• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    OXIS
    OXIS --- ---
    JANISKA: úplně rozumím. Inu, koupila jsem je, protože se mi na dětech líběj a malýmu se zrovna prořezal první zub a zrovna jsem byla u kamarádky, která je prodává. Tak uvidíme, no .)).
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    OXIS: Jantarový korálky asi fungujou, jen pokud jim člověk věří, takže ti radši nebudu sdělovat své zkušenosti :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SANCHA: mackat 20 kapek? Ja u toho v Neratovicich byla a sestra pichla, prvni kapku otrela a druhou si obtiskla do ty testovaci sady, mimino si zarvalo, ale asi tak pul minuty... To se u vas asi sakra nedarilo :-(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Jo, a ještě jsem vlastně chtěla napsat, že když dělali tenhle screening dceři, tak to bylo v pohodě... trvalo to jen chvilku. Možná to bylo tím, co píše PROMETHEA
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Bohužel u těchto nemocí, které se testují, tomu onemocnění nejde nijak předejít, jsou to nemoci na základě nějakých vnitřních mutací, a nikoliv vnějších faktorů (jako třeba infekce).
    Je blbý, že to u vás probíhalo takhle, nevím, čím to bylo, ale ze zkušenosti musím říct, že třeba když mě berou krev, tak taky kolikrát sestra nadává, že to neteče a tak...a někdy to teče dobře... Tak u vás se to v tomto případě nějak nepovedlo, třeba chyba sestry, třeba nevimco...
    Ale stojí to za to...je to vymoženost naší doby, tímhle raným testováním se dá mnohému předejít...
    Viz třeba příběh téhle blogerky, rodila doma, tenhle screening dělali a skrze to se přišlo na závažnou vadu... no kdyžtak tady... http://becomingpeculiar.com/felixs-condition-and-treatment-an-explanation/ (příspěvek už je starší, mezitím měla věc dobrý vývoj, kluk byl léčen nějakou genovou terapií...kdyby nebyl, zemřel by...)
    OXIS
    OXIS --- ---
    My jsme s PA patu zahřívali, kojil se u toho, ale krev mu tekla mizerně, takže pak z výzkumáku volali, že to máme málo a musíme znovu, to jsem dělala snad někdy ve třech týdnech až a s mámou a teklo to už líp, ale stejně měl patičky rozpíchaný. A už se neozvali, tak snad dobrý.

Taky mi to nebylo příjemný, ale hůř mi bylo z toho, že prvního jsem nechala v porodnici sestrám samotnýho a jestli mu to tenkrát taky teklo tak špatně...

Mimochodem, věříte na jantarový korálky?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    U nas PA porucila nahrat peckovej polstarek a poradne zahrat chodidla. Jsou pak lip prokrveny a krev se nemusi mackat. A nevim, jestli jsme to nahodou nedelali jeste pri kojeni, kazdopadne rev u nas nebxl zadnej, a trvalo to urcite hodne pod 10 min
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: promiň ale trauma je když ti umře máma, spadne barák při zemětřesení, zažiješ válku, znásilnění...fakt není dobře tenhle pojem devalvovat, to psychicky nikomu nepomuze. měla si nepříjemnej zážitek spojenej s rutinním vyšetření. nejsi proto horší máma a tvoje dítě o tom teď už vůbec neví.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: pleteš, v tomto případě naprosto jednoznačně. novorozenecky screening řeší choroby, které již dítě ovlivňují a vyžadují rychlou reakci.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SANCHA: Prave proto ti katia radi si precist na co se presne testuje abys z toho trauma takove mit nemusela. Treba to pomuze.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: ale toto jsou vrozené genetické choroby, které se takto testují... stres je problematický pokud v nepřiměřené míře trvá dlouhodobě. pak se samozřejmě shodneme, ten negativní vliv tam je. ale deset minut stresu nemůže mít žádný zásadní vliv, a naopak přiměřené zatěžování stresem posiluje psychickou odolnost. nicméně pořád budu radši riskovat, že dítě bude mít třeba atopický exem, rozjetý v reakci na raný stres, než riskovat že bude mít celoživotne poškozený mozek (!!!!), protože jsem mu ušetřila 15 minut stresu kvůli čemuž se nepřišlo na to, že potřebuje dostávat hormony nebo držet dietu...
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: mačkat se Teda co tak čtu právě nesmí, ale to je fuk. ta procedura není příjemná, jsem rada, ze jsem u ni nemusela byt, nasledky jsem nepozorovala. ale i kdyby to dítě kvůli tomu plakalo hodiny, tak podle mě teda násobne vyvažuje to, že se riziko onemocnění zjistí předtím než se projeví v některých případech už nenavratnym poškozením. jistě jsou to vzácné choroby, člověk doufá, že ho to nepostihne. ale to mi tedy nepřijde jako dobrý důvod. jak jsem psala, fakt je dobré zjistit, co je to za choroby, jak rychle je potřeba na ně reagovat, aby nedošlo k postižení...
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: a jestli máš pochyby, tak si fakt přečti ty choroby, které se tak zjišťují. zanedbání může vést taky k nevratnym poruchám CNS. oproti tomu je pár minut řevu podle mě zcela marginální...
    KATIA
    KATIA --- ---
    SANCHA: tohle mi přijde neobvyklé, ale i kdyby to byl standard-neni lepší prostě vědět, že dítě třeba potřebuje nějakou dietu nebo jinou péči dříve než když začne neprospivat? pořád je to 10 blbejch minut oproti třeba týdnum, kdy je něco v nepořádku, ale nevíš co....
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Ja si myslim, ze zrovna ta paticka smysl ma a odber urcite nechame udelat.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: a mezitím budeš mít dítě s nějakým závažným problémem aniž bys mu pomohla? já tohle nechápu, ta raná diagnostika má svůj význam a nepřijde mi to jako žádné velké drama, kdy by stres výrazně prevysoval smysl akce...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    MYJKA: aspoň víš, že nemusís nic hodit první den/týden...čím je to delší dobu, tím víc mi je jasný, že všechny tyhle běhání a stresy jsou naprosto zbytečný...dítě má být s matkou a má se mít dobře....
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: To mi moc nepomuze. :)
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    MYJKA: k nám přišel (super) pedr druhý den, odběr z patičky jsme DOBROVOLNĚ nechali udělat o týden později....už to nikdy neuděláme. na kyčle jsme jeli do nemocnice ve 4.měsíci, čuměli na nás jak paka a vyhrožovali sociálkou,....ale jsme úúúplně mimo prahu dáááleko....takový pedry v praze asi nemáte :)
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    ahoj, vůbec nemam cas to tu spravovat, ale vypada to, ze si to tu zije svým životem a je to ok:)
    ja se ted věnuju tomuto, prosim o sdileni, diky moc
    Hithit - Domeček pro Škvrňata
    https://www.hithit.com/cs/project/2659/domecek-pro-skvrnata
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam