• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    KAREN
    KAREN --- ---
    PETPET: jakykoli velky vlozky mi po porodu prijdou uplne normalni - v cem je problem?? mela jsem takovy ty "legracni" sitovany kalhotky a poporodni vlozky, na ne zelenej jil a smes "sicich" bylin... jinak si to neumim predstavit (ok, mohlo to bejt latkovy, ale do toho bych nesla).
    PETPET
    PETPET --- ---
    A jinak teda uklid po porodu asi nejvic ocenil muz. Taky jsem nechodila a pouzila max 3 ty podlozky, ale stejne bylo super, ze nalozily pracku a ty podlozky a tak daly do pytle a vynesly.
    PETPET
    PETPET --- ---
    YEETKA: mimo uklid.. Ale vis co pomohlo po druhym porodu doma mne? PA mi po sprse dala takovou tu natahovaci plinu pro stary lidi a i kdyz se za to trochu stydim - bylo to bozi. Nemuset kontrolovat, jestli mi nekudy netece krev z ocistku. Mela jsem to jen na tu prvni noc, ale fakt super vychytavka.
    ADD
    ADD --- ---
    YEETKA: Uz se prislo na to, ze ja nic nezamazala, protoze se u porodu nehybu. Ve vane jsem nezamazala vubec nic, na posteli dve jednorazove podlozky. Proste u porodu maximalne propnu nohy, jinak se nehnu. :-)
    Proc placenta nema prijit do plastove nadoby a na co je dobra plodova voda?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ADD: všechny děti přišly na svět v opravdu malinkém bytě.. vanu jsme tehdy ani neměli.. ale vyprat vše od krve nebylo nikdy jednoduché, během třetí doby porodní se ty věci hodně nastřádají k umytí a dezinfekci..pokud je možnost zpracovat část placenty a pupečník, tak je pak taky třeba řešit úklid.. já jsem třeba pokaždé musela prát prostěradla, protože pa a kamoška je vždy jen namočily.. mám kolem sebe ráda čisto a uklizeno, ale hračky skutečně nepovažuju za binec (navíc jich máme jen málo a to ještě takové, které jsou hezké pro oko)..

pokaždé když jsem přišla k nějaké prvorodičce, tak se ukázalo, že vlastně neví co a jak chce mít uspořádané, jak jí to vyhovuje atd. takže jsme spolu postupně vykoumaly takový systém aby vše pěkně klapalo, to často zahrnuje přeskládání a uklízení věcí, které do té doby nikdo neřešil atd.

nejvíc se mi k porodu osvědčily jednorázové, největší podložky a hned ideálně tři balení..
    a ženy, kterým dělá dobře chůze ztrácejí tekutiny všude a tam je na místě, aby pa nebo dula rovnou uklízely kvůli uklouznutí a dezinfekci..
    taky je fajn mít nějakou ne umělohmotnou nádobu na placentu a malou misku, ideálně keramickou na plodovou vodu, když se malinko podaří odchytit pro případ potřeby..

tak mně teda tohle všechno nikdy nepřišlo úplně lážo plážo na úklid..
    ULO
    ULO --- ---
    HOKITOKY: to já nevím, přinesly ji PA.
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    ULO: A stoličku si jde půjčit někde?
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Tak to jsem si svym pohybovym minimalismem dost usetrila praci. :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: tak ja bych rekla, ze ony existuji i jine varianty nez ty tebou popsane dovedene do mirneho extremu. Me treba vyhovovalo pochodovat a kdyz prisla kontrakce tak jit na zem na vsechny 4. A jelikoz jsem pochodovala mezi koupelnou, loznici, pokojickem a dala si i schody, tak toho uklidu bylo trochu vice, protoze ze me po celou dobu prece jen neco "slo".
    ULO
    ULO --- ---
    ADD: u nás zase nedošlo na vanu, ani nevím proc.
    ADD
    ADD --- ---
    ULO: Stoličku jsem si chtěla zkusit, ale ani jednou na ni nakonec nedošlo.
    ULO
    ULO --- ---
    Já rodila jednou v byvaku, ložnici jsme měli na půdě a PA rikaly, že to není přístupné pro rychlou, takže mi tam dali matraci a prosteradla a ten igelit, jak to nebylo v rámu z toho klouzal. Podložky jsme měli taky (byly v krabici od pojišťovny). Podruhe jsem rodila v ložnici na zemi na stolicce.

ADD: co když dělám palačinky, to ještě jde, ale když vaří muž, to je teprve!
    KAREN
    KAREN --- ---
    U nás proběhl klasickej hack matrace s prostěradlem, na něj igelit a další prostěradlo/podložka. Pak se všechno potřebný sbalilo do toho igelitu a vyneslo. Ale vlastně to nebyla postel, takže jsme se pak i tak mohly v klídku přesunout do čistě povlečený postele. .)
    ADD
    ADD --- ---
    ULO: Ja rodila dvakrat ve vane, takze to se fakt nezadelalo nic (pri beznem sprchovani nacakam vic), jednou na posteli a tam to chytily ty jednorazove podlozky. Mozna byl zadelany jeden rucnik, vic nic. Kdyz smazim palacinky, je pak rozhodne na uklid vic veci nez po porodu. :-)
    ULO
    ULO --- ---
    ADD: já vlastně nevím, kolik toho na uklizeni bylo. Urcite krvavá prosteradla, uklizela se koupelna a záchod (ne ze by byly extra špinavé, protože před porodem byly čisté, ale z hygienických duvodu). A bylo třeba prevleknout postel, byla propocena. Ano nic co by se nedalo zvládnout, ale věci od krve je třeba řešit hned a to je pohodlnější, když to někdo udela, než odkládat miminko z ruky ;). Tady chodí poporodni pecovatelka k porodu automaticky, asistuje PA a ošetřuje miminko (s PA se kontrolují navzájem aby nedošlo k chybě). Možná, že děla jistě jiné věci během porodu, ale to nevím, ze dvou pokusu ani jednou nestihla dorazit včas. No a obstará ten úklid.
    ADD
    ADD --- ---
    HOKITOKY:
    YEETKA: Tak asi záleží, co je pro koho "uklizeno". Mně přijde důležité vzhledem k porodu mít umytou vanu a podlahu v koupelně, vyluxovováno a utřený prach v ložnici. Pak po porodu umyju vanu tím, že se v ní osprchuju, a stačí vzít jednu dvě krvavé podložky a odnést je do popelnice. Pokud to pro někoho uklizeno znamená, že nikde nesmí ležet žádná hračka, a zároveň má malé děti, tak to pochopitelně bude chtít uklízecí sílu minimálně jednou denně, dokud dotyčná nebude moci sbírat hračky sama.
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    YEETKA: Bohužel jsem z Prahy. Ale děkuju!
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    ADD: To se tak blbě odhaduje, běhaj mi doma dvě malý děti. Takže ve chvíli, kdy tuším. Nejdřív je k někomu vyexpedovat. Pak povolat kamarádku a muže. Mezitím se někam uklidit sama. Ale jo, dává to smysl.
    Po už je pak jasný.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ADD: tak ono i když je před porodem uklizeno, tak po něm je potřeba udělat to znovu.. někdy víc, někdy méně, po svých třech porodech a náletu tří dětí naší pa bylo vždy potřeba udělat toho víc.. a u mě kamarádky, sice velice blízké a pečlivé, nikdy v podstatě neodtáhly práci dokonce a mně se nikdy nezdálo ok po porodu něco vysvětlovat, když všichni odešli douklízeli jsme s mužem..

HOKITOKY: záleží odkud jsi, pokud okolí Brna, můžu nabídnout sebe..
    ADD
    ADD --- ---
    Mně by přišlo důležitější najít si kamarádku, která uklidí PŘED porodem. Na porod chci mít čisto, to mi dává smysl. Po porodu je pořád čisto (za čtyři porody jsem nepřišla na to, jak jde při porodu něco zamazat tak, aby se to nevyřešilo za deset minut i s cestou k popelnici) a potřebuju spát, takže pomoci by mohla hlídačka pro starší děti někde mimo domov. Při porodu a po porodu bych doma víc než jednu ženskou nechtěla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam