• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já jsem medikovaná vším možným, na ADHD ne, ale je to u mě každý týden stejný. Pondělí, úterý naplno, středa ztrácím drive, čtvrtek marná, pátek v sebezapření. Každý den vždycky kolem 14.hodiny hrozný útlum, kolikrát mám i mikrospánek. V 15 hodin je to zase dobrý, ale po zbytek dne se těším do postele, abych byla až do noci čilá jako rybička.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Hm, nejsem medikovaná na ADHD, ale na depresi, a je to od pondělka úplně zoufalý. Odhaduju to na kombinaci zhoršení počasí, stresu a PMS - YMMV.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Dotaz na medikované: pozorujte nějaké výkyvy v tom, jak vám léky zabírají? Měla jsem teď dva velmi produktivni dny, dneska mi ale přijde, že to přebíjí potřeba si odpočinout a dělám jen to nejnutnější...
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Tohle mi dneska v práci udělalo kafe.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    UNREALONE: spousta věcí se na nějakém místě objeví poté, co se tam dvakrát dívám sama, nenajdu to, ale pak tam přivedu někoho jiného a hle, věc tam leží a tváří se nevinně, jako by tam byla vždycky.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    SNICI: tam se občas taky dívám, když už jsem fakt zoufalej, ale ještě jsem tam nikdy nic ztraceného nenašel - většinou to bývá na místě kam jsem se předtím 5x podíval a špatně hledal
    SNICI
    SNICI --- ---
    PATISLAV: jednou jsem nemohla za boha najit klice od bytu. Prohledala jsem snad uplne vsechno. Byly v lednici.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PAKOBYLKA_: svět bohužel jede jenom na pokrytectví...aspoň mám ten dojem.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Jsem rozpolcena. Na rozhovoru (takový one to one po vzoru korporátů) jsem tentokrát řekla to, co vedení chtělo slyšet a způsobem, jakým to chtěli slyšet. Nelhala jsem, nevymýšlela, ale důkladně jsem se připravila a oni jsou tak vystřelený z trenek, že ač mě to fascinuje, zároveň mě to děsí. Jestli je to takhle hloupě pokrytecký všude, divim se, že tenhle svět ještě funguje. (V červnu jsem to absolvovala s naivní představou, že můžu mluvit na rovinu a zkazilo mi to půlku července.) A pak se mi někdo diví, že mám problém s autoritama, když jsou to hloupí lidi, co chtějí všechno na oko a na image a ve skutečnosti jsou jen navoněná bída.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    jo o průkazu jsem taky uvažoval :D
    jako asi o dalším milionu věcí co mám na svém TODO listu který se pořád zvětšuje
    akorát že z něj věci moc neubývají
    ne že bych ty věci nechtěl vyřešit, ale spoustu z nich se mi nechce řešit TEĎ
    nejspíš vlastně ani ne proto, že by byly příliš těžké, ale proto, že mám pak pocit (oprávněný), že by ten čas strávený chyběl pro ty ostatní věci (které ale taky asi nebudu dělat, protože se nemůžu rozhodnout kterou z nich začít)
    kua tolik věcí a tak málo času
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    DR_NIKITA: Vzdala jsem to a pojedu volit do zapadákova
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    DR_NIKITA: Já se už coby expat měla před měsícem (dost složitě) zapsat na seznam zvláštních voličů, že... Tak holt budu zase volit jen ve Fat Bear Weeku.
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    Oh fuck, dve hodky do konce terminu zadosti o volicsky prukaz a stranky jsou pretizeny.. Hlavne, ze na to myslim uz tak dva mesice🤦🏽‍♀️
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Jsem blízko finálnímu stádiu. Pokaždé, když něco hledám, kouknu dřív nebo později do lednice. Ne proto, že bych si myslel, že jsem tu věc dal tam, ale protože nemůžu věřit svýmu mozku, že jsem ji tam nedal. Včera jsem hledal krabičku se solí. Jak se sakra může ztratit krabička se solí? Když mám navíc uklizeno? Dal jsem ji mezi talíře. Takže lednička bude brzo. Už se to blíží.
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    KAERI: Eh… presne tohle se mi taky pred tydnem stalo. Nastesti slo o neco rodinneho a doma to uz nikoho neprekvapi.
    KAERI
    KAERI --- ---
    Taková ta klasika, když si člověk, který ví, že se na svou brožovanou paměť může spolehnout tak na 40%, svědomitě poznamená věci do kalendáře... o měsíc vedle. Tentokrát to nebylo nic fatálního a žádný průšvih, jen dvě drobné provozní připomínky, které jsem před tím měsícem marně hledala, ale stejně...
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    DOUCE: Jedna kamaradka tam byla a rekla, ze i zadarmo ji to prislo jako moc dlouhy… Druha kamaradka, ktera platila celou castku, chtela v polovine odjet, protoze to bylo pry moc dlouhy :))
    Obe se shodly, ze si CEDR proste rad necha zaplatit hodne noci, udelaji sice hodne testu, ale nektere z nich nejsou uplne relevantni, mohlo by to pry tevat kratsi dobu a nic jim to neprineslo, jelikoz uz predtim mely diagnozu.
    Nehodnotim, neni to moje zkusenost…
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELLIE: EKG mi dělají pravidelně na preventivních prohlídkách, tlak si měřím docela často doma.
    Uvažuju spíš o nějakých chytrých hodinkách kvůli tepové frekvenci.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Update ze života začínajícího ADHD kouče:

1) Strašně mě to baví. Tohle je asi to, co jsem celej život hledala a kde můžu bejt konečně užitečná. Pomáhá mi v tom i moje vrozená důvěra v lidstvo a věčnej optimismus :)
    2) Funguje to - i na tý úrovni, co zatím dokážu!
    3) V ČR ani v Německu, kde napůl žijeme, skoro nikdo ADHD koučink nezná. Chce to hodně vysvětlování, ale kdo jednou zkusí, už nechce jinak! :)
    Vytvořila jsem k tomu zatím tuhle stránku:
    ADHD Coaching | Practical Support for a Busy Brain
    https://www.whatsadhdcoaching.com/
    4) Ukázalo se (no mohlo mi to dojít dřív...), že na praxi, nahrávky a feedback potřebuju koučovat v angličtině. Takže kamarády a známé zatím moc prostoru není :(
    5) Jestli se tím jednou uživím, to je ve hvězdách :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Může to zvednout trochu tlak. Má se chodit na kontroly. Mně teď po roce doktorka neshledala žádný problém (dělala mi EKG) a teda loni v zimě jsem s ritalinem normálně lyžovala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam