• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIM42 klub Peace Is Dead - Pruser crew - Militantní bezdomovci
    rozbalit záhlaví
    KRTECEK_VLADNE
    KRTECEK_VLADNE --- ---
    SCHIFFI: vytříbit výběr kapel ;-)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    KRTECEK_VLADNE: kouzelný komentář pod článkem... UŽ JE PODPOROVAT NEBUDU, JÁ SE NA TO KUA VYSERU, KVŮLI JEDNOMU ŠROUBKU ROZEBRAT MUSIM ROZEBRAT CELEJ TRAKTOR!!

    Jaroslav Hovnivous • před 3 hodinami

    To, že se starají se o budovy, které by jinak shnily, je vždy pozitivní, ale co všechno se na to nabalí, přehluší veškeré jejich snažení. Např. jim je zcela jedno, že existuje po 22. hodině noční klid a otravují okolí hlasitou hudbou. A osobně jsem si vždy při návštěvě squattu vždy připadal taky jako na dvorečku psychiatrické léčebny. Párkrát jsme ve squattech hráli s kapelou. A řeknu vám, že se jedná vždy o mentálně postižené estrémisty a vymaštěnce, kterým chybí nějaká zásadní základní lidská vlastnost, jako třeba empatie či obyčejná sebereflexe... Neni o co stát, já už je podporovat nebudu, oni nemají úctu k nikomu.
    KRTECEK_VLADNE
    KRTECEK_VLADNE --- ---
    SCHIFFI: hezký!
    M2DM3A
    M2DM3A --- ---
    Squatteři opustili usedlost Šatovka, odešli bez konfliktů - Pražský deník
    http://prazsky.denik.cz/...on/squatteri-opustili-usedlost-satovka-odesli-bez-konfliktu-20160107.html
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    "Pruser crew" !! :D:D
    DIM42
    DIM42 --- ---
    KOSZLIK: muzes to zkusit, ale nevidim to moc nadejne...
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    neni mozno podat na prahu 6 trestni oznameni ze se nechová jako řádný správce veřejné věci?
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    a uz zase ne..

    Nevyužívanou a chátrající usedlost Šatovka, kterou vlastní Praha 6 jsme obsadili 21.12.2015. Uklidili jsme ji od nánosů hnijících odpadků a začali vytápět. Vlastníkovi, který se o dům momentálně není schopen postarat jinak, než zazděním oken, jsme nabídli, že se budeme o objekt bezplatně starat a vytvoříme zde i prostor, který bude sloužit lidem. Naše nabídka nebyla přijata. Ve středu 6.1.2015 zástupci města ukončili jednání a informovali nás, že pokud objekt neopustíme do 14:00 následujícího dne, budeme z něj násilně vyklizeni policií. Na další konflikt, šikanu policie a nákladné soudy nemáme žaludek, rozhodli jsme se proto ze Šatovky odejít dobrovolně. Otázka na povahu systému, který k obraně prázdnoty nevyužitých domů neváhá použít násilí, ale nemizí. Držíme místním palce, aby byl jejich boj o budoucí využití Šatovky úspěšnější než ten náš.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SCHIFFI: po zbourani Bile Vrany by se jakekoli centrum kultury v oblasti dost hodilo.. i pro mistni. ze jsem si toho tady nevsiml drive :-( mohl jsem napsat alespon SMS podbabskym androsum, aby prisli na jednani Satovku podporit :-( Fuck :-(
    OTZ
    OTZ --- ---
    SCHIFFI: kthx, drzim palce tedy :)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    OTZ: na koncerty to zatím není, zatím je situace taková, že zítra ve 14h máme objekt opustit. Doufáme, že prodloužení vykomunikujeme na dnešním večerním sousedském setkání... stay tuned
    OTZ
    OTZ --- ---
    cau, bydlim nedaleko (Vokovice), tak muzu kdyztak prijit pomoct nebo neco donest.. a taky bych rad domluvil koncert nasi krasny kapely :D noise/experimental. tak pls do posty, nevim totiz komu presne napsat, diky.
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    EMMMA:
    Palec nahoru a držte se.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    BIGUP!!

    VŠECHNU MOC IMAGINACI!!
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    EMMMA: Držím palec,těším se na jaře...
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    promítání a improvizované čtení 5.1.2015 od 20:00 - usedlost Šatovka, V Šáreckém údolí 81/74, Praha 6
    BAR V PROVOZU, KAMNA Z DOVOZU


    BEZ zábran
    téma protibezdomoveckých zábran a celkového vnímání bezdomovecků ve veřejném prostoru. Hroty na parapetech, přepažené lavičky a zamčené kontajnery jako fyzický doklad vztahu dnešní společnosti k lidem na okraji.

    Klinika města
    Na podzim roku 2014 vtrhla skupina aktivistů do roky opuštné budovy plicní polikliniky na pražském žižkově. Během pár dnů dokázali na vlastní náklady oživit disfunční prostor a vdechnout celé ulici a čtvrti úplně nový dech. Díl pořadu Nedej se! o jednom z klíčových zápasů loňksého roku.

    Neskloň se!
    Budova v pražské Neklanove ulici je jedním z desítek, spíše stovek příkladů neregulované a rozbujelé spekulace s nemovitostmi. Její poslední obyvatel, pan Kubalík, se rozhodl nesvádět pouze a jenom individuální zápas o svůj domov, ale na pomoc si pozval squattery. Film o tom, komu vlastně patří město a kdo je tady parazitem.
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    Resurp crew našla barák

    Kdo jsme?
    Resurp Crew je sociálně-kulturně-politicky emancipační skupina lidí, zvířat, rostlin a věcí působící v Praze a blízkém okolí od nepaměti. Za roky své existence uskutečnila a nadále provozuje široké spektrum aktivit.
    Ve specifických nemovitostech poskytuje všechnu moc imaginaci. Pořádá neotřelé hudební produkce, divadelní představení, bydlení, básnická čtení, workshopy, promítání filmů, diskuse a přednášky na témata napříč vědními obory (dějiny umění, architektura, psychologie, historie, filozofie atd.). V místech působení realizuje rovněž podpůrné aktivity jak pro lidi v nouzi tak pro lidi, kterým nouze chybí. Prostor je však i pro ty, kteří mají síly i zdrojů dost.

    Co chceme?
    Být v prostoru, ve kterém bychom pokračovali v rozvoji všeho dosavadního. Nové místo by mělo být veřejně přístupným prostorem svobody, rovnosti a bratrství. Mělo by být působištěm nové i staré umělecké tvorby, místo pro rozvoj i degradaci osobnosti a pro vzdělávání i vypouštění informací z hlavy. Mělo by jít o místo, kde bude možné se naučit věci, které škola ani jiné instituce neposkytnou a zužitkovat je ke konstrukci i dekonstrukci všeho. Částečně se inspiruje podobnými sídly ve městech celého svobodného světa.

    Jak?
    Myšlenka nového centra klade důraz na možnost uskutečnit neuskutečnitelné, spojit nespojitelné a překvapit všechny, včetně samotných aktérů v centru se odehrávajících situací. Bere si právo žít a být plánovat autonomně, tady a teď.

    Co v Praze chybí?
    Možnost svobodně žít a tvořit, možnost tvořivě ničit.
    Chybí zde možnost realizovat hudební produkce a další umělecké aktivity bez nutnosti platit pronájem a absolvovat byrokratické procesy, jež se komukoliv odcizí dřív, než zahraje tón.
    Chybí zde místo pro svobodný chaos i řád.
    Chybí prostor, který by poskytl důstojné útočiště vozidlům, maringotkám, bicyklům a plavidlům – i ty potřebují pro svou existenci místo.
    Chybí zde také centrum, kam by mohli přijíždět na stáže umělci a lidi s dalšími schopnostmi i neschopnostmi z celého světa, kteří stojí mimo oficiální proudy grantového a dalšího umělohmotného umění. Během svého pobytu by mohli či nemuseli vytvářet nová umělecká či jiná díla, která by poté zůstávala na místě.
    Chybí prostor pro ateliér, zkušebnu, šicí dílnu, komunitní bydlení, komunitní zahradu, včelí úly, pro redakce časopisů, které nevydělávají milióny.
    Chybí místo, kde by mohly být zužitkovány odložené obnošené a použité, avšak dosud funkční předměty všeho druhu. Místo, kde by mohly být koncentrovány originální šmuky všeho druhu.
    Chybí prostor pro sport, který není zacílen na soutěž a výhru.

    V objektu se budou prolínat prostory vzdělávací (učebny, knihovna, počítačová laboratoř), společenské (kavárna s dobrovolnými cenami, klubovna), sociální (prostor pro děti, služby veřejnosti: například dílna, jídelna, prádelna), kulturní (koncertní sál, zkušebna, fotokomora, ateliéry a redakce).

    Co a s kým hledáme?
    Stávající aktivity Resurp crew a dalších spřízněných subjektů by se přesunuly do této budovy, jež by se stala ojedinělým místem pro život a tvorbu z celého světa. Tyto aktivity, jejichž činnosti jsou v ohrožení, by přispívaly k chodu a především by spojovaly své nápady a okruhy příznivců. Toto živé centrum by se zařadilo do sítě podobných světových center. Resurp crew nyní hledá podporu tohoto projektu ve formě vhodného prostoru k dlouhodobému užívání.

    Reference posyktne:
    Michael Kocáb
    kulturní čtrnáctidenník A2
    časopis Nový prostor
    kulturně-sociální autonomní centrum Klinika
    kretén zvaný Jednoručka
    majitel Svinka
    Oldřich Vaníček
    Protiextremistické oddělení PČR
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    Tisková zpráva
    Šatovka je usedlost ve vlastnictví městské části Praha 6, která je opuštěná a chátrá od roku 2011. Tehdy z ní vlastník nechal vystěhovat poslední obyvatele. Ti sice dostali náhradní bydlení, dům samotný však zůstal navzdory snahám místních prázdný. Z jeho plánované přestavby na luxusní centrum pro seniory sešlo po odchodu předchozího vedení radnice. Nejen v Šárce se proslýchá, že s usedlostí měli někteří vlivní postranní úmysly. V současné době se znovu mluví o tom, že by se sem mělo vrátit nájemní bydlení pro běžné lidi. I podle nejsmělejších odhadů však mají stavební práce začít nejdříve v létě. Do té doby má vlhký, nevětraný a nevytápěný dům, který je už nyní napadený dřevomorkou, zůstat prázdný.
    V pondělí 21.12.2015, tři roky poté, co skončil svět, byla Šatovka obsazena novými obyvateli. Z léta studených komínů se opět začalo kouřit. Do zatuchlých a vlhkých místností se znovu dostal čerstvý vzduch. Noví obyvatelé přistavili kontejner a vyčistili odpadky zanesenou zahradu i přízemí domu. Na bránu vyvěsili informace o tom, kdo jsou a jaké mají s domem úmysly. V pondělí 4.1.2016 se na místě objevili dělníci, kteří začali se zazdíváním oken v nedávno vyčištěném přízemí. Na úterý 5.1.2016 od 20:00 je naplánováno veřejné promítání.

    Nestojíme o konflikt, policejní zásah ani zbytečné soudy, chceme prostor, který chybí nám i Praze 6. Stojíme si za tím, že bydlení je právo a že domy slouží k bydlení, ne ke spekulacím a k chátrání. Nelíbí se nám prohlubující se propast mezi chudými žijícími v ghettech či rovnou na ulici a čím dál bohatšími, kteří se ve strachu uzavírají v luxusních rezervacích. I část Prahy, ve které leží usedlost Šatovka tento vývoj odráží. Běžní lidé musí pryč, aby ustoupili výpravným sídlům a těm, jejichž pohyb musí střežit ochranka. Symbolický je i smutný osud zdejší vyhlášené hospody Na Břetislavce, která ukončila své desetiletí trvající působení minulý týden. Včerejší centrum místního dění, jedno z posledních míst, kde se mohli setkávat běžní lidé, kteří nežijí v rezidencích za vysokými zdmi kvetoucími kamerami a bezpečnostními čidly, zeje prázdnotou kvůli výstavbě dalšího developerského projektu. Dejme Šatovce šanci, aby ožila a přinesla do Šárky nový vítr!
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    Prohlášení k obsazení usedlosti Šatovka

    Obsadili jsme dům.
    Jsme tu a chceme tu zůstat.
    Tady a teď.

    Svobodně, společně, sociálně i asociálně, normálně i nenormálně, solidárně, radikálně, nezávisle, s otevřenou budoucností!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam