• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    vážení sledovatelé tohoto auditka, vím že to nesouvisí moc s městskou tématikou, ale nechcete náhodou někdo jet příští týden na Šumavu hlídat stromy před dřevorubcema od Stráskýho? v pondělí nebo v úterý tam vyrážím. Spí se v chatě na Kvildě.
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    IDENTITY: nemluvě o autech co tam není kam dát.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    HAMSTER: Ano, začni myslet. Samozřejmě, že pokud by to nastalo, tak se žádný malý kluziště konat nebude. Jakmile se tam dostane, bude to všechno jiný než kluzišťátko, který by park na Kampě unesl. Hned se tam nase.ou repráky s ňákou "kůl mjůzik", večer se to nasvítí, aby to sypalo nějaký prachy, a reklamu si tam zaplatí kdokoli od Erotic City po Hudy sport.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Takže jsem si hned o sobotním ránu udělala menší slohovou a aktivistickou rozcvičku... dokonce jsem měla asi podruhé v životě příležitost použít svůj akademický titul, kterým se programově oháním jen když komunikuju s papalášema, aby si moc nevyskakovali, mrdky...

    Vážená paní Blažková,

    jakožto sociální geografka, která se odborně zabývá veřejným prostorem v Praze a zejména pak kritickou analýzou proměny městské části Praha 1 ve fenomén, kterému se v akademických kruzích říká "turistické ghetto", jsem informaci o chystaném projektu ledního kluziště na Kampě přijala s značným znepokojením. Přiznám se, že jsem přímo šokována již samotnou skutečností, že na radnici m.č. Praha 1 existuje personál s odvahou takto alarmující zásah do městské památkové rezervace předložit veřejnosti jako reálnou možnost. Zejména Staré Město a Malá Strana jsou čtvrti, které za svou neopakovatelnou atmosféru vděčí unikátnímu geniu loci, který se v těchto lokalitách vytvářel po staletí a který naše současná generace dokázala zničit šmahem kouzelného proutku za pouhých dvacet let. Nicméně nám ještě stále navzdory všudypřítomným reklamám, casínům, nevkusným stánkařům, McDonaldům a obchodům s krystaly trocha tohto genia loci zbývá. Tak obrovský zásah, jakým je kluziště, které by se bezesporu neobešlo bez rozsáhlých reklamních ploch, nevkusné hlasité hudby, a stánkařů s pivem a klobásami, by ovšem pro onoho pražského "ducha místa" mohlo být poslední tečkou. Lidé z celého světa do Prahy přijíždí za magickou atmosférou, za klidem a tajuplností pražských starobylých uliček a zákoutí, které již nyní sužují davy a přebujela komercializace. Kluziště vnímám jako kývnutí myšlence proměnit pražskou památkovou rezervaci v bezduchý lunapark, který co nevidět začnou k nerozeznání kopírovat naši čínští kolegové. Zachovejme prosím to, co z Prahy nejde rozmnožit přes kopírák - stovky let se vytvářející duch místa, který nikde jinde nikdo nenapodobí. Mohla bych se samozřejmě vyjádřit také k samotné otázce pražské zeleně, úbytku místa pro každodenní relaxaci pražských obyvatel i zahraničních návštěvníků, a mnoha dalších negativních aspektů spojených s realizací tohoto projektu. Věřím však, že tento nápad pobouřil i mnoho jiných obyvatel našeho "zatim ještě krásného" města, kteří se zajisté k jiným problematickým aspektům kluziště již vyjádřili, nebo tak zajisté ještě učiní.

    Předem velice děkuji za důkladné zvážení mých námitek.

    S pozdravem

    Michaela Pixová


    RNDr. Michaela Pixová
    Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje
    Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze
    Horská 3, Nové Město - Praha 2, 128 43
    Tel.: +420 221 951 391
    Mobil: +420 777 145 003
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Malý kluziště, který by se na jaře demontovalo, je imho dobrý nápad, ale ne, máme tu zas megalomanský nesmysl. Achjo, kdy ty lidi začnou myslet...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    pardon, veronika.blazkova@praha1.cz
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    taky paní Blažkové napíšu. To je neskutečný. Osobně se domnívám, že místní obyvatelstvo s tim souhlasit nebude ani v tom nejvíc fantasmagorickém snu...
    pište také přátelé:
    v e r o n i k a . b l a z k o v a @ p r a -
    ha1.c
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    YBUKO: to je pecka! a možná přijde i kouzelník :)))

    jinač k tomu psala na svym blogu Olga Lomová, zde:
    Olga Lomová » Zastavme šílený plán radnice Prahy 1
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/olga-lomova.php?itemid=13765

    ta vizualizace, kterou jsem do teď neviděl, předčila ale veškerou moji fantazii...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: myslela sem ty svítivý reklamy u magistrály hned za hlavákem směrem k Vltavě
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    dnes mi přišel tento email:


    Dobrý den,

    děkujeme za Vaši podporu podpisem elektronické petice pro zachování parku a proti stavbě Multifunkčního operačního střediska Malovanka. Podle posledních informací se zdá, že existuje nemalá šance na úspěch! Je ale potřeba, abychom jako občané co nejsilněji vyjádřili nesouhlas s dalším zastavováním tolik vytíženého území.

    V současné době probíhá fáze vyhodnocování návrhů na změny územního plánu, sdružení k návrhu na zastavění parku sepsalo námitku. Pro uplatnění této námitky, potřebujeme v krátkém čase (do 2.8.) maximální počet fyzických podpisů. Pokud máte možnost zastavit se na jednom z následujících míst, prosím podepište tam prosím veřejně přístupné podpisové archy. Čím víc podpisů, tím větší má námitka šanci na úspěch - k námitce s minimálně 200 podpisy se musí Magistrát vyjádřit a zastupitelé o ní musí hlasovat.

    Veřejně přístupná podpisová místa:

    Kadeřnictví Bártl, na rohu ulic Za Pohořelcem a Nad Panenskou
    Potraviny U Michala, ulice Za Pohořelcem 4
    Secondhand, v ulici Bělohorská pod ZŠ Marjánka

    Znění námitky najdete na stránkách sdružení: http://www.sppzo.cz/Aktualni-temata/Multifunkcni-operacni-stredisko-MOS-Malovanka

    Pokud si přejete zůstat informování o činnosti sdružení dovoluji si nabídnout možnost registrace jako příznivec Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6:
    Přihláška pro příznivce Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6 / SpPZO - sppzo.cz
    http://www.sppzo.cz/Prihlaska-pro-priznivce-Sdruzeni-pro-podporu-zelene-a-ovzdusi-v-Praze-6

    Děkujeme,

    Josef Filip
    Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6
    www.sppzo.cz
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: kterej bigboard máš na mysli?

    jinak s tou Buďánkou to dopadlo dobře, to jo.. ale: "Radnice Prahy 5 potvrdila, že firma, jež billboard původně umístila na okraj památkové zóny, drží stále platné stavební povolení. Je tedy pravděpodobné, že ho jen přemístí o několik metrů dál."

    Megaboard přes noc zmizel z památkové zóny - Pražský deník
    http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/billboard-proti-kteremu-lide-pr20110715.html
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    tohle je také specifický městský problém vyskytující se v Praze...
    ‪PRAGUE NEEDS A REVOLUTION Asistence o.s. a Tomáš Škrdlant‬‏ - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=J1w-VR8a0ME
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    tak pro změnu co zas změnit diskusi na téma normy pro osvětlení a reklamní plochy? Teprve tento víkend jsem si mj. všimla toho děsivýho světelnýho boardu u magistrály mezi Vltavou a hlavákem. Děs běs.

    Možná by se dalo něco dělat s tim, zde těmto lidem se to podařilo...
    Zachranme Budanka
    http://www.zachranmebudanka.cz/
    IKI
    IKI --- ---
    IKI: Asi to máme v povaze. Buď spartakiáda, nebo makat a neokounět.
    Občane rozejděte se ..
    IKI
    IKI --- ---
    Mezinárodní festival pouličního divadla a klaunérie Za dveřmi je Nultý bod
    Praha, 18.-24. července 2011

    Letní nuda v Praze může být zapomenuta – těšit se můžete například na divadelní představení v podání britské mimky Noly Rae,
    polského Teatru Kana či německých Grotest Maru.

    zadvermi.cz - Program
    http://www.zadvermi.cz/program/

    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    HAMSTER: Ano, já vím, jak fungoval trh s bytama a že lidi, kteří bydlej někde v Dušní či na Maltézským náměstí, tam bydlej buď desítky a desítky let, anebo max. posledních dvacet let, ovšem to už nejsou starousedlíci.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: jak taky prosim tě? :))) Malá strana je město duchů, po desátý večer je dokonale mrtvá a otevřeno maj jen restaurace pro turisťáky. Děti si na ulici hrát nevidíš, není to čtvrť, která by normálně fungovala. Je to skanzen.. Genius loci je dávno ta tam.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    IDENTITY: Oni si ho nepořizovali "na straý kolena", to bylo trochu složitější. Jednak trh z bytama fungoval trochu jinak a druhak si ho pořizovali v jiným věku, než jsou dneska. A chápu je, že se nepřestěhujou, taky bych do toho nešel, kdybych měl byt na Staromáku...
    PATISLAV: Ne, to neříkám.
    SPIPI: Nevím, jestli pouliční umělci překračují normu, podle mě ne. A o Malý Straně toho koukám taky moc nevíš....
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Kdo chce po Praze hrát může i teď, jen muzikant nemůže čekat, že si stoupne zrovna na Karlovu ulici, nebo na most, kde je je už poněkud přeatrakcováno i bez nich.
    Kdo chce hrát ten hraje (jako třeba ten slepej typ co stál snad patnáct let na Národní, frajeři co to mastěj přímo před Hradem, dixieland co je semtam na Staromáku, nebo třeba ten typ co je teď každej den s houslema v podchodu na Kobylisích). Kdo ne, ten kecá jak to nejde..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: myslíš, že ti důchodci v centru si tam byt "pořídili"? Nežijou tam třeba odjakživa?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam