• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARCHIMEDESczcube.org
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    no ja bych jeden pokus mel, mozna se to bude libit
    tedka podobnej problem resi kolega na FIT ale na zemi.
    A staci k tomu hloupej sputnik, vysledkem by byly publikovatelny uzitecny data.

    SEU je znama vec. Co neni uplne dobre zname, je jeho realny prakticky dopad na zarizeni ve vesmiru (predevsim ne na ty, kontruovane z beznych soucastek).

    Napad je asi takovy - vymenit soucasne reseni ridicich systemu z 2 nezavisla FPGA (flash based) se zabezpecenou pameti - takova pamet dokaze opravit 2 chyby, detekovat 1. Cilem experimentu by bylo zjistit, kolik chyb realne nastava a jak casto. Existuji data ze simulaci a ozarovani na zemi (jejichz cast je ovsem ziskana extrapolaci) a na nich zalozene usudky typu "tohle je uz prilis, to se posere". Ale opravdova realna data o snasenlivosti "komercnich" FPGA obvodu nejsou (nebo jsou neuplna nebo verejne nedostupna).

    Vysledky by jiste pomohli vsem dalsim amaterum.

    Mimochodem, uvazoval nekdo, jestli by se diky zjednoduseni ridici elektroniky na dejme tomu 2 desky (CPU + komunikace) neveslo gyro?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Spaceflight Now | Minotaur Launch Report | Solar sail demo packed up to prove new technologies
    http://spaceflightnow.com/minotaur/stps26/101116nanosail/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: add stabilizace ve trech osach: toto se na nízké oběžné dráze bude řešit magnetickými cívkami - stabilizace v magnetickém poli Země pomocí cívek by měla stačit.

    co se týče stabilizace v případě, že se oběžnou dráhu podaří pomocí chystaných technologických experimentů opustit (šance jsou připouštím 1:1000 a trvalo by to asi pár let - ale teoreticky úplně vyloučené to není), tak já v poslední době navrhuji pokrýt okraje chystané solární plachty nějakou tenkou vrstvou LCD krystalů, jako to udělali ti Japonci - mám už i odkaz na nějaké materiály, co tyto vlastnosti snad mají. (co se týče možnosti otáčení/manévrování celé rozvinuté plachetnice pomocí mangetického pole, tak tam je to poněkdu složitější, a simulační software, který by toto řešil, ještě není hotový...)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: no jak myslis, ja proti tomu obecne nic nemam a preju hodne stesti vsem zucastnemym, hlavne se shanenim penez a se statickyma zkouskama pred vypustenim... rad se nekdy podivam na to, jak ste dopadli v realu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: ten efekt ve skutečnosti na polární dráze kolem 600 km může být docela dobře měřitelný - a pokud by tether skutečně dokázal elektrodynamicky oběžnou dráhu o něco zvýšit, tak pak už je možné tu plachtu použít k navigaci v meziplanetárním prostoru.

    a i kdyby se dráhu změnit nepodařilo, tak tenhle technologický experiment je důležitý předtím, než by se někdo domluvil např. na vypuštění amatérské meziplanetární sondy jako "balastu" na nějaké komerční sondě.

    a miliardy dolarů jsou potřeba max. tak k tomu, aby si vytvořil pracovní místa pro desetitisíce úředníků: technologický pokrok nemusí nutně následovat toky velkých peněz, to je iluze. Cubesaty jsou přesně tím, co umožní "crowdsourcing" kosmických technologií.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    XCHAOS: no vidis ze to de ;DD
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: no me v zasade tehdy i s mejma dvema kolegama ze strojarny slo o toto: cpat do nanodruzice zarizeni, ktere se testuje za miliardy dolaru na raketoplanech nebo potazmo v meziplanetarnim prostoru a snazit se jej testovat v podminkach, kdy je prakticky efekt nemeritelny (predpokladam-li realnou zivotnost cubesatu a jeho delku aktivniho kontaktu), je ponekud odvazne. uzitecna zatez nanodruzice cube sat je nekde lokem 200g a neni mi jasne, jak lze konstrukcne a technologicky zarucit resitelnost jednak sucheho zarizeni o hmotnosti 0,8 kg a jeho stabilizaci ve trech osach bez jakekoliv dalsi zateze, natoz resitelnost a funkcnost tech technologickych experimentu 1 a 2. dival jsem se na cubesaty, ktere byly vypustene drive v tymu ne bastliru, ale odborniku na universitach pod vedenim zkusenych kosmickych konstrukteru a vsechny si kladly ponekud realistictejsi cile.

    velmoci to dokazaly, ale kolik bylo amateru jaky vy nebo ja kdyz jsem do toho chtel jit? no ale pokud chcete v garazi porazit velmoci, tak hura do toho!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: tak nadšenec pro solární plachtu jsem třeba já - co s hloupým "sputnikem", který v podstatě nepředvádí nic, co by kosmické velmoci nedokázaly už před 50ti lety, že ano...

    Myslím, že Japonský Ikaros jasně dokázal, že ta koncepce má smysl: http://teckacz.cz/1014 - nicméně, alternativní pohony jsou v rámci czCube evidované jako "technologický experiment" č. 1. a 2. - víceméně, účastníci z řad radioamatérů, bastlířů a "realistů" chtějí, aby si celé počínání mohli zaškatulkovat jako "úspěch", i když jenom zachytí pípání a nebo se dokonce přenesou fotky z kamery: proto je jaksi "technologický experiment" v celém projektu poněkud zamlčován - aby pak nemohla média přinést zprávy "česká amatérská družice selhala", protože tak nějak automaticky čekají, že ty alternativní pohony nemají šanci (asi jako ty)

    TIGRE: ty jo, tebe bych tady nečekal :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    jeste to ty lidi bavi? ja byl na asi druhem sezeni nekdy v roce 2003 nebo 2004 a mel jsem z toho dost podivnej pocit. nadseni amateri to jsou, ale idee jako tether nebo slunecni plachta, ktery tam chteli tehdy cpat me od vseho odradily. jak to ted vypada? porad uvazujete o plachte a teteru :) ?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    mě to hrozně zajímá, akorát jsem netechnická lama a navíc socka :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak další update:

    signál přijatý ze SwissCube zde - http://wwwtest.procon.clnet.cz/CD/swiss.ogg (prý morseovka)

    a tady je první přijatý signál - japonský cubesatu XI-V (oznaceni CO-58) http://wwwtest.procon.clnet.cz/CD/pip.ogg

    oboje dvoje by mělo být v pásmu 70cm - na rotátoru je taková yagina, před cca rokem a něco jsem byl u testování toho rotátu s yaginou. jinak pro czCube se jako s "broadband" kanálem počítá s pásmem 2.4 Ghz (ale výkon bude tedy daleko větší, než u Wi-Fi...) - proto je na rotátoru pozemní stanice taky parabola.

    všechno to jsou interní informace, které pro zveřejnění ani nebyly určené.. ale já si myslím, že tohle ani není "zveřejnění" - spíš chci ulovit další nadšence a prodebatovat s nimi, jak by se mohli zapojit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak tady všechny vítám. Odebírám mailing list stavitelů družice, takže o případných opravdu zajímavých krocích vpřed vás můžu informovat.

    Můj konkrétní úkol, na který jsem se momentálně soustředil, je stavba 11m hromosvodného stožáru, který bude příští léto chránit pozemní stanici - tedy konkrétní antenní stožár s rotátorem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam