• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EX5_PYROTECHNIKA VŠEHO DRUHU
    Diskuze hlavně o pyrotechnice kupované, podomácku vyrobené, policejní, admádní, delaborované a prostě všechno okolo. Takové nyxové pyroforum pro fanatiky do výbuchů, dýmu a bengálského ohně. Uvítám videa a příspěvky z Vaší vlastní produkce. Rady, tipy, nápady :-)
    rozbalit záhlaví
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    ANARCHY: Chápu. Ale přemýšlel jsem jako třeba zda by šlo celou tu pumu prostě polévat dusíkem až by celá promrzla?
    Napadlo mě to, pokud se dobře pamatuji tak dost chemických reakcí a jejich rychlost je docela závyslá na teplotě? Ale zase nejsem chemik tak jen odhaduji na tom málu co si o chemii tak nějak pamatuji?
    A říkal jsem si že většina bomb asi nikdy nebyla plánovaná jako aby odolala nízkým teplotám pod -40 stupnů? I když asi v zimě a na Sibiři za druhé světové války, když to bombardéry vypustí tak možná že to i -40 stupňů asi překročí, min u povrchových částí té bomby?
    Tak třeba zda by se s ní nedalo bezpečně manipulovat?
    A nebo že ten obsah by se třeba tím mrazem začal roztahovat a případně porušil obal či že by teoreticky mohla ta roznětka odpadnout?
    Jasně ty konstrukce jsou různé a ani je neznám, vyděl jsem jen nějaký zlomek.

A u téhle poslední u Litvínova si ani moc neumím představit jak se vůbec dostat bezpečně k mechanizmu? Bez nějakých vibrací?
    Tak mě napadlo že když bych třeba začal lít dusík buď ze strany nálože a nebo ze strany roznětky?

Ale zase jak píšeš. A to použít vodu to mě ani nenapadlo. Když by se dal ten povrch nějak bezpečně narušit, tak pak by to mohla ta voda a dusík tu bombu rozložit. A mohlo by se to za pomocí robota, aby byl pyrotechnik safe.

Jen mě překvapilo, že asi se ani nezkoušeli dělat nějaké experimenty a pokusy? Nebo nic se mi nepovedlo najít.

Ale je to zajímavý problém, který docela ve mě vzbudil pozornost, že bych rád vyzvěděl něco více. Jen jsem nevěděl kde se zkusit zeptat. A nemám žádného známého pyrotechnika.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    ROLAND: ono těch chemických zpožďovačů může být strašná spousta a na různých principech a musel bys testovat jednu každou možnou konstrukci takové zpožděné roznětky, na každou to bude fungovat jinak, u některých se Ti může podařit deaktivovat ji třeba i jen tím, že bys před ten dusík nalil trochu vody, kterou by pak dusík zmrazil, a ledem zablokoval mechanické součástky rozněcovače. Ale hlavně tam bude hrát roli to, jak bude rozněcovač přístupný, a jestli nebude něčím tepelně odizolovaný.

A hlavně, když už máš přístup k rozněcovači nálože, kterou potřebuješ zneškodnit (a dostatečně dobře znáš konstrukci té nálože, že tam třeba není ještě druhý), tak je nejjednodušší ten rozněcovač prostě vyjmout...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Zdar. Takový asi dotaz. Jak se teď řešilo v mediích ta puma s chemickou časovanou roznětkou.
    Dala by se zneškodnit nebo dočasně zabezpečit tekudým dusíkem?
    Byly někdy prováděny nějaké pokusy a studie?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Tady je jen pár videí, ale celkem zajímavých

https://www.youtube.com/@InventionIncarnate/videos
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Pokud vas zajima vojenska pyrotechnika a rozumite aspon trochu ukrajinsky, tak tady je kanal jednoho ukrajinskeho zenisty, ktery tam pomerne velmi pekne popisuje jednotlive typy min a munice na ktere se tam da narazit, jak s nimi bezpecne zachazet, na co si dat pozor pri odminovani atd...

https://www.youtube.com/@sptua/videos
    FURAN
    FURAN --- ---
    Byl jste někdo na novoročním ohňostroji v Praze?
    1) Několik světlic tam vybuchlo s nepříjemně vysokou intenzitou zvuku a přitom prakticky bez vizuálního efektu, například čas 4:40.
    2) Ty největší a nejvýše letící granáty neměly za sebou stopu. Jsou to tedy rakety s krytou tryskou, nebo je to i přes 100 m vystřelené z nějakého moždíře?
    3) Je některá barva získaná pomocí prvků vzácných zemin? Takové plýtvání by mne mrzelo.

Novoroční ohňostroj Praha 2020 - Prague New Year's Eve fireworks
    https://www.youtube.com/watch?v=eh34oXGOBL0
    JIMMI15
    JIMMI15 --- ---
    DAROS: to jsem samozrejme zkousel, ale nechce se mi kvuli par prskavkam jet 2 hodiny z centra nekam za prahu.
    DAROS
    DAROS --- ---
    jinak klicove slova: "ohnostroje Praha"
    DAROS
    DAROS --- ---
    Prodejny - Ohňostroje Krupička
    https://www.ohnostroje.cz/prodejny/
    JIMMI15
    JIMMI15 --- ---
    Poradite, kde v Praze fyzicky koupit nejaky bengalsky ohne, pripadne nejaky tichy rimsky svice (bez vybuchu)? Googlil jsem, ale pomerne marne. Mate nejaky ozkouseny doporuceny obchod, kde muzu prijit z ulice a nakoupit?
    Diky!
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Pro tento silvestr se snazim sehnat nejake zajimavejsi efekty - hlavne zvukove.

Par let dozadu jsem nekde koupil kompakt ktery strilel ciste zvukovy efekt, slo o velmi nevyrovnane pistaly, ktere pripomali spise stenani. Vsichni se z toho mohli popukat smychem, ted uz to ale nemuzu nikde najit.

Bohuzel najit dnes neco zajimaveho je docela problem, vsechno je to hrozne homogenni a najit treba pekne tiche rybicky je celkem fuska.

Ma nekdo nejake tipy?
    INCUBUS
    INCUBUS --- ---
    SWIST: SUPER... díky moc.... :o)
    SWIST
    SWIST --- ---
    Tak mám.. nevím jakto že jsem to řpedtím nenašel.. Tak rychle udělat zálohu.. :D
    PXD
    SWIST
    SWIST --- ---
    INCUBUS: sakra.. Kdysi tam měli i odkaz na stažení celých stránek, tak to přeci někde musí být.. Já jsem si to stahoval, ale to je už tak 10 let zpátky a beznadějně ztraceno.
    INCUBUS
    INCUBUS --- ---
    SWIST: hledám je taky.... marně.... :o(
    SWIST
    SWIST --- ---
    žije to tu ještě? :)

Nevíte jestli jsou někde uložené stránky pxd.cz? Nebo něco na ten způsob?
    LOP4TA
    LOP4TA --- ---
    muzeme mit na rukou zaschle bahno a pod tim treba platky ci pasky nejake dobre tepelne izolace. a kdyz nebude delat s rukama psi kusy tak to i nepopraska. a na horeni pepo :D
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ahoj pyromani,

obracím se na vás s prosbou o tip. potřebuju do divadelního představení udělat, aby přišel herec a v dlaních "nesl" oheň, asi tak minutu nebo aspoň půl. nějak takhle by to mělo vypadat:
    http://i2.wp.com/www.glenpearson.ca/wp-content/uploads/2012/12/fire-in-hands.png?fit=900%2C9999
    a jak to udělat, aby se nespálil.?

ruce by měl mít ideálně nahé, holé, nebude mít rukávy (takže se tam nedá schovat nic), ani by neměl mít rukavice. jako zálohu mám řešení s rukavicema, ale třeba by to šlo nějak vymyslet. vím že existují kaskadérské průhledné gely, kterými si lze ruku potřít a pak to jde zapálit a nepálí to, ale jsou šíleně drahý (Fireice nebo také SFX Flame Gel), na to chudé české divadlo nemá prachy. náklady na jeden ten minutovej efekt by měly bejt tak maximálně kilo. čili jestli by něco takovýhohle nešlo udělat nějak podomácku, z "českých" a levných "surovin". co se týče ochrany ruky, tak rukavice ideálně ne, ale je možný, aby ten herec měl ty ruce ušpiněný od něčeho, co by vypadalo jako bahno/hlína.

napadá vás něco?
    HLAVNI_KAT
    HLAVNI_KAT --- ---
    Jsem pripraven..:-D Vetsina podle navodu z netu.

HLAVNI_KAT
    HLAVNI_KAT --- ---
    Tak jsem si podle navodu z netu umotal par svetlic:-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam