ROMANITO: Ta zmínka o "jakémsi druhu progresivního bonapartismu" mi tam přijde strašně zajímavá. (Zašel bych klidně ještě dál a uvažoval, zda Daenerys nezapadá do archetypu "dobrotivého krále" který by rád učinil svět lepším a spravedlivějším, ale celá sociální realita je proti němu. "Car je dobrý ale rádce má špatné." Kterýžto narativ nakonec kýženou změnu nepřináší, protože se snadno zvrhne v nějakou formu obhajoby stávajícího zřízení. Panovník snažící se o změnu shora nic nepřinese, protože aby mohl změnu učinit, musí trvat na autoritě panovníka, která nakonec změně brání.) Klidně bych se od toho odpíchnul a diskutoval o tom, že Daenerys byla odsouzena k nějakému tragickému konci, protože prostě nemohla spasit Westeros klackem. ;) Ale o tom ten článek samozřejmě není. :)
Kdysi v diskusi o seriálu Buffy: The Vampire Slayer (smrt jedné lesbické postavy a následné šílenství druhé) jsem si docela ochotně nechal vysvětlit, že i když ti znechucení uznávají, že scénárista nic špatného nezamýšlel, přesto jim v principu uškodil, protože prostě něco, co vypadalo výjimečně progresivní a pozitivní, skončilo tradičním špatným koncem který přinesl klasické špatné téma "homosexuální vztah nemůže skončit šťastně".
V tomhle kontextu docela chápu, že levicový myslitel horující pro radikální změnu až revoluci je s koncem Hry o trůny nespokojen. Chviličku to vypadalo, že to bylo něco jiného, tak se těšil - ale ne, je to pořád stará klasická monarchistická fantasy. :D Jako takovou, jako udržování ikon, které chce zbourat, ho prostě musí strhat...
Osobně si myslím, že by se na tom dala najít i spousta zajímavých, dobrých témat, a možná by i převážily, ale takovým způsobem se revoluce dělat nedá. :D
Hlavně mi přijde legrační, že někdo měl nějaká očekávání. Autoři, kteří jsou součástí nějaké kultury, která má své stereotypy, vytvářeli - s cílem být komerčně úspěšní - nějaké dílo tak, že za sebe (více či méně náhodně ? :D) kupili scény, které měly vypadat cool. Nepostavili se při tom ke své vlastní kultuře s nadhledem a kriticky. Božíčku, to bych fakt nečekal. :D