• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACKERKLDR - Korejská Lidově Demokratická Republika
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: A to ma byt relevantni k tematu tyhle skupiny?
    AMOPRA: Dekuju:-)
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    ONITSUKATIGER: čisto tam je, korejská srana práce, resp. vláda pořebuje lidi zaměstnat, aby se nevzbouřili... takže všude jsou babči s košťatama, další babči trhají trávu rukama (místo sekačky) apod.
    ALe třeba pod mostem a podél řeky bordel byl
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    ONITSUKATIGER: Kolik ti je prosim te?
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: OMG! Pri prohlizeni fotek od Amopry, me proste napadlo, jak cisty jsou ty ulice, tak jsem se na to zeptala primo ji, protoze tam byla...a ne tebe! Anebo si taky byl mesic v KLDR?
    ROLNICKATA
    ROLNICKATA --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: ještě trochu větší
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    ONITSUKATIGER: facepalm to docela je prihledneme-li k tomu ze nikdo nema co vyhazovat. ;)
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    AMOPRA: mam takovej mozna debilni dotaz ale pripada mi, ze v KLDR je tak nejak docela "cisto" na to, ze to je asijska zeme...je mi jasny, ze jste se museli drzet na tech "oficialnich" cestach ale z tech fotek mi pripada, ze tam jsou ty ulice a silnice fakt cisty...mozna, ze si ted myslis, ze muj dotaz je na facepalm ale byl to takovej muj prvni postreh...
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    THE_MIRACLE: měsíc.. člověk se v první chvíli myslí, že to nedá a pak si na to tak zvykne, že když odjíždí, je mu smutno..
    A voda se vyřešila druhý den, občas sice netekla ani sudená, ale o je am normálka
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    AMOPRA: to muselo byt fakt desive... jak dlouho si tam byla? Si nedovedu moc predstavit tam jet ani na tyden... :-)
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    THE_MIRACLE: speciální obchody pro cizince a bohaté korejce jsou ve velkých hotelech (koryo hotel apod.), a pak je obchod pro diplomaty, kde je víceméně stejné zboží jako v ěc hotelech.. ale nic tam není... sýr tam byl jen jednou za celý měsíc apod.

    Univezita byla rozdělena do několika budov, my byly v té na pohled nehorší (ta velká vzadu: http://www1.korea-np.co.jp/pk/102nd_issue/Pyang_Univ.jpg)
    - my měly učebnu v 5.patře a do jiného patra jsme ani nemohly. Výtah zde byl, ale jelikož padala elektřina a výtah byl tak starý, tak jsem v něm jela jen jednou (a stačilo)..

    Bufáč zde není, jedli jsme na koleji pro cizince.. Ale jelikož v KLDR jsou zrušené sřední i vysoké školy, ráno studenty odvezou na stavby a musí bez techniky savět mrakodramy (saršné tovidět), tak se ve školách svičí armáda. V reálu je to tak, že jdu člověk do školy, všude jsou slyšet budovatelské písně a okolo Vás samí vojáci....

    Zařízení kolejí bylo, až na sociální zařízení, vcelku v pohodě... Ale to sociální zařízení.. první věa, kterou nám tam řekli, že do umýváren můžeme jen ve středu.. :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    AMOPRA: dvě eura měsíčně? To snad mají i křováci víc... :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    AMOPRA: dobre, takze maji specialni obchody pro cizince? jak to treba vypadá na té univerzite? je tam treba normální bufet, nebo jak vůbec?
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    THE_MIRACLE: Jako cizinec nesmíš disponova místní měnou ,jezdit veřejnými prostředky hrom. dopravy, nesmíš do krámů pro místní občany atd.


    Realita je trochu jiná... lístky na dopravu se dají podplatit (1euro za lístek), při měsíčním platu vyšší vrsty (max. 2euro) je to pro ně hodně, takže to prodají. Korejské peníze jsem si měnila na černém trhu a dokonce za dobrý kurz (za 1 euro se dá dosat 120-3 500 wonů).... krámy jsou obtížné, většinou ti nic neprodají, bojí se.. Ale občas mají krámy i restaruace "zadní vchody" pro cizince..a peníze pak vezmu..
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    AMOPRA: do metra se nesmí?
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    L4MA: my jsme měly s kolegyní štěstí, že jsme se mohly pohybovat, kde jsme ctěly.. neměly jsme průvodce ani omezení... Akorát pár krát vstoupíš do veldeší uličky, podplatíš prodavačku metra, jedeš se projet (to e zakázáno) a pak se horko těžko vysvětluje, cos tam dělal.. :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    AMOPRA: me vic zaujala ta tramvaj :-)
    L4MA
    L4MA --- ---
    THE_MIRACLE: myslim ze na tech par mistech, ktery muze zachytit objektiv turistickyho fotaku, si davaj sakra zalezet, aby to vypadalo...
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    THE_MIRACLE: takto babči tahají věci i v jižní koreji... to je asijská normálka..
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    THE_MIRACLE: to nebyl obyčejný park, ale park u university Kim Il Songa.. největší univerzita v KLDR, kde jsou i zahraniční studenti... v noci tyto lampy jsou namířené na sochu Kim Ir songa, zaří rudě a z okna naší koleje to vždy v noci vypadalo, jako že hoří.. :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---


    Our Unseen Holiday Photos from Kim Jong-il's North Korea | VICE
    http://www.vice.com/read/holiday-photos-kim-jong-il-north-korea?GalleryImage=20454
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam