• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORKosy - kosení - kosišťata - naklepávání - babky - senoseč
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Dark Ecology | Paul Kingsnorth | Orion Magazine
    http://www.orionmagazine.org/index.php/articles/article/7277
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    VSOUKOLOHLOR: =)..Já si ho zase představoval tady na Podlesí, Pouštích, nebo Urbánkově palouku, jak stojí na kraji, na posledním kousku pevné půdy a snaží se doseknout, co nejdál..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HONZISSH: Bych ho vzal na Brouskův mlýn, tam by se panečku naučil správnému postoji.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HONZISSH: Tak to je gól. Ale typické. Hlavně že taiči.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HONZISSH: :-DDD
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    VSOUKOLOHLOR: No, tady nám vysvětloval, jak se naklepává (jako bychom byli tupci, kteří to nikdy nedělali) a nešel zastavit, dokud nám to celé nevysvětlil a pak nám začal vysvětlovat úplné základy a na to už polovina kolegů neměla nervy a odešla (jsme 4). Já si to vyposlechl do konce (děs!!!) a pak jsem se ho zeptal, jak by kosil v bažině a na to mi odpověděl, že by si našel nějaké místo, kde by mohl v klidu stát a udržovat ten "jediný správný postoj"..=)
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    BLANITCHKA: No, my křoviňák používáme také často, ale občas to hold nejde (ne, že by to bylo nemožné, ale proto, že určité lokality máme ve smlouvách napsaná, jako "ručně kosené")..=)..
    No, na korzech by asi bylo kontraproduktivní, kdyby se tak chovali.. A je pravda, že když to člověk zkouší sám a bez nějaké "instruktáže", tak na to většinou nemá nervy a odradí ho to.. I když já bych za to peníze nedal. Já, jako pražské dítko, si řekl dědovi, aby mě to naučil. Ale děda nebyl jediný člověk v okolí a většinou, když člověk přijde za někým starším a slušně ho požádá, tak mu to přeochotně vysvětlí..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HONZISSH: To mi připomíná, že prý když přijel Peter Vido do Valašských Klobouků, taky tam prý pohořel, a to tam přitom tráva je (obecně) docela pěkná. :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    HONZISSH: třtina ve svahu.... to beru křoviňákem. :))))

Já je nijak neobhajuju, za sebe pouze rikam, ze pro nekoho, kdo k tomu ani nepřičuch to určitě nebyly vyhozenzý peníze. Na kurzu se arogantne nechovali. Eshop mi prijde taky fajn.

HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    BLANITCHKA: Jasně, že to hodně pomůže, ale když dokážeš perfektně kosit kvalitní kosou nějakou jednoduchou trávu (například skřípinu) na rovince, tak to ještě neznamená, že ti půjde kosit třtina na svahu. Jo, kurzy pro začátečníky můžou mít dobré, ale z lokalit, které oni sečou se POŘÁDNĚ kosit nenaučíš. Ty kurzy jsou dělané tak, aby si člověk po absolvování řekl, že už mu to jde, ale když pak dorazí na nějaké složitěji přístupné/kositelné místo, bývá většinou dost zoufalý (viz letošní návštěva brontosaurů u nás). Ale možná jim křivdím (i když ty jejich lokality znám), protože se chovali hrozně arogantně a poučovali nás, kteří to děláme celou (každou) sezónu. A to poměrně nelogicky. Nebo si spíš nedokázali představit, co kosíme..
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    HONZISSH:
    VSOUKOLOHLOR:

nestíhám kosit tak často jak bych si přála- mám pozemek cca hektar. Některé kusy louky jsou letos sečený pouze 1x a teď je to teda celkem dost očistec , jak je to podrostlý.. už mi to skoro nejde. Nesouhlasim tedy s tím, že je lepsi ucit se na blbym terenu a s blbou kosou..

Kurz kosenime snadno byl pro zacatecniky fajn, ale prijde mi, že je potřeba nejvíc praxe a dovbry serizeni kosy.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Já je znám z Chaloupek a přišly mi děsně arogantní. Ale to je jen můj názor. Kosy mají každopádně super..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HONZISSH: Moje řeč. I když zase na kurzu kosímesnadno jsem nebyl, takže bych nechtěl soudit.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    BLANITCHKA: Já vím, že asi budu dosti kritizován, ale "Kosíme snadno" mi nepřijde, jako ideální škola kosení. Dobrá kosa, lehká tráva a ideální terén není nic, na čem by se člověk pořádně naučil. Podle mě, se člověk nejlépe naučí ve špatném terénu a když si jeden den vezme špatnou kosu a druhý den dobrou, tak už stejnou chybu víckrát neudělá. Navíc si myslím, že po dnu práce se špatnou kosou se člověk naučí víc, než za týden s dobrou (pokud tedy i s tou špatnou seká nakrátko - je to šílená pakárna, ale dokonalá škola).
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    hmmmm.. tak po roce testování kosení, absolvování kuru na kosíme snadno jsem se od svého táty, který v mládí kosil šumavské louky dozvěděla, že celou dobu dělám s "podraženou kosou". Najednou to jde o 100 procent lip. dávám si jeste tak rok, maximalne dva a budu umet louku posekat napoprvy jako Paja.....

dobra zprava je, ze mam radost z kazdyho pokroku, jenom sousedi vesničani na mě koukaji jak na ukaz ze skanzenu a nabizi mi, ze mi louku posekaji bubnovou sekackou :)

VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Video — Folklorika — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1102732990-folklorika/305296361270005/video/

cca od 25:30
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Jů to jsme byli my..=).. A to nám o našem zvěčnění na internetu nikdo neřekl..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Dobrovolníci na Jihlavsku kosí louku se vzácnými orchidejemi - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-na-jihlavsku-kosi-louku-se-vzacnymi-orchidejemi
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    Letní kosení na Vysočině..

Letní Kosení 2012 | ČSOP Kněžice
    http://www.csopknezice.cz/2-aktuality/letni-koseni-2012.html

Omlouvám se, že jsem to sem dal až teď..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Folklorní magazín — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10096307226-folklorni-magazin/

Rerportáž z Lipovské kosy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam