• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    A jake majetkoveA ja vztahy mam na mysli? No areal lazni nepatri Mattonce, ale nejaky jiny firme, se kterou mela Mattonka nejaky smlouvy, nicmene tahle firma ted hraje mrtvyho brouka a bez jeji spoluprace se s tim legalne neda vubec nic delat (jediny povoleny jsou zasahy v pripade, ze by budovy ohrozovaly sve okoli - pak obec smi budovy nalezite (ale pouze v nezbytne nutnem rozsahu) zajistit, tj. dat tam nejaky site, podpery, vystojkovat stropy, ale nic vic. To vse samozrejme na naklady majitele..).
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Jaky konkretni povinnosti mas na mysli? (A prosil bych neco, co je skutecne uzakoneno a tim padem vymahatelneho, ne moralni zasady, protoze na to se ti ve sporu kazdej vykasle)
    A taky by me zajimalo, jakym zpusobem bys to resil, slohovy cviceni o tuzbach lidu jsi napsal hezky, ale konkretni reseni v tom nevidim. Stat na opravu takovyho komplexu nema prostredky a nema pro nej ani vhodne vyuziti (pokud to maji byt stale lazne), tech 14.000 lidi do toho taky investovat nebude. Ja bych reseni videl (jak okamzity pro tuhle konkretni zalezitost, tak szstemovy), co ty?

    Ja jsem taky pro, aby se to dalo do poradku. A umim si predstavit, ze v pripade cennych budov bude povinnost dohlizet na dobry stav uzakonena, jako je tomu napriklad v Italii. U nas se do toho urady dostavaj az v pripade, kdy chces neco prestavet, ale dokud na ten barak nesahas, nikdo nic nezmuze...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    jaké majetkové vztahy máš na mysli? ty nemovitosti přeci mají své majitele a ty mají své povinnosti, který neplní!

    A krom toho jsme zase u toho. Ve chvíli, kdy majitel nedokáže hospodařit se svým majetkem anebo ho má jako spekulaci, tedy čeká, až "to" spadne a to zvlášť v případě nějaké cenné budovy, která má prostě objektivní hodnotu, což tyhle lázně bez pochyby mají (i proto se ty petice dělají - našlo se 14 tisíc lidí (to je na petici tohoto charakteru sakra hodně), kterým se prostě chátrání nelíbí a jsou pro zachování - to je projev demokracie milej Hamstře, ale to ti nic neříká), má prostě právo stát zasáhnout. Soukromý majetek není žádný fetiš a nějaké nedotknutelné právo. Pokud něco vlastníš, máš i nějaký povinnosti. Pokud máš nějaké povinnosti, máš je plnit. Pokud to neděláš, má se to řešit. Je to stejný, jako když necháš hnít svoje huculský koně ve chlívě, až jim hnijou kopyta. Je to tvůj soukromý majetek, no a co? Přijde veterinární správa, ochránci zvířat a nazdar. Koně ti seberou a ještě můžeš jít bručet. S památkama by to mělo být stejný. Tyhle kecy o soukromym majetku a shánění investorů si nech pro nějaký forum bankéřů a finačních potentátů. Shánět investory má v první řadě majitel toho baráku a nikdo jinej. Nebo to za něj má zařídit třeba město, pěkně mu zaplatit opravu, celou rekonstrukci a pak říct "tak tady to máte pane a hlavně se o to pěkně starejte a když ne, nevadí, zase vám to opravíme z daní." To asi trochu postrádá logiku ne?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    A jeste dovetek: pokud by vysel plan zdejsich bolseviku a zacalo se s vyvlastnovanim, lazne by teda pripadly nejakymu pamatkovymu ustavu - co by z nich bylo? Muzeum? Navstevnici by s pruvodcem chodili po naucnych trasach? Protoze pamatkovy ustavy to nemuzou za statni penize opravit a pak predat soukromnikovi a ze by tam sami provozovaly uspesne lazne, to asi tezko, ze? Na to nemaj kvalifikaci a ani to nemaj v popisu prace...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    A petice je sice vyborna vec, ale takle se problemy resit nedaji. Petice totiz neresi nic, jen ma prinutit nekoho jinyho, aby to resil. Funguje to u zakonu a jako upozorneni volenych zastupcu na "nazor lidu", ale u soukromeho majetku je petice na nic. A nazory, ze nekterej soukromej majetek vlastne patri vsem, protoze se vsem libi - lol.... Takze bejt ja "bojovnikem za zachranu lazni", zacnu shanet investory, povedu jednani s majiteli a s pamatkovejma institucema a budu se snazit aktivne o zachranu tech budov. Napsat petici a chtit, aby s tim nekdo neco udelal, je ucinne umerne vynalozene praci, tj. prakticky vubec.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    U Kyselky je potreba vyresit majetkovy vztahy, potom jsou Karlovarsky mineralni vody (nebo jak se ta firma jmenuje) ochotny do toho jit. Pro nektery budovy uz je dneska pozde a pujdou dolu, ale cast se jeste zachranit da. Ale neni mozny provadet jakykoli stavebni upravy (byt pro tu budovu zachranny) na cizim majetku.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI:
    MIKATCHOU: A postavit ten dům tam bylo v pořádku? To jistě taky narušilo celek, ne? Takže tím zbouráním jen vracíme to místo do původního stavu, lid by měl provolávat slávu... :-)

    Nic, neberte mě vážně, sem unavenej...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: souhlasím, že to není v zájmu společnosti, respektive ne té, ve které bych chtěl žít (a ty asi též ne). Ano, dělá to v zájmu kumulace vlastního (finančního) zisku. Žel obávám se, že onen dům právě vnímán jako součást nějakého celku obecně není. Je vnímán jako soukromý majetek, jako jedno políčko na katastrální mapě, se kterým je možno cokoli, co ti tvé možnosti dovolí. A to může být problém.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: zbourat vlastní dům, který ovšem je součástí nějakého celku, a ten celek patří všem lidem, sorry ale to co dělá neni v zájmu společnosti, to co dělá je v zájmu jeho vlastní akumulace kapitálu, tudíž s tím nemohu souhlasit a domnívám se, že zde je vyvlastnění zcela na místě...

    na promítání jsem bohužel nebyla, jsem ted na studijnim pobytu v USA a sleduji smrtelný úpadek zdejších měst
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LAMIA: už je hotovej ten film? je někde online?
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Centrum Prahy - turistické ghetto? — Kultura — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/135687-centrum-prahy-turisticke-ghetto/
    bohužel tam není tečka o policajtech a že jsme to nemohli dokoukat:(
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Pravidla jsou celkem jasná, jen se prostě nedodržují...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    jo takhle.. no já mám právě za to, že ty pravidla právě moc jasný nejsou, jsou naopak vágní a nedokonalá, tudíž dochází k tomu, k čemu dochází..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Pravidla jsou popsaný ve sbírce zákonů a dokud se tam nezmění, tak prostě platí. Mě se taky některý předpisy nelíbí, ale dodržovat se to prostě musí.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    tak myslím, že na tomhle se bez pochyb shodneme. jenže každý by ty pravidla chtěl asi trochu jinak, žejo..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Hamster jen chce, aby platily jasný pravidla a ty aby se dodržovaly (na obou stranách), nic víc. A vyvlastňování má taky jasný pravidla. To je důležitý, jinak se prostě nehneme z místa, vždycky se najde někdo, kdo bude mít námitky, protože se mu to zrovna nehodí...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    No, ono takovýhle přirovnání asi úplně nesedí. Ten člověk nechce prostřednictvím zbourání toho baráku zničit majetek někoho jinýho nebo ohrozit něčí život. On to chce jenom zbourat, zbourat vlastní dům, který si koupil nejspíš už s takovým cílem.

    Problém je, že ten barák není, pokud vím, ničím chráněný (kdyžtak mě opravte). Nachází se "jen" v památkové zóně. Objektivně prostě nemá takovou hodnotu (o tom jsme tady už diskutovali) a jeho zbourání je "pouze" kontroverzní. Přičemž se na tom neshoduje ani odborná společnost. Pro mě je jeho zbourání nabubřelej hnus, ale třeba Hamster už si mne ruce, že bude mít na Václaváku konečně něco moderního :)

    Pokud by šlo třeba o Palác Koruna nebo dům ČKD na Můstku a jeho majitel by se ho rozhodl zbourat, tak věřím, že by veřejnost "vyvlastnění" skandovala na náměstí dost nahlas a nikdo by s tím neměl problém.

    Jinak jaký bylo včera to promítání? Původně jsem měl v plánu přijít se podívat, ale nakonec mě zklátil nějakej bacil, kterej by mi v kombinaci s tim sychravym večernim počasim asi neudělal nejlíp :-/

    --

    mj. děkuji ID Greatdrake, který moji logickou větu o vyvlastňování nejspíš nepochopil a proto ji považuje za perlu a přepsal ji tak do auditka 10.000 perel Nyxu. Teď nevím, co je větší perlou :))
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: To dost kulhá, ne?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: no to bylo super, ale když už se jednou ty domy těmhle gaunerum prodaly, tak by se jim taky měly sebrat - to máš jako když dáš člověku zapalovač a pak až zjistíš, že ti tim zapalovačem chce zapálit auto - taky mu ho pudeš sebrat, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam