ANARCHY: Chápu. Ale přemýšlel jsem jako třeba zda by šlo celou tu pumu prostě polévat dusíkem až by celá promrzla?
Napadlo mě to, pokud se dobře pamatuji tak dost chemických reakcí a jejich rychlost je docela závyslá na teplotě? Ale zase nejsem chemik tak jen odhaduji na tom málu co si o chemii tak nějak pamatuji?
A říkal jsem si že většina bomb asi nikdy nebyla plánovaná jako aby odolala nízkým teplotám pod -40 stupnů? I když asi v zimě a na Sibiři za druhé světové války, když to bombardéry vypustí tak možná že to i -40 stupňů asi překročí, min u povrchových částí té bomby?
Tak třeba zda by se s ní nedalo bezpečně manipulovat?
A nebo že ten obsah by se třeba tím mrazem začal roztahovat a případně porušil obal či že by teoreticky mohla ta roznětka odpadnout?
Jasně ty konstrukce jsou různé a ani je neznám, vyděl jsem jen nějaký zlomek.
A u téhle poslední u Litvínova si ani moc neumím představit jak se vůbec dostat bezpečně k mechanizmu? Bez nějakých vibrací?
Tak mě napadlo že když bych třeba začal lít dusík buď ze strany nálože a nebo ze strany roznětky?
Ale zase jak píšeš. A to použít vodu to mě ani nenapadlo. Když by se dal ten povrch nějak bezpečně narušit, tak pak by to mohla ta voda a dusík tu bombu rozložit. A mohlo by se to za pomocí robota, aby byl pyrotechnik safe.
Jen mě překvapilo, že asi se ani nezkoušeli dělat nějaké experimenty a pokusy? Nebo nic se mi nepovedlo najít.
Ale je to zajímavý problém, který docela ve mě vzbudil pozornost, že bych rád vyzvěděl něco více. Jen jsem nevěděl kde se zkusit zeptat. A nemám žádného známého pyrotechnika.