MRTS: Plemenem myslis Buckfastky, nebo co, ze se neroji?
Letos snad bude VD radit mene, jak vymrelo hodne vcelstev, tak predpokladam, ze VD vymrela po kvantech s nimi. Snad.
Jak jsou ty tepla jara/babi leta, tak poucen z roku 23 jsem vloni poctive uz v cervenci zacal s lecbou KS (vapo), v srpnu byly hezky ciste, ale pak prisla takova reinvaze, ze jsem to nestihal. Lecil jsem, co sem mohl, ale ten infekcni tlak z tech kolabujicich vcelstev okolo byl strasny, to nepamatuju. Padalo to z nich po tisicich. Takova se nedozila jara, proste zemrely na viry. A co nezvladla VD, tak pak nosema (oslabena vcelstva, navic vloni jsme tu meli hodne melicitozni snusku. No co uz. Od letoska vyzkousim chovat mensi vcelstva, tj po poslednim medobrani je proste rozdelit na oddelky tak, aby nemely chut loupit. Tim bych snad mohl tu reinvazi omezit.
Nedavno jsem se bavil ve vcelarske prodejne a pani rikala (taky chova vcely), ze nekteri lidi ji rikaji, ze leci "uz v rijnu" ... S takovou ty reinvaze proste budou jeste dlouho, protoze jak jsou tepla jara, tak se VD stihne v pohode namnozit tak, ze v zari/rijnu mame po vcelach..