• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    konec světa se blíží :-)
    Facebook To Put Off IPO Until Late 2012 - Slashdot
    http://slashdot.org/story/11/09/15/0329227/Facebook-To-Put-Off-IPO-Until-Late-2012
    (IPO=Initial Public Offering=veřejná obchodovatelnost, vstup na burzi - důležitý moment v životě korporací, v případě Facebooku bude pravděpodobně spojen s obří bublinou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: těm lidem to fakt pálí, ty jo :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    :D

    Vykradl banku a na Facebook si dal fotky s lupem. Za chvíli ho policisté měli – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/koktejl/244091-vykradl-banku-a-na-facebook-si-dal-fotky-s-lupem-za-chvili-ho-policiste-meli.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: tak zase na radě "citlivá data ukládejte mimo Internet"... až na to, že co to vlastně jsou "citlivá data" ?

    já bych citlivá data nesvěřoval bezplatným serverům, které vůči mě nemají závazky jakožto vůči svému zákazníkovi. fima, kterou spoluvlastním, to řeší provozem vlastních serverů - toto ale není řešení pro všechny.

    řešením je "osobní Facebook na osobním serveru" - což je věc, na které pracuji... ovšem bohužel velice šnečím tempem :-/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: doporucuji k precteni tu cast, jak se hackerskym utokum branit - verim, ze prave ty dokazes ocenit absurditu techto rad :)

    A s nepouzivanim FB aplikaci je to uplne to same. Neexistuje zpusob, jak by mohla mohla aplikace ziskat pristup k tvemu uctu (oAuth protokol). Ze se muze dostat prakticky ke vsem udajum je uz jina, ale v tom "nebyt batorou" to proste nehraje roli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: jako na Nově je hovadina téměř vše... ale muselo zase být zábavné, když zjistili, že nějací náhodní lichváři (kteří nejspíš odmítli zaplatit "výpalné" někomu mocnému - reportáž se tvářila, jako by to byli jediní hnusní lichváři na trhu...) jsou schopní proti nim odstartovat hackerský útok :-)

    výsledkem je démonizace hackerů (ne že bych black-hat hackerům nějak fandil) - a ne článek, kde by Nova poctivě přizanal, že VEŠKERÁ lichva je svinstvo - a ne jenom jedna konkrétní o něco vychcanější společnost, než 50 jiných, které dělají to samé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWIFF: tak samozřejmě, ta centralizace u Facebooku je hrozná. ale vidím tam důležitý moment, který komerčnímu Internetu hrozil už dlouho....

    komerční Internet se od původního akademického-decentralizovaného (každá škola a fakulta měly vlastní mailservery a webservery a systém byl doplněný firemími servery, které se snažily to samé poskytovat jako placenou službu) odlišoval prakticky od samého začátku:

    komerční servery se předháněly v tom, kdo nabídne zajímavější služby zcela zadarmo a anonymně: tedy Facebook nedělá v podstatě nic co by tu už dlouho nebylo - jenom jako poznámku pod čarou přidal, že nesmíte být anonymní. Což ve výsledku vede k tomu, že intuitivně "slušní" lidé tohle pravidlo dodrží - ale chovají se stejně tak, jak byli zvyklí z anonymních serverů.

    podle mě je experiment Facebooku (a teď už i G+) s totální likvidací anonymity nesmírně nebezpečný. Na Internetu musí koexistovat jako ověřená identita, tak i anonymita: fyzické zakotvení Interentu na reálných komunikačních spojích a reálných serverech stěží může být zcela anonymní - ale zase anonymní komunikace otevírá určité možnosti, které neanonymní prostě nenabízí.

    Jsou tam určité paradoxy a rozpory, některé ztělesňuje i NYX: právě lidi, kteří anonymitu nejvíc poptávají, se jí sami často nejvíce obávají: tedy velmi žádané postavení je být anonymem uprostřed davu/komunity, který má identitu jednoznačnou.

    Ta narážka na rodinu se možná týká určité regulace či potlačení sexuality - FB se objevil jako "ostrov virtuální rodiny" uprostřed moře internetové pornografie, hmm. Jsou tam zajímavé souvislosti, ale každopádně - pevně věřím, že dominance FB opadne, stejně jako kdysi odezněly jiné "hrozby Internetu" - viz můj článek:
    TečkaCZ - Budoucnost Facebooku? A pamatuje někdo America Online?
    http://teckacz.cz/1101-Budoucnost-Facebooku-A-pamatuje-nekdo-America-Online
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: 7. Nepoužívejte žádné Facebook Aplikace

    ROFLMAO!!! Tak tim jsem skoncil i se ctenim nadpisu - tohle je slusna hovadina. To je jako kdyz Nova psala o tom, ze aby ti nikdo neDOSnul server (treba jako blog.cz) potrebujes mit nainstalovany fiorewall a antivirus. viz.:

    OBŘÍ ÚTOK HACKERŮ: Rusové napadli ČESKÉ WEBY! RADY JAK SE BRÁNIT - tn.cz
    http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/obri-utok-hackeru-rusove-napadli-ceske-weby-rady-jak-se-branit.html
    QWIFF
    QWIFF --- ---
    XCHAOS: bezpečněji v nebezpečné náhražce rodiny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nebuď bátora aneb jak bezpečněji používat Facebook - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/clanky/nebud-batora-aneb-jak-bezpecneji-pouzivat-facebook/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    heh, jestli banerova reklama postupne mizi, tak jsem houpaci kun :) Jako jo, uz to neni co to bejvalo kolem roku 2000, ale i tak ma k mizeni hoooodne daleko
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (BTW, grafická počítadla přístupů na stránky většinou pocházela z pre-cookie éry... ale kdyby ten obrázek nastavoval cookie, jako to dělá Facebook, tak mohli provozovatelé veřejných počítadel klidně zavést "loginy", a "to se mi líbí" a šmírovat chování svých userů a cílit pomocí něj reklamu... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: to je něco jiného, ale mě to až tolik nezajímá.

    já chápu, že lidi chtějí mít na svých webech nějaké aplety vkládané z externích serverů, které "něco" dělají - dělali to vždycky, taková ta grafická počítadla přístupů z poloviny 90tých let byly v jistém smyslu "porušení soukromí", později grafické bannery taky... no a teď je holt "éra Facebooku".

    Já jen doufám, že lidi si uvědomí, že jako už dávna vymizela ta grafická počítadla nebo postupně mizí bannerová reklama, tak že jednou vymizí i ten Facebook :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: to uz muzes rovnou odkazovat na linkfarmu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NYX: to je jistě zajímavé ,no.... (ale proč potom nevložit prostě externí odkaz na FB stránku ? :-)
    NYX
    NYX --- ---
    XCHAOS: tohle zni jako idealni reseni - prvni klik vlozi ten samotny kod, druhy to teprve lajkne

    Heise's 'Two Clicks For More Privacy' vs. Facebook - Slashdot
    http://yro.slashdot.org/story/11/09/03/0115241/Heises-Two-Clicks-For-More-Privacy-vs-Facebook
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    co takhle společně nominovat Facebook na anticenu Křišťálové Lupy ?
    Křišťálová Lupa 2011 - Nominace - Lupa.cz
    http://kristalova.lupa.cz/nominace/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SLUPKA: jak říkám, zákaz reklamy např. ve státem financovaných TV pořadech, jako to je ve Francii... to ještě dovedu pochopit. Ale u firem je to podivné: fimy by si samy měly stavět image na tom, že se obejdou bez Facebooku...
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    XCHAOS: To by mne zajímalo co říkají na Google Analytics... Vždyť to dodává Googlu daleko více informací...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Šlesvicko-Holštýnsko zakázalo firmám používat odkaz na Facebook - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/slesvicko-holstynsko-zakazalo-firmam-pouzivat-odkaz-na-facebook-py3-/eko-zahranicni.aspx?c=A110819_182811_eko-zahranicni_fih
    Tak já jsem velký odpůrce FB, ale tohle je hodně i na mě... takováhle cenzura možná naopak z přítomnosti na FB udělá něco, co je potlačované - a tedy cool a trendy :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam