• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    BOD
    BOD --- ---
    Já se teď celkem zamilovávám do Rocky a rád bych se naučil s Gentoo které jsem považoval za čistě server záležitost, co si nepustím k tělu. Ty věci co od OS chceme jsou hodně jiné... Linux je pestrý, Bohu dík :)

Btw teď koukám co podstrčit prarodičům aby nepoznali že to není Windows 10, jde mi fakt o tu prvoplánovou OS GUI část, oni si settings natož terminál v životě neotevřou, ale jak je ikona kousek vedle s jiným obrázkem, je vymalováno :) nějaké tipy?
    Možná jste to teď někdo řešili (v souvislosti s koncem podpory w10) a máte v živé paměti
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    BOAR: Není tak rychlý a já potřebuju na fyziku výkon. Otestoval jsem opravdu všechny reálně dostupné Linuxy (viz níže) a Debian je prostě nejrychlejší (i to je asi důvod proč na něm běží Proxmox)
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: na desktop je archlinux lepsi :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Linux je super! (výkřik do tmy :D) [Debian, Trixie, Gnome, Wayland]
    HARPER
    HARPER --- ---
    Nakonec po hodině chroupani proběhlo povýšení na 8 úplně bez potíží a zůstal i grub s dualbootem do W7,překvapivě, tohle se mi na mintu nikdy nepovedlo,vždy musela být čistá instalace. Já jsem zkoušel bramboru osadit různýma lehkyma distrama, ale nikdy se mi to nakonec nelíbilo, mx byl lehký ale zbytečně narvany vecma hned po čisté instalaci, miniOS a Slax se mi nelíbily s těmi jejich balíčky nebo jak tomu říkají a ten sparky minimal me prostě sedí - po instalaci má jen ty základní věci, zbytek si dohazu sám, po startu to bere cca 380mb ram. Žádný ikonky, čistý hranatý design oken. Mam ho rád.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    me umrel laptop, mam isto nej staru bramboru a pac sem byl linej se prcat s archem, tak sem nahodil EndeavourOS, taky na archu, ale ma installer :-D funguje to uplne skvele
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já od doby co jsem přešel z Xubuntu na Mint tak si krásně čvachtám
    HARPER
    HARPER --- ---
    Vyšel sparky 8 je na Trixie, zatím mi to běží bez potíží na moji staré bramboře, na novém kompiku nejde zvuk, ale tam zůstane Mint. Zkouším bramboru prohnat upgradem skrz výměnu sources, je to nekonečný. Předpokládám že nakonec stejně udělám novou instalaci, ale jen jsem se chtěl podělit pokud někdo náhodou taky frčí na sparky.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    HOWKING: I na základě tvojí anabáze bohužel stále platí ten vtip, že u MacOS jsi uživatel, u Windows správce a u Linuxu developer. Dokud bude potřeba se hrabat někde na fórech a v texťákách, jakkoliv Linux výrazně a dramaticky poskočil, co se user-friendliness týče, pro masy to nebude volba. Pohodlí vítězí.

Já lámu našeho ředitele furt, abychom jako škola přešli na Linux. Kvůli bezpečnosti, kvůli tomu, že jinak máme všechno web-based, gdocs, izus... bez reakce, neochota.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: No v MacOS to jakž takž jde, přesouváním pozic síťových připojení, ale stejně to neposlouchá do důsledku, není to funkční. Ve Windows to ani nevím, jak bych to udělal. V Linuxu to taky není snadné, je třeba editovat /etc/NetworkManager/system-connections, ale je to dokonale funkční za všech okolností.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING:
    nechápu, že je "linuxáků" furt tak málo, dyť je to dokonalý systém

Vysoká vstupní bariéra (sám víš, že ti to nějaký čas a úsilí zabralo, než jsi to vyladil, jakkoli máš vyšší nároky (ale taky schopnosti) než běžný uživatel, kterému stačí webový prohlížeč a balík kancelářských aplikací).

Setrvačnost celého IT prostředí.

Konzervativní uživatelé.

Menší reklama, menší tlak okolí, menší podpora výrobců (bank, státních institucí), méně „rodinných ajťáků“ ochotných nějakou linuxovou distribuci instalovat a spravovat ostatním členům rodiny.

(Ad ta priorita - ono to jde i na jiných systémech, ale třeba tam to není tak zjevné nebo uživatelsky přístupné.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem zas na chvíli obnovil MacOS abych mohl použít Photoshop. Něco se mi v GIMPu nedařilo. Nakonec jsem zjistil, že GIMP toho proti Photoshopu víc umí, než neumí a jsem zpět na Debianu. Navíc celkově MacOS se mí po dlouhé době na Debianu jevil jako velice líný a latentní systém. No už asi není cesty zpět. :) (nechápu, že je "linuxáků" furt tak málo, dyť je to dokonalý systém - teď jsem si zas vychutnal něco co na MacOS a Windows prostě nejde - nastavit prioritu síťových připojení jak jsem mohl bez Linuxu existovat? :D )
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Možná ten samej problém s diskem co jsem měl já, jen u tebe se po kousnutí za nějakou chvíli vzpamatuje. Zkus jako já upravit GRUB [HOWKING @ Linux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)]
    BOAR
    BOAR --- ---
    DANIELSOFT: a nemas nejakej problem s diskem ? :-)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Jinak ještě k problému "Firefox řve, že bookmarky má otevřený jiný proces": zjistil jsem, že nejlepší obrana, aby se to nestávalo je ihned po shutdownování Firefoxu neshutdownovat počítač, ale pustit příkaz sync a dělat chvilku něco jiného (třeba pařit crawl v terminálu) a pak teprve shutdownovat. Prostě tam zůstane bordel na disku, který se po chvíli uklidí.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANIELSOFT: nska to umi DosBox-x
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ja bych zvazil hodnotu dat a spis koupil novou kartu, stoji par korun.
    MA747
    MA747 --- ---
    PLECH: To si také myslím. Což jsem i udělal. Uvidím.

Ten příkaz badblocks jel asi 10 hodin cyklů read/write nějakého patternu na 128 GB. Podle délky testu bych řekl, že každý cluster exfatu byl testovaný několikrát a výsledek byl bez chyby. Karta je SanDisk.

Díky.
    PLECH
    PLECH --- ---
    MA747: Může být rozbitý filesystém, naformátoval bych to a jel dál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam