• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    HOWKING: toto bych asi řešil pomocí distroboxu a v něm kontejnerizovaného debian 12. Aplikaci pak spustíš, jako by byla nativně v systému.
    MA747
    MA747 --- ---
    CASTER, JANFROG: Uvědomil jsem si, že testovací case je nyní jiný než minule. Před x léty, kdy paměť pod stress testem nerostla jsem v testu otevřel socket a v něm v nekonečné smyčce jsem zadával requesty. Nyní otevřu socket, provedu request a socket opět zavřu. Možná proto rostla VIRT (ale valgrind byl OK). Když jsem test přehodil na původní verzi, htop hodnoty byly konstantní.

Přepsal část toho tcp/ip serveru tak, že se sockety ukládají do fronty, kterou procesuje N working threadů. Pustil jsem testy a po asi třech hodinách běhu htop ukazovalo konstantní čísla u RES, LIB a DATA. Jednou došlo ke zvýšení u SHR au VIRT. Valgrind byl také OK.

Když jsem hledal, co znamená VIRT - https://stackoverflow.com/questions/23187228/what-is-virt-column-in-htop-memory-overhead --> I would stop worrying about the VIRT thing. [...] I suspect the top page is allocated for vsyscall purposes. [...] Go by the RES entry.

Ještě to nechám několik dní bežet a uvidím. BTW asi dvou denní běh té předchozí verze serveru způsobil zamrznutí VM (ubuntu server) - nešlo na něj ssh, kurzor na login neblikal. Místo na virt. disku nedošlo.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak jsem použil lsof na ten soubor se záložkama, u kterého Firefox řve, že už ho má někdo otevřený:

ukázalo to dvakrát ten jeden proces Firefoxu, uživatel "danny"

multithreading bug ve FF?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SUCHRE: jasně, ono by to šlo i přímo na tom Debianu 13

HOWKINGu, budeš potřebovat -dev verze balíčků knihoven

při kompilaci ze zdrojáků se napřed pouští ./configure a to když ti vynadá že nemá nějaké foobar.h tak většinou potřebuješ balíček foobar-dev
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    hm, flatpak ani appimage uz nejsou k dispozici. bud to zkompilovat ze zdrojaku, coz neni takova hruza nebo pouzit jinou ctecku. jeste, ze mi rss ctecka nikdy nechybela a nepouzival jsem ji
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: nestačí na tom Debianu 12 stáhnout zdrojáky, pak zkompilovat statickou binárku a tu zkopírovat na Debian 13?

je to teda docela prasárna, ale když tu čtečku tak moc chceš... měla by to být option gcc -static
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: No ale QuiteRSS není ani v tom zdroji. Mám na vedlejším počítači Debian 12 a na něm quiterss. Vyrobím nějak Appimage sám? (na to už jsem myslel, ale nic nevygooglil)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    takže zkus hledat jestli je někde AppImage verze této čtečky
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ještě existuje něco jménem AppImage: mně teda taky dělal problém s knihovnama, ale tobě v tomto případě nemusí, má více knihoven "v sobě"
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Ten tu appku nemá.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    pouzil bych flatpak
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Snažím se násilím nainstalovat QuiteRSS do Debianu 13. Postupně dodávám každou knihovnu, po které řve, ale zdá se , že to není úplně dobrá cesta. Cíl stále v nedohlednu. Je nějaká korektní cesta jak vynutit jeho instalaci a vynutit aby se stáhlo a nainstalovalo vše, co chce? (přece ty soubory co Debian 13 odmítá ničemu nemohou uškodit, když je zbytek systému nepoužívá)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DELVIT: a jestli se nepletu umí to i Mutt
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Klidně napiš :).

Já jsem používal nějakou dobu i CLI:
    nom - https://github.com/guyfedwards/nom
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: To jsem zkoušel. Zkoušel jsem toho hodně. proto se ptám, na něco mimo APT a Flatpak. Tam jsem nic použitelného nenašel. Třeba má někdo zkušenost s něčím, co není tak známé. Dnes se všechno tlačí cestou nesmyslného překombinování. Já si snad něco napíšu sám :D
    B3TL
    B3TL --- ---
    HOWKING: rss nepoužívám ale tady bys snad mohl něco najít
    https://alternativeto.net/browse/search/?q=rss%20reader
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Potřebuju rss čtečku pro Debian 13 (dal jsem na rady B3TL). QuiteRSS tam nefunguje a ostatní čtečky přístupné přes APT nebo Flatpak stoji "za hovno". Potřebuju jednoduchou čtečku, která umí na své ikonce, nebo tray zobrazovat počet nepřečtených a po kliku a ně je nezobrazovat (v debilním) embed prohlížeči, ale otevře je rovnou do mého prohlížeče. Nic víc nechci. Bohužel kromě QuiteRSS (a většiny čteček na Mac) to je na Linuxu a si nemožný požadavek. Poraďte.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Proto např. Kodi umí přepínat rozlišení a hlavně obnovovací frekvenci televize podle přehrávaného videa. Aby video bylo perfektně synchronizované (a i tak mi přijde, že občas u některých videí dochází k nějakému mikroškubnutí, ale to už fakt musí být nějaké blbě zakódované video).

Ale to člověk nechce používat úplně běžně na desktopu, protože je to trochu otravné. A navíc PC monitory ani nemusí umět filmový režim (24 resp. 23,976 fps; ale třeba by to vyřešil nějaký celočíselný násobek).

Byl by potřeba 600 Hz displej, aby nebylo potřeba přepínání kvůli 24, 25, 30, 50 a 60 fps videím.
    1200 Hz aby to pokrylo i 48 Hz.
    A pořád to úplně neřeší 23,976, 29,97 a 59,94 fps. (Ale to se nejhůř dá řešit nepatrným zrychlením.)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    problem je v tom, ze analogovej moitor jel sice na 75 hz a vejs, ale mel solidni zpozdeni, tgze ty veci "rozmazal" co byly na jinech fps. jat ed ostaal android televizi, co je 4k a nastavila se na 60Hz...a , prekvapive, vetsina veci na ni skubala...malo a skoro neviditelne, ale kdyz se na to covek soustredil, tak to bylo videt dost. stacilo ji switchnout na 4k 50 hz a je klid. jako, jo, wtf.covek by rekl, ze se to nska transkoduje ale asi ne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam