• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    na druhou stranu, nekde proste internet potreba je a sam mam nekdy docela problemy nepouzivat ho mimopracovne vic, nez je zahodno :) Samozrejme blokovani konkretnich stranek zhola nic neresi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    4PTO: podstatné je, že Internet by měl být buď necenzurovaný, nebo žádný.

    (samozřejmě, že vzhledem k tomu, že ve spoustě zaměstnání se více hodnotí absolutní podřízenost, než nějaké skutečné schopnosti, tak snahy o cenzuru Internetu určitě nepřekvapí... ale nevidím důvod, proč bych neměl fandit firmám, které sdružují nadprůměrné schopné lidi a ponechávají jim tvůrčí svobodu - na úkor firem, které si akorát v bance vezmou úvěr a pak pomocí toho úvěru vytlačí z trhu konkurenci...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    4PTO: hlavne aby si clovek nevybral zamestnavatele, ktery ho bude nutit delat s facebookem...
    4PTO
    4PTO --- ---
    XCHAOS: to určitě, především aby si člověk nevybral zaměstnavatele, který by po něm nedejbože chtěl v práci aby pracoval a ne aby lezl po fb?
    4PTO
    4PTO --- ---
    XCHAOS: cože?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    ještě jenom poznámka pro ty, kteří by bádali po původu slova kyberia: http://www.rushkoff.com/downloadables/cyberiabook/
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Facebook nemám. :-) Budoucnost vidím v decentralizovaných sociálních sítích (zatím neexistuje ani jedna použitelná a ani jedna z těch nepoužitelných není v takovém stavu, aby měla šanci mi do budoucnosti vyhovovat, protože jsou buď zprasený po technický stránce, nebo příliš jednostranně zaměřený).

    O co jde? ve zkratce je rozdíl mezi centralizovanou sociální sítí (ála facebook, libimseti, spoluzaci) a decentralizovanou sítí stejný jako je rozdíl mezi ICQ a XMPP/Jabberem (nebo jako mezi klasickým mailem a mailem na nyxu). Prostě každý si může spustit vlastní server na svojí doméně a plně fungovat s ostatními účastníky na jiných serverech a s využitím (například GPG) šifrování dávat ostatním možnost dešifrovat data z jeho "profilu", tudíž je zajištěno, že nikdo komu jste nedali klíč (to proběhne transparentně při přidání kamaráda) nebude vysávat vaše data.

    Decentralizovanou síť tedy poznáte podle toho, že každá entita v ní je definována kromě nicku také serverem na kterém je uložena. Pravděpodobně tedy bude mít každý uživatel ID podobné mailové/jabber adrese, tedy např.: NICK@SERVER.TLD


    No i tak bych rád vyzdvihnul 2(3) projekty:
    1.) http://www.joindiaspora.com/
    ještě to není ani beta a kamarádi na testování se zatím blbě shání, můžete si tedy přidat můj testovací účet harvie@my-seed.com (ideálně pokud budete z jiného serveru než my-seed.com, ať vyzkoušíme tu decentralizaci v praxi - veřejných serverů je dost)

    2.) kyberia.sk a kyberia.cz
    kyberia.sk byla dávno před facebookem a doteď je mi milejší (přirovnal bych jí rozsahem k nyxu, ale na SK scéně s přesahem do CZ). všechno v tom systému je noda a ten systém je vlastně takový fraktál, ale kyberka už stihla zastarat a taktéž nedostačuje v mnoha směrech (nemluvě o tom, že decentralizace se zatím jen plánuje).
    my děláme s pár lidmi český fork kyberky na kyberia.cz http://git.kyberia.cz/ a zároveň plánujeme kompletní rewrite http://wiki.kyberia.cz/ chceme rozšířit kyberku o tu decentralizaci a posunout celou tu myšlenku fraktálu (pracovně tomu řikejme LSD-koeficient :-) o několik levelů výše. moje vize je univerzální platforma pro programování decentralizovaných sociálních aplikací. (např. v systému který si představuji bude implementace takové aplikace jako je kalendář akcí tady na nyxu nad celou sítí velice snadnou záležitostí - pár desítek řádek javascriptu, stejě tak bude možné naprogramovat cokoli jiného: bazar, seznamku, telefonní seznam, naprosto cokoli co vyžaduje přístup k "sociálnímu grafu", ale s tou výhodou, že bude zachováno kryptologické soukromí mezi lidmi, kteří se vzájemně neautorizovali). Taktéž je v plánu propojení s XMPP protokolem (ale narozdíl od facebooku samozřejmě na otevřeném serveru)...

    BTW kdyby se někomu chtělo/podařilo decentralizovat NYX (nebo CyberSpace.cz), určitě by to byl chválihodný počin.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (pokud to nebylo jasné: filtrování NENÍ cesta nikam... je možné, že v některých zaměstnáních jaksi internet není potřeba, budiž... ale pokud někoho na Internet už pustím, tak je zcela slepá ulička mu filtrovat kam smí a kam nesmí...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FANAE: spíš tedy dobré kritérium, podle kterého si vybírat zaměstnavatele...
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    Takový jeden... obrázek.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    _A5_: je tam loga FB, jeste k tomu preskrtnute, modra a bila barva a jeste to ma v nazvu face a book - to bude zaloba jak vino :)
    _A5_
    _A5_ --- ---
    antifacebook.net
    http://antifacebook.net/
    FANAE
    FANAE --- ---
    Facebook je žrout času. V práci na něj nesmíte, přikazují mnohé firmy - iDNES.cz
    http://podnikani.idnes.cz/facebook-je-zrout-casu-v-praci-na-nej-nesmite-prikazuji-mnohe-firmy-1db-/zamestnani.asp?c=A101109_1480020_zamestnani_sov

    Zatímco před dvěma roky používalo monitorovací modul v počítačích 21 procent českých firem, dnes už je to plných pětasedmdesát.

    Dobrej duvod proc nenavidet FB :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYX: aby pak nedošlo event. na to, že lůza bude při pokusech poškodit fb požadovat ochranu od (nevím teda koho, ale někdo "hodný se jistě najde) a mantinel a vzepře se narušitelům.. pročež je velmi mnoho předpokladů, kolik rodin netuší o pozadí fb ani zblo, ale jak si nenapíšou s babkou co obědvali - je zle
    NYX
    NYX --- ---
    CYBERWOLF: clanek jsem daval spis jako ilustraci toho, ze tohle by si lidi asi nenechali libit, viz ty komentare tam zminovane apod :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NYX: clanek je pomalu rok a pul stary a facebook je tu porad v cim dal zrudnejsi forme - samo o sobe asi nic moc.

    Ale zas stokrat nic umorilo osla, tak kdyz se podvratna cinnost dostatecne nakumuluje, treba se to zlomi >:D
    NYX
    NYX --- ---
    vubec roboti, kteri by primarne klikali na reklamy, by asi uskodili fb nejvic :) viz treba http://techcrunch.com/2009/06/26/facebook-click-fraud-101/
    NYX
    NYX --- ---
    CYBERWOLF: pokud bude jasne, ze velka cast uctu na fb jsou roboti, odradi to inzerenty.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tim te samozrejme nechci nijak odrazovat, jen rikam, ze to neprispeje k naplneni meho cile :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WASPER: tohle uskodi ziskavani dat z facebooku, ne facebooku jako takovemu (coz je oc mi kraci). Pokud jde o DOS s dalsim 100M uctu, tak ty jednak nevytvoris dostatecne rychle, aby s tim nestacili neco udelat a predevsim diky tomu, ze si pred casem prepsali jadro php maji ted docela slusnou rezervu pokud jde o vypocetni vykon :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam