• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: To tu zkoušel naposled architekt Kaplický a stálo ho to život... Pražané nic unikátního nechtěj, chtěj bejt co nejvíc průměrný, všechno nový je děsí. Vždyť ze strachu ze změny je na Sv. Vítu dodnes dočasná helmice hlavní věže, protože ji sundat a dostavět věž podle původního plánu by bylo příliš odvážé a změnilo by to panorama. Protestovalo se i proti dostavění hlavní lodě, protestovalo se proti skleníku na Hradě, protestovalo se proti dostavbě vybombardovanýho Staromáku, protestovalo se proti kupolím na pražkých barokních kostelích, dneska se protestuje kvůli domu na Václaváku, kvůli Pankráci etc.

    Krom toho mi připadá notně pitomý stavět něco jen proto, aby se na to jezdili dívat turisti a mohli si koupit tričko s obrázkem. Stavby maj bejt především funkční a když se povede je zároveň vytvořit tak, že budou lákat turisty, jen dobře.
    MASO
    MASO --- ---
    PATISLAV: Myslíš, že se na ni v době, kdy se stavěla, jezdily dívat zástupy turistů? :)))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MASO: ad Eiffelovka - ale jo, pojďme klidně v Praze postavit něco unikátního, na co se budou jezdit dívat lidi z celýho světa. Obávám se ale, že fádní, ničím nevybočující mrakodrap to asi nebude.
    MASO
    MASO --- ---
    MIKATCHOU: Ještě k tý Paříži.
    Je fakt, že je paříž placatá, takže nemá tolik výhledů jako Praha, ale jestli má nějakou dominantu, tak je to La Defense. Jako osa champs elysees je něco o čem se učí s nadsázkou na první hodině urbanismu každý školy architektury.
    A možná teda eiffelovka. Tu předpokládám pokládáš jako velkou krásu, ale v tý době proti ní lidi jako ty organizovali masový demonstrace.
    Jinak velkej souhlas s tou zubatostí viz HAMSTER: ty co tam jsou se určitě zbourat nedaj a jediný řešení jak to vaše chráněný panorama zachránit podle mně je to scelit do nějaký kompaktní hmoty.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    A jenom aby bylo jasno, jaký je postoj veřejnosti k demolici:
    [ ESTEN @ ANKETY nad kterymi se smi slintat ]
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: K tomuhle mě napadá, že podobná situace bude zřejmě aktuální u většiny developerů. Nezbývá než fandit tomu, že stagnace v poptávce po kancelářských i bytových prostorách ještě nějakou dobu potrvá a tyhle firmy buď zkrachují anebo se přeorientují na jiný typ výstavby. Druhá fáze krize (a tentokrát určitě ostřejší) je už zřejmě za dveřmi, tak uvidíme. :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: máme možná společné krátkodobé cíle, ale východiska i dlouhodobé cíle, obávám se, ne. Z toho, co jsem od tebe na internetu četl, jsem došel k závěru, že ideologicky jsme na úplně opačné straně spektra. Což samožřejmě vůbec neznamená, že nás oba nemohou štvát nepravosti a zločinné jednání.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PATISLAV: co je špatného na souhlasení s něčim, co ti připadá správný? Nechápu proč bych se měla jezdit něco učit do Moskvy - to jak se zde vyjadřuju a projevuju není výsledek žádnýho komančství, ale přesně těch hodnot které popisuješ ve svém posledním příspěvku - důvod proč jsem občas tak radikální je právě ten že už mam plný zuby těch, co tenhle svět ničí, a i těch, který s tim nic nedělaj a furt jen brebentí něco o návratu komunismu...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: Ne není to v pohodě, protože ve státě, kde peníze vyhrávají nad kulturníma hodnotama, žít nechci. Ty si to možná neuvědomuješ, ale ty a tobě podobní si pod sebou slušně řežete větev, protože až lidem dojde trpělivost a začnou se zase někteří "do Moskvy jezdit učit, jak vám zakroutit krkem", tak normální lidi, kteří by se do nějakého sporu nikdy sami neodvázili, jim budou fandit. Ohleduplnost a úcta jsou pojmy, které někteří podnikatelé snad nikdy neslyšeli, ale lidé jsou opravdu velmi citliví na neetické chování podnikatelů (či spíše podnikavců, abych slušné podnikatele neurážel) a státní správy. A až se lidé rozhoupou k nějaké akci, bude se spousta arogantních floutků strašně divit, co dělali špatně.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Dokud si můžeš vybrat, s kým budeš souhlasit, tak je to v pohodě, ne? :-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: lidi jako ty způsobujou, že lidi jako já musí souhlasit s komoušema jako je Mikatchou, a za to tě nemám rád.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: dobrý, nemá to smysl, jdá radši dělat něco smysluplného
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Jaký ničení, kde na to chodíš?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    obě dvě to jsou středověká města, to že je jedno hlavní a o něco větší neznamená, že může být zaplevelený odpornýma barákama
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: ježiš já se ptam, co Prahu činí jinou z hlediska spekulativního městského rozvoje - v čem je ospravedlnitelnější ničení Prahy oproti ničení Florencie?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Florencie je mrňavá, asi 5x menší, než Praha, to město funguje úplně jinak, nedělej ze mě pitomce, vždyť to máš vystudovaný.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: tak to si ze mě děláš prdel - v čem je proboha Praha míň významná než Florencie? tim, že tam nežil Michelangelo?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    pardon, nějak mi dnes vynechávaj písmenka...

    btw, já jsem momentálně v USA, jsem tu na skoro půl roku a netušíte nikdo jak mi chybí projít se středověkou uličkou... to tu prostě neni, je to hnus fialovej, bez auta je člověk uplně v hajzlu, všechno je daleko, protože každej obchod před sebou musí mít parkoviště pro aspon 50 aut, takže než člověk dojde od obchodu k obchodu.... sodoma!!!
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Ne, samozřejmě že ne. A oba víme proč, Florencie a Praha jsou dost rozdílný města...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: a obstavěl bys to dokola renesančníma mrakodrapam - nejmíň padesátiposchoďákama
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Zatím se emigrovat nechystám, protože věřím, že znova už tuhle zemi neovládnete. A když, tak bych si určitě vybral jiný místo, nejlépe asi tohle:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam