• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace


    Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale určitě sběrné dvory a občas obecní úřady, viz https://www.kamsnim.cz/categories/tonery
    MVEK
    MVEK --- ---
    SATAI: Někdy jsem to viděl zmíněné na místech sbírajících elektro odpad, že tam taky patří.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Kam s tonerovou cartridge z laserové tiskárny?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Asi jsem se už kolikrát nachytal, že jsem celofán považoval za nějaký PE nebo PP, či kýho výra, protože jsem byl už před koncem století pomýlen, že přírodní celofán se vlastně už nedělá, že dneska je vše syntetika ve smyslu, že je to nějaký plast. Případně, že celofán je drahým, a tak použitý jen vzácně, a odliší se hmatem/promnutím, že je prostě jiný.

    Ví někdo, jak to tedy je? Setkal jsem se s tím, že brčka na pitíčkách jsou v celofánu. Otázka jsou různé bonbóny zatočené v průhledném "papírku" apod., ale mohlo by to být tedy totéž.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tentokrát už to může být víc "jedna paní povídala", ale pořád je to od dost důvěryhodného kamaráda a bývalého spolužáka a jeho zkušenost.

    Odevzdával v nějakém pražském sběrném dvoře jako živnostník obaly od nějaké chemie a protože kontejner na to tam zrovna nebyl nebo byl přeplněný nebo co, tak mu řekli, že to má dát do žlutého. Na jeho námitky, řekli, že se to stejně dává dohromady.

    Tak doufám, že to není ve všech a hlavně s opravdu se zbytky nebezpečného odpadu...
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    V Praze otevřel první obchod s opraveným a vráceným elektrem - Proti šedi
    https://protisedi.cz/v-praze-otevrel-prvni-obchod-s-opravenym-a-vracenym-elektrem/?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: paragrafy ti neřeknu, musel bych je hledat. Obecně je zakázáno pálit mokrý zahradní odpad, suchý zahradní odpad může zakázat obec vyhláškou.
    Co oni tam konkrétně pálí? Předpokládám, že se jedná o zahradní odpad a nikoli kuchyňský.
    Podle mě musí mít obec vypracovaný postup jak nakládá s jednotlivými odpady, pálit to na kupě rozhodně nebude mezi povolenými postupy, osobně bych zkusil inspekci životního prostředí, aspoň se tam zeptat jestli je jiná cesta než se soudit s obcí.
    Co na to říká starosta?
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Tady nejde ale o nahodilou věc, ale o pravidelné pálení zeleného odpadu, které organizuje obec.
    Z dTestu odpověděli víceméně generické věci, jako že ano, jde o imise podle § 1013 odstavec 1, zákona č. 89/2012 Sb. Ale že se lze bránit jen soudně přes žalobu na zdržení se zásahu do vlastnického práva. A samozřejmě zkusit jít s tímto argumentem ideálně více obyvatel obce za vedením nebo za dobrovolnými hasiči, kteří to na pokyn obce pálí.

    Ví někdo, z čeho pramení ten zákaz pálení mokrého odpadu? Já si už nedávno myslel, že nesmím pálit ani suchý odpad. Protože jo, to by byl dobrý podpůrný argument.
    Jinak mi samozřejmě přijde absurdní organizovat svoz odpadu, aby se pálil za vesnicí v naprosto amatérských podmínkách (pouze snad požáru je zabráněno). To už by bylo v rámci ochrany prostředí snad lepší, kdyby skončil na té skládce s ostatním odpadem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: stěžovat si, stěžovat si a stěžovat si. Já se letos naktknul a byl u dvou lidí proč s tím smrdí.
    Jeden to zapálil o vesnici dál a šlo to celým údolím, kouř co stoupal měl snad dva metry v průměru, dvě vesnice zasmrděný.
    Druhý pak byl soused, tam to nebylo tak hrozný a byl jsem mu v klidu říct, že to nemusí pálit, že u hřbitova je na to kontajner. On že výjimečně, ale pozoruji ho už několik let, ale je pravda, že minule to bylo horší a ještě jsem si říkal, že to nebudu řešit. Letos už mě to neštvalo, protože i spousta lidí začala šetřit a to ovzduší se zhoršilo obecně, natož když ještě někdo pálí zahradní odpad.

    Tak jako tak, mokrý odpad se pálit nesmí a prakticky nikdo ho v jiném stavu nepálí
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak mě dost šokovala realita ze středočeské obce, kdy bydlí rodiče, že objemný zahradní odpad sváží a pak cca jednou měsíčně ho hasiči pálí na louce za vesnicí. Pomíjím to, že navíc není vyschlý a někdy je i promočený od deště, takže je to i z hygienického hlediska zajímavé.

    To mi přijde jako horší věc než to odvážet na skládku. Můžeme se zbláznit ze zbytečně velkých emisí skleníkových plynů, a tady je úplně zbytečně produkujeme ještě i s dalšími škodlivinami, když to není téměř dokonalé hoření ve spalovně?
    Spíš mě zaráží, že to legislativa stále povoluje.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jojo. Díky každopádně.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: pokud to obec řeší takhle na punk a nechtějí do toho šťourat a měnit to, tak asi se skusit domluvit s někým kdo topí štěpkou jestli to nechce. Ale ani v lese ty větve neudělají žádnou škodu, spíše naopak.
    I když vozit bioodpad do lesa je teda dost divný řešení pro obec.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    MVEK: povinnost obce je zajistit moznost vytrideni bioodpadu, takze jim starostka mela rict, kam to spravne vyvezt (u obci, co nemaji hnede, vetsinou sberny dvur).
    Pokud ale maji kontejnery, stejne tam vetve vkuse nesmi, az projete stepkovacem.
    Upravuji to vyhlasky jednotlivych obci.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ví někdo přesněji, jaké povinnosti má obec ohledně umožnění sběru bio odpadu obyvatel? Našel jsem třeba https://odpady-online.cz/mestu-a-obcim-nastala-povinnost-tridit-bioodpad/ a také to mám v hlavě, že obec musí umožnit sběr.
    Příbuzní v dané vesnici sice nebydlí, jen tam vlastní stavení, které využívají jako chalupu, ale narazili na to, že jim starostka řekla, že si mají kompostovat na zahradě. Přitom to sice dělají, ale šlo jim o jednorázovou likvidaci velkých větví od omlazených keřů.
    Místní to řeší svozem do lesa, kde dokonce jsou asi polooficiálně jámy, které se bioodpadem zaplňují.

    Nemluvím o tom, že tam dotyční již nově z donucení platí odpad, ačkoliv ho nevyužívají, protože u rekreačky těžko zajistí přistavení popelnice na svoz a zase její uklizení, aby ji někdo neukradl, takže směsný odpadl odjakživa vozí domů. Nově i tříděný, protože obec asi začala nově dávat třídící popelnice obyvatelům, ale zrušila veřejné kontejnery, i když možná jedno stanoviště zůstalo, to ještě nevíme.
    KEB
    KEB --- ---
    Úspěšná recyklace PET lahví otevírá toxický problém - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uspesna-recyklace-pet-lahvi-otevira-toxicky-problem
    KEB
    KEB --- ---
    Diskuze - Jedna záloha nestačí. Nápojáři ukázali, jak mají Češi vracet petky - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/diskuze/skoro-posledni-zeme-bez-zaloh-napojari-ukazali-jak-maji-cesi-vracet-petky-180235
    KEB
    KEB --- ---
    Hrozí zrušení žlutých popelnic v obcích a městech? Poslanci budou rozhodovat o senátním posunu účinnosti zákonů - EnviWeb.cz
    http://enviweb.cz/117794

    Gratulujeme MŽP jako vždy skvělá práce
    DDDORO
    DDDORO --- ---
    KEB: Čistí se už flaky, 4% NaOH při 90°C, pračka. Regranulát vyrábíme extruzí - roztavením - těchto flaků při 240-250°C. Tím většinu kontaminace odstraníme, na styk s potravinami ale musíš mít EFSA certifikát. Metodika certifikace je zatím na 2 procesy, předkrystalizaci a pulverizaci ve vakuu dusíkem (SSP). SSP stavíme, stojí to cca 5 mil.eur.
    KEB
    KEB --- ---
    DDDORO: ještě jsem se chtěl zeptat jak ten pet regranulat čistíte. jsem četl vze kvůli kontaminaci že směšných popelnic je problém ho udělat potravinářsky dostatečně čistý.

    Btw jsem si představoval kolik Ukrajinců s hákem na prstech je potřeba k odfoliovani 30tun petek :-D
    DDDORO
    DDDORO --- ---
    KEB: Chápeš to dobře, bohužel. Pro orientaci - vytříděné čiré PETky nakupujeme od třídíren za cca 10,-Kč/kg, tyhle "jupíkové" pod cenou mixu, tzn. 1,- až 1,50 Kč/kg.
    Měsíčně cca 2 dny recyklace (2x12h směny), takže 30-50 tun.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam