• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: btw. Neplacení got chat a tvůj výstup z logu to vyřešil. Teda já osobně jsem tušil problém, ale pro tebe pro příště
    MUXX
    MUXX --- ---
    TR1: Tohle mi delalo posledni rok na fedore 42 a nedavno to samo prestalo.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KAERO: Tak to netusim, ja GPU ne nic nepouzivam, natoz abych potreboval passthrough.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JANFROG: a uz tam jde naklikat passthrough graficke karty? sem tam o tom nekde ctu ze to nekdo nejak zprovozni ale nemel jsem jeste dostatecnou motivaci to zkusit.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    TR1: Chapu. Ale pokud najdes chvilku, zkusil bych se i tak podivat na KVM/QEMU. Kdyz nainstalujes libvirt a virt-manager, vsechno v pohode naklikas jak ve VBoxu (a kdyz budes potrebovat tak i mnohem vic)
    TR1
    TR1 --- ---
    BOAR:
    Asi mas pravdu ale me se v 55 letech uz moc novych veci ucit nechce. Me staci porad nejake zmeny v OS, ktery me pekne lezou na nervy. Proste to prestavam stihat :(
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: Mozna je na case zacit pouzivat, je to ruchlejsi a lepsi, nez VBox :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Dekuji pomohlo to, jdu to stejne udelat i na zbyvajicich dvou pocitacich.
    TR1
    TR1 --- ---
    Jsem z toho nejakej zmatenej, nikdy jsem quemu ani kvm neinstaloval a nepouzival, ve VB mam vzdy nastaveno Paravirtualization interface na default
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    tak si do /etc/modprobe.d/my-blacklist.conf (jmeno dle potreby) nastrkej...
    blacklist kvm_intel
    blacklist kvm
    - pak to prezije i reboot, pokud kvm virtualizaci nepouzivas (jinak viz nize ten rmmod na ty dva kvm moduly, irqbypass muzes taky)....
    TR1
    TR1 --- ---
    BOAR:
    lsmod | grep kvm
    kvm_intel             487424  0
    kvm                  1425408  1 kvm_intel
    irqbypass              12288  1 kvm
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: Nepere se ti s nejakym qemu/kvm?

lsmod | grep kvm

tak rmmod kvm ... nebo ty, co najde.
    TR1
    TR1 --- ---
    Pravdepodobne nejaka aktualizace OS mi znefunkcnila spousteni virtualnich PC ve VirtualBoxu. Ani na jednom ze tri pocitacu s LM 22.2 (6.14.0-29-generic/6.14.0-33-generic) nespustim zadny virtualizovany PC, vsechny pokusy konci:

vboxmanage startvm debian --type gui
    Waiting for VM "debian" to power on...
    VBoxManage: error: VT-x is being used by another hypervisor (VERR_VMX_IN_VMX_ROOT_MODE).
    VBoxManage: error: VirtualBox can't operate in VMX root mode. Please disable the KVM kernel extension, recompile your kernel and reboot (VERR_VMX_IN_VMX_ROOT_MODE)
    VBoxManage: error: Details: code NS_ERROR_FAILURE (0x80004005), component ConsoleWrap, interface IConsole

Zkusil jsem vsechni mozne i nemozne rady z internetu ale stale bez uspechu. Nezaznamenal nekdo podobny problem?
    KAERO
    KAERO --- ---
    RAGNAROK: ne. ostatne zkusil jsem vytvorit novy a nepomohlo. Osobne si myslim ze nejak zmenili zabezpeceni toho sharepointu, ale nevim kde to dohledat a jak to zjistit.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    KAERO:
    Nevyprsela platnost tokenu?

pod vlivem meme ve kterym nekdo namontoval google drive jak swap jsem se snazil namontovat google drive pomoci rclone a celkem mi s tim pomohl chatgpt.

Bylo teda desivy se proklikat se google webem na vyvoreni tokenu. Konecne ale muzu prestat pouzivat google drive web ui. Vzdycky se jsem z toho mel osypky. Proc sakra musi na vsechno bejt klikaci web. To je strasnej mor.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Asi rok jsem pouzival rclone pro pristup do mrkvosoftiho FIRMA.sharepoint.com. Jenze to prestalo fungovat. Nevim proc. Tak to zkousim nastavit znova, zkousim nejnovejsi rclone, zkousim pripojeni v rclone typu webdav i onedrive, nic. Vyzna se tu v tom nekdo kdo by byl ochoten pomoct?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MCKIDNEY: Tak do zabralo, dík za tip!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MCKIDNEY: Ten článek je hodně podrobnej. Ale co sem tak koukal, tak už by mělo stačit updatovat GRUB. Moc dík, co nejdřív na to mrknu.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    os-prober ti to tam asi pridal natrvalo. Je potreba odstranit z linux EFI a pak update grub.

Vim ten postup a tohle vypada jako ok clanek:
    https://ostechnix.com/remove-windows-from-windows-linux-dual-boot/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj všem, jdu si pro radu.

Už asi pět let jsem na svejch noteboocích jel čistě Linux (Mint) a na stolním herním dual boot Windows + Mint a kde sem partition s Windows rušil asi 14 dní zpátky. Všechno šlape jak na drátkách, akorát v GRUBu mi furt visí Windows bootmanager a nevim, jak se ho zbavit. Zakázel sem ho v UEFI, sjel sem sudo efibootmgr, kterej mi ho identifikoval jako 0001 a příkazem sudo efibootmgr -b 1 -B ho smazal. A efibootmgr ho už nenachází:

BootCurrent: 0000
    Timeout: 1 seconds
    BootOrder: 0000
    Boot0000* Ubuntu HD(1,GPT,a79cdc47-69e3-4e65-ba9d-171a17aeb0e5,0x800,0x32000)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)

To je to jediný, co mi efibootmgr ukáže. /boot/efi/EFI už složku Windows neobsahuje, sudo ls /boot/efi/EFI vrátí jen složky 'Boot' a 'ubuntu'. Tak mi nějak došly nápady, kde by to mohlo eště viset.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam