• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    ZAHRADKAR: jedu utrrky podle raula a pohoda.. rika, ze vydrzi ucinne cca 4 dny, takze paskum v pozdejsi dobe nelze verit
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Rozhodl jsem se letos vyzkouset leceni kyselinou stavelovou pomoci pasku s glycerinem. Mate nekdo nejaka doporuceni pokud jde o nosic? Uterky? Hobra? Pasky dreva?
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    NYRLEM: těžko říct, nerad dělám podobný rezolutní dogmatický závěry. Určitě nebylo nejvýkonější, když jsem do nich koukal na začátku července a léčil, matka moc nekladla, ale rozhodně to na bezmatečný včelstvo nevypadalo (otevřený dělničí plod) a spad roztočů na podložkách byl minimální - ale co se tam dělo ty poslední dva týdny nevím. Možná i kombinace s tím šíleným horkem...
    Co mě i trochu zarazilo, že v těch souších vůbec nebyly zbytky plodu - ale je pravda, že když jsem to rozebíral, šmejdilo tam pár vos. Možná to dřív vybraly "na maso."
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    RIVEEK: aby padlo vcelstvo v cervenci, tak musi byt bezmatecne nebo silne nemocne .. co delaji sousedi je uplne jedno, to vcelstvo by vyrabovali i kdyby byly zakrmene ..
    KOOTCHA: na konci snusky zacinaji tiche loupeze, mohly si neco dotahnout .. ja uz mesic davam preventivne uterky se stavelkou kazdy tyden, spady do 20 brouku po druhem leceni
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mel jsem letos jedno vcelstvo krasne silny. Na jare desne frcely. Odebiral jsem jim i zavickovany ramky z medniku a hazel je k jinymu vcelstvu, protoze byly hodne napred. Pak jsem cast vytocil a zacaly mirne chradnout. Zadny rojeni, nic. Pomalinku, kazdej den 20 dkg, dolu. Myslel jsem, ze je to snuskou, ale ne. Plod tam je, ale vaha porad klesa. Dal jsem tam 10 kg krmeni a ani se toho nedotkly. Vaha porad klesa. Napada vas neco? To ty matce za 2 mesice siblo? Uz jsem se s nima rozloucil, ale nenapada me, kde vznikla chyba.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: moc děkuju, ale není třeba - dělal jsem právě pro tyhle eventuality dva oddělky z jiných včelstev a ty teda jedou - takhle kladoucí matky prvničky, neuvěřitelný!
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    RIVEEK: je mi to lito, ale z my zkusenosti nema cenu chovat vcelstva, co se neubrani. Padnou pak stejne v zime. Pokud bys chtel oddelek a jsi z Vysociny, napis.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    Himmel! Tak jsem zjistil, že v době, kdy jsem víc jak dva týdny marodil se zánětem v krku (díky, klimatizace v práci), jsem přišel o jedno včelstvo. Bylo to sice slabé včelstvo a letos nebyla úplně šťastná snůška, ale zas jsem letos vůbec nevytáčel a všechno nechal včelám na zimu, takže by byly OK a na jaře bych jim vyměnil matku nebo by si daly tichou výměnu.

Šel jsem dávat formidol na léčení a koukám: v úle ani včelička, ani kapka medu - komplet prázdný tři nástavky, holý souše. A do těch souší se už začal dávat zavíječ. 😢
    Takže všechno odtahat, uskladnit a fest zasířit. Doufám, že většinu souší zachráním.

Hádám, že nějakej dobrák v okolí vytočil svý včelstva dosucha a nezakrmil a jeho zoufalky mi tam vpadly, zabily matku a všechno vynosily. A to mý včelstvo odlítlo s nima, aby mělo šanci přežít 😡🤬
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LUCIEN: tady na vysocine/zdarsko to bylo podobne, melicitozy jsem videl jen par bunek, jinak letos velmi dobry, husty med!
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Tak včera poslední medobraní. Je teda hodně hutný a tmavý, ale k melicitóze to má ještě daleko. Uf. :)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    LUCIEN: v neděli jsem byl ve včelách a zatím dobrý - Kladensko

nicméně, já jsem letos bez medu - velmi slabá snůška, co stihly nanosit jim nechám a nic nevytáčím. Ze všech medníků bych vybral tak stěží tři plně zavíčkovaný rámky medu. Jinak ještě teď mají všechny rámky tak ze dvou třětin max zavíčkované (spíš do polovičky) a snaží se donášet, co ještě kde jde. Zásoby na zimu budou mít tak akorát. Bojím se, že kdybych to cca za měsíc chtěl vytáčet a v srpnu dokrmovat, akorát jim zadělám na stres na konci léta a blbou zimu o medovicovém medu a zásobách z roztoku bílýho cukru...
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Dík, dáváte mi naději :) Zítra je projdu...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    LUCIEN: severni cechy zatim taky nic. Ale tak jako obecne nic. :) uz tak mesic skoro nenosej. Lipa uplne nula.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Jsme stredni a jizni cechy. (Orlik, Blanik, Praha) a melicitoza nic…
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Dostávají se ke mně zprávy o melicitoze. Střední a Jižní Čechy. Někdo máte? Dost mě to děsí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ENDREW: No hlavně nejsou na loukách ale většinou v zástavbě.

Jednou jsem potkal hledače včel v Abcházii. A ten prostě vyhledával divoké včely a Opatrně sebral královnu a dal ji to takové děravé krabice na nosič na kolo a dělnice letěli za ní. Neměl k tomu nic krom té krabice a konvice na čaj. Normálně v dlouhé košili a pantoflích. Docela bych chtěl vidět jak to dělá, na to bych asi neměl koule. :-)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    CUKI: Ty louky jsou mista kde maji vcelari registrovana vcelstva. Jedna se o pozemky dle KN. Pokud tam nenalezas sveho vcelare, tak bud neni registrovan (coz by ze zakona mel byt), nebo ma vcely hlaseny nekde na jinem miste, nez je realne ma.

Matka vyleti i s delnicema, ale neodleti daleko. Usedne na blizke misto. Delnice vylitnou spolecne s matkou a cekaji kam matka sedne. Pak letaji v kruhu a stahujou se a kruh neustale utahuji dokud vsichni nedosednou na misto kde je matka. Chrani ji svymi tely a tak vznika ten hrozen vcel. Vcely v tu dobu ani nebyvaji moc agresivni, protoze maji na sobe maximum zasob z ulu.

Jednou jsem toho byl svedkem a bylo to uzasne pozorovat. Sekal jsem zahradu a pres benzinovou sekacku jsem slysel bzukot vcel, bylo mi to divne a tak jsem se otocil a sousedova zahrada byla plna vcel. Uplne temny mrak. Vypadalo to docela hrozive. do hodky az dvou usedli na vetev, kteroumalem zlomili kolik jich bylo. Vecer jsem si roj sklepl a usadil do ulu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ENDREW: Aha takže nová královna nefrkne úplně ale dělnice se vracejí zpátky pro zásoby z úlu? V té chvíli přeci nikoho nekrmí. Jinak koukám na mapu a moc chytrej z toho nejsem. Jsou tam jen nějaké louky a nejsou tam ani ti včelaři o kterých vím.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: Ps. zapni si stanoviste vcelstev - Pata zarovicka odsthora (na nejvyssi urovni)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    CUKI: hledej zde:
    Veřejný registr půdy - LPIS
    https://mze.gov.cz/public/app/lpisext/lpis/verejny2/plpis/
    vetsinou roj na vetvi nebo nekde ,,blbe umistenej,, je nejblizsiho vcelare.

Nejdriv se vcely vyroji usadi se na blzskem miste a do nekolika dnu to misto opusti a najdou si neco trvalejsiho, ale jelikoz berou velkou zasubu vseho z ulu, nejsou schopni daleko doletet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam