• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: ten barák, ve kterém jsem žil, byl poloprázdný a majitel na něj sral a takovejch baráků je v Praze stovky, pač je mají jako spekulaci, nikoli jako věc, která má sloužit lidem.. zní to možná pateticky, ale sorry, proč ty činžáky ve městech máme, žejo...

    HAMSTER: hele, po revoluci dostaly ty baráky především novou omítku a na zbytek často majitel ani nesáhnul.. já nechci obhajovat způsob, jakým se to dělalo před 89', jen mě fascinuje, ta vaše naivní představa, jak to funguje nyní.. pražský vinohrady, odkud mám dlouholetou zkušenost je toho krásným příkladem.

    Víte kolik je v Praze prázdných bytů a prostorů, které jsou nevyužitý?

    Jo a za 130m 8k, to seš asi z marsu... za regulovanej nájem v Praze 2 90m2 je s poplatkama zpravidla kolem 13 - 15 tisíc, podle toho, kolik lidí v tom žije a jakou mají spotřebu...

    S tou chudobou to zas tak složitý není. Stačí se o to trochu zajímat.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Baráků se sítěma je už jen minimum, což považuju za úspěch vzhledem k tomu, že deregulace skončila teprve nedávno. Škody napáchané bolševiky za 40 let se podařilo opravit dřív, než jsem si myslel, že je reálný.

    Chci vědět, kterej dům byl za komančů "zcela vpořádku", protože se bavíme o dobách, kdy se na ty budovy ani nešáhlo, dokud nebyl skutečnej průser.

    S chudobou je to složitější a není to předmětem téhle diskuse. O tom si může promluvit jinde. To, co jsem napsal, je samozřejmě velmi zjednodušené a má to svá úskalí. Taky vím, že bezdomovce máme (ačkoli jsem s nima opravdu nepřišel do styku jinak, než že jsem jim koupil cheeseburger), nicméně tohle nevyřešíme tak, že vezmeme majetek bohatejm a rozdáme ho chudejm, který ho prožerou - on totiž ten majetek tímto způsobem rychle dojde a co pak?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: ????

    promiň, ale tim druhym postem si právě dokázal, že seš zcela, ale úplně mimo. Nevím, zda má cenu diskutovat s člověkem, který popírá existenci chudoby a říká věci, že nikdo nemůže být bezdomovcem, pokud o bydlení stojí.

    Doporučuju si zajít do nějaké organizace, kde s bezdomovci pracují, aby ti dali základní nášup informací, protože tohle je fakt skoro k pláči, co si napsal... Je evidentní, že o sociální problematiku si ve svym životě ani nezakopnul. Jseš v podstatě šťastnej člověk.

    Jinak baráky se sítěma jsou i dnes a to přesto, že mají majitele.. sám jsem v rozpadávajícím domě s italskym spekulantem žil na pražských vinohradech přes 20 let - za komoušů byl ten dům zcela v pořádku a bylo o něj postaráno. Vím na co narážíš, ale není to absolutní.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Chudoba v Londýně? :-))) Já mám trochu dojem, že žijem v jiným světě. V Londýně se vymkly kontrole zločinný gangy, není tam hladomor nebo chudoba, že by lidi neměli na jídlo a šli krást. Upřímně - kdybych měl opravdu hlad, asi půjdu krást na Oxford street drahý televize, z toho se fakt najím... Holt tam při nějaký potyčce sejmuli nějakýho gaunera a tihle hajzlíci to vzali jako záminku. Totéž už se odehrálo v Janově, Paříži a dalších městech (tuším i v L.A.) a s chudobou to nesouvisí, souvisí to s kriminalitou ve velkých městech, což je opravdu vážnej problém.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Tak to se právě prokázalo, že nefunguje, ty baráky padaly lidem na hlavu. Já nevím, jestli si to pamatuješ, na stovkách domů v Praze byly natažený sítě, aby odpadávající kusy říms nezranily lidi na chodníku.

    SPIPI: 1.) Nikdo v ČR nemůže být bezdomovcem, pokud o bydlení opravdu stojí.
    2.) Chudoba u nás fakt není. Chudoba vypadá jinak. Dokonce ani za minulýho režimu tady nebyla skutečná chudoba.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: nikdo netvrdí, že je to příklad hoden k následování..

    k chudobě bude ale muset začít civilizace přistupovat trochu jinak, než jenom "tržně"... podívej se třeba na Londýn .)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: znám, fungovalo to například za minulého režimu...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: A znáš nějaký systém, ve kterým to funguje?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: netvrdím, že v našem prostředí je to v tuto chvíli nutnost. Dokážu si ale představit, že v budoucnu se k tomu opět přistoupí...

    HAMSTER: jo, v tom máš určitě pravdu.. za současného systému, kterej tady je, by to asi nebylo úplně efektivní řešení.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Ceny jsou dány trhem a nákladama. Pokud je chceš regulovat, musíš to dotovat, jinak to nefunguje (nikdo na sebe nevezme odpovědnost za nemovitost a náklady na údržbu dobrovolně a bez nároku na honorář). A pokud to chceš dotovat, musíš ty prachy někde sehnat. Takže ve výsledku nájemník ty peníze tak jako tak zaplatí, akorát ne přímo, ale nepřímo na daních, což ho ve výsledku vyjde dráž, protože se na to nabalí náklady na všechnu tu administrativu s tím spojenou a nějaká část se prostě ztratí, protože ve státním sektoru se vždycky část ztratí. Takže populistická líbivá myšlenka, než se nad tím ovšem člověk zamyslí...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: nájmy a ceny nemovitostí jdou regulovat státem... stejně jako cokoli jinýho.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Teď na ČT2 byl rozhovor s Evou Jiřičnou a některý věci celkem zajmavý - např. krovy v kostele sv. Anny (nepochopitelný spor s památkáři) nebo myšlenka, co by se stalo, kdyby někdo chtěl postavit ruské kolo v centru Prahy, jako je tomu v Londýně... :-)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    podobnou demošku bych chtěla zažít v Praze - byla by to demoška proti vysokým cenám nemovitostí - u nás si ale radši každej veme hypotéku a drží hubu a pak se diví když přídou exekutoři
    Proti vysokým nájmům protestovalo 350 tisíc Izraelců  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/241108-proti-vysokym-najmum-protestovalo-350-tisic-izraelcu.html?ref=boxE
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Vedeli jste, ze kdyz vam za oknem vyroste mrakodrap a neni vam z toho dobre, tak tyto pocity muzou vychazet z vasi osobni frustrace? Regionalni a politicky geograf K. Materna se vratil k nekterym argumentum, ktere zaznely pri posuzovani EIA.Take delal minianketu mezi obyvateli;rada z nich nevedela,ze se tato stavba chysta.

    Crystal Prague – budova jako žádná jiná
    Praguewatch - Praha pod lupou
    http://praguewatch.cz/reports/view/280
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    jedna starší:
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: už by se hajzl moh vrátit ke křeslu zubařskému zas pro změhu... ale asi byl blbej zubař, jinak nevim proč šel do politiky...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: no co to tak zběžně sleduju, tak s Besserem se místo ministra pro kulturu poněkud otřásá.. Je ale neskutečný, že to trvá tak dlouho. Až teď jeho koaliční a straničtí soudruzi mluví o nekompetenci ve věci přístupu k onomu domu na Václaváku, gotickým sklepům na Národce nebo spojení ND a SO, kde už kvůli tomu proběhlo několik demonstrací.. až grotestkní :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Územní plán Prahy: Podívejte se, kde chtějí stavět developeři | zpravy.ihned.cz - Česko
    http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52464540-uzemni-plan-prahy-podivejte-se-kde-budou-stavet-developeri
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: to nevypadá špatně .)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: mno, dokážu si představit, že ve městě, jako je N,Y může být spor s developery ještě větším oříškem, než v Praze či jiných českých městech..

    jinak na mě na FB vyskočilo toto:
    Usnesení Výboru pro kulturu Senátu Parlamentu ČR, 3. 8. 2011
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.247474608607070.64509.170987456255786&type=1
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: na té železnici jsem se byla podívat, vypadá to fakt zajímavě, ale jinak se v okolí gentrifikuje o stošest a tam kde dřív newyorská chudina chodila na pivo teď mají obchody Gucci a tak dále... marně jsem se snažila uploadnout fotky, nějak mi to nejde...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam