KROPUCHA: Tak další střípky (ale fakt jenom střípky, máme 4 h týdně nalejvárny)
* Struktura, řád - může pomáhat, ale jen dokud nezačneme mít pocit, že nás omezuje...
* Když nám někdo řekne, co máme dělat, má to na nás opačný efekt. A stejně to funguje i když je to jen náš vnitřní hlas (když si sami něco nařídíme). Údajně je lepší si to formulovat jako otázku se svým jménem, třeba něco jako: "Co teď Kropucha udělá?"
* Medikace (když funguje), funguje většinou jenom tak, že "ztiší" podněty. Tím pro nás vyrovnává podmínky, ale nedodá nám chybějící dovednosti. Na to se hodí právě ADHD coaching. Obecně se doporučuje i kognitivně-behaviorální terapie, ale ta nám může přijít příliš restriktivní (viz bod 1), zvlášť když terapeut neví jak konkrétně s ADHD pracovat.
* S tím opožděným vývojem, co jsem zmiňovala minule... Vrtalo mi to hlavou. Vždycky připadalo, že jsem naopak byla oproti ostatním dospělejší, ve 14 jsem kouřila, experimentovala s drogama a tak. Ale prý je to znak a důsledek větší impulzivnosti (člověk se snadno nechá strhnout a zkouší všechno možný), ne větší vyspělosti. Achjo :) Obecně podle jednoho výzkumu lidi s ADHD začínají kouřit asi o 2 roky dřív než ostatní a mají větší problémy se závislostmi. Hodně nám může prospět gap year po střední škole, abychom stihli dohnat aspoň něco.
* Nuda a čekání nás fyzicky bolí, tak si mozek vymýšlí blbiny, aby se té bolesti vyhnul.
* "Nemáme filtr" - všechny podněty vnímáme jako stejně důležité. Normíkům funguje automatický filtr, který jim to předvybírá. Proto třeba nedokážeme rychle najít, co nám někdo ukazuje.