• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHM8Bosna a Hercegovina - historie, současnost, tipy a triky na cestování
    BOSNA A HERCEGOVINA


    Bosna a Hercegovina (BiH, BaH) (bosensky/srbsky/chorvatsky Bosna i Hercegovina, cyrilicí bosensky/srbsky Босна и Херцеговина) je federativní přímořská republika na Balkánském poloostrově v jihovýchodní Evropě. Sousedí s Chorvatskem, Srbskem a Černou Horou. Do roku 1992 byla součástí bývalé Jugoslávie. S mořem je spojena úzkým koridorem k přístavu Neum.

    Bosňáci a Chorvati vyhlásili 3. března 1992 nezávislost Bosny a Hercegoviny na základě vůle bosenského a chorvatského obyvatelstva vyjádřené v referendu dne 1. března 1992. Srbové referendum bojkotovali a 7. dubna 1992 vyhlásili vlastní republiku. Politický konflikt přerostl v ozbrojené srážky, kterým padlo za oběť mnoho obyvatel Bosny a Hercegoviny (mj. v tzv. etnických čistkách) a které velmi posílily vzájemnou nevraživost mezi národnostmi země. V této válce bojoval prakticky každý proti každému. OSN vyslala do Bosny a Hercegoviny jednotky, které rozdělily bojující strany. Po 42 měsících bojů byla pod tlakem USA 21. listopadu v Daytonu uzavřena mírová dohoda, která byla slavnostně ratifikována všemi bojujícími stranami v Paříži 14. prosince 1995.

    Bosna a Hercegovina se skládá ze dvou geografických a historických oblastí: větší Bosny (okolo 42 000 km²) a menší Hercegoviny na jihu. Bosna je velice hornatá země, totéž platí i o Hercegovině (okolo 9 000 km²). Na severu se horské oblasti přeměňují v nížinatou Posavinu, respektive v Panonskou nížinu. Dinárské části Bosny se táhnou od západu na východ. Hercegovina se skládá ze dvou částí: horské (vysoké) a jadranské (nízké) Hercegoviny, která se dotýká Jadranského moře v oblastech od Neumu po poloostrov Klek. Významná jsou také tzv. polje, rozsáhlejší horská údolí, která se objevují při povodí bosenských řek (Uny, Vrbasu, Bosny, Driny), od jihu k severu, resp. na Neretvě od severu k jihu.

    Hlavní město státu je Sarajevo (zhruba 400 000 obyvatel), dalšími velkými městy jsou: Banja Luka (přes 100 000), Zenica, Tuzla, Mostar , Bihać, Prijedor, Brčko, Travnik, Trebinje a Livno.

    Nejvyšším vrcholem je Maglić (2 386 m), který se nachází v jihovýchodní části federace. Klima je mírné kontinentální; léta jsou teplá a zimy naopak chladné.

    Bosna u nás
    Mapa Bosny a Hercegoviny
    Památky a přírodní krásy
    Rady na cestu
    Sarajevo
    Bosenské války
    Demografické, geografické, ekonomické a politické údaje
    Zprávy z Balkánu v AJ
    rozbalit záhlaví
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Před 30 lety sestřelily letouny NATO nad bezletovou zónou v Bosně čtyři srbská vojenská letadla | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/historie/123460/pred-30-lety-sestrelily-letouny-nato-nad-bezletovou-zonou-v-bosne-ctyri-srbska-vojenska-letadla.html
    SHM8
    SHM8 --- ---
    UNSAFE GORAŽDE (2022) A documentary film by Kuma International
    https://www.youtube.com/watch?v=E2nqftFv6kw
    SHM8
    SHM8 --- ---
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Plastové lahve, domácí spotřebiče i části aut. Odpadky v bosenské řece ohrožují lidi i cestovní ruch | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/visegrad-bosna-odpadky-drina-reka_2401090633_pj
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Celistvost Bosny ubráníme, varují USA tamní Srby. Na oblohu vyslaly stíhačky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/bosna-a-hercegovina-prelet-stihacky-f-16-spojene-staty.A240108_204422_zahranicni_kha
    SM3
    SM3 --- ---
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Gorazde Operacija Krug od 15 do 29.08.1992
    https://www.youtube.com/watch?v=2jNRhlzJCRs
    LESH
    LESH --- ---
    Vědci bojují, aby zachránili „modré srdce“ Evropy - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-vedci-bojuji-aby-zachranili-modre-srdce-evropy-235349
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FRUITS: náš rodinný výlet do Bosny
    Banja Luka před 3 lety se nám moc nelíbila, ale Mostar super
    Do Bosny a Černé Hory elektromobilem
    https://youtu.be/KVk8impkegw
    VELADA
    VELADA --- ---
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Zdravím lidi, nemáte tipy na někoho v Sarajevu, nebo Bosně a Hercegovině, kdo by mi jako čerstvému absolventu umění a sociálních věd poskytnul miminálně formální krytí pro erasmus? Případně tipy na instituce kolem umění (muzea, galerie, festivaly) a sociálních hnutí (žurnalistika, neziskovky), kde bych případně mohl být k ruce s svými schopnostmi? (foto-video-audio dokumentaristiky, manuální práce, nebo vaření a uklízení). Uplně upřímně, hledám v tuto chvili někoho, kdo by mi hladce pomohl potvrdit papíry ohledně erasmu v této zemi. Ale ideálně samozřejmě výměnou za bezplatnou pracovní stáž v oblasti kultury.
    Víc info a osobní profil rád zašlu poštou :)
    PLECH
    PLECH --- ---
    Chceme jet s pětičlennou rodinou tímto směrem v létě. Budeme mít auto a mega velký stan. Nejmladšímu dítěti jsou tři. Máte nějaký tipy, co určitě navštívit za místa? Ať už v přírodě nebo ve městě...
    SHM8
    SHM8 --- ---
    President Clinton's Trip to Bosnia (1997)
    https://www.youtube.com/watch?v=qt7uKaLPlCE
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Tito a jeho životopisci. Někdejší jugoslávský vůdce stále vyvolává emoce – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/04/tito-a-jeho-zivotopisci-nekdejsi-jugoslavsky-vudce-stale-vyvolava-emoce/
    SHM8
    SHM8 --- ---
    🇧🇦 Bosnia: the country with three presidents | Al Jazeera English
    https://www.youtube.com/watch?v=vYR8-LBVnZw
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Fitzroy Maclean: Výpravy na Východ. Balkánská válka | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/fitzroy-maclean-vypravy-na-vychod-balkanska-valka-8875545?
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    MATT: Pokud je to stejné jako v Albánii, tak protože daň z nemovitosti se platí, až když je dům dostavěn. To, že se v domě bydlí i bez koulaudace, nikoho nezajímá :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MATT: rekl bych ze penize, respektive zavislost na diaspore. Dalsi veci je definice "nedostavenosti". Dost rodin postavi prvni patro, kde zije, a dalsi patro se dostavi az jsou na to penize nebo je to potreba. To je typicky i napr. v Recku, misto strechy nedostaveny patro a z nej trcej roxory.
    MATT
    MATT --- ---
    a tušíte proč je v Bosně tolik nedostavěnejch domů?
    SHM8
    SHM8 --- ---
    MATT: tvl, my jsme se tam kdysi davno harcovali, pak jsme se otocili na tom poloostrove a vic tam nevymysleli... ja ti nevim,jak to vypadalo podle mapy zajimave, nakonec jsme z toho nic nevykouzlili...

    Za to Jablanicko. Kdyz se prejede most od Ostrozace, hned za nim se da pronajmout pokoj, apartman nebo kempnout na zahrade u jedny rodiny a mas hned vlez do vody. Tenkrat jsme se tam pres rakiji pobratili s nejakymi manzeli ze Sarajeva. Pres den vsichni dead a vecer mejdan.. doporucuju ,).

    Pak bych doporucil raft v ultrahlubokym kanonu Rakitnice, kdy k tomu mas rano vynikajici snidani, a potom i obed - vsechno mistni chutovky..a bydlet se da v krasnejch chatkach majitele ty firmy na rafty, anebo ve stanu za daco hned u reky... to bylo nadherny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam