• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ještě jedna věc. Chtěl bych si udělat image (nejlépe komprimovaný) stávající instalce abych es po pokusech a zničení systému měl šanci vrátit k stavu bez experimentů - Asi Clonezilla Live by bylo řešení, ale mám usb jen 256 MB a její ISO mám 500 MB. Existuje něco co se mi na to vleze?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Kdysi možná, ale teď chi mít OS, co mi pomáhá, ne OS, kterému pomáhám. Stárnu.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: asi nejsi ten správný linuxák, ty většinou tyhle věci baví :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Aha. No nic. Tohle mě nebaví. Dík za reakci.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: musíš tady uvést ještě které desktopové prostředí/window manager máš na mysli: Linux jich má víc - GNOME, KDE, XFCE, Cinnamon...

řešením by mohlo být právě desktopové prostředí změnit: tedy nainstalovat si nové prostřednictvím balíčkovacího systému a pak při loginu zakliknout, že toto chci
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Když mám okno velikosti přibližně velké jako obrazovka, ale na maximalizované, tak ho při příštím spuštění spouští maximalizované. Jak tu zrůdnost vypnu. To už je snad horší jak MacOS, který ví nejlépe, co uživatel chce.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jako RX490 je 9 let stará karta a i7 6700k je starý 10 let. A ten Cyberpunk na tom běhá s maximálním nastavením v 2560x1440 na rozumné FPS. Já čekal, že to bude 5fps slideshow :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ja od 7700K mam VFIO(Sdilene PCI Express zarizeni ve virtualce) - Podobne jako asi pujdes na svem novem PC.

SteamDeck me po par mesicich presvedcil a bez VM hraju uz jenom kdyz musim.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DXVK nebo spis zname jako Proton muze byt rychlejsi i pomalejsi.

Nektere karty a nektere hry maji lepsi vykon na Vulkan, nez kdyz to jde nativne na DirectX8,9,10,11.
    Ale to plati i pod windows, kde to treba pouziva Intel pro jejich DX12 karty.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DANIELSOFT: Na hry to většinou nebývá pravda, protože tam jde hlavně o kvalitu ovladačů a ty bývaly vždycky dost zanedbané. Změnilo se to asi až s tím, jak Steam začal šlapat do hraní na Linuxu.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: řekl bych, že Linux bývá schopnější i na slabších sestavách, je optimalizovanější a nemá tolik bloatware v základu, mám doma osm let starý stroj (teď u něho sedím) a šlape mi dobře bez nejmenších výkonnostních problémů
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hmm, tak Linux překvapil. Nejen, že rozjel Cyber Punk 2077, ale na tak slabém HW, jako mám na starším stroji i docela svižně i přesto, že Cyber Punk 2077 je fakt nenažraná hra! 🙂

Všechno na full (samozřejmě bez raytracingu) na 2560x1440.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak právě zkouším na svém druhém starším kompu zda pod Ubuntu, Wine, Proton rozjedu CyberPunk. Když to vyjde, tak asi na hlavním kompu opustím duo MacOS/Windows a zůstanu u Ubuntu jako jediného systému.
    (kterák se windowsák Howking přechodem na MacOS před lety uvykl UNIXu a nyní, kdy éra Hackintosh pomalu končí se asi stane čistým Linuxákem 🙂 )

SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Neni, delam to stejnym zpusobem
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Pred lety jsem to psal pres udev a budu tedka asi psat znovu - ale radeji se zeptam.

Nevite jestli uz je balicek/instalace co resi auto-mount a zalohu pres rsync pro SD karty?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ERGOSUM: jo aha, ja to pisu v chatu s chatGPT, pac sem linej vymejslet markup
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHOROBA: Díky já myslel něco jako
    Zim - a desktop wiki
    https://zim-wiki.org/

Jenže ten neumí třeba tabulky. (a je legrační, co dělá někdy chybka v tabulce :-)

Prostě desktop editor,s wiki tagama, kde to zkontroluju před odesláním.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no nejspis to dhcp
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MA747: nechapu co mam hledat v tom logu? net je pripojenej jak a kam?

ERGOSUM: wikijs?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Napadá někoho z hlavy off-line editor wiki, který umí následující ?
    1) ze zdrojáku zobrazit stránku
    2) ztučnit písmo vybraného textu atd. zhruba v rozsahu nabídky editovacího pole na wikině.

Další funkce vítány, ale nikoliv nezbytné.
    Jde hlavně o text a tabulky.
    Editorů které umí obyčejné web stránky je spoustu, Ale napsat hezký wiki kod a zkontrolovat si ho mimo, na to nějak neznám nástroj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam