• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    Pro lidi, kteří nemají facebook:)
    rozbalit záhlaví
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    XCHAOS: Ja si proste myslim, ze cela ta idea Facebooku je zasadne spatna, a ze ten Facebook pritahuje typ lidi, kteri na nejakou decentralizaci kaslou, no ale je to jen muj nazor.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    XCHAOS: DNS neni decentralizovany administracne z hlediska registrovani tech nazvu domen - proto se taky ruzne organizace hadaji nad tim, kdo ho bude kontrolovat. A mel jsem prave dojem, ze ti jde o tenhle problem u facebooku, ne o to, ze by snad facebook bezel na jednom serveru, coz urcite nebezi. Ze je ta DNS databaze unikatnich ids rozkopirovana na vic korenovych serveru a dal se distribuuje prisne hierarchicky je uz nevyznamny detail. DNS je fakt velmi spatny priklad decentralizace.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENKIE: to je opravdu zásadní nepochopení toho, jak funguje DNS systém :-) především je třeba otevřený - poskytuje informace všem - což tedy Facebook přesně není (uživatelům poskytuje informace dle přísných kritérií, ale sám je má k dispozici ve strojově čitelné podobě všechny).

    kromě otevřenosti je DNS systém i slušně decentralizovaný - což Facebook také není.

    Internet na úrovni IP není tak centralizovaný, jak si myslíš ... my jsme si jako firma např. zaplatili autonomní systém - a teď už nikomu není nic do toho, pomocí jaké technologie a s kým přesně se budeme propojovat (zvlášť pokud to bude také autonomní systém) spíše než slovem "chaos" bych to označil jako reálná technická, ekonomická a politická svoboda...

    moje plánovaná federace serveru nebude mít "single point of failure" - stejně jako ho nemá DNS systém se svým systém root serverů, mimochodem. Ve skutečnosti DNS systém - se všem svými spekulanty, přeprodejci, spammery, apod. - přeci jen garantuje ve většině TLD (např. v .cz to funguje přijatelně) udržení vlastnictví domény i při změne webhostera, providera, apod. - a to za neustále klesající měsíční poplatek, který fakt nikoho nepoloží.

    Facebook vytvořil absurdní pocit příslušnosti k nějaké elitní skupině - ve které je členství je ale současně "zdarma" a současně tam dříve nebo později bude mít účet většina populace planety, (takže není jasné, kde je ta "elitnost"). Můžeme kritizovat "staré struktury" s jejich toporným přístupem ke garanci osobní identity v realitě - jenže přes to všechno, většina "uživatelů reálného světa" požívá určité výhody plynoucí z dělby výkonné, zákonodárné a soudní moci - občanství vám na rozdíl od účtu na Facebooku nemůže nikdo bez soudu zrušit, apod.

    Lze polemizovat, že vztah "platící zákazník" vs. "placený dodavatel" není ideální vztah, nevyplývá z něj rovnost - a pouze díky předpokladu konkurence na volném trhu (ta je někdy spíše zbožným přáním, než realitou, ale tak nějak v to jako zákazníci doufáme) jsou práva zákazníka tak nějak ochráněna (levice toto nebude vidět jako problém a bude naopak řešit spíš práva zaměstnanců... ale to je tady vcelku offtopic).

    Podstatné je, že nikdo, kdo se Facebooku zastáváte, nejste ani OBČANEM Facebooku (nemáte žádná občanská práva - právo dozvědět se, co na vás Facebooku vlastně vadilo, právo se odvolat k nějakému nezávislému soudu, apod.) a nejste ani ZÁKAZNÍKEM Facebooku (nebyla to nikdy placená služba, takže to musíte brát tak, jak je vám to předkládáno, a nemůžete si stěžovat).

    Víceméně - Facebook bych nejspíše přirovnal k informatickému ekvivalentu freeganství a dumpsteringu ("ber nebo nech ležet - ale nestěžuj si")
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    XCHAOS: Ja myslim, ze je to mnohem jednodussi. Facebook se rozsiril z velmi podobneho duvodu jako DNS system. Inet sam o sobe na urovni IP je vicemene perfektne decentralizovany, s nejakymi omezenimi samozrejme - muzes si snadno vytvarit na sve vlastni siti svuj vlastni internet v internetu atp., dokonaly chaos ;))

    Jenze lidi holt nejsou stroje a nechteji pouzivat jen IP adresy pro adresaci zdroju, chteji pouzivat jmena, ktera vychazi a nejake velmi omezene podmnoziny vsech moznych kombinaci pismen. No a na administraci neceho takoveho obecne uz musis mit nejaky centralizovany system. I ta tvoje vysnena federace serveru bude muset mit nejaky single point of failure podle me a ta nehierarchicnost bude jen zdanliva.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CMAN: zajímavé, že čtverec vlevo dole je prázný. U mě by tam naopak skončili téměř všichni - všechno je mi to mírně nesympatické :) vpravo nahoře by zůstal jen Twitter a velice "zlehka", naopak dolů k Facebooku by se určitě posunul Microsoft a Apple (i když oba dva na méně vyhrocenou pozici)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CMAN: sice logiku nadpisu nechápu, ale v článku jsou zajímavé informace.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CMAN: dekuju
    CMAN
    CMAN --- ---
    Máte rádi Facebook a Applu říkáte "ohryzek"? Pak jste internetoví disidenti | HN.IHNED.CZ - svět
    http://mam.ihned.cz/c1-51351740-mate-radi-facebook-a-applu-rikate-ohryzek-pak-jste-internetovi-disidenti
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CMAN: prosim, jeste zdroj (clanek)
    CMAN
    CMAN --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Na tom nevidim celkem nic spatneho
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    CYBERWOLF: do chucka se prostě dobře kope, to je celý.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KRMELEC: Protoze Chuck je proste LEPSI nez Facebook
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    MAREKI: To je všechno prostě ještě slabá sranda...
    I na Chucka Norrise se vymyslelo víc vtípků než na ten posranej FB
    MAREKI
    MAREKI --- ---
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    The Onion: Facebook “Is Truly A Dream Come True For The CIA” (Video)

    http://feedproxy.google.com/%7Er/Techcrunch/%7E3/lYMf5ArCSQk/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: no ale zatím za nitky tahají skuteční lidé :-)

    já myslím lidi, za kterými bude nějaká umělá inteligence, která za ně bude generovat content :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Vtrhnou virtualni identity? Pulka mych pratel jsou virtualni identity!
    NYX
    NYX --- ---
    // a snad vzdycky se stavajici uzivatele bourili proti nove prichozi luze :-)
    NYX
    NYX --- ---
    XCHAOS: jeste mezikroky bylo par vybranych univerzit, stredni skoly a vybrane firmy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam