REDSNAKE: Tak, ono, "zastavovací efekt" je mýtus. Bohužel. Taky jsem si dlouhou dobu myslel, že tě .45 posadí na prdel, kdežto o .22LR nebudeš několik let ani vědět, že máš v pupku.
Neni to tak, bohužel. :)
Po proštudování několika studií + zhlídnutí pár medicínskejch přednášek na tohle téma je jasný, že pokud neumíš trefovat, ani .50 BMG ti nepomůže. Naopak Miculek tě sundá na jednu dobře mířenou ránu i s .22S
Viz, např.:
An Alternate Look at Handgun Stopping Power | Buckeye Firearms Association
http://www.buckeyefirearms.org/alternate-look-handgun-stopping-power
Zkrácená verze:
HANZEL: To, co bys radši nosil je subjektivní. Taky bych radši nosil 15 .45 ACP hollow pointy i přes to, že to v reálu nemá opodstatnění. O tom žádná. :) Ale s praxí se neslučuje názor, kterej panuje všude a to ten, že čím vyšší ráže, tím větší masakr a tím spíš se ubráníš. Neni to tak, bohužel.
Další věcí je váha. .45 ACP jsou prostě strašně těžký na EDC nošení. 9x19 je takovej strop pro mě a to nosim full-size Siga P226 v hliníku, takže mi tolik váha nevadí, nicméně naložená s 15ti náboji už se pronese a strhává kalhoty na úroveň "nigga gangsta" z New Jersey, což je na hovno. :) U takhle naložený .45 abych nosil kšandy. :D