• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    no koukám že tu ma každej plno zkušeností s neziskovým sektorem... jako jasně, jsou i podivné neziskovky, zvláště ty, které byly založeny přímo těmi, za jejichž zájmy pak kopou, takové případy existujou.
    Ale Praguewatch a Automat mezi ně rozhodně nepatří. Makáme v podstatě z nadšení pro věc a něco málo nám občas někdo přihodí na grantech. Vesměs se jedná o granty který maj nějakým způsobem zlepšit naší demokracii, politické prostředí, atp. jako třeba OSF.
    Hamsteře - nenapadlo tě náhodou, když tu meleš ty kydy o tom, kdo mě asi platí, když si tak cestuju, že třeba mam i jiné aktivity než jen Praguewatch? že třeba jako doktorandka pobírám nějaké stýpko, že třeba občas jednu z nějakého grantu, a že kromě toho taky mám svou vlastní živnost která mě živí? to je překvápko, viď?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    YBUKO: Takovi ti radovi clenove urcite a verim, ze jsou i poctiva sdruzeni, ktera nesleduji zadne postranni cile, jen bych byl opatrny v generalizovani...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: to ses naučil od Klause? :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    JINDRICH: Jak jsi prisel na to, ze zrovna tyhle samozvany organizace, u kterejch vubec neni jasny, z jakych penez zijou, nejsou financne vazany na nejakou developerskou skupinu? Nikdy te nenapadlo, proc se napriklad v kauze NNŽ kope jen do Sekyry, kdyz v tom arealu maji sve plany dva velci hraci? Nikdy te nenapadlo, ze takova kampan proti jedne firme muze vyrazne posilit pozice jine konkurencni firmy?
    Bacha na to, at nekomu nenaletis, ty organizace si jen rikaj "neziskove", ale kdyby skutecne neziskove byly, nemohla by MIKATCHOU litat po svete a rozdavat tam svoje komancsky rozumy..
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    HAMSTER: jak to bylo nominované by mě přesně zajímalo... protože krom prague watch automatu apod. který jsou transparentní co se týká vývoje města a vztahu k developerskejm investicím je tam větší část arhitektů u kterých člověk neví na čem vlastně je, případně který z developerů je v současnosti zaměstnává.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: A jakým způsobem to bylo nominované?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MARWIN: tak tam si zajeď, uvidíš město plné života a spontánní kreativity, i když bohužel i tam se teď smráká a developeři útočí na tamní městskou diverzitu...
    myslela jsem to spíš v nadsázce, na Berlínu je super hlavně ta diverzita, která u nás chybí, jinak my máme spoustu jiných předností které Berlín nemá, ale málo si jich vážíme
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    JINDRICH: jsem tam jako zástupce Praguewatch, údajně chtěli ženu aby se to gendrově vyrovnalo
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Proč zrovna Berlín?
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    MIKATCHOU: prvni co jsem si predstavil: :)

    (jelikoz v berlne jsem v zivote nebyl)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    MIKATCHOU: jakym zpusobem to bylo nominované?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    uděláme z Prahy druhej Berlín ))
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    haha, tak jsem v MOZDu:
    Rozvoj Prahy bude hlídat skupina odborníků. Mezi nimi i filozof či kněz - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/rozvoj-prahy-bude-hlidat-skupina-odborniku-fky-/praha-zpravy.aspx?c=A120412_1762787_praha-zpravy_sfo
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    HAMSTER: omg jdi s tema svejma klobasama uz nekam..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    YBUKO: Ano, až na jeden malý drobný detail - tohle je náměstí! Václavák není náměstí (jen se tak jmenuje, ale náměstí to fakt není, stejně jako Karlák je park a ne náměstí). Udělat z Václaváku nějakou nudloidní formu náměstí by jistě při troše snahy šlo, ale jednak to nebude moc fungovat a druhak - Václavák je přeci dost specifický pražský místo, jaktože najednou nikomu nevadí, že se má zcela změnit jeho charakter?? (kuriozně to působí obzvlášť v souvislosti s články o Kauflandu někde na pláních Vypichu, kde se píše, jak Praha 6 mění svou tvář...) Když bych chtěl na Kampě místo parku postavit letiště, vyhnal bych do ulic půlku Prahy. A tady se má rušit nejslavnější pražskej bulvár a má se přeměnit v naprosto obyčejnej tuctovej parčík a lidi to ještě oslavujou jako vítězství.
    Já chápu, že pěší zóny a parky jsou teď v módě, že jsou politicky korektní a že si nikdo netroufne protestovat proti parku. Taky chápu, že je zeleň potřeba a sázel bych stromy do všech ulic, kam se vejdou. Totéž parky, parky jsou nutný a skvělý, ale zas co je moc, to je moc, ne?

    Já jen chci, aby tady Václavák zůstal i pro další generace, aby až se mě děti budou jednou ptát, proč se říká "lidí jak na Václaváku", tak abych jim nemusel vysvětlovat, že tady, jak jsou dnesky ty domy a ten parčík, bejvalo nejrušnější centrum Prahy, tady to žilo, sem na roh sem chodíval na klobásu etc. Je na tom něco špatnýho?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: No já ještě pořád doufám, že z toho bude teda aspoň park nebo pouhá pěší zóna, další level už pak je vytvořit uprostřed další blok budov a tím to definitivně smazat z mapy. Názor, že "zeleně není nikdy dost a pěších zón taky ne" nesdílím a klidně mě za to ukamenujte - já prostě nemám dojem, že jen protože je zeleň politicky korektní, je možný ji umístit kamkoli a v jakémkoli množství. Všechny úpravy veřejných prostor ve vnitřní Praze by se měly podle mě provádět na základě hlubší úvahy než je "vyženem smradlavý auto vrazíme tam voňavou kytku"...

    Vizualizace zatím moc nejsou, jsou nějaký nápady jak tam znovu zavádět tramvaje, ale zatím není žádný skutečný řešení (odklonění magistrály za Muzeum je problém, zahloubení magistrály je ještě větší problém, dole na ty pěší zóny už znova nikdo tramvaje cpát nechce - takže kam by ty tramvaje vlastně jezdily nikdo pořádně netuší)

    P.S. A buřtostánky by mě moc mrzely, ty k Václaváku patří snad odjakživa, nechápu, proč je proti nim najednou taková kampaň, komu zas tak strašně vadí? KFC?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    To vidíš moc černobíle.. zeleně není nikdy dost a pěších zón taky ne. Zmrvit se to dá vždycky, o tom žádná. Zatím jsem ale žádnou konkrétní vizualizaci neviděl, abych měl mít reálnou obavu o "zrušení Václaváku" jako bulváru. Že z toho bude park nebo pouhá pěší zóna? O tom silně pochybuju.. jsem v klidu. Zmizej maximálně klobásy.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Přijde na to, auta jako takový nutný nejsou, nicméně co s tím prostorem, kde doteď byly auta bude? Pokud tam bude zeleň, bude z toho park a park opravdu není bulvár. A pokud tam bude širokánská pěší zóna, bude to hnusný...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    a bulvár jenom tehdy, když tam budou moct jezdit a parkovat volně auta?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Václavské náměstí není z hlediska urbanismu nebo architektury náměstí, ale bulvár. To je prostě fakt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam