TLOUDEV: myslím, že je to celé složitější. hodně se dá vyčíst z hesla "ostrakizace", které zmiňuji jako odkaz na wiki ve svém textu ( viz
[ XCHAOS @ AntiFacebook ] ).
ve starověkém Řecku ovšem o procesu ostrakizace musela rozhodovat širší komunita: tedy, např. lidé, kteří mám na FB v přátelích, by hlasovali, jestli mě má být zablokován účet. to by byla jakž-takž demokracie (i když i takové hlasování je zneužitelné, a kdyby ho někdo inicioval příliš často, tak to všechny zprudí - takže by to mohlo fungovat jako pozvánky na NYX, ale reverzně - tzn. že jednou za čas má člověk právo vyvolat hlasování o vyloučení jednoho konkrétního člena komunity). dovedu si představit jednoho (více fakt ne, i když štve mě tu víc iD) uživatele FB, u kterého bych třeba takovou možnost využil - tzn. vyvolal bych referendum o jeho loginu, možná :-) ale nevím.
na FB, jak jsem ve svém textu psal, jsou porušeny nejen principy jakékoliv demokracie (moderní i starověké), ale snad i principy římského práva, na kterém stojí celá euromerická civilizace:
- člověk není o hrozbě zrušení účtu informován předem a nemá možnost zjednat nápravu (podle mě jde o nějaký detail, který by klidně smazal, kdyby věděl, že to bylo přes míru)
- o zrušení účtu nerozhodne žádný dohledatelný člen komunity, ale jde o svévolný proces poskytovatele
- člověk ztratí přístup ke svým datům - i když by zjevně bohatě stačilo, aby k nim ztratili přístup ti, které údajně ta data uráží (takže by si je uživatel třeba mohl vyzálohovat, apod.)
- proti zrušení účtu evidentně není žádné odvolání (a to ani v případě, kdy jde o snadno napravitelnou věc - jestli mi někdo práskl, že jsem jako prostřední jméno použil svojí přezdívku, a jestliže FB tak jako tak umožňuje ZMĚNU JMÉNA - wtf? - které ale přitom předtím i potom nesmí být falešné ! - lol!)
Celkově mi to připomíná prostředí typu prodej hulení někde v Indii nebo Thajsku - tedy nejdřív vám ho prodají a pak vás prásknou policii a vy se musíte vykoupit úplatkem. v podstatě je vytvořeno prostředí, kde je NESMÍRNĚ snadné docela přísná pravidla napsaná drobným písmem pod čarou porušit - a přitom je kolem vás porušuje kdekdo - a pak vás za porušení těch pravidel najednou bez varování "zastřelí". pro koho FB byl business model, ten pak vysolí těch 400-600 000 za reklamu (viz Dočekal -
http://www.lupa.cz/clanky/facebook-jistota-o-vsechno-muzete-kdykoliv-prijit/ ) - kdo propagoval pouze svůj letitý nekomerční projekt, jako já, ten prostě zatne zuby a nasere se na ně.
každopádně FB je svého druhu letadlová hra - pokud si u nich neplatíte reklamu (a mě se tam objevil butonek "propagovat", u mých příspěvků, to zas jo), tak vás po čase vykopnou - když usoudí, že na nich vyděláváte více, než oni na vás. důvodem pak může být téměř cokoliv (člověk by např. ani neměl propagovat vlastní webovou stránku - ale může ovšem dělat fanclub webové stránce někoho jiného - apod. nesmysly). ovšem já se ještě snažil o jakousi úroveň, řekl bych... a pořád jsem psal, ať si mě lidi, co mě neznají, do přátel nedávají a tak. stejně se našel někdo, komu přišlo zábavnější mě prásknout (u všeho je button "nahlásit") - místo si mě prostě škrtl z přátel, když mu vadím.