MART1NKA: myslím, že je to reakce na nějaký konstantní nenaplňování vlastních potřeb. Že nejde ani tak o to, co se reálně děje kolem tebe, ale s čím do toho vstupuješ. Jak to říct nějak aby to dávalo smysl.. Představ si, že máš celoživotní strach z pavouků, je to neměnný, je to tam vždycky. A teď si představ, že když dobře spíš, máš sebou svýho plyšáka a ráno tě někdo objal, tak pavouka klidně vemeš do ruky, protože jsou tvoje potřeby naplněný a celej ten stav mysli vlastně vůbec nebyl o pavoucích, ale o tom, že ti něco chybí/odpíráš si něco, ať už jsou tvoje důvody jakýkoliv a o to hůř se ti pak "správně přemejšlí". Ve zkratce, abych dokázal zvládat úzkosti, potřebuju mít naplněný nějaký potřeby, který se daj obecně specifikovat, ale každej je máme asi trochu jiný. Pokud dlouhodobě "někde trpím", tak to eventuelně vede k vyhoření, že nedokážu napsat ani mail a vyčítám si to jako vlastní selhání. A pořád se přitom přesvědčuju o tom, že to musím zvládnout.
a teď vůbec nevím jestli to dává smysl :D
ELLIE: jojo, práce a sebehodnota dělaj dost velkou část těch myšlenek. Zároveň mám ty děti ve střídavce, takže tam je spousta velkýho "selhání" co mi mozek pravidelně předhazuje. Taky se ale považuju za dost zúčastněnýho otce, tudíž "jak jsem posral děti" je linka, která mě naštěstí míjí :) Dost často ale mám i to že nejsem dost dobrej ve vztahu, kterej nijak nepomáhá tím jak se nedá jasně popsat (což dělá problémy mojí PAS stránce)