• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERVIN: No hele, pokud chceš pátrat, co je "pro tebe", tak musíš mít svoje kritérium. Já to měl jednoduché, moje kritérium bylo vícevláknový výkon a to se dobře testovalo. Debian vyhrál. Druhé kriterium jsem měl taky snadné. Balíčkovací systém, který je použitelný v co největším počtu instancí (tedy jsem sčítal, kolik lidí, ne kolik dister, používá ten který). Za mě zase Debian s deb systémem, který je díky velkému rozšíření Debianu a ještě většímu rozšíření Ubuntu tím nejrozšířenějším (nemusím u svých programu vyrábět x různých balíčků, udělam deb a ostatní ať si to převedou sami, nebo si zkompilují zdroják, nebo mají smůlu). Jak jsem psal, vlastně není moc výběr. Jde mít Red Hat, Debian, Gento, Suse. Ostatní jsou deriváty. Tohle bylo moje rozhodování.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    HOWKING: Jsou někde pro debily vysvětlený rozdíly? Díky tvojí anabázi jsem si vytvořil hezkej vztah k Debianu... ale vlastně úplně bezdůvodně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HARPER: Ale jinak, moc pěkná stránka. To muselo dát práce!
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tohle byl ten obrázek, co mě desetiletí držel pryč od Linuxu:

Nebo jsem možná viděl ještě rozvětvenější.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ad Debian: každý den děkuju za tu volbu, jak tak čtu, co ostatní furt řeší. :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HARPER: No to je přesně to, co mě roky (ne li desítky) odrazovalo od přechodu na Linux. Kdyby byl jeden (max 4) tak jsem linuxák už 30 let.
    Až když se v tom člověk chvíli šťourá, tak zjišťuje, že jsou max 4 a zbytek jsou nesmysly hrstek nerdů, ale, kdo to ví. Lidi co přechází z w10 rozhodně ne.
    Dej jim Ubuntu, pokud je to nebaví a nebo Debian, pokud je naděje, že se to naučí a neotravuj jim život zahlcováním nesmysly.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HARPER: Uvidíme jak dlouho to vydrží... už to je taky nějaká doba, co distrotest umřel...

Na druhou stranu, od doby co mám 100 Mbit přípojku, tak tohle ani nepotřebuju, ISO je stažené během chvilky a otestuju si to líp. Ale asi nejsem cílovka...
    HARPER
    HARPER --- ---
    Na tohle jsem dnes narazil náhodou, asi to tady nikomu nepomůže,ale mě se teď furt lidi s w10 ptají na ten Linux,tak jim to budu dávat ať se mrknou a vyberou si: https://distrosea.com/
    TR1
    TR1 --- ---
    Jeste si dovolim jeden prispevek k memu jiz vyresenemu problemu se spoustenim VirtualBoxu. Zajimave je, ze na dalsich 2 pocitacich (1x debian 12, 1x LM22.1) kdyz zadam lsmod | grep kvm tak vidim uplne stejny vystup jako na pocitacich kde VB spustit nesel a musel jsem moduly kvm_intel / kvm_amd a kvm odebrat. Taky jsem kvuli moji skleroze radsi opustil /etc/modprobe.d/my-blacklist.conf a pouzil init.sh, ktery stejne mam vytvoreny kvuli jinym vecem a je spousten pri startu pocitace pomoci /etc/rc.local.

# disabled kvm module because of VirtualBox
    for TEST in kvm_intel kvm_amd; do
    	lsmod | grep -m 1 $TEST  > /dev/null
    	if [ $(echo $?) -eq 0 ]; then
    		rmmod $TEST
    		rmmod kvm
    	fi
    done
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: btw. Neplacení got chat a tvůj výstup z logu to vyřešil. Teda já osobně jsem tušil problém, ale pro tebe pro příště
    MUXX
    MUXX --- ---
    TR1: Tohle mi delalo posledni rok na fedore 42 a nedavno to samo prestalo.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KAERO: Tak to netusim, ja GPU ne nic nepouzivam, natoz abych potreboval passthrough.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JANFROG: a uz tam jde naklikat passthrough graficke karty? sem tam o tom nekde ctu ze to nekdo nejak zprovozni ale nemel jsem jeste dostatecnou motivaci to zkusit.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    TR1: Chapu. Ale pokud najdes chvilku, zkusil bych se i tak podivat na KVM/QEMU. Kdyz nainstalujes libvirt a virt-manager, vsechno v pohode naklikas jak ve VBoxu (a kdyz budes potrebovat tak i mnohem vic)
    TR1
    TR1 --- ---
    BOAR:
    Asi mas pravdu ale me se v 55 letech uz moc novych veci ucit nechce. Me staci porad nejake zmeny v OS, ktery me pekne lezou na nervy. Proste to prestavam stihat :(
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: Mozna je na case zacit pouzivat, je to ruchlejsi a lepsi, nez VBox :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Dekuji pomohlo to, jdu to stejne udelat i na zbyvajicich dvou pocitacich.
    TR1
    TR1 --- ---
    Jsem z toho nejakej zmatenej, nikdy jsem quemu ani kvm neinstaloval a nepouzival, ve VB mam vzdy nastaveno Paravirtualization interface na default
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    tak si do /etc/modprobe.d/my-blacklist.conf (jmeno dle potreby) nastrkej...
    blacklist kvm_intel
    blacklist kvm
    - pak to prezije i reboot, pokud kvm virtualizaci nepouzivas (jinak viz nize ten rmmod na ty dva kvm moduly, irqbypass muzes taky)....
    TR1
    TR1 --- ---
    BOAR:
    lsmod | grep kvm
    kvm_intel             487424  0
    kvm                  1425408  1 kvm_intel
    irqbypass              12288  1 kvm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam