CAMPO – Pieter de Buysser & Jacob Wren: An Anthology of Optimism / Antologie optimismu - 10. a 11.května 20.00
[ Antologie optimismu / divadlotheatre / 10.5.2011 / CR - Praha - Divadlo Archa ]
Východiskem pro inscenaci Antologie optimismu autorského tandemu Pieter De Buysser - Jacob Wren byl dopis začínající touto větou: Antologie optimismu je předběžnou oslavou kritického optimismu, který, jak nesměle doufáme, v jednadvacátém století posílí. Tato zpráva byla rozeslána spisovatelům, umělcům, myslitelům, vědcům, politikům, businessmanům a dalším lidem po celém světě mimo jiné i v České republice s žádostí o odpověď. Osobním příspěvkem k tématu optimismu mohlo být cokoli – fotografie, hudební skladba či hmotný předmět, text, malba či kresba, film i video či cokoli doposud nečekaného. Jacob Wren a Pieter de Buysser ve své hře na hranici přednášky čerpají z odpovědí, které získali. Ty vytváří rámec pro vlastní úvahy o optimismu i rozvíjení reflexí o tom, jak by optimismus mohl skutečně fungovat v našem současném světě. ČESKÁ PREMIÉRA! (Představení je uváděno v anglickém jazyce s projekcí titulků v českém jazyce).
Do představení osobně přispěl i Václav Havel:
Praha, duben 2011
Optimismem rozumím přesvědčení, že všechno dobře dopadne a pesimismem naopak předpoklad, že všechno dopadne špatně. Já ale nevím, jak co dopadne a co a jak bude a každý, kdo tvrdí, že to ví, je mi lehce podezřelý. Mnohem raději než o optimismu, pesimismu, kritickém optimismu, nebo kritickém pesimismu bych hovořil o naději. O naději jako dimenzi lidského ducha. Optimistou jsem tedy alespoň v tom, že věřím, že i ve dvacátém prvním století máme naději na naději.
Václav Havel
an Anthology of Optimism
http://www.anthologyofoptimism.com