KUATO: tak jako zas: drogam a jedum se dost pragmaticky i mene pragmaticky venuju skoro 25 let, idel jsem uz i otravy, na ktery clovek nema zadny receptory, a stejne to dela veci, mel jsem 41 horecku a veci to dela uz daleko driv.
Zaroven se taky docela venuju jak samanisticke, tak hermeticke tradici magie, ac me alchymie zas az tak nezajima, patri castecne k veci.
Zmenene stavy jsou funkcni reseni v moha ohledech a nikdy bych se neodvazil tvrdit, ze Crowleyho deck Tarotu (a i nektere dalsi, ale Crowley je dokonaly) nefunguji.
Zazil jsem i nededrogove zmeny vedomi, meditaci, tranz...
Povazuji to za jinou stranu mince, tak jako hermetismus neni opakem samanismu a nic z toho neni opakem viry.
Zas na druhou stranu fyziologicke zmeny zpusobene otravou ci intoxikaci smer na receptor mohou opravdu byt ve vysledku lecive, o tom zadna, ale to prece placebo taky. Mozek nejsou digitalky casio za 200 ale miliony let evoluce, jen z toho, co uz vime jak se koduje, kde a proc, zustava rozum stat a nastupuje uzas a (ne)vira. Psychologie je proste cesta i nastroj a i jen cviceni katy z mecem muze byt magicky prostredek, nevidim duvod, proc by jim nemohla byt otrava rtuti. Leku vsak rozumim ponekud jinak, ac poskladat smysluplnou definici asi bude slozitejsi, nez rict, ze to neco zabiji, neco podporuje ci inhybuje, ale tak nejak jsem to myslel.
Nic proti holistickemu pristupu, ale rozhodne jsem to takhle puvodne nechtel smychat.
Kdyz to vemu kol a kolem: plinky v mikrovlnce nevydesinfikujes, a presto v mikrovlnce uvaris, jestli rozumis memu jinotaji (rozumis, rek bych;)