• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    WESSNA: já krmila 12ti letou boxerku masem poslední měsíce nárazově a v posledních pár týdnech výhradně, ona už jinak ani neměla chuť jíst.. zdálo se, že to tráví dobře a byl to hlavně jeden z mála požitků, co si ještě mohla dopřát, ale nutno říct, že jsme věděli, že s náma už dlouho nebude, tak jsme jí spíš chtěli potěšit, aby nezáviděla mladýmu.. obecně bych se taky přikláněla k tomu stravu spíš neměnit, pokud na tom prosperuje
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    DIDI23: nedělala bych to. Přešla jsem na syrovou se 7mi letou fenou a okolo 11 roku jsem zjistila, že maso přestává trávit (vycházelo z ní syrové maso), tak jsem jí začala dávat konzervy, aby nezáviděla ostatním, co dostávali maso.. musela to mít prostě vařené. Vydržte na granulých a barfujte až s dalším pejskem :)
    DIDI23
    DIDI23 --- ---
    Co si prosimvás myslíte o přechodu na BARF u 11 leté fenky?
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    JANCAA: Bezva, ráda slyším, že je tam ta kvalita vidět. Moje odpověď jsou bohužel pro nás lidi taky nepraný dršťky. + srdce a drůbeží žaludky, ale to počítám za svalovinu. Já teda vnitřnosti už víc neřešim, v určitým věku to pes syrový přestal žrát - dokonce je mě schopný občas ožvejkat kolem dokola páteř skeletu na kterým zůstalo kus jater nebo čeho. Ale občas suším hovězí játra na plátky jako pamlsky nebo jdou rozmixovat s vejcem a trochou něčeho sypkého (např oves.vločky) jako psí sušenky. Hovězí plíce jsou třeba dietní a nedráždivý, vemena zase tučný (a trochu projímavý, takže míchat s masem) - ty zrovna psům chutnají za syrova a voní to i mě po mlíku :)
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    OPI: Ok, díky za tip, zkusím s příští objednávkou...
    OPI
    OPI --- ---
    JANCAA: supeeer :) s vnitřnostma moc neporadím..jak už jsem psala tak ten můj je taky nějak moc nežere, jen ty mletiny kde jsou už vnitřnosti přimíchané...
    jinak největší lahůdka bývají hovězí dršťky (největší smrádek ale pro psy často fakt lahůdka)...a dost to pomůže když třeba pes moc neholduje zelenině..
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    OPI: Tak jsem objednala z Do psí misky, dneska jsem mu to dala poprvé (sekané hovězí maso) a velké nadšení, tak mám radost.. s vnitřnostma má teda problém, tak vnitřnosti mu zatim vařim. Postupně ale snižuji délku vaření, tak se je snad časem naučí jíst i syrové.
    Možná se tu ještě teda zeptám - máte zkušenosti, jaké vnitřnosti (a od kterých zvířat) psům chutnají nejvíce? že bych mu pro začátek dávala to pro psy nejpřijatelnější.. Díky..
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    OPI: to zní slibně, až nebudem mít mrazák po vrch, tak to určitě otestujeme :) jo, to s tím místem se nám taky stává - proč to nežere? - přál by si to servírovat támhle na schodech, popř.z kovové misky a ne z plastové krabice ...ale to beru jako důsledek výchovy,kdy si nesměl vzít nic bez dovolení, navíc mu často jeho jídlo rozmrzá někde v dosahu, takže v tom potřebuje mít jasno, že je už dovoleno.
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Tak včera skoro všechny kusy ryby sněd v průběhu večera a ještě se v tom stačil vyválet, takže super! :-D Zbytek dojedl kocour, ještě že ho máme..
    OPI: Taky díky za tip, Do psí misky zkusím příště...
    OPI
    OPI --- ---
    a teda doplním že se mi za 7 let (co beru dopsimisky) nestalo ani jednou jedinkrát že by něco nesežral ale má své oblíbené místo na žrádlo (jak v bytě tak na chalupě) a když jsme někde jinde tak třeba skelet z misky nesežere a čumí na mě tak ho musím vzít do ruky a krmit ho z ruky jak mimino :D
    OPI
    OPI --- ---
    YEMANJA: můj zase nežere čistě vnitřnosti (má z toho průjem) ale když vezmu každý měsíc tam ty mletiny (drůbeží s hovězími droby nebo hovězí svalovinu s droby) tak super a stojí to cca 35kč/kg...k tomu nějaké kusové, skelety, dršťky a pohoda..dělám objednávku vždy za nějakých cca 900kč-1000kč a beru co 6 týdnů...
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    JANCAA: ja mu to většinou schovám do lednice a počkám jestli bude mít hlad v další štaci popřípadě po vyběhání. Kdybych to nechala oschnout a rozjet, tak by mě to nežral vůbec,nebo jen extra hladoví a to já mu zas věřím, že má i nějaký důvod, krom toho že je zmlsan. Někdy mu to spařím nebo i přidám špetku soli a olej, ale v nějaké fázi to už hold obětuju slepicím. Ale jestli jste teprve začali bafovat, tak je to možná víc nezvyk a pak pomáhá to postupné vaření-ováření-spařování, jak už tu někdo psal. Tu kvalitu masa bych taky otestovala - náš třeba kuřecí skelety od řezníka nepohrdne nikdy.
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    YEMANJA: No mě z toho Vetamixu zatim nežral snad nic syrovýho. Ani kuře (v celku), dneska dostal rybu - sledě a ten je teď roztahaný po zahradě (ještě že nebydlíme v bytě!). Chvilku to vypadalo, že to žere (a možná třeba něco opravdu snědl), ale válí se tam toho dost.. a to taky docela řešim. Mám mu to tam nechat, dokud to nesežere (protože tu rybu by snad mohl sníst)? nebo to sebrat a dát mu to další den? chodit furt po zahradě a sbírat roztahaný žrádlo mě fakt neba...
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    OPI: dík za tip, něco bych z toho doplnila :) kvalita i těch mletin bývá v pohodě? Vychází nám to teď nějak pod 40 Kč/kg, dokupuju mu hodně skelety od řezníka, což je naštěstí za pusu. Jinak má jen o 10 kg víc než ten tvůj, ale i ve třech letech nějak odmítá nehubnout, když se mu pokusím snížit dávku, už jsem to vzdala. Má teda dost pohybu a je fakt že poslední dobou když dlouho gaučákuje, tak nesežere úplně všechno (zas podle toho co to zrovna je, žejo:).
    OPI
    OPI --- ---
    YEMANJA: zkus https://www.dopsimisky.eu/
    nevím teda jak moc velké telátko máš (podle 1,5kg masa denně) ale já mého 33kg psa nakrmím měsíčně za 700,-kč plus zelenina
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    JANCAA: z vetamixu jsem čím dál nešťastnější, bohužel u nás na jihu Moravy nic jinýho v rozumný cenový relaci nejde sehnat (pes sežere 1,5kg za den, to už se vcelku "pronese"). Držím se od nich mletého telecího, drštěk a kusového srdce, ale taky někdy bojuju, že mám 15kg čehosi, co mě pes plive kolem misky. Konkrétně ta mletina hovězího s vnitřnostma mi přišla vždycky dost humus. Určitě bych mu to nenutila každý den, když s tím má problém. Jestli ti to moc nezavazí v mrazáku, tak mu to naservírovat jednou za pár dní v nějaké přijatelné podobě a znovu nepořizovat. Jestli uvařený žere, tak super a neřešila bych vůbec,že to není "ten správný barf", určitě lepší než mu maso znechutit.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Zkusila bych ho krmit nejdřív jen svalovinou nebo třeba kuřecími krky a ne mu hned dát vnitřnosti. Některým psům trvá, než začnou vnitřnosti žrát..
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    JANCAA: Jestli s tim nebude mít problémy (bobky, srst), tak za sebe doporučuju 1/3 krmné dávky ráno v granulých a 2/3 krmné dávky večer v barfu ;)
    A pokud to žral vařené, tak je cesta jednoduchá - vařit, čím dál méně (dlouhodoběji) až to nakonec jen spaříš :) občas někomu ta nová syrová masa vadí chuťově ;)
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    WESSNA: já jsem mu před tím právě do toho zamíchala i vajíčko a nic.. pak lososový olej a pořád nic.. pak když to už i druhej den odmítal, tak jsem mu to uvařila a uvařené to sežral. Holt to nebyl barf, ale nechtěla jsem to vyhazovat... No budu ještě zkoušet jiné kombinace... a nebo to někomu nabídnu.. Jinak u granulí částečně taky zůstaneme, protože různě cestujeme a to je na granulích...
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    JANCAA: Mě psiska vetamix taky baštili, ale já mam hladové popelnice (mám sporťáky, takže je musim i kvůli kloubům držet hodně hubené), ale jsou prostě vybíravější psi, takže snáz detekují, že některá masa nejsou úplně ono (a to neznamená starší, nebo nemusí, psiska na to nejsou cimprlich, naopak to mívají dost rádi), ale i ti moji odmítli jednu dávku tuňáka a když jsem je donutila to zbaštit, tak blili jak alíci :D tak jsem jim to už příště věřila, protože moji si nevymýšlí a neofrňují se.
    Osobně bych k tomu zkusila něco přimíchat, aby se pejsek aspoň trochu najedl a zkrmila bych to postupně (já dávám ráno asi 1/3 krmné dávky v granulých kvůli akcím, aby byli zvyklí, takže nikdy nejsou úplně hlady :) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam