SHIVA42: kristellerova exprese je non lege artis a provádět by se vůbec neměla. Mně šlo nicméně o to jakým způsobem se tam oba pánové prezentovali.
Jozef Záhumenský áno, kvôli tejto metóde, má česká republika tak katastrofálne málo kliešťových pôrodov oproti ostatným západným krajinám. Som rád, že sa o tom konečne hovorí nahlas, mladí lekári sa nemajú kde učiť nakladať kliešte a vakuumextraktory, pretože pôrodné asistentky vytlačia dusiace sa dieťa ešte pred tým než sa k tomu odhodlajú.
Jiří Škultéty ... Ve srovnání s okolními "vyspělejšími" zeměmi má ČR malé procento porodů ukončených kleštěmi či VEXy, pod to co napsal doc. Záhumenecký se můžu jedině podepsat. Operační ukončení porodu je ve zkušených rukou elegantní záležitost, bohužel nadužíváním "tlačení na břicho" porodními asistentkami těch zkušených rukou bude méně a méně....
Jiří Škultéty zase, kde tam píše o medicích? Je potřeba si uvědomit, že každý zákrok, ať už se jedná o kleště, operaci slepého střeva nebo mozku, je potřeba natrénovat, nacvičit, ať už se to někomu líbí nebo ne. Nemůžu přijít poprvé k porodu a říct dejte mi kleště, už jsem to jednou četl v knížce. A čím víc se těch zákroků udělá, tím větší erudici člověk získá a tím bezpečněji a jistěji zákrok provádí. Logiku to má, nebo ne? Ergo kladívko, čím méně se těchto zákroků bude provádět, tím méně bezpečnější budou a tím více komplikací nastane = bude snaha se do situace, kdy je potřeba extrakční porod udělat, nedostat.... Proč se rapidně zvýšil počet císařských řezů na konec pánevní?
Jiří Škultéty ... A není to náhodou tak, že většině žen poloha na zádech prostě vyhovuje? Jak můžete mluvit za všechny? Z mého pohledu - drtivá většina žen co jsem rodil rodila na zádech a bez připomínek - nevidím problém. Nebudeme zde už rozebírat co dělám a nedělám...
atd atd ad nauseam