XMEDA: Po valce k nam/od nas jeste informace ze zapadu/na zapad docela proudily, a protoze nase zbranova konstrukterska skola byla docela vyhlasena, takze nerealne to podle mne urcite neni, spis to povazuju za pravdepodobne...
Nehlede na to, ze konstrukter MCEM-2 byl Polak, ktery se po valce pravdepodobne vratil na kontinent...
XMEDA: Druha velmi dulezita technicka zvlastnost pumpicky byl zavornik pretazenej pres hlaven - a vzhledem k tomu, ze MCEM-2 ma jak zasobnik v pistolove pazbicce, tak zavornik pretazenej pres hlaven, tak je to rozhodne minimalne napadna konstrukcni shoda.
A to, ze uspesnemu modelu predchazela cela rada prototypu, na kterych se dane konstrukcni reseni overuje, nepovazuju za nic prekvapiveho... A jako nejpravdepodobnejsi mi prijde varianta kombinace vsech uvedenych faktoru - tedy jak vliv vymeny informaci po valce a pouziti novych napadu ktere se behem valky objevily, tak zcela nove prvky v konstrukci vz.23/25, ktere samy o sobe jsou dost revolucni - at uz uchyceni hlavne, konstrukce cela zaveru, ktera pomahala chladit hlaven...
Kazdopadne jsi mi ale pripomnel ZB 47, podle mne nejkrasnejsi zbran vyrobenou u nas...: