• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    LAURA
    LAURA --- ---
    Julie's Journal -- Jackson's birth (long version)| BabyCenter
    http://www.babycenter.com/0_julies-journal-jacksons-birth-long-version_1158987.bc
    moc hezký popis domácího porodu..
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    KATIA: moje doktorka je zrejme reznik... chodim k ni velmi nerada... ale co jsem prosla tolika rukama pred porodem v porodnici, tak tedy panove spis horsi, ale na moji sadistku to nemelo :D...
    oproti tomu porodni asistentka byla sice razna, ale uzasna... ted budu resit, zda kdyz se ma dat "objednat" doktor, tak zda jde i PA, tak jsem zvedava, co zjistim... doma to rozhodne neklapne, ale prvni porod ve finale byl az prekvapive kvalitne dozorovany pouze PA a rada bych to rovnou smerovala k ni...
    KATIA
    KATIA --- ---
    MORGAN: osobně si myslím, že to záleží i na pohlaví, protože ženský mají většinou drobnější ruce. aspoň podle mě o nic moc jiného nešlo...
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    KATIA: Já mám zase strašně opatrnýho gynekologa :)
    Vždycky nahřívá nástroje, aby nebyly studený a je maximálně jemnej. Několikrát mi dokonce...ehm...způsobil husí kůži a od tý doby na něj manžel žárlí :) Občas se střídá s doktorkou a ta je taky velice jemná. Na jednom z pvních vyšetření v porodnici mě vyšetřovala doktorka a to mě poprvý v životě zabolelo. Jinak tam vyšetřoval i doktor a to bylo v pohodě. IMHO to na pohlaví doktora vůbec nezáleží, ale je fajn chodit jen k příjemným. V porodnici si člověk nevybere, ale u běžnýho gynekologa už bych se při nepříjemnosti asi už neukázala.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KOTENCE: v těhotenství jsem zažila několik záskoků žen za mého dr. a musím říct, to bylo podstatně příjemnější a to i s ohledem na vyšetření. a to si nemyslím, že by můj dr. byl nějak "neurvalej", ale ty ženský prostě byly podstatně jemnější. teď mám už ženu dr.
    ale jistě je to každého věc, jak bylo napsáno - super, že má člověk volbu.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    Já jsem dlouho chodila do gynekologické ordinace, kterou měli společně manželé a s oběma jsem byla moc spokojená. Chlapík se vždycky při vyšetření snažil trochu odlehčit situaci. Byl hodně ukecanej a vtipkoval, ale nic násilnýho, prostě to s ním byla pohoda. Vždycky člověku všechno hezky vysvětlil. Žena byla taky v pohodě, i když oproti jemu trochu studenej čumák. Pak šli do důchodu, převzala to za ně mladší doktorka a ta je taky fajn.
    LURA
    LURA --- ---
    ZEGA: Tak u konkrétních lékařů už je to individuální. Potkala jsem úplné blbce (jako třeba ten, co mě připravil při vyšetření o panenství), ale i výborné doktory, jako je třeba Mudr. Doležal z Arlety, který má zkušenosti i ze zahraničí a je to zrovna člověk, kterému důvěřuju a má názory velmi pokrokové. Stejně tak jsem měla vynikající gynekoložku, kterou bych nevyměnila ani za nic a chodila jsem k ní, dokud mi neodešla do důchodu a naopak jsem narazila na gynekoložku, která kdyby mě vyšetřovala koštětem, nebyl by to nejspíš velký rozdíl. Ze zkušeností mi přijde, že je to tak půl na půl.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    nemuzu filtrovat

znate nektera PA natalii sedlickou?
    LAURA
    LAURA --- ---
    KOTENCE: na to se da rict jen ze je dobre, ze mas na vyber a ze ti to preju.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LURA: Mně je dost divný, když se mě fyzicky dotýká žena. Ale osobně taky doufám, že se mě při porodu nebude dotýkat nikdo.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    jen prvni a posledni vysetreni muzem lekarem a nasledna diskuze o tom jak nemuzu vedet vubec nic co se s ditetem deje a ze hazarduju se zivoty kdyz nehodlam podstoupit monitor mne presvedcilo o tom ze muze porodnika bych opravdu nedala.

jsem rada ze je ivana bojovnice a za jeji dlouhalete zkusenosti a ze to nevzdava
    LURA
    LURA --- ---
    LAURA: Obávám se, že dokud se naše společnost nezbaví šovinismu, tak se nedá nikoho přesvědčovat o ničem. Obávám se, že naší společnosti přijde stejně jen jako libůstka, že mají ženy volební právo, protože ho ty slepice stejně k ničemu nepotřebujou. A s tím souvisí i tohle: KOTENCE: Ženy, které se dostanou na nějakou významnější pozici, se často musejí popasovat s mužským pohledem na svět. Musejí se mu přiblížit, aby v tom světě přežily.
    Zrovna před pár dny dávali dokument o ženách pilotkách za druhé světové - bylo to úplně to samé - nikdo je nechtěl brát vážně. Zdálo by se, že to je jiný případ - porod je přece na rozdíl od pilotování letadla ženská záležitost - ale není to tak. Porod je totiž u nás chápán jako medicínská záležitost a lékařství je mužská doména, do které ženy nemají co mluvit. Je to "pilotování" porodu, aby se letadlo nerozbilo a přistálo tam, kde má a na čas.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LAURA: tak já mám naopak radši doktory muže a gynekoložku bych nechtěla. Ani u porodu. Přijde mi, že některý ženský maj tendenci si myslet, že když to nějak měly ony, tak to tak má každá. A to je snad ještě horší než nemít potuchy.
    LAURA
    LAURA --- ---
    TABBY: popravdě nevím. Snad jen snažit se to lidem kolem sebe trochu vysvětlit, když už člověk nemá na to se nějak veřejně obnažit a postavit se do čela nějaké osvěty (na to bych třeba neměla ani náhodou). Jenže je to citlivé, ten přístup je jistým způsobem diskriminační, mužů-gynekologů či porodníků a bezdětných lékařek či porodních asistentek je spousta a na výkon své práce mají samozřejmě právo... určitě jsou někteří z nich schopni i citlivého přístupu a proto je mi trochu proti srsti to takhle podávat.. Samotné se mi to do jisté míry příčí.. na druhou stranu za sebe zcela bez uzardění můžu říct, že chlapa bych u porodu jakožto lékaře (znovu) v žádném případě nechtěla.
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    při vyhledávání něčeno úplně jinýho jsem narazila na asi 2 roky starý příspěvek [ SEVERINE @ POROD DOMA prosím, v přátelském duchu ] s krátkym videem (úryvek z filmu nádherná zelená) a dost jsem se zasmála. tak pro toho, kdo ještě neviděl... http://www.facebook.com/photo.php?v=2261242403296
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    TABBY: mně to zas tak hrozný nepřipadalo. Měla tam prostor se vyjádřit, dobře zvládla i náročnější otázky, který do ní šily, moderátor jí málokdy skákal do řeči a nechal doříct, co chtěla. Není jednoduchý mluvit v kuse tak dlouho před kamerou a myslím, že to zvládla docela dobře. (vždycky si člověk řekne, že se dalo víc zdůraznit to či tamto, aby i nezasvěcený divák víc pochopil, ale to si řeknu snad vždycky). Moderátor se podle mě choval také poměrně profesionálně, jedinou věc, která mně vadila, bylo to že prostě nepobral výroky o tom, že za jistých podmínek je porod doma bezpečnou alternativou a že pro to jasně hovoří statistiky, doporučení WHO i světové asociace gynekologů a porodníků, a pořád dokolečka se ptal, co se stane, když doma nastanou komplikace, které je rychle řešit, že to přece doma nejde. Možná jsem to zrovna minula, protože jsem asi na minutku musela odběhnout, ale v tom, co jsem viděla podle mně dostatečně nezdůraznila odlišný průběh porodu doma, do kterého se nesmí zasahovat, protože když se tak stane ( především když je porod medikalizovaný), průběh komplikací se mění a často je pak nutné oproti komplikaci bez medikalizace reagovat okamžitě. Myslím si, že tohle mnoho lidí nechápe a výjimkou nebyl ani moderátor.
    Je třeba více takových výstupů v médiích, aby bylo možné takové věci více vysvětlit a podložit je příklady a statistickými daty.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LAURA: No jo. Co ale ted s tim, ze...
    TABBY
    TABBY --- ---
    BARRUSHE: Aha, dik za popis. Ani si to poustet nebudu, jenom bych se rozcilila.
    LAURA
    LAURA --- ---
    BARRUSHE: já mám takový vtíravý pocit, že je to celé tady ohledně porodů takové pouze proto, že my ženy to neumíme vzít do rukou. Stačí se podívat, kdo se k tématu pořád dokola vyjadřuje z pozice nejpovolanějšího - doktory počínaje, přes poslance a ministry zdravotnictví a vypatalnými redaktůrky konče - jsou to bez výjimky muži. Pak se nelze divit, že to tu vypadá jak to tu vypadá. O věci rozhodují a staví se do pozice autorit lidé, kteří o porodu mají jen zprostředkované informace, sami ho nikdy nezažili a zažít nemohou, naprosto netuší nic o tom, co se (v jiné rovině než čistě medicínské) při porodu odehrává. Těžko pak hledat nějaké rozumné východisko. Smutné je, že si to ti muži snad vůbec neuvědomují, že se serou do něčeho, o čem nemohou z podstaty věci nic vědět, protože na to nemají vybavení. Ale jak píšu, můžeme si za to asi samy, že to tak je. O nás bez nás.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    TABBY: Moderátor byl zaujatý, několikrát se ptal jak debil (pardon) na to samý, jak kdyby měl o kolečko míň a jakápak náhodička, že vybrali do přenosu zrovna porodnici, která měla smlouvy s PA a rodičky si je mohly přivézt k porodu. Ivana pak říkala, že to je zrovna jedna z těch dvou porodnic, kde to jde, ale moderátor ji nenechal ani pořádně domluvit. Nevím no, asi se takový průběh dal čekat. Fakt nerozumím tomu, že to lidi nechápou. Přitom to, co Ivana říká (a nejen ona), je přece tak logický, přirozený a správný. Co může být lepší, než jít rodit s PA, se kterou se žena x měsíců zná? Stejně si myslím, že by většina žen nadále rodila v porodnici, případně porodním domě, ale se svou PA, což by bylo prostě super!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam