• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    In a world built by plutocrats, the powerful are protected while vengeful laws silence their critics | George Monbiot | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/feb/02/plutocrats-powerful-laws-uk-rich-corporations

    Nerovnost si žádá útlak. Čím více se bohatství a moc koncentrují, tím více musí být pronásledováni a potlačováni ti, kdo se bohatým a mocným postaví. Jinými slovy, ekonomická nerovnost se odráží v nerovnosti před zákonem. Můžete se obejít bez všech ostatních ukazatelů demokracie. Nejlepším měřítkem zdraví politického systému je to, kdo vlastně je trestně stíhán.

    (..) Vysvětluje to, proč v USA můžete být uvězněni za držení několika gramů narkotik, ale žádný vedoucí pracovník farmaceutické firmy nebyl poslán do vězení za prodej opioidů, které zabily 800 000 lidí. Říká nám to, proč ve Spojeném království dosud nebyla žádná společnost stíhána za daňové úniky podle zákona o trestné činnosti v oblasti financí z roku 2017 a proč vláda Rishiho Sunaka opakovaně sabotuje pokusy parlamentu o potlačení velké kriminality bílých límečků. Mocní jsou chráněni, zatímco bezmocní jsou vystaveni stále vynalézavějším zákonům.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Britain’s richest 10% don’t think they’re wealthy – and that’s disastrous in the fight against inequality | Anoosh Chakelian | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/jan/24/britain-richest-10-per-cent-wealthy-inequality-labour-private-schools
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Escaping poverty has become much harder in past two decades, report says | Poverty | The Guardian
    https://www.theguardian.com/society/2024/jan/23/escaping-poverty-joseph-rowntree-foundation
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    https://americansfortaxfairness.org/wp-content/uploads/ProPublica-Billionaires-Fact-Sheet-Updated.pdf

    "Ze zprávy společnosti ProPublica z roku 2021, která prozkoumala data amerického finančního úřadu o přiznáních tisíců nejbohatších Američanů, vyplynulo,
    že miliardáři odvádí státu jen zlomek. Daňovou sazbu Warrena Buffeta společnost ProPublica spočítala na jednu desetinu procenta"

    How We Calculated the True Tax Rates of the Wealthiest — ProPublica
    https://www.propublica.org/article/how-we-calculated-the-true-tax-rates-of-the-wealthiest
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Větší zdanění bohatých by podle signatářů mělo proměnit extrémní a neproduktivní soukromé bohatství v investici do naší společné demokratické budoucnosti.

    Julie Hrstková: Marné volání miliardářů po vyšších daních | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/komentare/marne-volani-miliardaru-po-vyssich-danich_2401230630_job

    Zdaňte nás víc, vzkázalo v otevřeném dopise politikům, kteří se účastní zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu neuvěřitelných 250 miliardářů a milionářů z mnoha částí světa. Bohatým se nelíbí rostoucí ekonomická nerovnost, která podle nich může mít katastrofální důsledky pro společnost.

    Výzva k většímu zdanění adresovaná politikům těmi, kterých se to přímo týká, vypadá úžasně. Aspoň do té doby, než se podíváme do minulosti i přítomnosti. Není nutné jít příliš daleko, nicméně je to už třináct let, co se miliardář Warren Buffet nechal v komentáři pro New York Times slyšet, že jeho zdanění je menší než daně jeho sekretářky.

    A že není správné, aby bohatí lidé, jako je on, platili v poměru k příjmům méně, než lidé se středním příjmem.

    V roce 2017 se bohatí pustili do psaní otevřených dopisů pro politiky, kdy více než 400 bohatých Američanů poslalo dopis Kongresu USA, aby odmítl republikánský daňový plán, který by snížil jejich, již tak v té době velmi nízké daně. I přes agitaci byl zákon přijat. V roce 2019 skupina osmnáct nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro tehdejší prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. A nic.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:

    Inequality Inc. How corporate power divides our world and the need for a new era of public action - Oxfam Policy & Practice
    https://policy-practice.oxfam.org/resources/inequality-inc-how-corporate-power-divides-our-world-and-the-need-for-a-new-era-621583/

    World’s five richest men double their money as poorest get poorer | Inequality | The Guardian
    https://www.theguardian.com/inequality/2024/jan/15/worlds-five-richest-men-double-their-money-as-poorest-get-poorer

    Propast mezi bohatými a chudými se bude pravděpodobně zvětšovat a povede k tomu, že do deseti let bude existovat první "bilionář".

    Vyhlídka pro šedesát procent světové populace spadajících do nejchudší vrstvy je podstatně horší.

    Pokud budou současné trendy pokračovat, chudobu se podaří potlačit nejdříve až za 229 let.

    Světoví miliardáři jsou nyní podle průzkumu o 3,3 bilionu dolarů (v přepočtu více než 74 bilionů korun) bohatší než v roce 2020

    Jejich majetek roste třikrát rychleji než míra inflace.

    Světoví miliardáři jsou nyní podle průzkumu o 3,3 bilionu dolarů (v přepočtu více než 74 bilionů korun) bohatší než v roce 2020 a jejich majetek roste třikrát rychleji než míra inflace.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Pěti nejbohatším lidem světa se od roku 2020 podařilo v součtu více než zdvojnásobit svůj majetek. Šedesát procent populace, která se řadí mezi nejchudší vrstvu, mezitím o peníze přišla, uvádí charitativní organizace Oxfam.

    Zpráva, pomocí které mezinárodní společnost vyzývá k zavedení daně z bohatství, přichází v době, kdy se nejbohatší lidé světa scházejí na Světovém ekonomickém fóru.

    Znepokojivá zpráva o bohatství a chudobě: Do deseti let už nebudou "jen" miliardáři - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejbohatsi-lide-sveta-od-covidu-zbohatli-o-vice-nez-polovinu/r~bc47c2b0b39e11ee82b7ac1f6b220ee8/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) Finanční pomoc politickým aktérům totiž otevírala dveře k dalším byznysovým možnostem na úrovni, o které by se jim jinak mohlo pouze zdát. Zároveň se postupně bohaté rody dostávaly i personálně do politických kruhů, což jim zajišťovalo další nevyčíslitelné výhody.

    As Gods Among Men | Princeton University Press
    https://press.princeton.edu/books/hardcover/9780691215730/as-gods-among-men

    Bohatí přestali ve společnosti plnit roli, která po staletí ospravedlňovala jejich existenci – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/12/bohati-prestali-ve-spolecnosti-plnit-roli-ktera-po-staleti-ospravedlnovala-jejich-existenci/

    Pandemic profits for companies soar by billions more as poorest pay price | Oxfam International
    https://www.oxfam.org/en/press-releases/pandemic-profits-companies-soar-billions-more-poorest-pay-price

    (...) . Podle studie Oxfam vydělal Jeff Bezos od března do srpna 2020 tolik peněz, že by mohl vyplatit všem zaměstnancům Amazonu, což činí zhruba 876 000 lidí, jednorázový bonus 105 000 dolarů, a jeho majetek by zůstal stejný, jaký měl před začátkem pandemie. Je zřejmé, že bohatí lidé jsou vůči současným krizím nejen odolní, ale také využívají jejich dopadů k ještě většímu obohacení.

    (...) Proč však bohatí odmítají platit větší daně? Nemusí za tím vždy stát pouze chamtivost. Velká část bohatých prostě nevěří státu a vládám, že by s jejich prostředky nakládaly lépe než oni sami. Proto raději založí vlastní nadaci, darují finanční prostředky charitě nebo založí think tank, jenž často slouží jako propagandistický nástroj k hájení jejich zájmů místo toho, aby peníze poskytly k účelům státního přerozdělování.

    Sami si tím ale podrývají vlastní pozici ve společnosti, která je toleruje do té doby, dokud může z jejich bohatství benefitovat. Zároveň tím podrývají samotné demokratické fungování. Pouze prostřednictvím placení daní umožňují ekonomické elity politickým reprezentantům, které si ve svobodných volbách vybírají občané, aby uskutečňovali své vize, na jejichž základě byli do úřadu zvoleni. Pokud tomu tak není, můžeme vůbec hovořit nadále o demokracii?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) Dvě předcházející americké oligarchie (...) Také korumpovali vládu, brutálně snižovali mzdy, vytvářeli nebývalou nerovnost a městskou chudobu, drancovali konkurenty, zavírali konkurenty a vydělávali jako lupiči - proto si vysloužili přezdívku "loupeživí baroni".

    (...) POČÍNAJE ROKEM 1980 SE OBJEVILA TŘETÍ AMERICKÁ OLIGARCHIE. Je ještě méně zásadová a ochotnější rozvracet demokracii než ta druhá.

    Podle analýzy mých kolegů z Berkeley Emmanuela Saeze a Gabriela Zucmana se od roku 1980 podíl národního bohatství, které vlastní 400 nejbohatších Američanů, zečtyřnásobil - z necelého 1 % na 3,5 % -, zatímco podíl, který vlastní celá spodní polovina Ameriky, klesl na 1,3 %.

    Nejbohatších 130 000 amerických rodin nyní vlastní téměř tolik bohatství jako dolních 90 procent - 117 milionů rodin - dohromady.

    Tři nejbohatší Američané vlastní tolik, co celá spodní polovina populace.

    Jedinou další zemí s podobně vysokou mírou koncentrace bohatství je Rusko.

    To je doprovázeno dramatickým nárůstem politické moci superbohatých a stejně dramatickým poklesem politického vlivu všech ostatních.

    Dva z nejuznávanějších amerických politologů - profesoři Martin Gilens z Princetonu a Benjamin Page z Northwestern University - analyzovali 1 799 politických otázek a zjistili, že "preference průměrného Američana mají na veřejnou politiku zřejmě jen nepatrný, téměř nulový, statisticky nevýznamný vliv".
    Mainstream media is playing into Trump’s neo-fascist hands. I’m sticking with democracy and the Guardian | Robert Reich | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/dec/31/mainstream-media-is-playing-into-trumps-neo-fascist-hands-im-sticking-with-democracy-and-the-guardian

    Místo toho zjistili, že američtí zákonodárci reagují na požadavky bohatých jednotlivců (obvykle ředitelů firem a magnátů z Wall Street) a velkých korporací - těch, kteří mají největší lobbistické schopnosti a nejhlubší kapsy na financování kampaní. A "když většina občanů nesouhlasí s ekonomickými elitami nebo s organizovanými zájmy, většinou prohrají".

    Pozoruhodné je, že Gilensův a Pageův výzkum vycházel z údajů shromážděných v letech 1981 až 2002 - tedy ještě předtím, než Nejvyšší soud otevřel stavidla velkým penězům ve věci Citizens United v. Federal Election Commission (2010) a McCutcheon v. Federal Election Commission (2014). Jestliže preference průměrných Američanů neměly proti požadavkům ekonomických elit velkou šanci před rozhodnutím v těchto případech, dnes mají šanci ještě menší.


    Všimněme si, že velké peníze se do americké politiky dostávaly již dříve díky dvěma předchozím rozhodnutím Nejvyššího soudu - Buckley v. Valeo (1976) a First National Bank of Boston v. Bellotti (1978) -, která rozhodla, že uplácení politiků miliardáři a korporacemi není trestné, a dala korporátním "osobám" právo sypat do politických kampaní neomezené množství "temných peněz". (Rozhodnutí ve věci Bellotti napsal sám Lewis Powell - autor nechvalně proslulého memoranda pro Obchodní komoru USA z roku 1971, v němž vyzýval k většímu zapojení korporátních peněz do americké politiky).

    (...) Oligarchové vědí, že politici nebudou útočit na ty, kteří je živí. Nebudou odvážně reagovat na to, že většině lidí nerostou výplaty, ani na klimatické změny, ani na systémový rasismus, ani na rostoucí náklady na zdravotní pojištění, léky, vysoké školy a bydlení. To nejsou hlavní starosti oligarchie.

    Nedojde k žádnému prosazování antimonopolních pravidel, které by omezilo moc jejich obřích korporací. Místo toho se jejich korporace budou zvětšovat. Nebude existovat žádné významné omezení nebezpečné závislosti Wall Street na hazardu. Hazardní hry budou růst.

    Nebudou omezeny platy generálních ředitelů, obchodníků z Wall Street, manažerů hedgeových fondů a soukromých kapitálových fondů. Jejich platy budou i nadále růst. Vláda bude velkým korporacím a Wall Street poskytovat ještě více dotací, záchranných programů a úvěrových záruk. Omezí nebo zruší ochranu spotřebitelů, pracovníků a životního prostředí. Stane se vládou pro oligarchii, z oligarchie a pro oligarchii.

    Dokáží se Spojené státy vyhnout neofašismu? | 5. 1. 2024 | Britské listy
    https://blisty.cz/art/116975-dokazi-se-spojene-staty-vyhnout-neofasismu.html

    Robert B. Reich – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_B._Reich
    Robert B. Reich [raiš] (* 24. června 1946, Scranton, Pensylvánie) je americký právník, ekonom a politik, ministr práce v první administrativě Billa Clintona. Je profesorem veřejné politiky na Kalifornské univerzitě v Berkeley a píše politické komentáře pro řadu časopisů i televizních programů.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Superrich Sitting On $8.5 Trillion In Untaxed Profits: Report | HuffPost Latest News
    https://www.huffpost.com/entry/billionaires-tax-biden_n_65971f6ce4b0912833af6d32

    Americans worth more than $100 million sat on a whopping $8.5 trillion in untaxed profits in 2022, a report released Wednesday found — money that may never be taxed unless Congress closes a loophole shielding the investments of the ultrarich.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DOPORUČUJI K POSLECHU, AUTOR JE PŘEDNÍ KOMENTÁTOR FINACIAL TIMES (24m.)

    řeší i problematiku nárůstů nerovnostim resp. nesouměřitelnosti, za poslední 3 dekády, po pádu bipolárního světa a expanzi neoliberální modelu (+ Washingtonský konsenzus)

    řeší nespokojenost lidí na západě s vývojem "demokratického kapitalismu" (ilustrativně - ředitel obří továrny/korporace v r.90 bere 40ti násobek průměrného platu zaměstnance, o jednu generaci později 250ti násobek + tučné milionové prémie ho motivují ke krátkodobým ziskům/cílům "no matter what" což má nějaké ekologické a sociální následky)

    řeší i ceůý ten model "finačního kapitalismu" (virtuální ruleta) a do z něwj profituje vs. "reálné" investice ("postavit továrnu a zaměstnat lokální pupulaci)

    etc at.

    "Wolfova kniha je tak cenná hlavně jako varování – pokud jen mávneme rukou a budeme si blahosklonně myslet, že demokracie a kapitalismus tu s námi jsou desítky let a s krizemi si vždy poradily, mohli bychom se jednoho dne probudit do zřízení bez demokracie a kapitalismu."

    Demokratický kapitalismus je v krizi, varuje ve své knize komentátor Financial Times Martin Wolf | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/demokraticky-kapitalismus-je-v-krizi-varuje-ve-sve-knize-komentator-financial-9127396

    The Crisis of Democratic Capitalism
    https://www.penguin.co.uk/books/305263/the-crisis-of-democratic-capitalism-by-wolf-martin/9780141985831

    Martin Wolf – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Wolf
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dumb Money - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dumb_Money

    Peníze těch tupců (2023) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/1284031-penize-tech-tupcu/prehled/

    Dumb Money review: What happened with the GameStop short squeeze, Keith Gill, and Melvin Capital - Vox
    https://www.vox.com/money/2023/9/15/23873474/dumb-money-gamestop-stock-keith-gill-melvin-capital-review
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EU-funded report calls for wealth of super-rich to be taxed, not income | Tax avoidance | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2023/oct/22/eu-funded-report-calls-for-wealth-of-super-rich-to-be-taxed-not-income

    the world’s 3,000 wealthiest individuals should be charged a 2% levy on their wealth, a research group created to inform EU tax policy has claimed.

    loopholes allow the super-rich to avoid certain forms of income tax, resulting in effective tax rates worth just 0%-0.6% of their total wealth, the report found. Meanwhile, income taxes levied on most wealthy citizens who do not employ these loopholes, end up paying between 20% and 50%.

    Shell companies can also stand in as nominal owners for luxury properties in expensive cities such as London. “Real estate continues to provide ample opportunities for the rich to avoid and evade taxes,” the report said.

    The shell companies also fall outside the most effective tools that have so far been used to combat tax avoidance, including the automatic exchange of banking information, which is followed by more than 100 countries.

    “To date no serious attempt has been made to address this situation, which risks undermining the social acceptability of existing tax systems,” the report said.

    Global Tax Evasion Report 2024 - Eutax
    https://www.taxobservatory.eu/publication/global-tax-evasion-report-2024/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zavedením takzvané uhlíkové daně by země G20 mohly ročně získat až bilion dolarů do veřejných rozpočtů.

    Státy G20 nalily do fosilního průmyslu v dotacích přes bilion dolarů – klimatickým závazkům navzdory – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/09/staty-g20-nalily-do-fosilniho-prumyslu-v-dotacich-pres-bilion-dolaru-klimatickym-zavazkum-navzdory/

    Fanning the Flames: G20 provides record financial support for fossil fuels | International Institute for Sustainable Development
    https://www.iisd.org/publications/report/fanning-flames-g20-support-of-fossil-fuels


    Uprostřed obrovských problémů, kterým čelí svět, šéf OSN pro lidská práva Turk odsoudil "politiku podvodu".
    "S pomocí nových technologií jsou lži a dezinformace masově produkovány, aby zasévaly chaos, mátly a nakonec popíraly realitu
    a zajistily, že nebudou podniknuty žádné kroky, které by mohly ohrozit zájmy etablovaných elit," řekl.

    UN Rights Chief: Climate Change 'Dystopian Future Already Here'
    https://www.voanews.com/a/un-rights-chief-climate-change-dystopian-future-already-here-/7262883.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    G20 must forge agreement to increase tax on rich, say campaigners | G20 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/sep/05/g20-must-forge-agreement-to-increase-tax-on-rich-say-campaigners

    Tax Extreme Wealth
    https://taxextremewealth.com/home

    Calls to tax the superrich grow as economic inequality surges | Tax News | Al Jazeera
    https://www.aljazeera.com/news/2023/9/5/calls-to-tax-the-superrich-grow-as-economic-inequality-surges

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tlak na zdanění jednoho procenta superboháčů stoupá. Státy ale váhají, jak na to - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/tlak-na-zdaneni-jednoho-procenta-nejbohatsich-stoupa/r~4012f542473911ee8d680cc47ab5f122/

    V debatě o vyšším zdanění superbohatých dominují dva jevy. Prvním je stále se zvyšující nerovnost v příjmech a především v majetku. Je vidět ve většině vyspělých zemí světa.
    Více než jindy je pozornost zaměřena na úzkou skupinu ovládající podstatnou část celkového jmění na planetě.

    Druhé důležité zjištění je, že bohaté a chudé domácnosti mají jinou strukturu příjmů a vztahují se na ně různé daně. Ve většině zemí jsou systémy příznivější pro bohaté skupiny obyvatel. "Zatímco nízkopříjmové domácnosti mají drtivou většinu svých příjmů z práce, kterou vlády důsledně daní, u vysokopříjmových domácností hrají významnou roli kapitálové výnosy čelící nižší odvodové povinnosti".

    Přesto je téma na stole, a to nejen v důsledku inflace nebo geopolitických událostí, jako je válka na Ukrajině, ale také v souvislosti s klimatickou změnou. Podle studie zveřejněné před několika málo týdny v odborném časopisu PLOS Climate je například 10 procent nejbohatších amerických domácností zodpovědných za 40 procent emisí skleníkových plynů v zemi.

    Ukazuje například rozdíl mezi těmi, kteří těží z byznysu s fosilními palivy, a jinými, kteří jsou jejich spalováním zatíženi. "Zdá se mi morálně a politicky problematické, aby jedna skupina lidí měla z emisí takový prospěch a chudší mají neúměrně nést škody, jež způsobují," citoval Washington Post hlavního autora studie Massachusettské univerzity.

    V této společenské náladě se ale stále častěji objevují i hlasy mezi těmi, kdo se mají dobře, aby se jim daně zvedly. Například více než 200 milionářů z 12 zemí, včetně Abigail Disneyové, dědičky multimediálního zábavního impéria, a herce Marka Ruffala k tomu vyzvalo letos v otevřeném dopise účastníky Světového ekonomického fóra v Davosu. "Extrémní bohatství požírá náš svět zaživa. Podkopává naše demokracie, destabilizuje naše ekonomiky a ničí naše klima," řekla Disneyová.

    Myšlenku dlouhodobě podporuje i jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett. V roce 2011 napsal do deníku The New York Times článek "Přestaňte hýčkat superbohaté", v němž vyzval ke zvýšení sazeb pro zdanitelné příjmy nad jeden milion dolarů a k dalšímu zvýšení pro ty, kteří vydělávají přes 10 milionů dolarů.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    How America’s 1% came to dominate stock ownership | Financial Post
    https://financialpost.com/investing/how-americas-1-came-to-dominate-stock-ownership

    Ve Spojených státech investuje do akcií přibližně 150 milionů lidí. Procento nejbohatších přitom vlastní více než polovinu akcií držených Američany.

    https://www.cnbc.com/2021/10/18/the-wealthiest-10percent-of-americans-own-a-record-89percent-of-all-us-stocks.html

    Jediné procento boháčů vlastní většinu akcií, které Američané drží - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-akcie-fondy-jedine-procento-bohacu-vlastni-vetsinu-akcii-ktere-americane-drzi-232139
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Toto "dědění" nároku na studium z generace na generaci, kdy máte větší šanci, že budete přijati jako potomek někdejšího studenta či studentky (legacy admission), je v USA na elitních školách známou, letitou praxí. (...) Mechanismy a důsledky tohoto generačního předávání studijní štafety na elitních univerzitách byly už dříve obecně popsány. Tito "dědicky" preferovaní studenti (legacy students) se rekrutují z nejbohatších rodin. S titulem z prestižní školy se následně sami stanou součástí bohatých elit, rodinný majetek i společenský status z pokolení na pokolení stoupá. Přičemž postavení a peníze zároveň zajišťují, že děti z těchto rodin snadno splní i další požadavky a plusové body v přijímacích řízeních.

    Problémem USA není konec pozitivní diskriminace, ale těžká preference odtržených elit - Aktuálně.cz
    https://nazory.aktualne.cz/komentare/affirmative/r~a8a8b1062af011eea9eeac1f6b220ee8/?#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Wesleyan University: Top US college says it will end 'legacy' admissions - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-66249601

    Legacy preferences - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Legacy_preferences

    Skull and Bones – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Skull_and_Bones

    Zaprvé, uchazeči, kteří přicházejí z nejmovitějších rodin - zcela konkrétně z jednoho procenta rodin s nejvyššími příjmy v rámci USA - mají jen z tohoto důvodu o třetinu větší šanci na přijetí. Jeden ze šesti studentů tak pochází ze zmíněného jednoho procenta nejmovitějších amerických rodin. Jde tedy o svého druhu "pozitivní diskriminaci", ale naruby, nikoli totiž rasovou, ale preferenci těch nejbohatších.

    + studie: https://opportunityinsights.org/wp-content/uploads/2023/07/CollegeAdmissions_Paper.pdf
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nová analýza Mezinárodního měnového fondu potvrdila zjištění kanadského ekonoma Jonathana Nitzana. Růst inflace plyne ze zvyšování marží ze strany korporací. Plyne z toho, že vládní politika škrtů je špatná a pro budoucnost devastující.

    Corporate profits were biggest driver of inflation in Europe, IMF admits - Geopolitical Economy Report
    https://geopoliticaleconomy.com/2023/06/26/corporate-profits-inflation-europe-imf/

    Za inflaci mohou rostoucí marže korporací, zjistil Mezinárodní měnový fond
    https://denikreferendum.cz/clanek/35404-za-inflaci-mohou-rostouci-marze-korporaci-zjistil-mezinarodni-menovy-fond

    Podle MMF jde inflace za dováženými cenami a ziskem, mzdy ale zrychlují a bez přísné měnové politiky se inflace nevrátí k cíli - Rozbřesk | Kurzy.cz
    https://www.kurzy.cz/zpravy/727670-podle-mmf-jde-inflace-za-dovazenymi-cenami-a-ziskem-mzdy-ale-zrychluji-a-bez-prisne-menove/

    Chart: Which OCED countries are real wages falling most sharply? | World Economic Forum
    https://www.weforum.org/agenda/2022/12/oecd-countries-real-wages-fall-money/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) Dosavadní „Washingtonský konsensus“ přitom spočíval v politice prosazující naopak snižování daní, deregulaci, privatizaci na úkor veřejných služeb a liberalizaci ekonomiky. Sullivan v souvislosti s ním přiznal, že tento přístup selhal.

    (...) Politická strategie Washingtonského konsensu, pocházející z éry vrcholící studené války, spočívá v deregulaci, privatizaci, škrtech ve veřejné sféře a liberalizaci trhů. Pro většinu lidí velké části světa šlo o destruktivní politiku. Nechvalně se proslavila zejména takzvaná „šoková terapie“, která byla poprvé testována za autoritářské diktatury Augusta Pinocheta v Chile. Důsledky této doktríny byly později hnacím motorem mnohých hnutí za globální spravedlnost, která v devadesátých letech a na počátku nultých let protestovala proti globálním ekonomickým institucím dominantně ovládaných z ekonomických center takzvaného globálního (bohatého) Severu, jako je Světová obchodní organizace, Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond.

    USA ohlašují konec neoliberální zahraniční politiky. Utvoří se nový konsensus pro multipolární svět? – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/06/usa-ohlasuji-konec-neoliberalni-zahranicni-politiky-utvori-se-novy-konsensus-pro-multipolarni-svet/

    Remarks by National Security Advisor Jake Sullivan on Renewing American Economic Leadership at the Brookings Institution | The White House
    https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2023/04/27/remarks-by-national-security-advisor-jake-sullivan-on-renewing-american-economic-leadership-at-the-brookings-institution/

    Joe Biden and Jake Sullivan Have Declared That the Era of Neoliberal U.S. Foreign Policy Is Over
    https://foreignpolicy.com/2023/05/18/neoliberal-foreign-policy-biden-sullivan/

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam