• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HITOMIG. R. R. Martin - Píseň ledu a ohně (knihy, seriál, TCG, RPG, deskovky...) SPOILERY POVOLENY!
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    CLAVEN: No protože to kokotina s prominutím je.
    To už musíme mít kvóty na menšiny i v literatuře? (Potažmo v seriálech či počítačových hrách, které podle nich vznikají?)
    Nechť si každý píše, o čem chce. Octavii Butlerové, Nnedi Okoraforové nebo N. K. Jemisinové taky nikdo nekecá do toho, kolik černochů vystupuje v jejich románech.
    Má to svou logiku. Člověk píše o tom, co zná. A postavy, které mají jinou barvu kůže, pro to mají nějaký důvod. (Třeba proto, že pocházejí odněkud jinud.) Což má asi v původním světě nějaké důsledky, protože to vede k tenzím, takže místo abys vyprávěl příběh, řešíš podzápletku s diskriminací.
    Román není model skutečného světa. A skutečný svět není jen USA, kde mají ten tavicí kotel, že. Výtky z USA ohledně diverzity zavánějí mimochodem kulturním imperialismem.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    FRIZER: Nedivím sa vôbec ničomu.
    Trochu som čakal, že niekto príde s argumentom o "historickej a kultúrnej akurátnosti" v diele, kde lietajú draci a prechádzajú sa snehové zombie, ale odkážem ťa na tvoj predchádzajúci príspevok o tom, ako si autor môže vymyslieť vo fantasy čokoľvek.
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    FRIZER: vidis a ja mel dojem, ze se bavime o zanru, ne o top ten
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    ZAREK: Tak předpokládám že se nebavíme o kde čem ale řekněme lépe "hodnocených" dílech, a tam takový problém fakt nevidím.

CLAVEN: A ty se divíš v dnešní době "honu na čarodejnice" sociálních sítí a bohužel toho že každý dement je slyšet... to sou jednou kozy v bance, podruhé reklama kde jí člověk velkými hůlkami (přirovnány někým k ůtokům na Zélandu) a potřetí že je málo diverzity tam kde pokud se v tom nehrabu si toho ani nevšimnu. Stačí zdravej rozum, neřešit píčoviny, a nevztahovat věci na sebe.

V US například běží spoustu seriálů a filmů kde je osazenstvo naopak jen černé, různé kvality ( reklamy v metru, obrazovky na Times square , big money, no prostě mega) a v životě by mě nenapadlo řešit cokoliv, stejně tak jako na Fantasy inspirované Válkou růží a celkově "Evropskym" nádechem řešit že na Severu je málo diverzity
    RUDIE
    RUDIE --- ---
    S přestávkama jsem to dokoukal zrovna ve chvíli, kdy nám do newsroomu vtrhla banda lidí navlečenejch v kožešinách poslaná z HBO. Celý to vedl Cyberkotlik s bubnem. Bylo to velmi traumatizující!

Jediná polehčující okolnost byla, že sebou měli smečku československejch vlčáků, který byli ubercute. Wildlingové vyzývali lidi, aby se s nima šli vyfotit, ale většina se vrhla na vlčáky))

CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    FRIZER: ...aby sme si rozumeli, mne nevadí, že to teba a Wittgensteina a ďalších netrápi. Naozaj, to je vaša osobná vec.
    Ale vadí mi, keď sem Witt hodí odkaz na článok o diverzite vo fantasy s tým, že "čo si to zase vymýšľajú za kokotiny".
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    FRIZER: na kazdej priklad se daji dat dve az tri kde to neni, statistika hovori jasne, pane načteno.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    CLAVEN: Tak bych ted prosil ty fakta
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    FRIZER: nie, reprezentácia POC (o iných menšinách už radšej ani nebudem hovoriť, aby som ti nerozbil tvoj svet) je naozaj vo fantasy nedostatočná.
    Môžeš s tým byť v pohode (akože zrejme si), môže sa ti to nepáčiť, to je tvoja vec. Mne osobne je úplne jedno, či si ty konkrétne najväčší zástanca rasovej diverzity v strednej Európe alebo si rád po nociach s kamarátmi navliekaš prestieradlá a páliš kríže. Každopádne fakty sú len jedny.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    ZAREK: To by člověk ale musel něco mít načteno že ano. Z patra:

Wizard of Earthsea, Neverwhere, American Gods,Children of blood and bones,Rivers of London (Hlavní hrdinové)

Wheel of time, Lightbringer, Demon cycle,Malaz, Riftwar, Shadow campaign,The First Law (Všehomix)

Nemluvě o elfech, trollech, DnD a Pratchettovi který je na diverzitě založený.
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    FRIZER: hadam si nepochopil jadro pudla, pochopitelne existujou fantasy kde to neni problem. rec je o tom, ze v drtive vetsine fantasy to problem je.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    CLAVEN: No že si omezený kokot s úzkým pohledem si právě předvedl jako vždy opět ty. Můžu ti najít x příkladů (proto jsem žádal o vyjasnění) kdy se v tomhle žánru o tomto problému nedá vůbec mluvit a už z podstaty je dostatečně diverzní sám o sobě.
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    FRIZER: tak proč to nedělají? :D
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    FRIZER: sranda, že si furt vymyslí belocha, obyčajne heterosexuálneho muža. Koľká invencia.
    Chucpe je, keď niekto, kto je nadmerne reprezentovanou skupinou, ako napríklad ty, začne prskať, keď sa začne hovoriť o reprezentácií iných skupín. Však si rovno priznaj, že si obmedzený kokot a neskúšaj to zabaliť do nejakých pekných rečičiek.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    CLAVEN: Že mluvit o problemu diverzity v žánru kde si autor může jako hlavního hrdinu a ostatní postavy vymyslet třeba, světe div se - černýho Elfa, záprtka s chlupatejma nohama, vojačku s lesbickou orientací atp. je slušný chucpe
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    FRIZER: ? čo to s tým má spoločné? Fantastická literatúra a médiá. Nakreslím ti to?
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    CLAVEN: O jakym druhu a žánru Fantasy se konkrétně bavíme? O herním, filmovém,knižním, DnD, Flintlock, Epic,Urban, Sword and Sorcery nebo snad Grimdark?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RATTKIN: o morálnu dobrotu vôbec nejde, ide o spoločenské postavenie.

Diverzita vo fantasy je jednoducho problém, samozrejme, že my v našom rasovo takmer homogénnom kúte Európy to tak úplne nevnímame, ale to neznamená, že si to niekto vytiahol z prdele.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CLAVEN: ten argument co píšeš se mi zdál zprvu pravdivý, ale pak jsem se zamyslel, skoro všechny postavy v GOTR jsou piráti, zloději a násilníci, i ty bílý. Morálně dobrých je tam jen pár postav, a ty mají všechny barvy. docela bych řekl že ty největší svině byly bílý.
    takže to teda asi byl zase clickbait článek.
    RUDIE
    RUDIE --- ---
    Pár zajímavě vymyšlenejch dialogů se tam našlo, ale jinak jsem bohužel už skoro zapomněl, jak moc mě to irituje))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam