• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.

*VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

*KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

*** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    TWISTRABBIT: Mně je 46 a před 25 lety byly nádražky všude. Předpokládám, že až mi bude 70, zůstane jich jen pár. Všetaty určitě padnou, je to mini městečko, štamgasti vymřou a cestující co tam přestupují budou chtít bistro/moderní restauraci, ne čtyřku. Udrží se podle mě buď nádražky typu Neratovice, kde má město víc obyvatel a pak
    naopak pár ve vyložených zapadákovech na lokálních tratích.
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    FASTCORE: ale díky, že o tom píšeš, protože i místa jako Lokáč nemají svojí existenci pevně danou, často je tam večer mrtvo a není to tak růžový, jak to vypadá..
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    TWISTRABBIT: Tak jasně. V Turnově byla epická nádražka. Lokobar teď působí výjimečně, ale samo před dvaceti lety byl jedním z mnoha a nikdo se nad ním oslavně nepozastavoval.
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    HYPNOGEN: Gentrifikace! Píšu si. Já si doposavad myslel, že to je kvůli toxický manosféře.
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    FASTCORE: a ještě jednu věc a to Lokáč vůbec nehejtím, tak to, že Lokáč je nyní za hvězdu není tím, že by byl nějak výjimečný, ale tím, že vydržel. Když si vybavím jiné nádražky na této trati, kterým vévodila ta v Turnově, tak to bylo naprosto jiné kafe... ale zub času je nemilosrdně sežral, zatímco Lokáč zůstal....
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    FASTCORE: pěkný, u toho Lokáče je jedinej problém, když si tam dáš víc kousků, tak je ti druhej den pěkně blbě...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    zavolal jsem do televize a tento tyden prisla odpoved: muze za to gentrifikace

Proč se města mění? | What the Fact?
    https://www.youtube.com/watch?v=XcL9k6KmI2Q

s nadrazkama to ale bude asi jeste vo fous jinak
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    Tak jsem si nakonec dál tu práci, když už jsem v těch Všetatech zase byl...
    Tentokrát bez brečení, jen hodně patosu a nekritickýho oslavování.

Lokobar Všetaty: kultovní nádražka na železničním uzlu
    https://goldenretrievertrail.cz/2026/03/16/chvalozpev-na-lokobar/
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    FASTCORE: a maj tam Startky bez filtru!
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    STICKYGREEN: To je bohužel klasika. Já navštívil v životě stovky nádražek a řekl bych, že tak polovina už je zrušená.
    Nejčastěji chodím v okolí Prahy: Všetaty, Zadní Třebaň, Davle, Neratovice... Samo jsem byl i na Moravě a jinde, tam ale obvykle jen jednorázově při odjezdu z vandru.
    Není nádražka jako nádražka. Třeba ten Bubeneč byl fakt hardcore, že se nedivím, že "normální" lidi tam nechodili. Ale třeba včera jsem byl zase v Lokobaru ve Všetatech a tam to je jiný. Jo, stejnej výčepák, knajpa jak ze sedmdesátek, štamgasti...ale - je to sice čtyřkově hospodský ovšem čistý. Dělají se tam taky punkový koncerty. Celkově prostě exteriérově i interiérově typickej útulnej pajzl kde se ale vytírá, perou ubrusy, opraví se zeď atd. Přesně tohle by za mě byla cesta - zachovat "dělnickou" hospodskou klasiku na nádraží v tomhle módu a ne všude cpát prosklený bistra.
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    V rodným městě u nás byla nadrazka a to byla snad čtyřka+.. to uz byl trochu hardkór, ze jsem tam byl jen párkrát, i když jsem dojížděl denně vlakem. Zanikla ani nevím kdy, 15-20 let zpět. Nádražní budova stále stojí, je nejstarší na trati Praha-Olomouc. Má status kulturní památky. Nová hnusná budova vyrostla při modernizaci trati na druhý straně kolejí.

Ale super pajzl ve městě byl. Říkalo se mu Konibar. Přesně, jeden stejný výčepní a ty pátky tam byly super. Sešla se tam vždy místní parta pankáčů a skejťáků a mohli jsme tam i hulit trávu. Výčepní už umřel, RIPower Mr.Tušla! Pak to vedla chvíli jeho žena no ale zanedlouho to zavřeli, barák chátral roky, pakt to někdo koupil, v horních patrech se udělaly byty a místo Konibaru je bistro :-/
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    HYPNOGEN:
    Pivní bar Blanická, to je fakt poklad.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    kdyz uz to tu tak zije (nez umrem), tak se podelim o nejake aktualni problemy vyberu pajzlu v okoli hlavaku, kam me s kamosema vcera zavaly vokolnosti.. ostatne mame tendence se tam schazet pomerne casto (1 kamos prijizdi z Ostravy vecernim vlakem).. tak hledam spravne pajzly, ktere vlastne prislusi k nasemu nejhlavnejsimu nadrazi v zemi. Budu vdecny za tipy.

1) Jako volba pro nekoho, kdo ma rad dobre pivo, je nedaleko EDISON (Zichovec na cepu). Nj, jenze ten je vecne plny (navic teda zahipstreny :)) nebo je tam uzavrena spolecnost atd.
    2) v kratke dochuzi vzdalenosti je porad MINIREST - to je znama kapitola (a kdo nezna, tak popis je asi na samostatny clanek). Dost mozna je to z pohledu tohoto auditka to nejdokonalejsi, co se v teto oblasti nachazi :)
    3) vcera jsme zkouseli podnik MOSKYT (doporuceni me zeny), ale nepochodili jsme, neb jediny volny stul byl rezervovan.. imho tim se odlisuje ctyrka od trojky.. ve ctyrce podle me rezervovat stul (navic na 21:00) nelze. Premyslim, jestli jsou tyhle definice "4ek" nekde voficialne.
    4) cestou jsme sli okolo STARE POSTY, tak jsme zapadli tam.. to uz byla spis takova dvojka. Vsechno uz tak nejak standardizovane.. podnik, kam lidi asi chodi normalne jist. Ale blizkost Hl.n. tomu davala pred zaviracou celkem stavu. Diskuze vpadnuvsiho naliteho borca, ktery zrovna dorazil do Praglu vlakem odnekud z vychodu, byla jak z klasicke hospodske citanky a hezky dotvarela atmosferu mista.. servirka byla samozrejme zvykla, takze borce po jednom pivu taktne vypoklonkovala. Nacez kdyz jsme vodchazeli, tak se tam manik priritil znovu, tentokrat s roztomilou ciganskou steteckou v leopardim pyzamu (nebo co to bylo) u ktere si mj. cekoval vek (prej 19 (pocitove tak 15)).. servirce ruply nervy, stetka to vzdala, vypadla ven, kde vovsem vopodal cekala nejaka jeji particka vc. (rovnez mlade vypadajiciho) pasaka, ktery ji lifroval zase zpatky.. takze se stetka s nasranym vyrazem zase vracela zpet do lokalu... :D to mohlo byt jeste vesele :) ale nam uz konec zustal otevren.
    5) na narozi tam byl jeste podnik, co se jmenoval bizarne "Restaurant Sherwood", ale bohuzel "trvale uzavreno"... ale jak umistenim, tak nazvem to evokuje velice zajimave predstavy. Treba nekdo tady mel tu cest..? :)

no a co dal?? Vychodnim smerem od hlavaku je nejblizsi pivnice nejaky Chrchill v te nove zastavbe a to uz je proste moderni shit, kam borci s mirnym pupkem ve svetru BOSS vyprovazeji sve drahe zmalovane polovicky na burgra a salatek. Vovsem maji tam celkem dobry vyber turnovskeho piva.. takze po pivni strance cajk.

jsou nekde spise tim smerem "centrum" nejake skryte poklady?
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    HYPNOGEN: Tak zrovna u Bubenče je mi to poměrně jedno, do centra už moc nejezdím. Spíše je to poukázání na to jak se proměnil svět. Před dvaceti lety byly čtyřky skoro všude a zase to bylo blbý, když jsi chtěl jít s dětma někde v Horní Dolní do hospody a všude zahuleno a nikdo nic neřešil a najít nějakou "lepší" restauraci bylo leckdy těžký. No ale místo, aby se to tak nějak vyrovnalo tak dnes naopak, když někam jedu tak najít poctivou čtyřku je umění a člověk, aby si dopředu hledal na netu kam půjde.
    Ale pořád jsou, mám svoje oblíbený a jsem v klidu. Vím, že umřu dřív než úplně zmizí. 😄
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    HYPNOGEN: Odpovídám tobě:)
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    Tvůj příspěvek mě teda hodně oslovil, to se dá použít univerzálně.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    FASTCORE: Uplne rozumim tvym pocitum a taky me 50x denne prepadne frustrace z neceho podobneho... ale prej to neni zdrave. Protoze se trapis vecmi, ktere nemuzes zmenit, takze se je musis (zkusis) naucit prijimat. A kdyz budes borec, tak v tom najdes i neco pozitivniho - mozna ne pro sebe, ale pro svet nebo tak. A naopak svou energii misto lamentovani soustredis do neceho, co ovlivnit (zmenit, zachovat) muzes - napr. co muzes realne udelat pro to, aby dalsi nadrazka XY nebo pajzl YX nezanikl (krome toho, ze tam vypiju na podporu hektolitr piva).. a nebo ne.. a jen si proste najdes ta mista, ktera ti zbyla a vychutnas si je jako za starych casu - pokud mozno i se starymi kamosi, aby sis pak jednoho dne mohl rict - "sice to slo do hajzlu, ale jsem rad, ze jsme tam tehdy zasli, protoze ten moment a vzpominku (cca do ctvrteho piva) uz nam nikdo nevezme".

Ale i to, ze napises takovyto (sentimentalni) text je vlastne super a je to lepsi nez zit v letargii, tz. vlastne nezit :)
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    HYPNOGEN: Díky. Čerpal jsme ze všech informací co jsem dohledal na webu, uvedl odkazy a dál to tak nějak kompletně dohromady.
    Jinak já píšu stylem, že moc neberu ohledy na čtenáře a když jsem frustrovanej tak píšu frustrovaně :) Obecně nemám nic proti Stanici 6 ani proti hotelu Hilton, jen se děsím toho, že za chvíli bude všechno vypadat stejně a starej punkáč si nebude mít kam jít sednout na pivo. Představ si třeba kdyby tohle udělali z nádražky v Zadní Třebani. 😬
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    FASTCORE: najs :) uvod a zaver mozna az zbytecne frustrovany, ale jinak hezky a poucny report (diky historickym faktum)..
    a napr. tato pasaz je jak z Bible (nebo alternativniho duchovniho textu, ve kterem prorok popisuje neco jako "novy Jeruzalem"): Takový ten typ pajzlu, kde má člověk pocit, že existuje od nepaměti. Zahuleno už před putykou, nikdy nepraný záclony, nikdy nevyměněný ubrusy, nikdy nemytý půllitry a odjakživa stejnej výčepák, kterej tam roznášel pivo dávno před tím, než jsem se já vůbec narodil, a roznášet ho tam bude i až budu já dávno po smrti. A stejně věčný, nikdy nevyměněný štamgasti usazený každý den na svých místech, vyprávějící pokaždý stejný historky. Místo, kde se čas zastavil. Kam jste dopoledne přišli a nevěděli, kdy odejdete. Místo, kde z vás spadl všechen stres ze světa tam venku. Místo, kde jste si dali pivo a nic neřešili. Stali jste se po dobu svojí návštěvy součástí putyky. Čas se scvrkl na pouhou přítomnost na kouřem zažloutlých záclonách a zítřek přestal existovat. Nostalgie jako prase. Doba bezstarostnosti, kdy to vypadalo, že tohle nikdy neskončí a člověk takhle bude žít věčně.
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    Po letech obnovují svůj blog. A protože mám široké pole záběru mezi které patří i nádražky a pajzly, vyrazil jsem ve čtvrtek zavzpomínat v Praze do Bubenče.
    Ubrečený článek o Bubenečské nádražce. Jo, za nás bylo prostě líp..☝️

Žalozpěv za Bubenečskou nádražku - Golden Retriever Trail
    https://goldenretrievertrail.cz/2026/03/06/zalozpev-za-bubenecskou-nadrazku/

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam