• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESSPovinné ručení, Havarijní pojištění
    a zdražujeme....
    rozbalit záhlaví
    LEADA
    LEADA --- ---
    XEHUTL: u POV + HAV se zhruba co dva roky vyplatí pojistku nechat přepočítat právě z důvodu poklesu hodnoty vozidla.
    Tento rok byl ovšem značně nestandardní díky plošnému navyšování cen u povinného ručení z důvodu povinného odvodu hasičům (3 % z každé pojistky) + úhrada každé započaté hodiny výjezdu hasičů k dopravní nehodě (5.600 Kč/hod.) a dále novému občanskému zákoníku (nově cena za život člověka není stanovená tabulkově, ale dle toho, co si pozůstalý vysoudí, pokud například usmrtíte manažera s třemi dětmi, který vydělával 100k+ měsíčně, může po Vás/pojišťovně vymáhat klidně 10 mil.)
    Pojišťovny tedy povinné ručení navýšily a pravděpodobně ještě navyšovat budou podle toho, jak budou naše soudy pracovat a jak se bude dařit pozůstalým/zraněným/poškozeným dařit vymáhat horentní sumy po pojišťovnách v případech dopravních nehod.

Ve zkratce k Vašemu dotazu: standardní praxe to není, ale zrovna tento rok tomu tak je...
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    XEHUTL: jeste doplnim pro uplnost:
    ad b) pokud by doslo ke zmene pojistne castky
    ad c) pokud zustane v platnosti puvodni pojistna castka
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    Zdravim vespolek, mam takovy dotaz - zazadal jsem si u pojistovny o ponizeni pojistne castky na havarijku+povinnem a pojistovna mi zmenu teto castky zamitla se zduvodnenim:

"Pojistne, respektive jeho vyse, je vzdy ovlivnovano radou faktoru, ktere vychazi z vyvoje trhu v danem obdobi. Pro aktualni vypocet vyse pojistneho je mimo jine rozhodne i stari vozidla, ktere je zohlednovano prostrednictvim koeficientu. Pokud bychom tedy, ve Vasem pripade, provedli prepocet pojistneho, kdy zohlednime Vami pozadovanou pojistnou castku, nedojde ke zmene pojistneho ve Vas prospech, tedy ke snizeni."

Tedy jsem si zavolal na infolinku (pominu ne zcela vstricne jednani) a:
    a) nova vyse pojistneho by vychazela vyrazne vyssi
    b) pojistovna pri teto uprave zohledni aktualni stari vozu (nyni 2 roky oproti novemu pri podpisu)
    c) v pripade odpisu (kradez, totalka atd.) mi pojistovna ale uhradi skodu pouze do vyse ceny srovnatelneho vozu (dle trhu)

-> je toto std. praxe? Opravdu stoupa vyse pojistneho rychleji se starim vozu oproti ztrate ceny vozidla starnutim?
    WERUMI
    WERUMI --- ---
    LEADA: jj, díky, srozumitelné
    LEADA
    LEADA --- ---
    WERUMI: správně podle kupní smlouvy, takže pokud je na kupní smlouvě datum 31.7. a od 1.8. už jste nový majitel, musíte mít od 1.8. pojistku.....samozřejmě je možné se domluvit s prodávajícím, ke kterému dni bude rušit povinné ručení on. Například se můžete domluvit, že i když došlo k prodeji 15.7., on bude platit pojistku do konce měsíce a vy až od 1.8.....
    jde o to, že ČKP má evidenci všech vozidel a jejich pojištění. Takže pokud zjistí, že je na danou SPZ auto nepojištěno x dní, bude chtít pokutu (zhruba 50 Kč za den + penále) po posledním známém majiteli. Ten pokud prokáže kupní smlovou, že vozidlo k danému datu nevlastní, začne ČKP uhánět majitele nového....

snad jsem to napsala srozumitelně...
    WERUMI
    WERUMI --- ---
    Zdravím,
    má dvě otázky:
    jak dlouho může být auto bez povinného ručení (jde o koupi ojetého vozu, takže čekám na ukončení/přepis od původního majitele a velký TP, bez kterého, jestli jsem to dobře pobrala :D nemůžu PR uzavřít. Pochopitelně momentálně auto nikdo nepoužívá, takže mě spíš zajímá, jestli nehrozí nějaké pokuty či co, za pár dní bez povinného ručení...) ?
    Dále pak prosím o radu/tip či doporučení, jaké povinné ručení, tedy od jaké instituce uzavřít. Přemýšlím o ČSOB...

Děkuji za rady a postřehy!
    LEADA
    LEADA --- ---
    BOMBERCLAD: btw. pojistovna vzdycky ceka na zpravu od policie, zda se auto nahodou nenaslo (proto ty tri mesice)....
    LEADA
    LEADA --- ---
    IZSTVOCH: tvoji povinnosti je informovat pojistovnu o zmenach v kontaktnich udajich (tudy cesta nevede). Co se tyce retrospektivy, ta je naprosto bezna, smlouvy se nerusi kazdy den, ale v urcitych intervalech dle nastaveneho systemu dane pojistovny. Uprimne nevim, co bych Ti poradila a mam pocit, ze ani pravnik Te z toho nevyseka...rikam jako clovek z oboru, ale muzu se mylit..
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    teda , lepe, kde sezenu nejakou pravni pomoc v tomdle smyslu...

diky.
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    pratele potrebuji poradit. zavinil sem drobnou dopravni nehodu, v te dobe sem mel platnou zelenou kartu i pojistnou smlouvu. bohuzel nedopatrenim mi odchazeli pozde platby a o dva mesice pozdeji mi byla retrospektivne smlouva vypovezena s ukoncenim tri dny pred onou nehodou. jelikoz se nezdrzuju v miste trvaleho bydliste byl jsem prokazatelne informovan o vypovezeni smlouvy o ty dva mesice pozdeji. CKP mi nejdrive nauctovala 15k za nepojistene obdobi (coz jsem uhradil) a ted mi douctovava i onu nehodu a to v dle me neprimerene mire. lze se proti tomu nejak branit ? dle mych informaci povinne ruceni zanika az v dobe kdy je vlastnik prokazatelne informovan a i ta retrospektivita me ponekud zarazi, dle myho v ceskem pravu neni pripustna.

diky za jakoukoli radu.
    klidne posta.
    CALE
    CALE --- ---
    BOMBERCLAD: provozuje to ČKP - Česká kancelář pojistitelů
    BOMBERCLAD
    BOMBERCLAD --- ---
    COWBOY: dik za tipy! a nevis kdo provozuje tu celonarodni databazi kde si ti schazej udaje o vsech pojistenich = podklad pro bonus?
    jsem na tu Kooperativu tak nasranej ze nas po kradezi auta nechala 3 mesice bez penez, ze si chci jen z principu vybojovat, ze ta pojistna udalost s ukopnytym zrcatkem, kera je nestala ani korunu, mi z ty sdileny databaze zmizi..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOMBERCLAD: Jako poriď si malou motorku a na tu si plať minimalni havko. A bonus bude vesele naskakovat.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOMBERCLAD: Srovnávač funguje na toppojisteni.cz
    BOMBERCLAD
    BOMBERCLAD --- ---
    O_THREE: ted resim stejny problem. jezdil sem s autem ktere jsem koupil od rodicu ale bylo psane dal na ne (asi 6 let). pred dvema lety jsem koupil sve auto. tehdy si ale slo prevest bonusy od rodicu coz nabizela vetsina pojistoven. auto nam ted ukradli (mel jsem povinne+havarijni allrisk) a koupil jsem nove. prevedeni bonusu uz ale ted pry nejde!
    navic mam v databazi malus (protoze zena jednou nekomu tukla naraznik na parkovisti + jsem nahlasil sve ukopnute zrcatko abych hned vecer zjistil, ze zrcatko stoji presne tolik kolik moje spoluucast ale prestoze jsem skodu tedy dal nenarokoval tak ty svine to pocitaji jako pojistnou udalost).

ted jsem se nekde docetl, ze jde, aby byla jina osoba pojistnik a jina provozovatel. tudiz kdyby to na sebe vzal muj tata jako pojistnik, tak jednak ma velky bonus a jednak je na 55 let kdy je to pojisteni jeste o neco lacinejsi diky nizsi rizikovosti. otazka je, co budu delat v budoucnu, protoze tak budu neustale jako zelenac. ale aspon se pro ted vyhnu tomu malusu..

na co to experti?

jinak me taky prekvapilo, ze jiz defacto nefunguji ty srovnavace pojisteni. kazda druha pojistovna ma portal, ze ktere neni poznat komu ty vysledky nahravaji. a nikdy tam nejsou vsechny hlavni pojistovny. nezbyva nez prolezat portaly jednotlivych pojistoven. ach jo!

nejaka rada?
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    muze mi nekdo doporucit povinne ruceni na 9 let stareho megana? Problem je, ze nemam zadne bonusy za beznehodovost, protoze jsem vzdy jezdil jen sluzebnim autem. Dik
    EKIM
    EKIM --- ---
    Pardon že napřed píšu potom čtu. Měl jsem dnes nehodu, nejsem viníkem. Pojišťovna(kooperativa) mi řekla že si můžu půjčit nové vozidlo které mi po té proplatí. Jenže cokdyž nemám na zálohu a půjčovné. Znamená to tedy že pojišťovna v zásadě zvíhodňuje movité a diskriminuje nemovité. Nebo existuje jiné řešení? Prosím o radu, názor, cokoliv co by pomohlo?
    CALE
    CALE --- ---
    EXAGE: netušíš v jaké pojišťovně pracuje?

Já jsem jinak z Wüstenrotu. Tak kdybyste někdo měl jakýkoliv postřeh, zkušenost nebo dotaz dejte mi vědět.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    ATAN: Asi zkus napsat ID SHARK, pracuje jako likvidátor pojistných událostí a auta má v malíčku.
    MESS
    MESS --- ---
    BOAR: stejne se musi ten formular podepsat takze to sepiste dohrmady a nic ceho by ses mel bat tam neni...
    BOAR
    BOAR --- ---
    zdar
    Rano jsem na ledovce ujel, a tuknul do stojiciho auta.
    nechal jsem za steracem telefon ... pak se ozval chlapik .. ze ola policajty. Ja jsem se pak vratil, policajti este nikde, domluvili sme se, ze to sepise, ze ceka na ty policahty (uz 30 minut) a ze asi nema cenu, abych tam cekal taky (stejne jsemnemel cas).
    pry to nafotili, a s tim chlapkem se ted musim domluvit a sepsat takovej ten formular - rikal, ze mu ma poslat jmeno a spz, a sepise to. To se mi moc nechce - sezenu ho, abysme to sepsali spolu.

Je to tak ok ? nemam se neceho bat ? co ti policajti tam ? dik za rady a tak ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam