• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ENDREW: No hlavně nejsou na loukách ale většinou v zástavbě.

Jednou jsem potkal hledače včel v Abcházii. A ten prostě vyhledával divoké včely a Opatrně sebral královnu a dal ji to takové děravé krabice na nosič na kolo a dělnice letěli za ní. Neměl k tomu nic krom té krabice a konvice na čaj. Normálně v dlouhé košili a pantoflích. Docela bych chtěl vidět jak to dělá, na to bych asi neměl koule. :-)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    CUKI: Ty louky jsou mista kde maji vcelari registrovana vcelstva. Jedna se o pozemky dle KN. Pokud tam nenalezas sveho vcelare, tak bud neni registrovan (coz by ze zakona mel byt), nebo ma vcely hlaseny nekde na jinem miste, nez je realne ma.

Matka vyleti i s delnicema, ale neodleti daleko. Usedne na blizke misto. Delnice vylitnou spolecne s matkou a cekaji kam matka sedne. Pak letaji v kruhu a stahujou se a kruh neustale utahuji dokud vsichni nedosednou na misto kde je matka. Chrani ji svymi tely a tak vznika ten hrozen vcel. Vcely v tu dobu ani nebyvaji moc agresivni, protoze maji na sobe maximum zasob z ulu.

Jednou jsem toho byl svedkem a bylo to uzasne pozorovat. Sekal jsem zahradu a pres benzinovou sekacku jsem slysel bzukot vcel, bylo mi to divne a tak jsem se otocil a sousedova zahrada byla plna vcel. Uplne temny mrak. Vypadalo to docela hrozive. do hodky az dvou usedli na vetev, kteroumalem zlomili kolik jich bylo. Vecer jsem si roj sklepl a usadil do ulu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ENDREW: Aha takže nová královna nefrkne úplně ale dělnice se vracejí zpátky pro zásoby z úlu? V té chvíli přeci nikoho nekrmí. Jinak koukám na mapu a moc chytrej z toho nejsem. Jsou tam jen nějaké louky a nejsou tam ani ti včelaři o kterých vím.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: Ps. zapni si stanoviste vcelstev - Pata zarovicka odsthora (na nejvyssi urovni)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    CUKI: hledej zde:
    Veřejný registr půdy - LPIS
    https://mze.gov.cz/public/app/lpisext/lpis/verejny2/plpis/
    vetsinou roj na vetvi nebo nekde ,,blbe umistenej,, je nejblizsiho vcelare.

Nejdriv se vcely vyroji usadi se na blzskem miste a do nekolika dnu to misto opusti a najdou si neco trvalejsiho, ale jelikoz berou velkou zasubu vseho z ulu, nejsou schopni daleko doletet.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CUKI: nejlepe oslov nejakeho vcelare z okoli
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZAHRADKAR: Tenhle už odlítnul. Spíš řeším co mám udělat příště když takový roj uvidím.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CUKI: je o ne zajem. ja si rad roj vezmu. akorat musim trochu tusit, co je zac. uplne divokej roj spis asi ne, resp. to se mi stejne nikdy nestalo. tady jsou budto roje moje, nebo souseda, vic moznosti stejne neni
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    CUKI: Lze. Jsou projekty, že se pro ně speciálně dělají kláty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Takže pro příště o tyhle roje není mez včelaři už zájem? Já měl na paměti že dřív po takových rojích byla sháňka. Ani netuším jestli je v dnešní době ještě možné u nás potkat divoké včely a nebo jestli někomu uletěli.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ENDREW: nechávám si jen svoje, cizí bych si nenechal - mám jedno hodně aktivní včelstvo, zimovalo na dvou nástavcích, v březnu jsem jim přidával třetí, v dubnu čtvrtý, 9. května jsem z něj udělal oddělek a hned 10. května se ještě vyrojily. Rojová nálada už prostě jela - ale zas měl ten oddělek jistý matečníky a nemusely to dělat z otevřenýho dělničího plodu. Sedly hned na strom vedle na zahradě, tak jsem je zas ubytoval. Vtipný je, že to na tom původním včelstvu skoro není znát - jen snůška letos nic moc. V okolí letos není moc řepky a ta co byla, odkvetla v týdnech, kdy byla zima a pršelo.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Mam nejake prebytecne panusky/nesparene matky, znacene, dnes narozene, rad je prenecham zadarmo, nevim co s nimi. Jsou to dcery fajn matky, ktera prezila jako jedina na stanovisti velke varroa uhyny pred dvema lety, porad si ji drzim a rozchovavam, doufaje, ze jeji dcery po ni tu hygienu podedi...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    pokud neznas, tak se da nechat vylacnit, osetrit kyselinou stavelovou treba (odblesit), ale takhle divoky roj sem nikdy nechytil, kdyz uz nejaky je, tak budto muj nebo souseda
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ENDREW: pokud znas puvod, jsou to ta nejlepsi mlada vitalni vcelstva, postavili mi ted nastavek ramku volne stavby lang 2/3 za tyden! bez krmeni…
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Btw jak to máte s rojema? Necháváte si je? Je mi děsně líto to likvidovat, ale zase mám strach si ho dát na vcelnici. Pokud to samo není můj roj.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Měl by tu někdo zájem o jeden roj? Nučice u Rudné. Dopoledne nám sem přilétl a zatím vypadá že tu nějakou dobu zůstane. Je asi metr nad zemí, takže snadno dostupný.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOOTCHA: V telefonu to vypadá úplně normálně :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Pardon za tu plachtu. Dával jsem to z telefonu.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tohleobdobi je stejne nejlepsi...

BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    DUIOME: Ahoj vcely teď nemám ale ul bych ti dal. 39x24 zateplený, varoadno, s ramky.
    Pojedu v neděli do skladu tak bych ho naložil...dej vedet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam