• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ALDEMIK: no vida, dík, to jsem si ani nevšimla...
    LILY: jj, taky jsem se vídala s asistentkou se kterou jsme rodili dlouho a často před porodem.. dost jsem ocenila, že na mé otázky odpovídala bez znechucení, když jsem se ptala svého gynekologa na některé věci, tak mi bylo řečeno, že nemám tolik přemýšlet, ehm no..
    a dva dny před termínem mi bylo řečeno v porodnici: "tak co mamino, tak to vyvoláme, ne?"
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: přiznám se, že netuším ani to, jak zjistím hypoxii plodu v porodnici.
    Asistentku jsem měla u porodu právě z toho důvodu, aby měl porod pokud možno bezpěčný a hladký průběh. A narozdíl od personálu nemocnice jsem s ní předtím strávila mnoho hodin, tak jsme se už vcelku znaly.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    YEETKA: Zajímavý článek, na který je z toho odkaz (dávám ho sem zvlášť, aby to nezapadlo):
    Novorozenecká úmrtnost u nás není tak nízká, jak se Česko chlubí - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/novorozenecka-umrtnost-u-nas-neni-tak-nizka-jak-se-cesko-chlubi-psf-/domaci.aspx?c=A111216_204559_domaci_taj
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    CORNELA: no a ty se budeš věnovat porodnictví? nebo jak to máš? neuvažovala jsi někdy o možnosti vyjet na nějakou tu zkušenou do zemí, kde mají jiný přístup k porodům a kde se tím pádem potkáš s odborníky?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    Saša Uhlová: Jsi-li konformní, jsi náš - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/12457-jsi-li-konformni-jsi-nas
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: Teda teď koukám na svoji poslední větu a trochu si troufám příliš na to, že to tady jenom čtu (plánuju děti až za pár let, porod doma nezvažuju, protože už jen při mý konstituci by to fakt nebylo dorý, ale několik lidí kolem mě doma rodilo z důvodu špatných zkušeností a totální nevstřícnosti v porodnici, nicméně mě to prostě zajímá).

Způsob argumentace mě ale vytočil, tak jsem měla potřebu reagovat, protože takhle by se to jenom točilo pořád dokola...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CORNELA: Prosím argumentaci typu ad asurdum (intimita) si odpuť. Ono i postavení otázky "jak doma zjistíš..." Kdyby to bylo postavené jako "je zatakových podmínek takové a takové riziko hypoxemie a tímpádem to hraje takovou a takovou roli", tak bezva. Ale takhle fakt ne.

Když to shrneme:
    Máme tady o pár stránek dříve citované nějaké mezinárodní výzkumy, z kterých vyplývá, že porody zdravých nízkorizikových rodiček doma jsou bezpečnější (tohle slovo je ošemetné, ale budiž) než v porodnici, nicméně s takovou statistickou odchylkou, že to je nakonec nastejno.
    Ty tu tvrdíš opak.
    Na čem své přesvědčení zakládáš a jakým způsobem se tedy vymezuješ (komplexně, ne ve stylu "jak zjistíš hypoxemii") k tomuto konkrétnímu výzkumu? Ptám se na čísla, důkazy, data. Jinak myslím nemá smysl se bavit a bude to jen dojmologie, byť v lékařských termínech.
    Psala jsi, že vyšší počet komplikací v porodnicích pravda není. Například tohle by stálo za to doložit.

Pokud se k tomu nedokážeš tímhle způsobem postavit, tak tu prosím netrolluj.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: a jsme u něčeho, co nikdo nikdy nevyřeší, ale zůstane jen u ničím nepodloženho podezření některých z nás, tj. že většina dětí s hypoxií zjištěnou v porodnici by doma s něčím takovým problém neměla. Nebo že slabé kontrakce má dotyčná prostě proto, že nemá možnost jít plně do sebe a podpořit tak, aby se porod rozjel. Viz níže...
    Byť můj porod zpočátku vypadal, že bude snadný a rychlý, tak se mi taky začaly kontrakce zeslabovat, když jsem se po příjezdu PA přestala soustředit na sebe a pokukovala jsem po ní, protože jí evidentně nebylo dobře a já jsem začala mít trochu obavy, jeslti třeba nezaspí nějaký okamžik, až bude potřeba. Celkově jsem znejistěla a porod se nakonec víceméně zastavil. A po převozu do porodnice a všemožném vyjednávání s místním personálem, co musím a co naopak nesmím, se samozřejmě už nerozběhl.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: podle mě to není chybný argument. Bylo to omíláno stokrát dokola, ale možná, že tys to zrovna nečetla, tak ti to v krátkosti zkusím zopakovat: Žena potřebuje na bezproblémově probíhající porod hlavně klid. Cokoliv počínají převozem do porodnice a konče dohady o tom, jestli bude rodit s nohama směrem do stropu, nastřihnou jí hráz, udělají jí klystýr apod., ženinu pozornost od samotného porodu odvádí. Hodně lidí na nyxu psalo o tom, že je dost vyváděla z míry i taková drobnost, jakou je slyšet křik ostatních rodiček. Spoustě ženám vadí, že je u něčeho tak intimního, jako je porod jejího dítěte, přítomno vícero úplně cizích lidí. Kdyby na ni čuměli a dotýkali se jí dva tři cizí lidi různého pohlaví i u početí, což je z hlediska intimity srovantelné, tak je možné, že by ani na žádné početí nedošlo. :) To jsou pouze psychické důvody a uznávám, že nad ně se některé ženy dokáží povznést.
    Ale pak jsou tady různé zásahy, mnohdy zbytečné, ale rutinně prováděné. Za všechny vzpomeňme např. známý začarovaný kruh "oxytocin-léky proti bolesti" (když dotyčné dají oxytocin, zesílí kontrakce a obvykle zesílí i bolest, když jsou kontrakce bolestivé příliš, žena dostává léky proti bolesti, po nich mnohdy dochází k utlumení kontrakcí, takže co teď s ní? Dostane opět oxytocin....atd...).
    A ptát se matek domorodiček (ať už s živými či mrtvými dětmi), jeslti by upřednostňovaly při porodu svoje pohodlí nad bezpečí, je blbost. Samozřejmě ti řeknou, že rodily doma právě proto, že pro ně byla důležitější bezpečnost.
    Naopak jsem slyšela o ženách, které zvolily porodnici právě proto, že je to pohodlné - dotyčná ví, že když nebude chtít cítit bolest, dostane léky, když bude chtít mít porod rychle za sebou, není obvykle problém ho krapet urychlit, když dítě nepoleze ven, personál ho z ní pomůže dostat...a když má známé a bude chtít porodit v sobotu dopoledne nebo bez jakékoliv námahy císařem, tak porodí při troše štěstí v sobotu dopoledne nebo císařem.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: na druhou stranu, když by si člověk měl zvolit - obrazně řečeno - mezi možností rychlého ošetření, ale také mnohem větší pravděpodobností úrazu (v našem případě mezi porodem v porodnici, kde je riziko komplikací vyšší díky velké míře zásahů do porodu) a mezi možností, kdy je pravděpodobnost komplikací mnohem menší, ale pokud už nastanou, tak mohou mít horší následky (tj. možnost neinvazívního porodu doma), tak se nemůžeš divit, že si možnost rodit doma vyberou i jedinci inteligentní, s vysokou mírou zodpovědnosti za svůj život a život budoucího dítěte.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: opět mířím na krapet filosofickou rovinu, ale člověk sedající si za volant si je vědom rizika možného úmrtí sebe a spolujezdců a přesto vyjede, protože to v danou chvíli z nějakého důvodu vyhodnotil jako nejlepší způsob přepravy odněkud někam. Stejně tak žena rodící doma si je vědoma rizik, která jsou s tím spojena, ale jsem si jistá, že své rozhodnutí porodit doma také považuje v tu chvíli za tu nejlepší z možných variant.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    CORNELA: to byl priklad, myslela sem to tak, ze proste nemuzu vedet co se stane, rizika hrozi na ruznych mistech v ruznych situacich, autem jezdim, tehotna sem a nejak to vsechno dopadne a bat se toho nemuzu, protoze bych nemohla fakt nic
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: kdyby se dotyčný vyboural v autě poslušně a definovaným způsobem přímo v nemocnici, tak je taky větší šance na jeho záchranu. :)))
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    jasne, ale to je jak dyz mas riziko, ze se nabouras v aute atd, proste co se ma stat se stane
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    CORNELA: jasne, ja jen chtela vedet, esli se to da predpokladat, esli ne, tak sem klidna, nic proti tomu pripadne dopredu neudelam, takze esli to ma byt muj osud, tak bude..jako te zeny v australii..i tydle veci se dejou:(
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    pokud mluvim o tehotenstvi, ze ano
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    CORNELA: takze i zdrava zena, ktera ma v poradku srdce, muze s nim presto mit problem, ktery se neda predem odhadnout? nebo kdo patri mezi rizikove skupiny? obezni zeny?
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    CORNELA: aha, a da se to nejak sledovat, aby to riziko nebylo? merenim tlaku a EKG v tehu, otoky? ehm, vubec nic o tom nevim, diky za info..ja jen ze esli to ta zena mohla tusit, pokud chodila na kontroly nebo presto nikoliv
    LAURA
    LAURA --- ---
    no, v každém případě je infarkt u porodu nepříliš častá záležitost a bohužel i když k němu dojde v nemocnici, tak pravděpodobnost, že matce lékaři zachrání život, není zdaleka stoprocentní. Jen těžko jde takové úmrtí dávat do souvislosti s domácím porodem.. ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, že..
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    infarkt pri porodu? to snad mela nakou vadu srdce ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam