REDSNAKE: Makarov je strasne primitivne jednoduchej a ma velky vule vsecho, coz ho cini nenarocnym a ohromne spolehlivym za vsech podminek.
Treba vytahnes lucik na rozborku a ohnes ho prasacky za hranu diry, na cezete se krasne zacvakne ve vytazenym stavu. Sundas zaver a na makaronu na tebe kouka hlaven uchycena az na samotnym konci a zobak vyhazovace. Na cezete je hlaven festovne uchycena (dokonce pevneji nez APS Steckinovi). Cezeta ma obouruky ovladani, ma dvojradej zasobnik, strenky lze vymenit za jiny, lze vymenit musku i hledi, dira v zaveru umoznuje vyhodit cely nevystreleny naboje vcetne 9x19 mnohem snadneji, zasobnik se vyndava hmatnutim prstu, zatimco makarov ohmatavas druhou rukou, bobrak zabranuje pokousani ruky, ktery u makarova neni vyjimka, 82 ma pekne udelanou festovni polygonalni hlaven, ktera se lehko cisti od cehokoliv a smele pali strely ze slisovanych ocelovych pilin, zatimco makarov ma drazky atd atd.
Na apokalypsu kdekoliv na svete je lepsi PM, kterej bude strilet i plnej bahna. Proto ho na vychod pouzivaji miliony lidi dnes a denne. Ale tady jsme v cechach a umime to udelat jeste lip a hezcejsi.. jen teda cezetou plnou pisku, nebo nejakou rozjebanou vojenskou ludrou vyvalenou po misich i skladech bez udrzby bych nestrilel ;)
Jinak ciste ergonomicky srovnani.. ta vz82 je na tom lip nez CZ75. Neznam prakticky zadny lidi, kterym by nesedla do ruky at uz maji ruce maly nebo velky. Pohodlne dosahnou na zachyt, pojistku a kver se snadno vypousti palcem. CZ75 taky sedi hezky, ale ne tak presne. Velka ma sice delsi zamernou, no malou zase mirim nativne rukou i kdyz nemirim, prave proto, ze je vic zatekla do ruky a osa hlavne je velice blizko ruky.
Je skoda, ze lidi, kteri dali dohromady vz82 (Augustin Necas, Stanislav Strizek a kolektiv) jeste nedostali ukolem nejakej vetsi kver na 9x19/7.62x25, kde by zaroven nebyli omezovani vyrobnima nakladama pro vojenskou masovou vyrobu.. myslim ze by z toho byla libova bestie.