R3S3T: porod doma není jenom o tom, že se rozhodnu a rodím doma - tedy pokud nejsem trubka..
pokud je pár který se takto rozhodne schopen vnímat tohle téma v širších souvislostech pak se na porod systematicky připravuje..
pokud bych byla žena, která se nehýbe, krmí se v mekáči a večer sedí u televize, místo hodin čtení, hledání a studování věrohodných zdrojů a informací..
přirozený porod ( a je jedno jestli v porodnici nebo doma) podle mého není možný bez pochopení, že tělo dává signály o tom co potřebuje, bez pochopení, že nejde jen o fyzický proces..
bez pochopení. že všechno spolu souvisí a navázání na celý tenhle balík témat, které se prostě nedají vytrhnout z kontextu..
porod prostě je individuální proces a pokud se žena rozhodne rodit, tak aby eliminovala mnohé komplikace, tak prostě maká..
mně zase přijde nezodpovědné jít rodit do porodnice s tím, že se tam o mě postarají a budou vědět, co je pro mě a mé dítě nejlepší..
a co se týče studií, no, některé organizace mají skutečně zájem na tom podávat pravdivé informace.. viz. třeba WHO atp.
LAURA: njn, je pravda, že zákazem porodním asistentkám asistovat u porodu neodepírá stát ženě rodit doma - stále tu možnost máme - takže nám právo na volbu místa porodu nikdo nebere://