• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TMA: Ano.
    Presto mam casovou slepotu, chodim prilis brzo a pak cekam nebo pozde a pak dobiham a nekdy se v case uplne ztratim.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Myslím, uhodnout, kolik je právě hodin. Ne kolik minut něco trvalo :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    TMA: Ano. Celej život ale taky dokážu, když se zamyslím, uhodnout čas plus mínus pět minut. Když se zamyslím hlouběji, tak plus mínus tři minuty. Přesto furt něco nestíhám.
    TMA
    TMA --- ---
    Nerozumím tomu, jak vnímám čas.

Dával jsem si budík na 3 minuty, pak ve mně hrklo, že jsem ho nenastartoval. Za 2 až 5 vteřin zazvonil. Když si řeknu, že se vzbudím v 7:30 tak se skutečně vzbudím mezi 7:28 a 7:32 (pokud je to rámcově po "dostatečně" dlouhém spánku).

Ale taky dokážu strávit subjektivních 30 vteřin/5 minut, které trvají libovolně dlouho.

Taky oscilujete mezi těmito mody?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANICASE: venlafaxin (mám ho primárně jako profylaxi migrén) a ritalin, všechno ok.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAKOBYLKA_: tenkrát pracovala pro Ludwiga, teď už je na volné noze. Kdysi to vyšlo do 400 Kč, to šlo. Víc by bylo moc.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MAR_TINA: Ja umim rikat ne. Odjakziva. Opakovane za to chodim na koberecek. Odjakziva. Za tip na webinar diky, zkusim pohledat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAKOBYLKA_: mě na říkání ne a poznání manipulace pomohl online webinář Denisy Dědičové.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    QUANTI: Diky! Shodou nahod jsem byla tento tyden i na terapii, kde jsme to mohli probrat. Knizku jsem si vyzvedla cestou od tama v knihovne a dle vseho opravdu manipulativni techniky (u nas v praci) pouzivaji.
    Ja se snazim nehrotit a stat stranou, vyhovuje mi to, ale tohle byl takovej neprijemnej natlak v kombinaci s pohledy typu “tak ses blba?”, ze jsem se potrebovala vymezit a na to prisla velmi silna reakce nazpet. Co si to jako dovoluju, ze rikam ne! :) Trochu me to zdrblo, ale ustala jsem to. Pro me je nejvic asi to, ze uz to fakt poznavam casteji (manipulativni techniky) a dokazu se vic ochranit.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ANICASE: Sertralin (SSRI) + Concerta, bez problémů.
    ANICASE
    ANICASE --- ---
    Ahoj, dotaz, doktorku napadlo mi zkusit dát Ritalin místo Bupropionu, co mám teď. V minulosti jsem ale měla deprese takže bez AD se asi neobejdu. Kombinujete tu někdo Ritalin s AD a kdyžtak s jakýma?
    Dík!
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TRISSIE: Ne, normalne tablet. Uz mam notas a telefon. Nevyuziju dalsi device.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    IOM_NUKSO: Hele, pusobi to tak, ze se do neceho vrazily prachy a je to dobry pro PR. Neni to povinny ani zakonem dany. Jen mi to k nicemu neni a varianta suplik mi prisla zbytecna, kdyz to muze vyuzit nekdo jinej. Ale dopadlo to dobre. Zaujala jsem pozici zasekle desky, to vetsinou zabere.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUK: no, polovina dělňasů na stavbě by s tebou nesouhlasila, co se týká ne-buzerace vyžadování helmy v aktivním prostoru :-)

point is - může jít o nějakou legislativní povinnost nebo vnitřní pravidla organizace, o níž P. třeba ani nemusí vědět, ale nadřízená má v rámci svého popisu práce odpovědnost za to, že všichni se tím budou řídit.
    Nebo to může být mikromanažerská kráva. A nebo manipulátorka.

Jsem právník, specializuju se na novou legislativu. Ani já nechci vědět, co říkají za mými zády moji kolegové, když odcházím z místnosti poté, co jsem jim vysvětlila, čím se teď budou muset nově řídit... :-)
    SUK
    SUK --- ---
    TRISSIE: Helmu na stavbe nepovazuju nutne za buzeraci - za buzeraci ji povazuju az v momente, kdy clovek maximalne tak sedi v kontejneru a busi do dokumentace a ven nevyleze ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUK: furt nevíme, co to je za pomůcku. třeba takovou helmu na stavbě člověk nepotřebuje a může bez ní naprosto v pohodě fungovat do chvíle, než mu na hlavu padá cihla - takže když bude stavbyvedoucí trvat na tom, že ji bude nosit každej, kdo tam leze, není to manipulace, ale plnění jeho legislativních povinností.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    PAKOBYLKA_: to neni manipulace, ale nejspis nejaka nova chytra legislativa a nadrizena ma odpovednost za to, ze se to plni. Normalni lidi si to vemou a daj do supliku ;)
    SUK
    SUK --- ---
    PAKOBYLKA_: no, jestli danou pomucku nijak nepouzijes, jde o prachsprostou buzeraci a neni o cem debatovat, ne? Ja mam treba ve smlouve, ze mam mit vlastni kladivo :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PAKOBYLKA_: Zkus si sehnat knížku Nenechte sebou manipulovat, tam je to poměrně dobře popsané.
    TMA
    TMA --- ---
    PAKOBYLKA_: Alternativní hypotéza: důvod pro poskytnutí pracovní pomůcky může být snaha o uniformitu, o lepší kontrolu nad zaměstnancem, zákonná povinnost. Bez konkretizace není možné říci.

Obecně velmi těžko rozlišit, protože dobrá manipulace (ta nejlepší/nejúčinnější) vypadá jako jen doporučení. Úspěšná manipulace totiž projde testem paranoiy. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam