• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANGEL333node.js - Evented I/O for V8 JavaScript
    FEDY
    FEDY --- ---
    AREX: to je to co jsem prave napsal - jen 1x "worker_mysql: sending to main process" a nekolikrat "mod_subnets: received from SQL worker". bude to moje chyba asi ve zpracovani tech eventu ale nevim jaka
    AREX
    AREX --- ---
    FEDY: Tohle uz asi uplne nesouvisi s NodeJS :) S workery nemam zkusenosti, takze neporadim snad jen krome toho dat si logovani i tam kde to posilas jestli to opravdu je jenom jednou.
    FEDY
    FEDY --- ---
    AREX: tak jsem dosel k tomu, ze to dela ta mapa (visjs) - stale jsem nevypnul fyziku a dokud se body neustali, tak to pocita jako vztekle. jakmile zazoomuju tak aby byly videt 2-3 body (asi to nejni tolik vytizene), violations zmizi ...

ale, mam jeste jeden dotaz - v nodejs si vytvarim child procesy forkem. napr. pro mysql operace, aby mi to nezdrzovalo hlavni proces. doposud vse ok - select, insert, update, retez nekolika udalosti select a potom insert / update - vse ok. ale nyni jsem narazil - child process mi v logu pise, ze odesila data do hlavniho procesu (jednou) a hlavni proces zarve, ze data obdrzel nekolikrat - tedy jakoby se on event volal vicekrat (?) nedelam nejakou zasadni blbost ? nebo to delam cele spatne ?

worker_mysql: Found 1 subnet in MYSQL.
    worker_mysql: sending to main process {"err":false,"sqlAction":"select","sqlTable":"subnet","rows":[{"id_subnet":1,"prefixSize":24,"network":"10.133.36.0","purpose":0,"id_node":-1}]}
    ^^^
    child process hlasi 1x odeslani

....ale hlavni proces nekolikrat prijeti....

mod_subnets: received from SQL worker {"err":false,"sqlAction":"select","sqlTable":"subnet","rows":[{"id_subnet":1,"prefixSize":24,"network":"10.133.36.0","purpose":0,"id_node":-1}]}
    mod_subnets: subnet 10.133.36.0 exists in database
    mod_subnets: received from SQL worker {"err":false,"sqlAction":"select","sqlTable":"subnet","rows":[{"id_subnet":1,"prefixSize":24,"network":"10.133.36.0","purpose":0,"id_node":-1}]}

hlavni proces vola child takto
                    global.sql.worker.send(request);
                    global.sql.worker.once('message', function(resp) {
                        console.log(_Fname+': received from SQL worker '+JSON.stringify(resp));
                        if (resp.err == false && resp.sqlTable == 'subnet' && resp.sqlAction == 'select') {
                            if (resp.rows.length === 0) {
                                console.log(_Fname+': subnet does not exist in database');
                                var insertRequest = [{sqlAction: 'insert', sqlTable: 'subnet', network: subnet.networkAddress, prefixSize: subnet.subnetMaskLength,  purpose: purpose, id_node: router }];
                                global.sql.worker.send(insertRequest);
                                return
                            } else {
                                console.log(_Fname+': subnet '+resp.rows[0].network+' exists in database');
                                return
                            }
                        }
                    });
                    global.sql.worker.once('message', function(resp) {
                        if (resp.err == false && resp.sqlTable == 'subnet' && resp.sqlAction == 'insert') {
                            console.log(_Fname+': subnet inserted with ID '+resp.insertId);
                            return
                        }
                    });

--------------------------------------------------

a child odpovida takto
    process.on('message', function(data) {
        console.log('worker_mysql: rececived data '+JSON.stringify(data));
        var table = data[0].sqlTable;
        var action = data[0].sqlAction;
        delete data[0].sqlTable;
        delete data[0].sqlAction;

switch(action) {

case "select":

select(table,data,function(err,table,rows) {
                    if (err) {
                        var result = { err: true, sqlAction: action, sqlTable: table, rows: null };
                    } else {
                        var result = { err: false, sqlAction: action, sqlTable: table, rows: rows };
                    }
                    console.log('worker_mysql: sending to main process '+JSON.stringify(result)+'');
                    process.send(result);
                    return
                });
            break;

case "insert":

insert(table,data,function(err,insertId,dataOut) {
                    if (err) {
                        var result = { err: true, sqlAction: action, sqlTable: table, insertId: null, object: null };
                    } else {
                        var result = { err: false, sqlAction: action, sqlTable: table, insertId: insertId, object: dataOut };
                    }
                    console.log('worker_mysql: sending to main process '+JSON.stringify(result)+'');
                    process.send(result);
                    return
                });

break;

case "update":

break;
            default:

break;

} 

nevim proc, ale NYX nejak zkomolil ten zdrojak :-) snad tomu je rozumnet...
    AREX
    AREX --- ---
    FEDY: Nevim cim kreslis to co tam kresleny, ale skoro bych hledal zdroj problemu tam. Vsadim, ze cele to vykresleni je synchronni zalezitost a jestli to delas primo v reakci na prijata data, tak je o to horsi.

Obecne neni dobre na udalosti (tedy i prijata data) reagovat okamzite. Naopak by sis mel jen ty data ulozit do nejake promenne. A pak pouzij `requestAnimationFrame`, ktery by cist naposledy prijata data a vykresli to podle nich. Ta funkce ti rika, kdy je nejoptimalenejsi neco vykreslovat.
    AREX
    AREX --- ---
    FEDY: "Handler took 504ms of runtime" ... to samo o sobe ti rika, ze dlouho trvalo zpracovani dat, ktere jsi prijal pres Socket.io. Pojem handler znamena obvykle funkce/callback, ktera reaguje na nejakou udalost.

Jinak doporuju si v browseru dat socket.io do blackboxu, pak ti to melo ukazovat trochu uzitecnejsi informace. https://developer.chrome.com/devtools/docs/blackboxing
    FEDY
    FEDY --- ---
    AREX: cili myslis, ze to blokuje neco, co je volano pri prichozich datech ? me to uplne neprijde, obzvlast kdyz jsem si prohledl profiler - same funkce ze socket.io

AREX
    AREX --- ---
    FEDY: Nerekl bych, ze ta chyba souvisi se SocketIO. Tohle znamena, ze ta bezi nejaky synchronni skript, ktery je bud extremne pomaly a nebo nikdy neskonci. Castym zdrojem jsem neukoncene rekurzivni smycky. SocketIO komunikace je asynchronni a nemuze tedy browser blokovat ani kdyby chtelo :)
    FEDY
    FEDY --- ---
    ahoj,

jsem v javascriptu a nodejs zacatecnik, tedy prosim o shovivavost - pisu dohledovy system pro nasi sit (ping, snmp, syslog atp) a narazil jsem na knihovne SocketIO v prohlizeci - jakmile mam prilis objektu, zacnou se objevovat violations "script took too long time" atp. mate nekdo predstavu, jak to resit ? nahradit SocketIO treba za EngineIO ? nebo jeste neco jineho ?

predem diky
    AREX
    AREX --- ---
    PANVA: Chápu. Ačkoliv vím, že třeba Babel transpiluje async funkce do generatorů. V případě NodeJS to je irelevantní vzhledem k nadcházející nativní podpoře.

Asi to budu muset taky vyzkoušet. Jsem totiž kdysi kdesi narazil na článek detailně rozebírající porovnání těchto dvou a hodně to tam generátory vyhrávaly z různých důvodů. Co me teda těší už takhle od pohledu, že async funkce mohou být i anonymní. To u generátoru nejde a to pak produkuje antipatterny jako `const self = this`. Ačkoliv vzhledem k tomu, že Koa2 už není závislá na contextu, tak na tom tolik nesejde.
    PANVA
    PANVA --- ---
    AREX: pouzit generatory za pomoci `co` ktery neustale vola .next() na ten generator byl jen work around, intention od zacatku byl async/await ktery je jen pekny wrapper okolo promisu.

Generator - https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/JavaScript/Reference/Statements/function*
    Async Fn - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Statements/async_function

Dovedu si predstavit ze async funkce ma mnohem mensi rezii nez generator a zatimco prepisuju celou moji openid connect libku (https://github.com/panva/node-oidc-provider) na koa2 zjistuji jak jednodussi mam praci napr. s testovanim jednotlivych middlewaru
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    AREX: netuším vůbec, o co jde, ale dost často je právě ta volnost problém. umožňuje vytvořit těžko hledatelné chyby.
    AREX
    AREX --- ---
    Používáte někdo KoaJS? Víte někdo co je vedlo k tomu zahodit použití generatoru a přejít na async/await? Dělal jsem už s obojím a přijde mi, že generátory dávají daleko větší volnost.
    3108
    3108 --- ---
    REFLEX: chapem presne co myslis, potrebujes v tom cb handleri mat referenciu na MyObject (idealne ako this) a potom refernciu na runner, ale tu by som za tychto okolnosti predaval explicitne ako dalsi agument handleru, za `res`.

Kazdopadne je tento pristup z mojho pohladu code-smell, explicitne predavanie referencii casto znamena "leaking abstraction" a zaroven sa tym narusa SRP + miesto CB by som pouzil Promise...
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    3108: diky moc, super odkazy

Ja to napsal blbe, co kdyz potrebuju i ten this z runneru i ten z MyObject? :D Protoze jestli chapu spravne tak diky arrow mi zustane jen ten MyObject this
    3108
    3108 --- ---
    Postupov je niekolko, zalezi aku verziu node pouzivas, ja doporucujem pouzit latest, a mas tam arrow function spolu s lexical scoping... https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/JavaScript/Reference/Functions/Arrow_functions

Ak node pouzit nemozes, tvoj sposob zauzivany, ja prefreujem v tychto pripadoch, pouzitie explicitneho .bind https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_objects/Function/bind
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Zdravim,

jsem Node.js zacatecnik :D

Mam objekt a v nem volam jiny objekt s callbackem, jak se uvnitr dostanu do this MyObject a ne this toho runner

Ted to resim pres ten var self = this;

function MyObject() {
        this.runner = new Runner();
    }

MyObject.prototype.run = function() {
        var self = this;

this.runner.run(function(res) {
            // ZDE!
            // this je v kontextu runner
            // pouzivam self je MyObject definovany vyse
         });
    };

NEPH04
    NEPH04 --- ---
    Sorry za <OT>, ale kdyby jste někdo chtěl, nebo věděl o někom, kdo umí:

Potřebujeme člověka do týmu SOCIFI, který povede vlastní dlouhodobý projekt (Node nebo PHP) od návrhu až po konečnou realizaci a další rozvoj.
    Projekt je unikátní a cílený na klienty z celého světa. Bude to nová část naší platformy.
    Měl by mít zkušenost s návrhem API, znalost databází MySQL/MongoDB, základní znalost administrace Linux serverů.
    Hodně nadprůměrné platové ohodnocení a benefity. Nástup ihned. :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    CYNIK: chm, to jsi uz druhej kdo varuje pred problemy s ssh u githubu .. ja s tim kazdopadne zadnej problem nemel :) nakonec jsme to stejne prehodili na https + public repo v githubu, kolegove na widlich s tim ssh dost bojujou :))
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    URPUTNIK: taky bejvá problém s ssh adresou na githubu, jistější je HTTPS
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak jsem to mel spravne, zakopanej pes byl ve verzi, musi splnovat semanticke verzovani .. takze stacilo zmenit 3.2 na 3.2.0 .. 6h casu, achjo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam