• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové

Bojoval někdo z vaší rodiny v 1.Světové válce?

135 hlasy od 135 respondentů

Několi odkazů na stránky, které Vám pomohou dohledat své předky:
      Databáze legionářů - Možnost vyhledat legionáře podle jména a místa narození.
      Spolek pro vojenská pietní místa - Vlevo zadat jméno a zobrazí všechny zmapované pomníky, na kterých je uvedené.
      Seznam ztrát Rakousko-Uherské armády za 1.světové války, vydaný K. und k. Kriegsministerium - Nelze hledat podle jména. Nutno zvolit datum a prohledat seznam ztrát z daného dne. V první části jsou důstojnící, poté mužstvo.

Něco z televize
      cesi-na-frontach-1-svetove-valky
      Můj děda byl voják, válčil na Piavě — Česká televize
      Velká válka z archivu ivysilani české televize
      Počet českých vojáků se dá jenom odhadnout na 1,4milionu.Někteří mohou byt vaši dědové nebo pradědové.Přesná čísla, kolik padlo Čechů ve 1.světové válce, nejsou známa.Do konce války padlo podle nepřesných odhadů asi 138 000 českých vojáků.Češi bojovali na východní frontě a na italské. Bojovali v řadách Rakouska Uherska které někteří tolik nenáviděli. Boje na obou frontách byly velmi kruté a krvavé a ostatky mnoha mrtvých se nikdy nedostaly zpět do vlasti. Hřbitovy byly dělány v místech bojů a některé upadly v zapomnění a znázornují je památníky. Jedinou utěchou je to ,že válka vedla k rozpadu Rakouska Uherska a vzniku samostatného československého státu.
      rozbalit záhlaví
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      MAKII: v nějaké diskuzi někdo povídal, že rakušáci a frantíci to mají napsané o mnoho lépe něž my, ale co tam mají netuším.

KORKMAZ: možna bys k tomu přiběhu mohl i doplnit komu přesně jsi psal, zkusím ho také zaměstnat.
      CENDA
      CENDA --- ---
      KORKMAZ: Na takle stary zaznamy zadna ochrana osobni udaji neplati :) Dle ceskeho archivniho zakona jsou verejne dostupne archivy do roku 1945:)
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      Tak jsem z rakouského archivu dostal zhruba po týdnu detailní informace o mém pradědovi. Jsou tam údaje co zůstali v rakouských archivech takže data z nemocnic (velmi detailní: očkování, zranění, nemoci, rekonvalescence) a pak asi data z velitelství armádního sboru (metály, kontakt na příbuzné atd). Bohužel přesné údaje od konkrétního regimentu (přesné nasazení na frontě) nejsou neb je v horních uhrách v 70. letech skartovali :-(

Cena byla necelých EUR 50 a to včetně cca 10 kopií dobových dokumentů. Jinak s ochranou osobních údajů si hlavu nelámou, na záznamech v nemocniční knize je tam pod sebou asi 10 vojáků rozličných jmen a já dostal všechny z konkrétní stránky. Kdyby se tam někdo rozhodl hledat, tak předložte datum narození, obec a okres (německy). Křestní jméno v německém překladu (v mém případě Jan = Johann) u příjmení s německým ekvivalentem raději taky (zrovna v případě budějickýho regimentu má každý druhý poněmčené jméno, a v jižních čechách to přetrvává dodnes)... Veškeré údaje by vám pak taky přišly logicky v němčině.
      ANARCHY
      ANARCHY --- ---
      RCROW: Jsou to britske rucni granaty, ktere jako prvni na svete mely rizene fragmentujici obal, takze byly podstatne nebezpecnejsi nez ostatni tou dobou pouzivane granaty...

Mills bomb - Wikipedia, the free encyclopedia
      http://en.wikipedia.org/wiki/Mills_bomb
      RCROW
      RCROW --- ---
      Nevíte někdo co to byly Mills bombs? Souviselo to nějak s dobýváním zákopů nepřítele na Sommě a v knihách jsou tyto bomby jasně odlišeny od normálních ručních granátů, takže to bude něco mnohem silnějšího, si alespoň myslím.
      RCROW
      RCROW --- ---
      Tak hned jsem si v The Depository Book objednal knihu o válce na Sommě : Her Private We- tak uvidím
      CENDA
      CENDA --- ---
      Jeste bych doporucil zaradit tento archive do nastenkove sekce
      The Great War Archive
      The Great War Archive | First World War Poetry Digital Archive
      http://www.oucs.ox.ac.uk/ww1lit/gwa
      CENDA
      CENDA --- ---
      Jinak tady je vyobrazen dug out cesky nazyvan jako zemnice s gas proof curtain/plynu odolnou oponou
      http://www.oucs.ox.ac.uk/...=600&DMHEIGHT=600&DMX=170&DMY=0&DMTEXT=%20gas&REC=4&DMTHUMB=1&DMROTATE=0
      CENDA
      CENDA --- ---
      CENDA
      CENDA --- ---
      Jinak tady je ke stazeni kniha OE150_World_War_I_Gas_Warfare_Tactics_Equipment.pdf z edice Osprey
      o "plynovem" valceni atd...
      RCROW
      RCROW --- ---
      CENDA: Děkuji, dobrý.
      CENDA
      CENDA --- ---
      RCROW: Hm smazal se mi dlouhy prispevek , kde jsem popisoval o co se jedna:(
      Ve zkratce se jedna o gas blankets/decky ci tarps/plachty, ktery byly napusteny latkami s protiplynovym ucinkem.
      Vice viz
      Popis plynoveho utok a zmineny gas blankets
      http://blogs.archives.gov/...ssage/2011/06/20/how-world-war-i-also-became-known-as-the-chemists-war/
      Tady je clanek o tovarne v Americe, kde takove "decky" vyrabely
      http://www.nashuatelegraph.com/...es/1007626-469/the-event-dugout-blankets-for-wwi-manufactured.html
      DAYSIR
      DAYSIR --- ---
      RCROW: vzhledem k tomu, že určité ochranné vlastnosti měl i navlhčený hadr (maska samozřejmě stokrát lepší), tak bych klidně věřil tomu, že to byl prostě závěs :-)
      (na funkčnost už bych tolik nespolíhal)
      RCROW
      RCROW --- ---
      V knihách o 1. světové válce (třeba Falks: Birdsong) čtu často o tom, že vykopané úkryty přímo bočně ze dna zákopů, takové jakési velitelské zemljanky byly zakryty protiplynovým závěsem. Nevíte někdo, co to mohlo být, že to chránilo, v té době, před plynem? Kdybych si to přestavil z dnešní doby, tak by se jednalo poměrně technicky náročné zařízení, ale jak a z čeho to udělali tehdy? Děkuji
      LANO
      LANO --- ---
      Aha , ja si nevsiml ,ze uz na to bylo odpovezeno :) no aspon jsou tam ty linky .
      LANO
      LANO --- ---
      RCROW: dobra je treba tahle

http://www.zonu.com/images/0X0/2009-12-22-11436/Europes-military-alliances-in-World-War-I-1914.jpg

tady mas link na seznam s vetsima obrazkama . Kliknes mysi na obrazek a pak tam je tlacitko - zobrazit obrazek, tak na to klikni a mas velkou mapu

world map before ww1 - Hledat Googlem
      https://www.google.cz/...11436%252FEuropes-military-alliances-in-World-War-I-1914.html%3B1682%3B1328
      RCROW
      RCROW --- ---
      ANARCHY: Jo, tím pravým a otevřít to jde, moc děkuji za pomoc..R
      ANARCHY
      ANARCHY --- ---
      RCROW: Tezko rict, ale nejspis je to zpusobeno Tvym prohlizecem nebo jeho nastavenim.
      Zkus pripadne jeste na nekterou z tech map kliknout pravym tlacitkem, a z nabidky co se Ti objevi zvoli vyber neco jako "Otevrit odkaz v novem okne" (mozna to v cestine je trochu jinak) nebo "Open link in new window"
      RCROW
      RCROW --- ---
      PLAGUEDIL: Tak to mi, bohužel, nefunguje, jak jsi popsal, když na kteroukoliv mapu kliknu, tak se pod ní jen ukáže nějaké rozměr, ale nic víc a taky žádná tlačítka tam nejsou. V čem mám chybu?
      RURYRY
      RURYRY --- ---
      Váleční zajatci pěstují konopí pod hradem v Lublani.
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      RCROW: klikneš na ni jednou a ona se trochu zvětší a vedle ní jsou dvě tlačítka, jedno je ukázat obrázek a druhé je jít na stranku s obrázkem.
      RCROW
      RCROW --- ---
      LANO: Tak ty mapy to je úžasné, to je přesně co jsem hledal, jen prosím Tě poraď mi ještě, jak mám tam mapu, kterou si vyberu zvětšit, takhle jsou velmi malé a v mých 71 letech už nemám ani zdaleka orlí zrak.Děkuji
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam