Takže jsem si hned o sobotním ránu udělala menší slohovou a aktivistickou rozcvičku... dokonce jsem měla asi podruhé v životě příležitost použít svůj akademický titul, kterým se programově oháním jen když komunikuju s papalášema, aby si moc nevyskakovali, mrdky...
Vážená paní Blažková,
jakožto sociální geografka, která se odborně zabývá veřejným prostorem v Praze a zejména pak kritickou analýzou proměny městské části Praha 1 ve fenomén, kterému se v akademických kruzích říká "turistické ghetto", jsem informaci o chystaném projektu ledního kluziště na Kampě přijala s značným znepokojením. Přiznám se, že jsem přímo šokována již samotnou skutečností, že na radnici m.č. Praha 1 existuje personál s odvahou takto alarmující zásah do městské památkové rezervace předložit veřejnosti jako reálnou možnost. Zejména Staré Město a Malá Strana jsou čtvrti, které za svou neopakovatelnou atmosféru vděčí unikátnímu geniu loci, který se v těchto lokalitách vytvářel po staletí a který naše současná generace dokázala zničit šmahem kouzelného proutku za pouhých dvacet let. Nicméně nám ještě stále navzdory všudypřítomným reklamám, casínům, nevkusným stánkařům, McDonaldům a obchodům s krystaly trocha tohto genia loci zbývá. Tak obrovský zásah, jakým je kluziště, které by se bezesporu neobešlo bez rozsáhlých reklamních ploch, nevkusné hlasité hudby, a stánkařů s pivem a klobásami, by ovšem pro onoho pražského "ducha místa" mohlo být poslední tečkou. Lidé z celého světa do Prahy přijíždí za magickou atmosférou, za klidem a tajuplností pražských starobylých uliček a zákoutí, které již nyní sužují davy a přebujela komercializace. Kluziště vnímám jako kývnutí myšlence proměnit pražskou památkovou rezervaci v bezduchý lunapark, který co nevidět začnou k nerozeznání kopírovat naši čínští kolegové. Zachovejme prosím to, co z Prahy nejde rozmnožit přes kopírák - stovky let se vytvářející duch místa, který nikde jinde nikdo nenapodobí. Mohla bych se samozřejmě vyjádřit také k samotné otázce pražské zeleně, úbytku místa pro každodenní relaxaci pražských obyvatel i zahraničních návštěvníků, a mnoha dalších negativních aspektů spojených s realizací tohoto projektu. Věřím však, že tento nápad pobouřil i mnoho jiných obyvatel našeho "zatim ještě krásného" města, kteří se zajisté k jiným problematickým aspektům kluziště již vyjádřili, nebo tak zajisté ještě učiní.
Předem velice děkuji za důkladné zvážení mých námitek.
S pozdravem
Michaela Pixová
RNDr. Michaela Pixová
Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje
Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze
Horská 3, Nové Město - Praha 2, 128 43
Tel.: +420 221 951 391
Mobil: +420 777 145 003