• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    FB-IMG-1753126546959
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Hm.
    Tohle na sobě taky nemůžu vystát.
    Ale trauma si fakt neuvědomuju. I když by vysvětlilo dost věcí.
    Instagram
    https://www.instagram.com/reel/DLOJUloM7rN/?igsh=aWIwazRvbHpkOXpp
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    PATISLAV: umim slyset z karmy radio.

Jinak uceni se pri hlasite hudbe funguje, zazil jsem to i u normies dokonce.

Melodie mam rad na nadrazi kdyz stoji vic vlaku se zapnutym motorem
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Má pracovní sága.

Dnes jsem byla rozverná a v interním medailonku popsala tyhle své komunikační slabiny.

Podařilo se mi někomu tak brutálně skočit do řeči, že z toho byl skupinový výtlem. (...)

A při poradě jsem ani jednu z vět, co jsem říkala, nebyla schopná vyžvejknout..

Super. :D
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Me na tom neprestava fascinovat, ze jsem v mnoha ohledech velmi bystra a rychle chapu. Jsem schopna i dokoncovat vety, vim, co budou lidi rikat a tak, vzydycky mi stacilo si neco precist a umela jsem to a zaroven mam fakt dlouhy vedeni. Je to ujety.
    A ty melodie… pamatuji si tikajici hodiny u tety, kdyz mi bylo asi deset. Jely jasnou melodii a ja si vzala perinu a sla spat do koupelny. Tam nic netikalo a nebzucela tam televize ani lednice.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ALONSY: presne, pomaly vedeni! Ja byla rada, kdyz mi dcera kdysi rekla, ze neco takoveho opravdu existuje, ja si pripadala vzdycky jako uplny dement... Teda ne, ze by se to zmenilo, ale aspon vim, ze v tom nejsem sama. Nejlepsi je manzel, ktery na "co jsi rikal?" reaguje nejdriv cekanim, jestli mi to nedotece :-D

Extremne neprijemne mi to bylo kdyz jsem mluvila s nejakym klientem, v anglictine.. rikala jsem si, ze si musi myslet, ze neumim vubec anglicky, kdyz potrebuju vsechno zopakovat :-/
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já zase vždycky když někomu v hromadné dopravě zvoní mobil, tak mám pocit, že zvoní mně. mám taky ten blbej pattern matching na zvuky plus velkou dávku sebestřednosti, tak si to prostě připodobním některému ze svých zvonění
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DRABICZ: no jejej, polovina mýho interního humoru je založena na tom, že něco vtipně přeslechnu.

Já mívám od mala i sluchový halucinace. Z lesa jsem musel jako malej utéct, protože vítr šeptal moje jméno. Teď nám tady opravujou vozovku a mně občas šrotuje v hlavě, odkud hraje ta hudba, protože mi ty zvuky bagrů a nářadí dohromady dávají melodie. A od střední jsem se musel učit jedině s hlasitou hudbou, kterou znám, jinak mě všechno rušilo. Můj profesor češtiny se tomu divil, že si nedovede představit, že by se tak něco naučil. No, nebyla to sláva, ale takhle do mě aspoň něco nateklo. A nikoho nikdy nenapadlo, že mám třeba nějakou poruchu. Byl jsem moc chytrej... jakože školochytrej. Sociálně jsem byl imbecil.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KROPUCHA: ano, je to tak, doslova odrazový můstek
    PATISLAV: jakože slyšíš kraviny? to mám celý život... Kolikrát si musím něco přehrát několikrát, než mi doteče ta informace z toho. Že to je vyloženě samostatná porucha jsem netušil.
    ERVIN: ono stačí že se s někým bavím a projede auto s hudbou nahlas, úplně cejtím, že se mi otočí všechno v hlavě za tou hudbou, přestože stále nehnutě sleduji a snažím se vnímat, co druhý říká. Jedna věc je se zeptat, co ten druhý říkal, ale kolikrát se i přistihnu, že se ptám sám sebe, co jsem před chvílí řekl, protože jsem se v hlavě neposlouchal :D
    PAKOBYLKA_: je to tak :(
    VON_GILOTINE: To mi připomělo, že jsem takhle přecházel přechod s kamarádkou, která má dokonalý hudební sluch a zabrzdila před námi nějaká starší škodovka, který skřípal nějakej řemen v motoru. Ona se zakřenila a chytla se za ucho se slovy "rychle pryč, to auto vyluzuje nízký éčko, absolutně bez rytmu a harmonie!"
    PATISLAV: jo!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: já částečně odezírám a už ve třech jazycích :D

Ale já mám ten problém slyším všechno naráz a ten konkrétní lidský hlas z toho nevytáhnu.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    PATISLAV: to mam zhulenej takle. Kdyz se zhulim u djingu tak nezamixuju pac se mozek presne jak popisujes zachytava moc a pak mu utika realtime

Jinak na to strasne pomahaj takovy ty novy spuntiky do usi pruhledny s koleckem, kamoska spektrarka si to strasne pochvaluje pac ma stejnou tu precitlivelost. Doporucuju
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VON_GILOTINE: no vidíš, to já jakoby slyším každý zvuk, ale v tom smyslu, že mě vyruší a soustředím se na něj. Moje schopnost multitaskingu je skoro nulová, spíš rychle přepínám. A to je průšvih v té hudbě, protože tam to musí bejt všechno najednou. Když se soustředím na melodii nebo přednes, ujíždí mi rytmus, když se soustředím na rytmus, zapomínám text. Prej tam hraje faktor, že ti docházejí do mozku ty zvuky, co slyšíš, se zpožděním. Že vlastně už ten proces, kdy dokážeš identifikovat ten relevantní zvuk, je rozbitej, takže ti dochází až se zpožděním, cos vlastně chtěl poslouchat. Jenže mezitím už přicházejí nové podněty.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VON_GILOTINE: Toto mam ja. Slysim celu restauraciu so vsetkymi rozhovormi. Mam tych ludi plnu hlavu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PATISLAV: Kamoska to ma a ona zije v pohode, ale nechodi kvoli tomu do restauracii a je osvc pracujuca osamote. Ja na to furt zabudam, ale ona sa tiez moc nenaucila odozierat z pier, pretoze sa situaciam ked nepocuje vyhyba a 1:1 je uplne v pohode. Zvlastna vec to je.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    PATISLAV: ja mam opak ze slysim spis vsechno najednou. Sou naky divny nahravky ruchu a zvuku a normies prej slysej jen neidentifikovatelny hluk kdezto adhd slysej kazdej konkretni zvuk pres ssbe jeden vedle druhyho na druhym.

Kdyz tenhle vektor napnes k nahodne precitlivelosti na vyrazne smyslove podnety v zavislosti na tom zda jsi zrovna overstimulated neb9 understimulated.

Je to odvracena strana nasi extremni (nekterych z nas) lasky k hudbe a co nam dokazi sonicke podnety davat ..
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    PAKOBYLKA_: je to doslova "pomalý vedení".
    Což se používá jako urážka, ale prostě to tak mám.
    Přesně jak popisuješ. Slyším slova, ale ten význam doteče až za...
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    PATISLAV: A je dobry to vedet uz ve skole. Mne takhle utekla hromada veci a pak jsem to vzdavala, protoze jsem potrebovala chapat a rozumet a nez to ke mne doteklo, ucitele uz mluvili o necem dalsim.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    PATISLAV: Jo a casto nez to zopakuji to ke mne dotece. A casto ani na popaty nevim. :D
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    DRABICZ: Vzdycky to vyhrezne nahle a bez varovani.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    PATISLAV: Taky to nemam diagnostikovaný, ale jistá úroveň hlasitosti hudby (nebo když se vedle u stolu baví výrazně nahlas) mě dokáže strhnout pozornost natolik, že najednou přestávám slyšet, co mi ten druhej říká.

Jeden čas jsem byl v jedný hospodě "oblíbenej" když jsem furt prudil obsluhu, že nerozumim vlastnímu slovu.

Tahle přecitlivělost se u mě s věkem zhoršuje.

A dodnes nechápu, proč jsou lidi v pátek chlastat a u toho se chtěj překřikovat a reprodukovanou hudbou... ale možná to souvisí s tim, že dělám v hudební branži a mam ji až až.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam