• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    pokusím se odpovědět podle sebe,,určitě se ke mě někdo přidá,,tak bude názorů více :-)

1.) Ano,,hlavní "akce" bude na Tobě a právě v tom vidím to kouzlo.Tělo je geniální a jendá instinktivně.Sama sem byla překvapená z toho,,jak si to samo všecko řídí.Neni potřeba,,aby ti někdo říkal,,co máš dělat.
    A pokud bude š v nějaké nejistotě během porodu,,rozhodně tě v tom asistentka nenechá plácat.To určitě ne!!!! Z mé zkušenosti a ze zkušenosti dalších domorodiček (se kterýma jsem mluvila) se asistentka naladí na "tvou vlnu" a rozpozná,co v daný okamžik potřebuješ (což podle mě v porodnici od lékaře čekat nemůžeš) Když budeš potřebovat ticho,,bude asistentka tiše a nechá ti tvuj prostor,,občas pohladí,když budeš chtít mluvit,ptát se,,odpoví,,nabídne úlevové polohy,poskytne masáž,,pokud ti to pomůže.Zvládnout to musíš sama v tom smyslu,,že ti nepodá žádné tišící prostředky,žádné jiné léky,nepomůže porod uspíšit,,ani miminko vytlačit.To bude na Tobě a právě to je na domácím porodu tak krásné.Zjistíš,,že v sobě máš sílu,o které jsi ani nesnila :-)
    Co se týče partnera,,buď v klidu.Nemusí u Tebe přece sedět a sledovat,co se děje.Porod není nic drastického,,neni to jako krvavá scéna z filmu,,vše probíhá postupně,přirozeně,,žádný náhlý šok,křik a krev,,to je opravdu jen ve filmu.Nemá důvod omdlívat:-)
    Pokud budu mluvit o sobě,,tak já si přála u porodu klid,,chtěla jsem být sama,,u prvního porodu jsem si to zajistila instinktivně přesunem na záchod,,kde jsem mohla být sama a u druhého porodu jsem byla v koupelně a přítel seděl u stolu za dveřmi,,přišel až na poslední fázi,,kdy jsem se ho mohla držet a objímat a on respektoval moje přání nemluvit a pokud možno nedýchat,,aby mě nerušil :-D

2.) Pokud vím,,tak zákaz pa u domácích porodů je zatím jen v neschváleném návrhu.Nevím to jistě,,ale myslím,,že to zatím schváleno nebylo.

3.)Ano,,v porodnici můžeš být registrovaná,,nikomu tam nemusíš vykládat,,že uvažuješ o porodu doma,,do toho jim nic není.Porodní asistentku ohledně domácího porodu musíš mít domluvenou předem a chodit k ní do poradny.Neznám pa,,která by jela k porodu někomu,koho nezná.U koho nezná zdr.stav atd.
    Můžeš zkombinovat obojí,,pokud ještě nejsi rozhodnuta,kde chceš rodit.Návštěvy poradny v porodnici i asistentku a rozhodnout se ve chvíli,,kdy TO začne.
    Porodní asistentce platíš návštěvy poradny.Zhruba 200-250 Kč za návštěvu.Pokud by s tebou byla u domácího porodu,,samozřejmě jí pak po ukončení poporodní péče platíš za její služby,,což je v případě asistence u dom. porodu kolem 8.000

4.) Porodní asistentka v porodnici.Určitě záleží na tom,,zda je to externí pa,,nebo asistentka,,kterou dává k dispozici porodnice.
    Většinou externí pa,,duly v porodnicích viděj neradi.Nepatří do jejich týmu,,mají pocit,,že jim do toho kecá a myslim,,že ani nemá takovou pravomoc,,aby tam ten porod mohla vést.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Děkuji za odpovědi - pokud Vám to nevadí klidně bych položila dotaz sem veřejně odpovězte do pošty nebo taky sem jak Vám to vyhovuje;)

1) Od paní Štromerové jsem četla knihu "Možnost volby" a z ní mi vyplynulo, že pokud se rozhodnu porodit doma, tak se v podstatě rozhodnu porodit sama - porodní asistentka může přijet, ale hlavní akce je na mě. Máme z toho docela strach - pomůže asistentka když nebudu vědět, nebo bude jenom přihlížet jakse v tom plácám a pomůže jenom když bude problém... Partner totiž nevim jak porod dá - dost možná omdlí vedle v místnosti a co pak já sama;)

2) V nedělních Střepinách padlo něco o tom, že porod doma bude pro asistentku znamenat milionovou pokutu - pochopila jsem to dobře?

3) Chápu to dobře, že zůstanu registrovaná v porodnici a můžu se rozhodnout v podstatě v ten moment kdy začnu rodit zda pojedu do nemocnice, nebo zavolam asistentku? A platila bych ji v tom případě?

4) Co si myslíte o asistenci PA v porodnici - je to k něčemu, nebo bude ve stejné roli jako já (nesmíte nic musíte tohle)? Má tam nějaké slovo?

Děkuji
    LILY
    LILY --- ---
    SHIVA42: známá měla úplně to samé, všechno se prý dělo neuvěřitelně pomalu a taky to nakonec skončilo císařem.
    A já jsem to vlastně měla taky podobné. Začátek teda velmi rychlý (hned jsem byla otevřená a vypadalo to, že dítě během chvilky vyleze), pak přijela PA, porod se zastavil a po dalších třech hodinách, kdy se nic nedělo, se holt odjelo do porodnice. :)
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    SHIVA42: ano,,nepostupující porod je jednou z příčin k přesunu do porodnice.Většinou je to z důvodů psychické nepohody,,která porod zastavuje.
    Já to měla u prvního porodu podobně,,prvních 20 hodin od prasknutí vody nic moc kontrakce a taky to nevypadalo pro porod doma příznivě,,ale dcera se nakonec umoudřila,já vyrovnala a po 27 hodinách od prasknutí vody byla na světě.
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    ZUZIPA: kamaradka rodila doma...asi 24h se nic nedelo, mela porad kontrakce ale posun veskery zadny...pak ji muz ukecal, aby sli do nemocnice aspon se podivat co se deje. V nemocnici zustala jeste 5hod, protoze zakonite odmitala jakykoliv zasah, ale dite slo nakonec cisarem...nepostupujici porod, po 30h uz k tomu nakonec svolila.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SANDRI: aha, díky
    LILY
    LILY --- ---
    RACHEL: já taky žiju už pár let v domnění, že se tam oficiálně rodit nesmí.
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    pokud se nepletu,tak zavřený není,,jen tam neni možné rodit.Nabízí různé semináře,kurzy a další služby.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    já jsem nejšpí úplně mimo, ale měla jsem za to, že Porodní dům u čápa už je nějakej pátek zavřenej... ?
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    ZUZIPA: rodila jsem doma 2x, taky jsem k dispozici v poště :)
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    ZUZIPA: já rodila doma 2x,,2007 a 2011,,oboji s Ivanou,,když se budeš chtít na něco zeptat,,klíďo pošta
    LILY
    LILY --- ---
    ZUZIPA: já jsem rodila doma (částečně z podobných důvodů), akorát porod nakonec skončil v porodnici císařem. Každopádně všechno probíhalo v klidu, tak bych řekla, že pokud máš nemocnici 5 minut, tak moc není čeho se bát.
    Jinak kdybych byla opět těhotná, tak bych možná zase rodila doma (byť budu muset zvažovat možné riziko kvůli jizvě na děloze po císaši) a tentokrát bych si vybrala určitě Zuzanu Štromerovou, pokud by to bylo v Praze. Mám na ni jen ty nejlepší reference, narozdíl od PA, kterou jsem měla u prvního porodu.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Ahoj rodila některá z Vás doma?

Docela o tom uvažuji a co mě k tomu vede:
    1) Nesnášim nemocnice a mám několikanásobnou zkušenost, že pokud nejsi "kulich" (rozumněj nedáš úplatek/nemáš známého), tak je péče tragická a nikoho nezajímáš
    2) Chci přirozený porod a porodnice to už z principu jak to tam vypadá neumožňují, protože je to stojí moc času a práce
    3) Bydlím asi tak 5 minut od nemocnice (a v cestě není ani jeden semafor nebo jiné zdržení), takže kdyby byl problém, tak jsem tam stejně rychle jako kdyby mě převáželi z oddělení na oddělení...
    4) vlastní strava/sociální zařízení/klid domova - svého prostředí je pro mne hodně důležitý

Ale samozřejmě se toho bojím a lékař za zády dodává jakýsi (sic falešný), ale pocit jistoty.

Také přemýšlím o porodním domu u čápa http://www.pdcap.cz/ (mám ho asi 10 minut od baráku) - nemáte některá zkušenost s ním nebo s paní Zuzana Štromerová, BSc.?
    BONIE
    BONIE --- ---
    LILY: já jí to nezazlívám.. ona se už dlouho věnuje jen nemocem a ne zdraví.. proto má takový přístup.. já jí to ale všechno vysvětluju :) že porod nerovná se komplikace ale život :)
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: ach jo.. :( No nemá cenu to rozebírat. Chápu, když to lidi vymlouvají svým příbuzným, protože z toho mají strach (stejně jako jim vymlouvají třeba ježdění na motorce), ale zakázat rodit doma všem, to je jako...no nevím teď, k čemu to přirovnat, třeba jako zakázat lidem chodit ven na slunce a nutit je místo toho trávit čas v soláriu..
    BONIE
    BONIE --- ---
    LILY: no jako myslela to asi tak, že by se měly zakázat :) ona je cepovaná ze školy jinak a vlastní dítě ještě nemá, tak to vidí ze zdravotnického hlediska.. že doma nemáš prostě to co v nemocnici a neumí tam vidět ten jiný přínos... stejnou debatu jsme měly s mý porodním plánem, nošením apod.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Statistika úmrtnosti při domácích porodech
    http://www.zdn.cz/clanek/zdravotnicke-noviny/objektivni-data-o-mrtvych-detech-456330

Novější velmi poctivá a rozsáhlá studie ze země, kde systém kontinuální péče funguje a součástí zdravotné péče.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19720688
    Rešerše starších článků.
    http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=166&mode=thread&order=0

Porod bez dohledu zdravotníků a případné komplikace http://www.rodina.cz/clanek5000.htm
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: jakým způsobem by si to přála omezit a proč? To mě docela zajímá. Větší omezení podle mého znamená u domácích porodů větší rizika.
    BONIE
    BONIE --- ---
    LILY: moje segra je zdravotí sestra, tak jsem vedly debatu a tom, že by se porody doma měly nějak omezovat a ona s tím souhlasí, protože je zdravotník že, ale prý neviděla žádné statistiky, tak se třeba mýlí.. tak jsem chtěla nějaké najít..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam