Přijde mi zajímavý, že ačkoliv se v jiných oborech často dozvídáme nové detaily o výzkumu (v chirurgii, kosmologii, ...), ale velice raritně jsem si všiml informování o pokrocích v řízení počasí, což je obor starý snad 100 let, a už tehdy měl své úspěšné realizace (cloud seeding).
Nedávno proběhla na ČT relativně větší reportáž na téma řízení počasí, ale to je asi jediné, co si vybavuju.
Chápu, že část výzkumu může spadat pod vojenské utajení, ale copak k tomu není moc co říct? :)
Napadlo mě to při nedávné katastrofě ve Francii a podobně Německu... někdy začne pršet tak rychle a mohutně, že mě to vedlo k podezření, že může jít o použití této technologie k vyvolání deště.
Víme že to funguje, ale reportáž ČT to řešila myslím spíš kolem možného práškování kolem globálního oteplování, coz jsou v podstatě chemtrails, ale to řízení počasí je téma, které nechápu, proč to není cool informovat o tom, jak moc se obor posunul dál?
Svého času byla velká potopa v UK a lidi podezřívají, že to způsobil cloud seeding, který tam v tom místě předtím prováděli. Tak mě napadá, že jedno z možných vysvětlení malého informování o možnostech řízení počasí souvisí s tím, že se to používá jako zbraň? Téma je dost silné, aby bylo jen okrajové. Nebo se pletu, a informují o tom dost? Já teda ani jednou nezahlédl(aniž bych to přímo hledal) v televizi, že by to řešili. Krom článku v novinách o rozhánění mraků kvůli Olympiádě.