• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MRDAC_BEDEN: Díky. Je to podobné tomu co chci.
    Já chci zjednodušeně jednoduchý lokální mail server, po kterém mohu lokálně posílat poštu pomocí běžných klientů. Protože s ním nechci komunikovat ven, nemusí mít všechna nastavení a protokoly jako veřejný mailserver.

Kolik se toho vejde na vzdálený server není důvod, proč se o něco takového zajímám. To řeší počtovní klient, který to stáhne na lokál.

Jedna z vlastností serverů v datacentrech je, že když má Manka email manka@jicin.cz a přepošle / pošle / dostane mail rumcajs.loupeznik@raholec.cz tak se k tomu Jičinský Starosta, nedejžto Císařpán dostane (nejmene k adresam a protože "pro uážku starostenský nohy"...
    A na serveru v jeskyni si můžou posílat recept na loupežnickej tabák i fotky Cipíska.
    A když Cipísek ztratí mobil, je nálezci účet cipisek@jeskyne mimo jeskyni k prdu.

Protokoly POP a IMAP používám. každý dělá něco trochu jiného. Web mail je spíš taková nouzovka.
    Co považuješ za protokol budoucnosti?
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ERGOSUM: viz. Eric S. Raymond a fetchmail. Přesně tyhle problémy se řešily před více než čtvrt stoletím. Od té doby máme internet s "neomezenou" kapacitou, servery v datacentrech s "neomezenou" kapacitou a řešit poštu tímto způsobem už nedává žádný smysl (POP3 mrtvé). Ale jestli si chceš hrát tak fetchmail :)
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    pro inspiraci konfigurace mail serveru
    ISP Mail Tutorial (Caramel Edition)
    https://123qwe.com/
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANYSEK: kua, Raymond vs Stallman, komu by se nepletli?! ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARASAN: ten s tim nic spolecnyho nema :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ERGOSUM: myslim, ze naprogramoval prave fetchmail
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARASAN: Jak a čím?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANYSEK: díky. Mrknu na to.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ERGOSUM: tohle (vy)řešil už Richad Stallman svýho času ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ERGOSUM: na stahovani fetchmail (a samozrejme nejaky postfix, dovecot na tu serverovou cast)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Vrtá mi hlavou taková věc.
    Chtěl bych poštu přenést blíž zařízením. Ne úplně plnohodnotný mail-server. Nechci to jet na vlastní doméně.
    Mělo by to fungovat tak, že poštu od poskytovatelů e-mailu stáhnu na jeden stroj v domácí síti (POP3) kde bude domácí "server". Ten pak použiju pro všechna zařízení v lokální síti. Nebude se přes to odesílat pošta ven (to bude separátně na vybraných.zařízeních). Proti serveru poskytovatele tedy klient. Proti klientům v lokální síti server.

Výhody
    Přílohy budou "doma", ale nebudou nutně zabírat duplicitně místo.
    x zařízení se nebude připojovat na server poskytovatele. (ale ta možnost zůstane zachována)
    Server nemusí jet bezpodmínečně 24/7.
    Pošta mě samotnému nebude muset jít přes cizí server.
    Většina přístupových údajů nebude globálně použitelných.

Potkal někdo podobnou aplikaci?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: jeste by NASka mohla nativne umet rsync.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: Já jsem zkoušel nastavit malou, ale dopadlo to tak, že jen ty kousky načítání a ukládání byly menší, ale najednou se to stejně nedělo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: takze 40 GB cache - tak si ji polad, aby se tak nenafukovala, coz?

vm.dirty_ratio = 2
    vm.dirty_background_ratio = 1
    vm.dirty_expire_centisecs = 20
    vm.dirty_writeback_centisecs = 20

(+ obvyklej disclaimer... :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: Je to zcela prázdný swapáč :D
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: "0% prázdnej" - je teda plnej nebo je prazdnej? :-D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: Umí.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: a umi "vers=3.0" ?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: 0% prázdnej, ale já mám 64 GB RAM. Málo kdy se zaplní.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: NFS jsem zkoušel, můj NAS to neumí dobře. Nejde to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam