• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Nový webový portál Design Reader
    (koncept projektu 1. 9. 10)

    Připravujeme internetový archiv, webmag, blogy a diskuze o grafickém designu a vizualitě. Naší ambicí je vytvoření kvalitního a živého prostoru pro komunikaci. Designreader je otevřená platforma, ke které se můžete kdykoliv připojit, nebo se i podílet na jejím vzniku a ovlivnit její strukturu a obsah. Příspěvky budou licencovány Creative Commons, kdy samotní autoři rozhodnou o volnosti šíření jejich materiálů. Další info během podzimu 2010. Uvítáme vaše připomínky, náměty, dotazy, nebo nabídky spolupráce. Obraťte se na nás, viz info a kontakty. Sledujte novinky na Facebooku, nebo Twitteru, podílejte se na přípravě projektu v naší Google skupině a diskuzi na Nyxu.

    Představujeme designreader.org, rozsáhlejší projekt webové databáze českých a překladových textů o grafickém designu spolu s webmagem s tematickými vydáními s původními texty, rozhovory, překlady a s blogy a komentáři grafiků, teoretiků a dalších zájemců o diskuzi nad grafickým designem a vizualitou, kteří se k webu připojí.

    Předpokládáme pracovat v několikačlenné redakci spolu s širším okruhem přispěvovatelů a otevřeným prostorem blogerů. Pro jednotlivá témata budeme oslovovat také autory mimo obor vizuální komunikace, např. sociology, filosofy atd, spolu se studenty dějin umění, masové komunikace, nebo VSUP. Současně budeme iniciovat a publikovat překlady stěžejních a aktuálních textů vizuální teorie (např. spolupráce s edicí vizuální teorie nakladatelství Fra, nebo dlouhodobější projekt překladu 5 svazků antologie Looking Closer. Critical Writings on Graphic Design). Textovou část webu doplní kreslené komentáře a komixy Martina Kubáta a dalších vizuálních umělců.

    Shrnuto, chceme:
    archiv
    Postupně vytvořit kvalitní a rozsáhlý archiv dostupných textů (popř. i audio a multimédia) o grafickém designu a vizualitě, který bude přehledně strukturovaný s možností vyhledávání. S důrazem na aktuální a novější texty, postupně rozšiřovaný o starší v digitální podobě dostupné texty a průběžně digitalizované ty nedostupné. Počítáme s platbou paušálních autorských poplatků u textů, které jejich autoři či držitelé autorských práv nebudou ochotni poskytnout zdarma. Současně u textů, které si autoři či majitelé autorských práv nebudou přát jejich volné publikování, budeme usilovat alespoň o zapojení anotace a odkazu do databáze. Kritérium volného šíření textů (veřejné licence Creative Commons) je podle nás sice velmi důležité, větší význam však přikládáme samotné šíři databáze.

    webmag
    Několikrát ročně připravit tematické číslo webmagu věnované aktuálním či obecnějším tématům s jasným či novým pohledem a s výrazným přesahem ze současné oborové diskuze. Stručně a možná krutě řečeno, nezajímá nás problematika serifů nebo DTP a CTP, tedy pokud nejsou materiálem k nějaké neotřelé refexi či interpretaci.

    Struktura čísla bude standardní: editorial, několik obsáhlejších textů týkajících se hlavního tématu, profil osobnosti, studia, či instituce, (video)rozhovor/y, překlady, kratší texty tematizující obecnější, či aktuálnější dění, anketa k aktualitě, recenze a doporučení knih, textů, webů, výstav atd, spolu s autorsky moderovanou diskuzí k tématu čísla. Příspěvky budou licencovány Creative Commons, kdy samotní autoři rozhodnou o volnosti šíření jejich materiálů.

    diskuzní fóra, blogy, živé diskuze
    Zapojit do diskuze na webu pokud možno více grafiků a komunity kolem grafického designu a to jak cestou nahodilejšího komentování textů a v diskuzních fórech, tak soustavnějšími blogy. Pokud se projekt po nějakém čase ujme, rádi bychom připravili živé diskuze, sborník, nebo malou edici.

    komunita
    Máme ambici přitáhnout k našemu projektu všechny, které grafický design a vizualita zajímá a jejichž pozornost či přispěvky jsou rozeseté po internetu a jednotlivých periodicích. A to jak volněji, skrze propojení odkazy, tak přímo zapojením do našeho webu. Současně budeme usilovat o spolupráci se všemi významnými institucemi a médii, tak či onak se oboru a jeho reflexe dotýkajících. a to otevřeně Pokud nenarazíme na požadavky autorů či držitelů autorských práv, vše volně přístupné, zdarma. Neočekáváme profit. Počítáme zpočátku se ztrátou a později s dotacemi, inzercí a případnými sponzory. Počítáme s tím, že počáteční náklady pokryjeme z komerčních aktivit zřizovatele webu, společnosti Agite/Fra. Výhledově plánujeme založení neziskové organizace zastřešující tento projekt.
    kontakty:
    email: email@designreader.org
    gsm: +420 608727052
    skype: designreader.org

    Google skupina: designreader.org (beta)
    Facebook: designreader.org
    Nyx: designreader.org (beta)
    Twitter: designreaderorg

    pracovní redakce:
    Michal Rydval
    Markéta Hanzalová
    Jakub Kovařík
    Kateřina Nováčková
    Radim Peško
    Adam Macháček
    Martin Kubát (ilustrace, komiks)
    Jan Mědílek (web)

    designreader.org
    (Agite/Fra s. r. o.)
    Šafaříkova 15, 12000 Praha 2
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam