovany, jen uteplivka pod vikem, ty zimy jsou u nas dost tuhy i protoze jsme ve skalnatym udoli. Ale zvladly to dobre, VD mi vysel 1.5 roztoce na ul, matecniky stavi ale nejsou zakladeny krom jedinyho co jsem zkusmo vytvorila oddelek, a vcera jsem chytila random roj. Celkove z nich mam velkou radost :)

A vcelky jsou teda neskutecne hodny, za ten rok vcelareni jsem dostala jedno zihadlo a to jen protoze ze jsem nastavkem drbla do ulu.

Ale v okoli to dost popadalo, uhyn vcelstev cca 50-80% co jsem vyslechla na posledni schuzi a od sousedu :(
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZAHRADKAR: Ano, BF.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam