• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WENCAStanislav Komárek
    diskuse věnovaná tomuto originálnímu filosofovi, biologovi, antropologovi.
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: ten Silvestr se samozřejme vysvětlit dá, stejně tak jako úrazy spojené s lyžováním nebo třeba trháním švestek. U některých uvedených případů ten společný jmenovatel chybí, stejný typ zranění/neinfekčních chorob se prostě (jakoby?) bez příčiny nakupí.

Mně osobně to připadá jako námět na poměrně obšírný výzkum, třeba se toho někdo někdy ujme.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: to je hezké, že to zmiňuje, ale má i nějaké podklady nebo argumenty pro to, aby se domníval, že se nejedná o jevy náhodné nebo jevy s jasnou příčinou (třeba roztržené pazoury na Silvestra)?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ještě jedna technická: klidně se podělte i o zajímavé postřehy z četby.
    Já právě znova čtu Moc, nemoc a psychosomatiku, a hodně mě zaujala kapitola Nemoc a synchronicita, ve které K. zmiňuje například sezónní výskyt dětské obrny, ale taky náhodné (náhodné?) nahromadění jednoho typu ošetřených zranění v chirurgické ambulanci (např. po půl roce během jednoho dne 3x natržené ucho, přičemž ke každému poranění se váže zcela jiý příběh a okolnosti), atd.

Další velkou a zajímavou kapitolou je "módnost" (nejen) psychiatrických onemocnění, např. velký výskyt schizofrenie v 60. letech, dnešní boom hyperaktivity a autistických poruch, atd.

Kdybyste k tomuhle objevili něco zajímavého, určitě si to nenechávejte pro sebe.
    WENCA
    WENCA --- ---
    necetli jste nekdo neco od arthura koestlera? komarek ho dost zminuje.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Pro začátek (pro ty, kdo S.K. neznají) nějaké ty sloupky:
    Sloupky | Stanislav Komárek - Domovské stránky
    http://www.stanislav-komarek.cz/sloupky.html
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ráda bych ti diskutovala o knihách, esejích a článcích Stanislava Komárka. Nebráním se ani rozšíření diskuse o dílo a myšlenky Jaroslava Flegra apod.

Pokud máte nějaké tipy ke koncepci klubu, jsou vítány.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam