• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SHARKIE: ale ja pred atomoxetinem mela nizsi, nekdy az nizkej tlak a ted mam vysokej. resp. hypertenzi 1. stupne.
    s tim, ze ten svuj obvyklej mam jeste pred sezobnutim prasku a stoupne mi az pote. nejhorsi je to cca 3 az 4 hodiny po a do vecera se to srovna na celkem normalni a do rana na obvyklej, tzn. treba 104/66. sezobnu a za 3 hodiny tadaaaa 150/85. :( snad to jeste prejde. dam tomu jeste mesic.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MARKYSHA: o prasky ne, ale byla bych rada, kdyby ta podpurna opatreni nebyla jen na papire.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: sestro, Alča má dokonce 2.stupeň, všichni na to prdí, dokonce mi odmítají i sdělovat, jaké má úkoly. Naštěstí teda bude nová škola. Nám bylo řečeno, že máme jít k psychiatrovi, který se na to specializuje, pokud se ti jedná o prášky nebo klinický psycholog. Ale pozor, od posledního vyšetření, i v PPP, musí uběhnout půl rok.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TRISSIE: To uz davno je :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MART1NKA: zkracenim hubena a vlasata mi vyslo hubata a rikala jsem si, proc by mela cekat az na stary kolena! :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: ty budes na stare kolena hubena a vlasata :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELLIE: minoxidil vnitřně, případně blokátory testosteronu u žen. Zabralo to zázračně. Ale zatím se stydím dávat před a po. Uvidím po roce léčby.
    Ale původně to je lék na vysoký tlak, takže se bere na noc, aby se člověk nemotal.

U nás předepisují komerční lékaři s titulem mudr., kteří mají estetickou dermatologickou praxi. Nevím o tom, že by to udělal nějaký kožní nebo podobný na pojišťovnu.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MAR_TINA: Léky na růst vlasů?? (Já už jich moc nemám, protože mi vypadávají po lécích na roztroušenou sklerózu. Začíná se to komplikovat!)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: no, my tu prý budeme do sta let :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: tyjo mne ssri znizili tlak tak, ze som odpadavala a musela som to vysadit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELLIE: srovnal se mi tlak z "vy ještě žijete" věkem na "takový máte hezky nízký tlak" a léky na rlst vlasů (rozhodně nepřestanu užívat) my ho snížily zase zpátky.

Asi letos zkusím zase kůru rozchodnicí růžovou. Zvyšuje tlak, ale docela nevypočitatelně, muís se to sledovat, co dělá.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    SHARKIE: Jo, z nízkého tlaku typu "vy ještě žijete??" na normální tlak s concertou snadno a rychle ;)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Mam taky pocit, ze ste tu viaceri pisali o tom, ze vam lieky dvihali tlak. Je tu niekto, kto ho mal predtym moc nizky a len sa mu zrovnal, alebo vam ho tie lieky dvihli zase az moc?

Ja s tym nizkym tlakom bojujem cely zivot a miestami je to dost otrava. A jak som poslednu dobu dlhodobo este nevyspata, tak su hlavne rana, kym sa nejak preberiem, uplny ADHD chaos a tak zvazujem, ze bych tie lieky predsa len skusila. Ale narada by som zas miesto jedneho problemu s tlakom riesila iny problem s tlakom.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    POZITRON: Mě to až překvapilo, je to malá vesnická škola, tak jsem se dost bála, ale je to o lidech. Že byl nešťastnej se nedivím, nám v první třídě učitelka řekla hned, že takovouhle školu, kde se fakt striktně sedí, by náš kluk nedal. Třeba se ale, jak říkáš, ještě trochu zklidní a vyzraje, držím pěsti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    IRINASH: tak to mate uzasny. ten nas bohuzel zrovna vychytal rocnik, kde se sedi normalne v lavicich po 2, takova ta klasika, proste smula, to pro nej moc nebude. kdezto rocnik naseho druhaka maj zacit spolu, kde se valej po koberci, maj ruzna ty centra aktivit a neni to tak, ze by deti nehnute sedely v lavici pomalu s rukama za zady. ale zbejva pul roku, treba se jeste trochu zklidni. kdyz se byly podivat na ZS deti ze skolky, tak prisel uplne nestastnej, ze tam musel sedet, ze ho to nebavilo a ze se do skoly netesi.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    POZITRON: Popis prostředního zní úplně jako ten náš kluk. :)) Je to náročný, ale já jsem ráda, že je živej a není to takový kde mě posadí tam mě i najdou. U nás je teda skvělá menší, skoro až rodinná, škola s výborným personálem. Učitelky jsou zkušené a respektující, našeho kluka braly i o hodině vyběhat do tělocvičny aby se trochu vybil. Když měl problém soustředit se ve třídě, mohl některé úkoly dělat v klidu sborovny/ředitelny atd.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: u nas maji deti tzv. "napravy" jednu hodinu tydne, chodi jich tam vic.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Ale oni měli malou třídu a učitelka to respektovala a zavedla pro něj jednu hodinu týdně na trénink pozornosti + ukojení jeho zájmu o matematiku a logiku, miloval to a během půl roku se fakt zlepšil
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: jako dostal zprávu s hodnocením (porucha pozornosti, respektive dvojí výjimečnost) a ty podpůrný opatření, nejsem si jistá, jestli jde i něco víc
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: a tam se delo potom co, prosim?
    podpurna opatreni uz ma, podepsaly do vsechny ucitelky, ktere na neco ma. a presto nam jedna z nich vypisuje do bakalaru, ze zase nemel zakajdu a nemela mu kam napsat vysledky pisemek, lol, cool story.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam