• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    MILIS: Já slyšel, ale článek už není myslím k dohledání. Psali, že nějaké americké město si takové zařízení ve zhruba ceně několika milionů Kč pořizuje. Ale jinak se to opravdu nějak úspěšně tutlá (nebo mafie uplácí?).
    MILIS
    MILIS --- ---
    nevim, zda bylo... stare je to ovsem uz 5 let a o vetsim provozu-zarizeni jsem dosud neslysel.. (coz mozna ani neni k podivu vzhledem ke korporacim)

Man invents machine to convert plastic into oil
    https://www.youtube.com/watch?v=qGGabrorRS8
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    co s PETkou? :)
    recyklace aneb co s plastovou lahví | nejen o šetrném šití, žití, tvoření..
    http://lejimada.blog.cz/1503/recyklace-aneb-co-s-plastovou-lahvi
    ANIKA6
    ANIKA6 --- ---
    Sháním staré harampádi do filmu: vázičky, lampičky, obrázky, talířky, mísy, porcelanová zviratka, vse ve stylu nasich babicek. Ideálně po dvou kusech. Dále sháním staré dřevěné hodiny. Pokud jste neco takoveho chteli vyhodit, tak to prosim nedelejte. Ráda si pro to přijedu kamkoli v Praze.

CHANA
    CHANA --- ---
    ZRADA: Muž a dcera to společně vozí do sběrných surovin jako její první výdělek:) (ale máme sběrný dvůr asi sto metrů od domu)
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    A jsou tu Vánoce a konec roku a konec starých kaledářů... Takže ty velkoformátové s hezkými fotografiemi nebo prostě obrázky atp. nevyhazujte a ozvěte se mi do pošty. Zn.: nehlaste se všichni.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Mám problém: S přibývajícími dětmi a jejich věcmi nemám místo na to, abych uskladňoval starý papír a teprve až nějaké rozumné množství odvážel do školy, kde z něj mají nějaký peníz (nechci tam chodit s každou krabicí zvlášť), takže jsem ho začal házet do (blízkého) kontejneru... Je mi to líto, ale nic jiného mě nenapadá. Řešíte někdo něco takového?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Dost mě deprimoval dokument z ČT dostupný např. zde na YT: https://www.youtube.com/watch?v=yF1ski8ETac&list=UUjT4cxsQz0IN9PltaPEFkyw - Oceán plastů.

Ta zajímavá/děsivá část začíná zhruba v 18. minutě, kde se nemluví jen o samotném znečištění moří (plastovým) odpadem, ale o mikročásticích z plastů v moři a na plážích. Na tom je děsivé to, že jestli se nepletu, tak se plasty jen tak nerozkládají, ale jen právě rozpadají na mikročástice.
    A také to, že i recyklací budou plasty do přírody unikat (třeba pak z různých stavebních prvků, např. cihel z recyklovaného plastu apod.), že se tomu v podstatě nedá zabránit a nedá se s tím nic dělat (až na zpomalení), dokud nevynalezneme nanoechnologie schopné plasty z půdy sbírat.
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHANA: A v jaké lokalitě se nacházíš?:-) Myslím, že by se nám hodily. Válčím s zavíječi ve špíži, takže teď musí jít vše preventivně do lahve. No a bylinky je také někam třeba dát.
    TULEN
    TULEN --- ---
    pokud by mel nekdo zajem porad mame krabice. idelane pro nekoho kdo jich potrebuje hodne a odebiral by je dlouhodobe.

[ OFFERINGNABÍZÍM: Velké kartonové krabice - k mání každý týden / Praha ]
    CHANA
    CHANA --- ---
    Hodily by se někomu vysoké skleněné lahve 0,75 l s kovovým šroubovacím uzávěrem? Hromadí se nám doma 1. od passaty a 2. od ovocných koncentrátů. Věnuji je umyté. Používáme je na mléko z mlékomatu nebo jako "termohrnek", ale máme jich víc než je nám třeba.
    Passatové flašky mají víčka stejně široká jako dětské výživy (ale mají pořádný závit) takže je v klidu umyje i myčka. Flašky od šťáv mají užší víčka, asi jako takové ty hubené vysoké skleničky s olivami, takže do myčky nic moc, ale šťětkou jdou umýt dobře.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZRADA: pani asi stydlo kafe. schvalne bych ji to tam parkrat prinesl po kilu :)
    TULEN
    TULEN --- ---
    Do obchodu nám pravidelně chodí zboží ve velkých kartonových krabicích. Jsou vcelku v dobrém stavu. Kdyby kdokoliv potřeboval stačí se mi ozvat a rád je předám dále. Každý týden nám jich přijde 4-6ks.

Obchod je v Praze v Lidické jedna. Více info v inzerátu.

[ OFFERINGNABÍZÍM: Velké kartonové krabice - k mání každý týden / Praha ]
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ZRADA: Bych příště možná zkusila normální sběrnu, tam by to nemuseli až tak řešit - tyhle drobnosti se jim v tom množství ztratí.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    A ještě jedna věc: tuhle jsem zase naložil krosnu plechovkami, víčky od zavařovaček a různými drátky, co se nám tu nashromáždily za několik měsíců, a vydal jsem se na kole do sběrného dvora. Byly toho dvě igelitky, ale jen čtyři kila železa a paní byla naštvaná, protože se jí prý ani nevyplatí vypisovat doklad... že prý toho příště musím mít víc... (ach jo).
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    NIKKITA: My to doma většinou myjeme (kelímky od jogurtů a tak), aby nám to tu nezasmrádlo, protože s tím chodíme jednou za čas. Ale chápu to tak, že čím víc toho umyješ ty, tím míň toho budou muset mýt "oni" : )
    Prostě být tebou se s tím moc nemazlím : )
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    ZRADA: Díky, ale ta jejich odpověd mi moc nedala rozhřešení - takže tedy nevadí, házet do tříděného, ale oni to pak mají těžší s recyklací, nebo jak...?
    S těmi plechovkami si to taky myslím :(
    WERKA
    WERKA --- ---
    NIKKITA: Ad druhý dotaz - to je podle mne lokální. V Praze to myslím nefunguje.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    NIKKITA: K té dvojce: Podle mě je to blbost, ale záleží na tom, jestli to třeba není nějaký specializovaný pokyn místního zpracovatele odpadu - u nás (Praha - východ) házíme do plastů ještě tetrapaky. Někde už jsem viděl specializované kontejnery. Hliník dáváme do místní školy...
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Zdravím, jak je to s recyklací plastů, které jsou mastné, například obalů od šunky či sýra? Dělám brigádu v jednom krámku, kde se denně vyhodí poměrně nezanedbatelné množství plastových obalů od různých potravin, ale nejsem si jistá, do jaké míry vadí vyhodit umaštěný plast do tříděného odpadu.
    A dotaz číslo dva - někdo mi říkal, že hází do plastů plechovky, protože je nemá kam vyhodit a domnívá se, že v třídírně plastů to vytřídí a zrecyklují s hliníkem. Nevím ale jestli je tahle teorie smysluplná. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam