DIVER: Ten komentář mi přijde naprosto rozumnej a logickej.
Když se o něčem napíše v běžných médiích, JE pravděpodobné, že např. armády už to zkoumají a dělají třeba od 70. let :)
To je naprosto běžná praxe na této planetě.
Vem si takové chemikálie v potravinách. Konzervované pseudojídlo baštili už ve 40. letech (za války byli samozřejmě rádi, že mají vůbec něco, a tím nás na to asi začli zvykat). V dalších desetiletích se okolo toho vyvinul neuvěřitelný průmysl výroby toxických potravin s minimální výživnou hodnotou, které dnes zabírají velkou část supermarketu.
A teprv teď, v poslední dekádě 20. století vybojovali aktivisté, aby se přidané chemické látky musely alespoň uvádět na obalech a začali zveřejňovat rizikovost některých z nich, po roce 2000 se začlo mluvit o tom, že příliš průmyslově zpracované věci už nejsou jídlo, protože jsou v nich zničené zásadní složky, a teprve nedávno, posledních pár let, se zprávy na toto zásadní téma, které se týká všech, začínají objevovat v mainstreamových médiích (Týden, National Geographic, Peklo na talíři....:), a konečně se otevřeně řekne, že některé věci jsou doslova chemický koktejl s neznámými účinky, a přesto jsou prodávány např. i jako jídlo pro děti. Nebo třeba cukr, droga, kterou děti cpeme odmala ve všem možném, že v nadměrném množství poškozuje celý tělo a fyzický i psychický vývoj.
To mi přijde jako takové typické zpoždění informovanosti veřejnosti, několik desetiletí.
Proč by potom jiné věci nemohly zůstat utajeny podobně dlouho?
A podobných příkladů jde najít mnoho, většinou se týkají právě různých chemikálií, ať už jsou to insekticidy, nátěry, léky, pár deseitletí se to používá a nebezpečnost se tutlá, než už se to dál nedá a proflákne se to, a pak se to teda stáhne a je z toho aféra. A předchází tomu obykle fáze, kdy lidé, kteří o tom mluví, jsou za "blázny" a "konspirační teoretiky"
(když si představím, že bych před 20 lety řekla prvním nadšeným návštěvníkům hypermarketů "nedávejte malýmu tu paštiku, je v tom xxx, xxx, xxx, xxxx.....", no ti by mně hnali.....úplně všichni a bez výjimky, a do médií by se to nedostalo ani omylem....