• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    NIKKITA: K té dvojce: Podle mě je to blbost, ale záleží na tom, jestli to třeba není nějaký specializovaný pokyn místního zpracovatele odpadu - u nás (Praha - východ) házíme do plastů ještě tetrapaky. Někde už jsem viděl specializované kontejnery. Hliník dáváme do místní školy...
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Zdravím, jak je to s recyklací plastů, které jsou mastné, například obalů od šunky či sýra? Dělám brigádu v jednom krámku, kde se denně vyhodí poměrně nezanedbatelné množství plastových obalů od různých potravin, ale nejsem si jistá, do jaké míry vadí vyhodit umaštěný plast do tříděného odpadu.
    A dotaz číslo dva - někdo mi říkal, že hází do plastů plechovky, protože je nemá kam vyhodit a domnívá se, že v třídírně plastů to vytřídí a zrecyklují s hliníkem. Nevím ale jestli je tahle teorie smysluplná. Díky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    EWUSHA: Mně tedy už moc obvazová vata právě nesaje, proto mi to přišlo jako plast.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    MVEK: obvazová vata je z bavlny. případně s přídavkem viskózy. plast nesaje, tož nevím, proč by se tam dával.
    MVEK
    MVEK --- ---
    EWUSHA: Zatím plenky nekupuji, ale podle toho, co jsem viděl a slyšel, tak to budou plastová vlákna. Ono možná by podobně dopadl i stejný objem obvazové vaty, která taky imho je z plastu.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    jestli chcete, nakoukněte... jsem ale praktikující ekolog a recyklátor amatér :)

recyklace « Rubrika | nejen o šetrném šití, žití, tvoření..
    http://lejimada.blog.cz/rubrika/recyklace
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Uvěřitelná/ověřená data? Nějak se mi ty roky třeba u plechovky a žvýkačky nezdají. A asi se začnu zajímat z čeho se vyrábějí plenky, když tam je mezi plenkou a látkou taky takový nepoměr.
    Jinak super nápad, který bych dala před každý les :-)
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    znáte někdo výkupní ceny plastů? existuje firma, která "těží" plast, nebo jinou komoditu ze směsných skládek? myslíte, že by to bylo reálné?
    MVEK
    MVEK --- ---
    (a vypadlo mi z příspěvku, že "tam" není třeba se s ním zabývat = v Praze; pokud něco podobného víte i odjinud o kombinaci teplárny a spalovny nebo elektrárny a spalovny, sem s tím)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ještě mě napadla drobnost k těm platům od vajíček a dalšímu příliš recyklovanému papíru - pokud v Praze odvážejí většinu odpadu do Malešic, tak tam potom ve spalovně vyrobí energii, tudíž papír shoří tam a není třeba se s ním moc zabývat.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Dvě poznámky k recyklaci a (ne)ochotě lidí obecně:
    1) Jak bylo řečeno, někteří ochránci se zaměřují slepě na úzký předmět jejich zájmu a nevidí, že ho nepřímo mohou ovlivnit i jinak. Ale pozor, recyklace sama o sobě hrozí tím samým. Pokud vím, třeba zrovna recyklace hliníku je velmi nepříznivá k přírodě (ale těžba také, byť prý snad méně), protože pro běžné použití nestačí jen kov roztavit, je potřeba mnoho chemikálií, a pak je problém, co s tímto odpadem.
    A to je jen jeden případ z mnoha. Někdy prostě recyklace může v celkovém měřítku být pro planetu mnohem horší. U toho kovu to je trochu jiné, přece jen jeho rozklad je problematický. Ale u rychle rozložitelných materiálů, navíc částečně obnovitelných jako papír a dřevo nebo různé látky, je to pak už otázka.

2) Kolega, který strávil čas v USA říkal, že tam je běžné, že v kancelářích správa prostor odpadkové koše třídí. Ano, i tak je to problém, pokud někdo do koše hodí hodně mokrý obal od jídla apod. Ale chci tím říct, že někteří si prostě myslí, že se to tak dělá tady, ať už mají zkušenost odjinud, nebo ne.

ZRADA: Jo jo, furt na tebe myslím a někdy ti snad nějaký ten kalendář dám, ale momentálně mám furt jiné priority (a nevyužívaný pokoj se stává pěkným skladištěm na uložení i na recyklaci...)

SWITCHMAN: Ad tetrapacky - no, ona to není ale pravá recyklace, protože se obaly jen rozmixují a na něco použijí, kov v nich by ale možná šel využít lépe, kdyby nebyl vázán na zbytek obalu a šel snáze recyklovat.

Nicméně tady jsme spíš u toho, že by bylo fajn více oživit model výkupu obalového materiálu. Vždyť tak málo lahví je dnes zálohovaných a doba, kdy se některé velké PETky zálohovaly za 10 Kč je také dávno pryč (nějaké litrové Fanta, Sprite...). Jistě, že zrovna ten plast se možná hůře bezpečně čistí (prevenvitvně kvůli nezodpovědným lidem), aniž by to bylo jinak škodlivé, nebo to moc neničilo lahev, ale u skla to asi takový problém nebude.
    A kdyby se zavedl systém zpětného výkupu obalů a výplňových materiálů, tak by to na škodu vůbec nebylo. Vždyť si vezměme jen to množství polystyrenových výplní mnohých balíků. Je škoda je dávat (když už jsou lidé zodpovědní a udělají to) do plastů na složitou recyklaci, když by 90 % materiálu šlo použít tak, jak je.
    Kdyby se ten materiál vykupoval a naopak na mnoha místech i prodával,když chci sám poslat balík, tak by to bylo možná hodně zajímavé snížení spotřeby energie a materiálu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    EWUSHA: Jestli tu montáž chápu dobře, jde o dřevěné palety. Nepřijde mi to moc praktické, bude to hnít, rozpadat se na hlavu lidí apod.
    Nemluvě o tom, že samozřejmě mnohem lepší je, když se používají europalety, které se vykupují zpět a používají opakovaně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak popořadě, dlouho jsem tu nebyl...

SWITCHMAN: Nápad s iniciativou se mi líbí, ono je tohovíc. Už jsem tu např. zmiňoval, že pravý Termix je v obalu z PVC, tudíž nelze recyklovat. Psal jsem jim komentář a odpovědli mi něco ve stylu, že je to pro ně výhodný materiál a že je vyráběn moderními postupy tak, aby nebyl nebezpečný (viz měkčené PVC a nebezpečné hračky).

Zrovna tak stále nechápu, proč nemohou být platíčka většiny tablet jen z plastu (ztenčeném v místě, kde se má perforovat pro vytlačení tablety z blistru).

SWITCHMAN: Ad plata vajíček - přidal bych dva další tipy: využít na jednocení sazenic nějakým zahrádkářem (pak se dá plato zasadit do země, aby se rozložilo a sazenice byly od sebe a nebyla s tím taková práce); využít na zatápění kamen. To druhé tedy je použitelné i pro ty výplně některých krabic.
    Takové plato od vajíček výborně žhne, takže v různých kamnech, krbech a kotlech se dají noviny, a pak stačí jen pár třísek nebo klacíků, cca jedno velké plato od vajec (nebo i více) a nějaká ta malá polínka. Plato dostatečně vyhřeje topeniště, aby pak lépe chytl zbytek.

Já takto plata od vajíček, ty některé výplně, ruličky od toaleťáku nebo třeba korkové špunty (i ty lisované) vozím na chalupu.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Do nového roku přeju hlavně motivaci k recyklaci!

A kdybyste měli nějaké kalendáře na vyhození (velké, krásné, a bylo vám líto je dávat "jen" do papíru), můžeme se domluvit. Takhle by to s nimi mohlo dopadnout: [ ZRADA @ Prodejni klubik vlastních handmade veci ]
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    třeba ste ještě neviděli. myslíte, že je něco takového reálné? zkusila bych něco podobného navrhnout do obecního parku
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    SWITCHMAN: Tohle je to nejmenší, to se aspoň hned rozloží :) použila bych to jako hnojivo, pakliže máš zahrádku, nebo bych se těšila představou, že apsoň něco se na té skládce bude rychle rozkládat, narozdíl od těch hromad krámů, se kterýma se nikdo neobtěžoval třídit a co se budou rozkládat celá staletí :)
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    NIKKITA: hmm.. tak mam na vajička jen takovy ty zaviraci 8-10 packy, takže na zkušebnu asi ne. na vajička "sousedce".. snad. Ale ty výplně z tonerových krabic, těch mám spousty.. a docela se divím, že to nejde nějak rozemlít, rozmočit a udělat tuhle "vatu" kolem výrobku (např. opět toho toneru) znova..škoda.. A docela se divím, že je třeba nechtějí ty firmy, co vykupují tonery na repas pro další prodej.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    SWITCHMAN: Prý nemá. Buď to dát některé sousedce na vesnbici na domácí vajíčka, nebo ve větším množství někomu věnovat na obkládání zvukové zkušebny jako těsnění proti hluku, nebo na kompost, ale jinak mě nic nenapadá :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam