• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    a ještě jeden dotaz, podle kmenoveho listu padl prededecek 13.1.1916, ale nedari se mi jej najit v seznamu ztrat toho dne ani do konce ledna, jake mate zkusenosti? kolik tam je prodleva?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    zdravim, nějaky tip na knihu/web kde bych se dočetl o osudech 31. lwh inf teschen? zajima mě hlavně období 1914-1916, na guglu se mi nic kloudneho nedaři najit
    EBARTT
    EBARTT --- ---
    Ty babky, všude stejné jak koukám :)
    ROZUM
    ROZUM --- ---
    FUMO: Moje prababička zase potají vyhodila kůži tygra, co praděda legionář trefil na Ussuri... Popeláři se museli divit
    CENDA
    CENDA --- ---
    FUMO: Vyhodit!!!!Takova skoda:((
    FUMO
    FUMO --- ---
    MRLAH: hezké, blbý je, že praděda přišel někde na jižní frontě o nohu, ale nikdy jsme se nedověděli kde... na to nějaká lejstra asi nejsou, co?

btw. jeho šavli prababička vyhodila, když ještě žil... takové škody :-(
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    Prostřední reportáž:
    Stateční Češi za císaře pána

(Vondráček David)

Na neděli 11.listopadu připadá Den válečných veteránů. Je to celosvětová připomínka konce První světové války. U nás se tento svátek oficiálně moc neslaví, když už, pak většinou jako pocta legionářům, kteří vystoupili proti Rakousko-Uhersku. Nikdo moc nevzpomíná na české vojáky, kteří naopak bojovali na straně mocnářství. Takových přitom byla většina, dodnes o tom svědčí tisíce památníků v našich městech a vesnicích. Do státotvorného výkladu dějin se to ovšem moc nehodí. V poslední době se ale některým lidem paměť začíná vracet, jak uvidíte v reportáži reportéra Davida Vondráčka.

Reportéři ČT — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    Italští alpiníci pečují o památku popravených československých legionářů - Zprávy.rozhlas.cz - ověřené a aktuální informace 24 hodin denně, 7 dní v týdnu
    http://www.rozhlas.cz/zpravy/historie/_zprava/italsti-alpinici-pecuji-o-pamatku-popravenych-ceskoslovenskych-legionaru--1116563
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    CENDA: Jak důmyslně britské....
    CENDA
    CENDA --- ---
    RADIS
    RADIS --- ---
    Dobrý den, také sbírám militarie, zbraně, doklady, pohlednice, fotografie, co se týkají 1.světové války (hlavně čs.legie) a pokud k této fotce máte i jmenný seznam, velmi mě to potěší a rozšíří přehled. V Bobrujsku byla umístěny některé z jednotek Čs.brigády po bitvě u Zborova 1917 a Tarnopolském ústupu. V této době k brigádě přicházelo velké množství dobrovolníků a brigáda byla postupně rozšířena na armádní sbor o 2 divizích s týlovými a technickými jednotkami...
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    MRLAH: Vyznamem a velikosti bych rek, ze tak na stejno s Krakovem. Oboji to bylo mesto/pevnost. Ale jak pises, u Przemyslu slo vic do tuhyho.
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    V to prave doufam. Ve Lvove sem nasel naky Muzeum historie, ale o WWI se nezminujou.
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    GORYTHC: Tak Przemysl byla snad největší pevnost na východě byla za 1ww 3krát.obležena takže v okolí by něco být mělo ale nevím...
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    Chystam se na maly vylet na vychod. Nevite o nejakym muzeu, ktery by se alespon castecne zabejvalo prvni svetovou nekde ve Lvovu, Przemyslu a okoli?
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam