• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SEKELLE: jak uz bylo receno, tohle je ocd. Mozna spis patrej, zda precejen nemas nejaky dalsi priznaky ocd nebo muze byt tohle treba jedinej.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    PAKOBYLKA_: No hele tohle je spis nutkani nez hra, radsi bych to nedelal, ale ja si to rozdeluju na 3 az 6 bodu na tele a nekdy je to az jako tiky, ze tema bodama tela lehce zaskubu. Je to fakt takovy vtiravy a pak i neprijemny. Jinak mam i nesvar, ze kdyz si vzpomenu na nejakou trapnou situaci z minulosti, tak si reknu nahlas nebo septem "ja chci domu" takze i klidne venku mezi lidma.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    MAR_TINA: Asi vyšší level :) Zkusím :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SEKELLE: Vsak ja taky. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    2BFREE: dvanácti
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    PAKOBYLKA_: No já to kolikrát dělám, aniž bych si to uvědomoval.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SEKELLE: Nemuzes si proste jen hrat se slovy? Ja odmala prectu vsechno normalne a pak pozpatku. Kdyz nekde cekam, ctu si informacni tabule (zde neni kuracky koutek a podobne) pozpatku. Nebo si jen tak prehazuju slabiky: unyvadlo/umydlavo a zkousim, co se mi libi nebo zni vtipne. Myslim, ze se tim jen bavim a kratim dlouhou chvili.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    RANDOM_NIGHT: Dik za odpoved, ale OCD nemam diagnostikovano a navic necykazuji zadny jiny znaky OCD, to bude asi neco jinyho. Popatram dal.
    TILIO
    TILIO --- ---
    SEKELLE: Mam neco "podobnyho", jistou afinitu k urcitejm slovum a jmenum (lidi), se kterejma si v hlave hraju, opakuju si je, rozebiram je na slabiky apod. Rikam jim chutna slova :)

Ale OCD by to mohlo bejt taky, nebo i neco jinyho, tezko rict, no...
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Cvicna otazka/ Take se vam stava, ze jdete po ulici a z niceho nic si zacnete porad dokola pocitat od jedne do nejakeho cisla? A proc zrovna do osmi? :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    SEKELLE: To zní spíš jako OCD.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    Ahoj, jdu dost mozna s blbym dotazem, ale musim to zkusit. Uz od detstvi me trapi takovy nesvar, kdy si do hlavy vezmu slovo a to si rozkladam na 3 az 6 bodu bud na souhlasky nebo pismena. Osobne mi to jeste musi vyjit z jednoho konce na druhy jinak musim slovo zopakovat nebo pridat dalsi aby se to spravne rozlozilo a ja mel klid. Nemate nekdo neco podobneho? Ja jestli je to spojene a ADD nebo ADHD nebo s necim jinym. Nikdy jsem to s nikym neprobiral a ted me napadlo se zeptat.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    MART1NKA: Ludom, ktorych by som si nevybrala, do toho nic.. a poznamky si mozu nechat od cesty.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LAUNCHER: Islo mi skor o pracovne zalezitosti, tam si ludi jaksi nevyberas :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SHARKIE: Si spis myslim, ze ti to driv bude jedno, kdyz budes se sebou v pohode. A taky nevim, jestli se to da naucit, abys pak z toho nezabredla do vycitek.
    Kdyz nechci lidi posilat do prdous, hraju blbou nebo to nejak otocim. Ve stylu: ˚Gayove vychovaj gaye! Nesmi mit deti!” “Aha, takze heterosexualove vychovaji JEN heterosexualy? Oni pak daj pokoj a kdyz ne, je mnohem snadnejsi se otocit na pate a odejit pryc.
    Lidi ochotny naslouchat si to nechaji vysvetlit - prave ty rozdily mezi “vsichni jsme ocd/narcisti/autisti…” a jakej voser je mit pojebany opravdovy ocd. Pardon my French.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    normies!!!
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    SHARKIE: Ja to kdyz mi normies rikaj podobny veci teda vzdycky bral jako kompliment. Kdo by chtel byt nejaka common basic bitch :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MART1NKA: Neznam presnou situaci. Tudiz jednak IMHO a druhak v obecne rovine:

Pokud nekoho mrzi vetsina lidi i na mistech, ktere si sam vybral, na ktera se tesil a kde by se mel citit dobre, myslim ze je potreba zapracovat hlavne na sobe. Na vlastnich emocich, na toleranci k okoli.

Pokud je to spis "obecne me vetsina lidi stve, ale XYZ mam rad, tam a s nimi je to jak najit druhy domov", pak bych se zameril na vice spoluprace s XYZ lidmi a mene s temi lidmi, kde se dobre necitime.

Nekdy muze byt tezke tohle realizovat, no...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LAUNCHER: Ako H je uplne uzasne, ak sa ti zapne na nieco, co vydelava prachy.
    Akurat mna proste sere vacsina ludi, pretoze su pomali a po roku a pol sa v praci nudim.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SHARKIE: (Nasledujici data nejsou idealne vybrana a prezentovana, ale pro ilustraci poslouzi)

CZ Median: Bydli v 2+1, je rozvedeny(a), mzda 39 685 Kč (2023 Q3). <- Neni pro me motivacni "nevycnivat" a tudiz se "unasen s proudem" dostat nekam semhle.

Naopak ADHD je u high-achievers zastoupeno vice, nez je jeho obecne zastoupeni v populaci.

Myslim ze do budoucna toto bude jeste vyraznejsi, protoze modernejsi vychova, skolstvi, medikace, pestrejsi vyber oboru. Vetsi mnozina kreativni prace; vetsi mnozina ultra-specializaci ktere casto mainstream nebavi ale ADHD lidi laka (resp. nejen ADHD, ale spektrum odlisnych lidi).

TLDR; Hyckejme si nase H, pracujme s nasim AD. Nez oplaceni nepratelskemu okoli stejne nepratelskym vlastnim jednanim, doporucuji najit si okoli jine. Lidi nepredelas, lidi si vyberes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam